מתקני גז ביבשה ובחופים מסכנים את בריאות הציבור והסביבה
הפורום הישראלי לשמירה על החופים שלח מכתב בהול לשרי הממשלה בבקשה להגיש ערר נגד אישור תמ"א 37/ח שהיא התוכנית לבחירת מיקום מתקני הטיפול בגז הטבעי מהמאגרים שהתגלו בים. כזכור, הפורום נאבק בעד הקמת מתקני זיקוק על אסדה צפה בלב ים כדי למנוע מפגעים לאדם ולסביבה
ועדת הפנים ערכה דיון על מיקום מתקני הגז ביום רביעי 22.1.14. ההחלטה שהתקבלה: ועדת הפנים כולה תחתום על מסמך התנגדות להקמת מתקני גז ביבשה והוא יוגש למועצה הארצית לתכנון ולבניה. הוועדה דנה בהליך הלא תקין לאישור הקמת המתקן ביבשה ובחוסר ההתחשבות בבריאות הציבור ובעמדתו
ועדת הפנים מתנגדת להקמת מתקני הגז ביבשה
הפורום הישראלי לשמירה על החופים בראשותה של חנה קופרמן שלח מכתב בהול לשרי הממשלה בבקשה להגיש ערר נגד אישור תמ"א 37/ח שהיא התוכנית לבחירת מיקום מתקני הטיפול בגז הטבעי מהמאגרים שהתגלו בים. כזכור, הפורום נאבק בעד הקמת מתקני זיקוק על אסדה צפה בלב ים כדי למנוע מפגעים לאדם ולסביבה. המאבק היה נגד הקמת מתקני הגז ביבשה ובחופים, שלגביו הוגשו כ-7000 התנגדויות. גם ועדת הפנים התנגדה.
למרות ההתנגדויות הרבות להקמת מתקני גז ביבשה, המועצה הארצית לתכנון ובניה החליטה אחרת, היא החליטה על "חלופה יבשתית משולבת". חלק ממתקני הגז יהיו בים ולא פחות מ-250 דונם קרקע יוקצו להקמת המתקנים ביבשה. קיום מתקנים ביבשה מסכן את בריאות הציבור ואת הסביבה, אך למרות זאת, המועצה הארצית פועלת לקידום הקמתם. לדברי חנה קופרמן, יו"ר הפורום, בלתי נתפס שהממשלה תאשר תכנית כל כך הרסנית בזמן שניתן למנוע בקלות את ההרס והסכנות הצפויות על ידי פתרון של אסדה צפה מרוחקת כמקובל בעולם המערבי הנאור. אי אפשר לתת אמון בהחלטה של המועצה הארצית לתכנון ובנייה כי היא התקבלה על סמך המלצה של חוקר ההתנגדויות עו"ד גידעון ויתקון הנגוע בניגוד עניינים כמפורט במכתב. דרישות הפורום הן:- א. לקיים הליך חדש של שמיעת התנגדויות בפני חוקר אוביקטיבי שישמור על טובת הציבור. ב. להקים את מתקני הקליטה הרחק מהיישובים והחופים כמתבקש.
האפשרות העומדת בפני המתנגדים היא להיעזר בשרי הממשלה, הרואים לנגד עיניהם את טובת הציבור, ולהשתמש בסמכותם להגיש ערר נגד התכנית המסוכנת הזו. להלן חלק מהמכתב שנשלח לשרי הממשלה וחתום על ידי עו"ד רונית לירן-שקד
11.08.14
לכב'
השר …………..
ירושלים
נכבדי,
הנדון: בקשה בהולה להפעלת סמכותך להגשת ערר לממשלה
על החלטת ועדת השרים לענייני פנים מיום 27.7.2014
שבה אושרה תוכנית תמ"א 37 ח
מרשתי הפורום הישראלי לשמירה על החופים (ע"ר) מילאה ידי לפנות אליך כדלקמן:
- מרשתי הינה עמותה רשומה, אשר שמה לעצמה יעד להגן על חופי מדינת ישראל ולהיות שותפה בתהליכי קבלת ההחלטות במדינה במקומות בהן לאותן החלטות ישנה השפעה על חופי המדינה והסביבה.
- ביום 27.7.2014 החליטה ועדת השרים לענייני פנים, לאשרר את החלטת המועצה הארצית לתכנון ולבניה (להלן: "המועצה הארצית") המאשרת את תוכנית המתאר הארצית תמ"א 37/ח (להל: "התוכנית").
- מדובר בתוכנית ארצית לטיפול במאגרי הגז שהתגלו בסמוך למדינת ישראל.
למרבה הצער, כפי שיפורט להלן, תוכנית זו מסכנת את מדינת ישראל, מעמידה בסכנה מוחשית ייתכן עשרות אלפי תושבים וייתכן אף מאות אלפים, ועלולה להביא על המדינה אסון כבד, כל זאת כאשר מקבלי ההחלטות שם נגועים בניגוד עניינים פסול, וכאשר המועצה הארצית דוחה על הסף פתרון (ישים) שמבטל כל נזק אפשרי (בטחוני, אנושי, בריאותי, סביבתי), וסירבה לבחון את הנזקים שתגרום התוכנית.
בידך הדבר לעצור את מצעד האיוולת הזו.
נזקי התוכנית:
- המועצה הארצית פרסמה להשגות הציבור את דבר תוכנית המתאר הארצית תמ"א 37/ח (להלן: "התוכנית"), ומרשתי הגישה את השגותיה לגבי התוכנית (המפורטים לפניך).
יוער, כי אופן הטיפול במאגרי הגז שהתגלו בסמוך למדינת ישראל, יש בו כדי להשפיע רבות על חופי המדינה לשנים ארוכות מאוד.
- טיפול במאגר גז מתבצע בארבעה שלבים: הראשון, הוצאתו מבטן האדמה (בשלב זה הגז מצוי בלחצים גבוהים ביותר), שלב שני, העברתו לבית זיקוק לצורך עיבודו, שלב שלישי, עיבוד הגז והורדת הלחץ בו הינו מצוי להיקף נמוך, שלב רביעי, פיזור הגז ברחבי המדינה.
- החלופה המועדפת ע"י המועצה הארצית לתכנון ולבניה הנה חלופה המשלבת הקמת אסדה מסוג פלטפורמה המקובעת לקרקעית הים במרחק קילומטרים בודדים מחופי המדינה, משם יוזרם גז גולמי מזוהם בלחץ גבוה ע"י צינורות בתוואי רוחב של כ- 100 מ', וזאת לאורך כ-15 ק"מ אל בית זיקוק חדש שיוקם על אלפי דונמים באזור עמק חפר, ובאזור כרמל- מנשה.
במסגרת החלופה, ניתנת ליזמים גמישות תכנונית להחליט מה אחוז הזיקוק שייעשה במתקנים בים לעומת היבשה כשההמלצה של מתכנני התוכנית הארצית היא לזקק את רוב הגז ביבשה.
חלופה זו תכונה להלן "החלופה היבשתית המשולבת".
- בולט במסמכי התוכנית היעדרה של חלופה נוספת והיא "חלופה ימית מלאה" שבה הגז יזוקק ויטופל ישר במקום בו הוא נשאב בים, הרחק מאוד מן היבשה.
עוד בולט במסמכי התוכנית היא היעדרה של בדיקה של הנזקים הביטחוניים (סקר סיכונים) והבריאותיים הצפויים בהקמת בית זיקוק בלב היבשה המטפל בגז שהינו חומר נפיץ ביותר, ובעל פוטנציאל זיהום כבד ביותר.
- הפתרון שנבחר ע"י המועצה הארצית הוא, כי בתוך שטחי מדינת ישראל יוקם בית זיקוק חדש (בדומה לקיים במפרץ חיפה) ומעמידה את תושבי המדינה בסיכון גבוה לפגיעות בנפש במקרה של תקלה שבשגרה או בעת פגיעה מכוונת ע"י ארגוני טרור וע"י מדינות אויב בזמן מלחמה.
מדינת ישראל היא מדינה המוקפת אויבים, ומתקן זיקוק הוא למעשה פצצת זמן מתקתקת לעת מלחמה ולטרוריסטים לעת רגיעה. ראה ריבוי המנהרות ההתקפיות של החמאס אל ישראל – בית זיקוק חדש ונפיץ הוא יעד אטרקטיבי ביותר לארגוני טרור, ולהתקפה ע"י אויב בעת מלחמה.
אין במסמכי התוכנית את היקף הנזק שייגרם לסביבה ולנפש, אם חלילה מתקן הזיקוק יותקף וייתרחש עקב כך פיצוץ אדיר.
אין במסמכי התוכנית בחינת נזקי פיצוץ לו תיגרם תקלה שתוביל לפיצוץ עצמו של המתקן או חלק ממנו.
- מקומם לגלות, כי על אף הסיכונים האדירים לתושבי המדינה ולאקולוגיה, בחרה המועצה הארצית לתכנון ולבניה לעצום עיניים בכל הקשור לסיכונים הביטחוניים והבריאותיים הכרוכים בהקמת בית זיקוק מסיבי חדש במדינת ישראל, ויתרה מזו כאשר סוגיה זו עלתה בדיוניה התגובה היתה אנו לא רוצים לדעת על סיכונים כי חלילה אם נדע נצטרך שלא לאשר!
- מעבר לכך, על פי מומחה מטעם מרשתי, אף עולה, כי מתקן זיקוק יבשתי מפיץ עד כ- 40 אלף טון תרכובות אורגניות נדיפות מדי שנה, וכן מעל 70 טון בנזן הידוע כחומר מסרטן מדרגה ראשונה, כך שעלויות הנזקים הבריאותיים השנתיים הצפויים עומדים על 7 מיליארד ₪ מדי שנה.
- מכל האמור, עולה, כי החלופה היבשתית מהווה סכנה ממדרגה ראשונה לבריאות הציבור, וסכנה שלא נבדקה לביטחון המדינה ולתושביה במקרה של פיצוץ חבלני או תקלה, ואין בנמצא היקף הפיצוץ ואומדן לאובדן הנפש והפגיעה בכלכלה.
לקריאת המכתב המלא: בקשה לערר – תמא 37ח
הביאה לפרסום: דליה בלומנפלד
תגיות: גז-טבעי, המועצה הארצית לתכנון, הפורום לשמירה על החופים, מאגרי הגז, מתקני הגז, מתקנים לזיקוק גז
קישור קבוע
תגובה אחת
Email This Post
12 באוגוסט, 2014 בשעה 9:42
ואני לתומי חשבתי כי הנושא סגור לאחר שוועדת הפנים המליצה על העדפת החלופה הימית. מתברר שוועדת הפנים יכולה להמליץ, זה לא אומר שהמועצה הארצית לתכנון ובניה תקבל את המלצתה. האם המועצה הארצית לבנייה דואגת לרווחת הציבור, או שמא לאינטרסים אחרים?