postpass act=ul view postpass עבודה שחורה » אולי עכשיו ייחשף עומק המשבר

חיפוש

חיפוש לפי מילות מפתח

פוליטיקאים, בואו לבדוק את הכוח הפוליטי של האתר שלנו

ארכיון

כוח לעובדים – ארגון עובדים דמוקרטי

מחאת האוהלים – האתר הרשמי

מגזין חברה

אירועים בשבוע הקרוב

אומרים לנו שיש מס אחר

אולי עכשיו ייחשף עומק המשבר

נושאים דעות, כלכלת בית ב 20.07.14 0:10

ממשלת ישראל, שלא מסוגלת לבצע שום דבר למען אזרחיה, בהחלט מסוגלת לפעול נגדם. לתוך המשבר שכבר בקושי אפשר להסתיר, נכנסת עכשיו גם המלחמה

מאת: ק. טוכולסקי

עיתונים כלכליים, אלו האמונים על זריית האשליה של עוצמת הכלכלה הישראלית בעיני אזרחי ישראל מביעים את חששם שהמלחמה תפגע בכלכלה הישראלית. אחד היתרונות האירוניים של מצבה העגום של כלכלת ישראל מאז שנת 2003, הוא שכבר ממש קשה לפגוע בה. תוכי מת הוא תוכי מת, אי אפשר כבר לשנות את מצבו היציב. האמת, יתכן והמלחמה תעשה חישוף אחד מוצלח ואת המציאות של מיתון ורגרסיה במשק כבר לא ינסו להסתיר, פשוט יתרצו אותו במלחמה כשיבואו לגזור אלינו גזירות.

אנחנו עמוק במיתון. נתוני האבטלה הנמוכים מצביעים בעיקר על כך שיותר אנשים התייאשו מלדרוש עבודות שאין. הבורסה מדשדשת, השקל מתחזק רק בזכות הגז הזורם מהים ובועת הנדל"ן שמתוחזקת בריבית נמוכה ומתחזקת את אשליית הגידול בהצבר ההון של אזרחי ישראל. הדירות שלנו לא שוות כל כך הרבה ומעבר לדירות שלנו אין לנו יותר מדי. הכל ממשיך להתייקר לאט אמנם אבל במגמה יציבה. הצרכנים קונים פחות, חושבים על כל שקל מהשקלים ההולכים ופוחתים בכיסם ומבינים ששום דבר לא הולך להשתפר בקרוב. יותר ויותר עובדים נאבקים בעוני ובחוסר ביטחון תעסוקתי. ממשלת ישראל שלא מסוגלת לבצע שום דבר למען אזרחיה, בהחלט מסוגלת לפעול נגדם ועכשיו לתוך המשבר שכבר בקושי אפשר להסתיר, נכנסת גם המלחמה.

מלחמה עולה כסף, הרבה כסף. המלחמה הנוכחית תאפשר לממשלה שוב להגדיל את תקציב הביטחון. רוב הכסף ילך לא לאימונים ולא להשלמת ציוד. רוב הכסף יתנדף במערכת המסואבת של משרד הביטחון והצבא. רוב הכסף יתנקז בתפנוקי הגנרלים ובשחיתות של משלחות הרכש, במנגנון המנופח במפקדות ובתנאי השירות של קצינים בכירים. כרגיל. אנחנו פשוט נשלם. הממשלה הזו לא התכוונה ולו לרגע להשקיע במאבק בעוני, היא מעדיפה להיאבק בעניים והנה יש לב תירוץ לקבורת החמור של מסקנות הוועדה למאבק בעוני. הממשלה הזו גם לא תשקיע את ההשקעות הנדרשות במערכות הבריאות והחינוך, לא תקדם העסקה ישירה במערכות החינוך והרווחה, אלא תמשיך בהפרטות וקיצוצי תקציב שיורידו לכולנו את רמת החיים. הי! הרי היתה מלחמה וצריך לשלם אז תסבלו בשקט אזרחים!

וזה גם יאפשר חשיפה מבוקרת של עומק המשבר. הכל יהיה אפשר להאשים במלחמה. אין תיירים באילת? מי יזכור שאילת גם כך מתקשה לשמור על אטרקטיביות ושגם לפני המשבר מספר התיירים בה הלך וקטן. אין עבודה? יגידו שבגלל המלחמה מפעלים בורחים ואחרים לא מגיעים, אף אחד לא יזכור שמדמה די ברורה כבר כמה זמן מצביע על הקשיים הגוברים והולכים בשוק התעסוקה. רמת החיים יורדת, יגידו זה בגלל המלחמה, אף אחד לא ידבר על הירידה ברמת החיים פה שמלווה את שלטון הימין לאורך רוב ימיו ובולטת בצורה אכזרית בעקביות שלה מאז 2002. אחרי שוך הקרבות יהיה קשה יותר להסתיר את גודל המיתון, את שבריריות הבועות, את הפערים המתרחבים, את העובדה שלמילואימניקים שיחזרו הביתה תחכה מציאות הישרדותית קשה בשוק העבודה ובסופרמרקטים.

למיתון יצטרפו גזירות, מסים רגרסיביים ימשיכו לעלות ואולי אפילו הפרוגרסיביים, אחרי הכל היתה מלחמה ועכשיו צריך לשלם. שירותים יקוצצו. הגיע הזמן שנבין, ככל שבעזה יסבלו יותר מהרס תשתיות בידי ממשלות ימין ישראליות ופלסטיניות תאוות מלחמה כך גם אנחנו נסבול יותר מהרס תשתיות הרווחה בקיצוצים לשם מימון המלחמה. ממשלת ישראל לא רק שתשתמש במלחמה בשביל להסביר את המשבר, היא יוצאת למלחמות על מנת להעמיק את המשבר ולחסל לא את החמאס אלא את מדינת הרווחה. היא לא תביא לנו ביטחון בדרום אבל היא תיקח מאתנו עוד רמצים של ביטחון סוציאלי שהיא עד כה לא לקחה.

נערך על ידי דורון
תגיות: , , , , , , , ,

2 תגובות

  1. משתמש אנונימי (לא מזוהה) :

    דוקטורינת ההלם

    http://on-the-left-side.org.il/ירושלים-של-זהב-עובדי-הדסה-כמשל

  2. דויד סנדובסקי :

    מדינה בניוטרל-dead-lock

    מדינת ישראל באובדן דרך .
    האופוזיציה דומה לקואליציה באובדן דרכה וחוסר אמירותיה ובאי יצירת פרופיל מחודד ולא אמורפי.

השארת תגובה

חשוב: בקרת תגובות מופעלת ועלולה לעכב את תצוגת תגובתכם. אין סיבה לשלוח את התגובה שנית.

עקב תקלה טכנית האתר נופל וקם לסירוגין.

אנו ממליצים להעתיק תגובות (קונטרול+סי) לפני שליחתן, כדי למנוע מפח נפש אם האתר נופל בדיוק אחרי שהשקעתם בתגובה ארוכה.