הסוציאל-דמוקרטים השבדים חוזרים לשלטון
עמי וטורי משרטט את המפה המפלגתית בשבדיה לאחר הבחירות שהתקיימו לפני יומיים. אופטימיות זהירה
ותחילה, לפני הפרשנויות וההסברים, החדשות הטובות. לאחר 8 שנים של ממשלת מרכז-ימין שנזקה אמנם היה מוגבל, אך כמוהו גם האמון שרחשו לה ארגוני העובדים, שבים הסוציאל-דמוקרטים לשלטון. בשבדיה צפויה לקום בשבועות הקרובים, ממשלת מיעוט בראשות הסוציאל-דמוקרטים. וזאת למרות שהקואליציה האדומה-ירוקה המורכבת משלוש מפלגות שמאל שהתמודדו בבחירות בצורה מתואמת, (מפלגת העובדים הסוציאל-דמוקרטית השבדית, מפלגת הירוקים, ומפלגת השמאל), קיבלה 43.7% מהקולות ולא רוב מוחלט. במסגרת מאמר זה, אנסה להסביר את התהליך הפוליטי המביא להקמת ממשלה זו לאור תוצאות הבחירות, את תוצאות הבחירות עצמן, ואת המשמעות לשבדיה ולמודל השבדי של חילופי השלטון והקמת הממשלה החדשה.
תחילה, תיאור של המפלגות השבדיות שהתמודדו בבחירות האחרונות ושל יחסן לארגוני העובדים. תיאור שיכול להסביר הרבה ממה שאינו מובן אוטומטית למשקיף מן הצד. רוב גדול של הבוחרים בשבדיה, הן בבחירות האחרונות והן בבחירות הקודמות, הצביע למפלגות המחויבות במידה גדולה למודל השבדי על מרכיביו המרכזיים, שהם:
א – מדינת רווחה נדיבה עם נטל מס גבוה והוצאה ציבורית אזרחית גבוהה.
ב – ארגוני עובדים גדולים וזכות שביתה רחבה.
ג – בעלות ציבורית על חלק גדול מההון הפיננסי במסגרת קרנות של ארגוני העובדים והמדינה.
בין המפלגות הללו יש הבדלים בנושאים שונים, אך אף אחת מהן אינה עויינת את שלושת העיקרים הללו.
מאפייניהן של המפלגות השבדיות שעמדו לבחירה משמאל לימין הן:
מפלגת השמאל שהיא המפלגה הקומוניסטית השבדית לשעבר. זו מפלגה אנטי-קפיטליסטית מוצהרת שמהווה את הסמן השמאלי ביותר של המודל השבדי. מפלגה זו קיבלה בבחירות האחרונות 5.7% מקולות הבוחרים. תוצאה זו מסמנת עלייה של 0.1% בהשוואה לבחירות הקודמות. המפלגה קשורה מאוד לפדרציית ארגוני העובדים של הצווארון הכחול.
מפלגת היוזמה הפמיניסטית היא מפלגה בראשות יו"רית לשעבר של מפלגת השמאל ששמה דגש חזק מאוד על נושאים פמיניסטיים. גם זו מפלגה אנטי-קפיטליסטית מוצהרת ובבחירות האחרונות קיבלה 3.1% מקולות הבוחרים ולא עברה את אחוז החסימה העומד על 4%. אולם, מדובר בגידול של 2.7% מהבחירות הקודמות.
מפלגת העובדים הסוציאל-דמוקרטית השבדית היא הגדולה והחשובה בפוליטיקה השבדית מאז 1917. זו מפלגה שממשיכה להגדיר עצמה כאנטי-קפיטליסטית ונחשבת בצדק למי שעיצבה את המודל השבדי. בבחירות האחרונות עלתה המפלגה ב-0.5% וקיבלה 31.2% מקולות הבוחרים. המפלגה קשורה בקשר חזק אל פדרציית ארגוני העובדים של הצווארון הכחול. היו"ר שלה, כעת ראש הממשלה הנכנס, היה בתפקידו הקודם יו"ר איגוד עובדי התעשייה. למפלגה גם קשר חזק עם פדרציית ארגוני העובדים של הצווארון הלבן.
תגיות: העוקץ, סוציאל-דמוקרטיה, עמי-וטורי, שבדיה
קישור קבוע
תגובה אחת
Email This Post
22 בספטמבר, 2014 בשעה 14:52
כיצד נגרם האסון בשוודיה
השמאל השוודי ממש לא ניצח… אדרבא: הקואליציה השמרנית-ליברלית של מרכז-ימין נחלשה משום שרבים ממצביעיה העבירו את קולותיהם לימין ה"קשה" יותר, עמו הם מסרבים להקים קואליציה משותפת. כלומר: העם השוודי זז ימינה, וב"הפוך על הפוך" הסוציאליסטים נהנים מכך, בלי שיש לשמאל רוב פרלמנטרי מוחלט. זה מזכיר את היבחרותו של רבין ז"ל בזכות הקולות האבודים שבוזבזו על "התחיה"…