לא לביטול מעמדה הרשמי של השפה הערבית

בתגובה להצעת החוק של הליכוד, ישראל ביתנו והבית היהודי, המבקשת לבטל את מעמדה הרשמי של השפה הערבית בישראל, יזמה פרופ' אילנה שוהמי עצומת מחאה נגד הביטול. מוזמנים לחתום על העצומה

 

לא! לביטול הרשמיות של השפה הערבית בישראל
אנחנו, תושבות ותושבי ישראל, מביעים את מחאתנו הנחרצת והתנגדותנו העזה ליוזמה של מספר חברי כנסת לבטל את מעמדה הרשמי של השפה הערבית בישראל (ראו מאמר למטה כרקע).

'רשמיות' של שפה משמעותה הנגשה, כלומר, הזכות של כל  התושבים  להבין  ולהשתתף בחברה באופן שוויוני, במקרה הנדון, זכותם של דוברות ודוברי הערבית, ילידי המקום עוד בטרם נוסדה המדינה, לממש שותפות חברתית שווה ומלאה. רשמיות השפה באה לידי ביטוי בהנגשה של השילוט בדרכים (החלטת בג"×¥ מ 1999), בהבנה של הוראות לשימוש בתרופות, במילוי טפסים למגוון של שירותים, באמצעי תירגום, בהבנה של חוקים, ועוד. רשמיות השפה הערבית – משמעותה החברתית היא שוויוניות וצדק כלפי האזרחים הערבים בישראל. לעומת זאת, ביטול הרשמיות משמעותה אפלייה, הדרה, ופגיעה קשה בכבודם של אזרחים. הבין זאת היטב נלסון מנדלה. אחת ההחלטות הראשונות שאימץ בדרום אפריקה היתה יישום מדיניות של 11 שפות רשמיות במטרה לשתף קבוצות אלו בחברה באופן שוויוני.
דווקא בקיץ הנוכחי, שבו נפגע קשות המרקם העדין של יחסים בין ערבים ויהודים, והגזענות האלימה ושנאת האחרים בישראל שברו שיאים, חובה עלינו לשמר את הסטטוס הרשמי של השפה הערבית ואף לחזקו. עלינו לקבל את השפה הערבית כשפה מרכזית באזור שלנו ולעשות כל מאמץ לקיום של חיים משותפים, שוויוניים והוגנים. שפה היא כלי מרכזי לסובלנות, שוויון, זהות, וכבוד. דווקא דוברי העברית, שחידוש השפה העברית היה עבורם אחת המטרות המרכזיות ביצירת זהות קולקטיבית, צריכים להוקיר את שאיפתן של קבוצות אחרות לשפה רשמית משלהן. כזכור, בזמן המנדט, קיבלו הבריטים את העברית כשפה רשמית של המקום כבר בשנות העשרים של המאה הקודמת (לצד הערבית והאנגלית). גם ממשלת ישראל וחברי הכנסת חייבים להבין שמעמד רשמי של שפה הוא בעל חשיבות עצומה לזהות קבוצתית, מקור לגאווה, כבוד, ובעיקר לאפשרות של יצירת חיים משותפים בין קבוצות שונות.  אנחנו, תושבי המדינה, דורשים לשמר את מעמדה הרשמי של הערבית בישראל ואף לחזקו, וזאת למען צדק, שוויון, כבוד, וחיים משותפים הוגנים. 

לחתימה על העצומה

רקע:

כתבה ב"הארץ": הצעת חוק: לבטל את מעמדה של הערבית כשפה רשמית בישראל

קבוצת ח"כים מישראל ביתנו, הליכוד והבית היהודי מתכוונים לקדם הצעת חוק חדשה, הקוראת להפוך את העברית לשפה הרשמית היחידה במדינת ישראל. על פי נוסח החוק, שהונח באחרונה על שולחן הכנסת, יבוטל סעיף בדבר המלך במועצה (חקיקה מימי המנדט הבריטי שאומצה על ידי מדינת ישראל), המגדיר את חובת המדינה לפרסם את כל הפקודות, המודעות והטפסים הרשמיים של הממשלה והרשויות המקומיות גם בשפה הערבית. בנוסף, יבוטל השימוש בשפה הערבית במשרדי הממשלה ובבתי המשפט.

על פי הצעת החוק, שלטי הכוונה בדרכים בין עירוניות ימשיכו להתפרסם בעברית ובערבית. "לכל אדם חירות להשתמש בשפות אחרות ברשות היחיד וברשות הרבים, לפעול לטיפוחן ולהנחלתן בקרב דובריהן", נכתב בהצעה. את החוק יזם ח"כ שמעון אוחיון (ישראל ביתנו) וחתומים עליה בין היתר גם חברי מפלגתו דוד רותם וחמד עמאר, וחברי הכנסת משה פייגלין (ליכוד) ואורית סטרוק (הבית היהודי).

"ברוב המדינות בעולם שפת המדינה היא השפה המדוברת בפי רוב האוכלוסייה", נימקו חברי הכנסת את ההצעה. "אי לכך, במדינת ישראל יש לשפה העברית מעמד של שפת מדינה שראוי לעגן בחקיקה. קבלת הצעת חוק זו תתרום ללכידות החברתית במדינת ישראל ולבניית הזהות הקולקטיבית הנחוצה לגיבוש אמון הדדי בחברה ולשימור ערכי הדמוקרטיה".

החוק הוא תולדה של השדולה לחיזוק מעמד השפה העברית. בשדולה חברים ד"ר צבי צמרת – לשעבר יו"ר מזכירות פדגוגית משרד החינוך, הפרופ' למשפטים אביעד הכהן, וד"ר נטלי אקון- מנהלת המרכז העולמי לקידום העברית.

עוד כתבות בנושא

 

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , , , , ,

7 Responses to “לא לביטול מעמדה הרשמי של השפה הערבית”

  1. משתמש אנונימי (לא מזוהה) הגיב:

    אם הונחו הצעות חוק – למה הן לא מובאות כלשונן?

  2. דליה הגיב:

    יש קישורים להצעות החוק ברשומה

  3. משתמש אנונימי (לא מזוהה) הגיב:

    יש קישורים לכתבות על הצעת החוק. (חלקן תקצירי כתבות).
    אין קישור להצעת החוק.

  4. נטע חוצן הגיב:

    הכנסת התשע-עשרה

    יוזמים: חברי הכנסת שמעון אוחיון
    דוד רותם
    רוברט אילטוב
    חמד עמאר
    משה זלמן פייגלין
    אורית סטרוק

    פ/2711/19

    הצעת חוק שפת מדינת ישראל, התשע"ד–2014
    שפת המדינה 1. ש שפת המדינה בישראל היא עברית.
    חירות השימוש בשפות אחרות 2. לכל אדם חירות להשתמש בשפות אחרות ברשות היחיד וברשות הרבים, לפעול לטיפוחן ולהנחלתן בקרב דובריהן.
    שלטי הכוונה 3. שלטי הכוונה בדרכים בין-עירוניות יפורסמו גם בשפה הערבית.
    תיקון דבר המלך במועצה על ארץ ישראל 4. בדבר המלך במועצה על ארץ ישראל, 1922–1947 , סעיף 82 – בטל.
    תחילה 5. תחילתו של חוק זה שלושים ימים מיום פרסומו.
    http://www.knesset.gov.il/mk/heb/mk.asp?mk_individual_id_t=859

    חשוב לשים לב מי הם החכים החתומים על ההצעה – ×–×” לפחות יזרז יותר אנשים לחתום על העצומה ולכן כדאי שהדברים יובאו בגוף הדברים ולא בתגובות.

    היתה לי זכות נדירה ללמוד אצל מורה אחד את הלשון העברית והערבית בצורה משולבת. לימוד כזה היה כרוך מטבעו בהבנה עמוקה יותר של השפות השמיות שהעברית היא אחת מהן ואת הסטוריה שבה הן קשורות.

    לצערי
    1. זה היה והווה חריג.
    2. רוב התלמידים בארץ הם בורים ועמי ארצות בכל מה שנוגע להתפתחות השפות השמיות ולהסטוריה שקשורה בכך.
    3. לצערי, במקום שהלימוד יביא לקרוב ודיאלוג בין שני העמים החיים פה,
    הוא יוצר את ההיפך (בקרב הערבים למשל, יש שאינם אוהבים בלשון המעטה את הקרבה הזאת, בגלל המסקנות הנגזרות ממנה.
    על הקרבה בלוח השנה אין מה לדבר ועדיף לשתוק שמא תשמש עילה נוספת לאיזה מבצע).
    4. מדינת ישראל המתחדשת החמיצה הזדמנות בשנותיה הראשונות (גם אם לוקחים בחשבון בעיות רגישות, כמו מעמד הג'היליה וכו').

    אז נכון שצריך לפעול נגד הצעת החוק הנלוזה, אבל ערבית היא לא באמת שפה רשמית בישראל, כבר היום.

  5. ל רפי הגיב:

    יסודות היוזמה לחוק החדש עמוקים בהרבה ממה שמוצג במאמר זה. הסוגיה אינה של נוחיות האזרחים והיכולת לקרוא עברית במדינת היהודים. הסוגיה היא של העמדת עובדת היותה של ישראל מדינת הלאום של העם היהודי על יסודות ברורים, מוצקים, וחד-חד ערכיים. ולשם כך חייבים לבטל ולגמד כל מה שמנסה לעשות ההיפך מכך.
    הואיל והמאבק הוא בין הציונות לפוסט-ציונות, כשפוסט ציונות חותרת לביטול המדינה היהודית בארץ-ישראל, כל מה שמסייע לקדם מטרה זו – פסול.
    מציע לקרוא ב- News1.co.il את המאמר "האם אנו בדרך לסיבוב שני של מלחמת השחרור?"

  6. משתמש אנונימי (לא מזוהה) הגיב:

    ל.ל רפי. ראה ערך פרעה.

  7. משתמש אנונימי (לא מזוהה) הגיב:

    ל.רפי מיצג כאן באופן עקבי את כל חסרי הבטחון ונעדרי עמוד השדרה הציוני.
    כל רוח קלה מזעזעת אותם וחושפת את העדר הביטחון שלהם יותר מאשר את הסכנות מבחוץ.

Leave a Reply