ארגון אוואז פתח במבצע התרמה לצורך המאבק בתאגיד מונסנטו. המטרה: להקים ארגון שוק זרעים עולמי מקוון ללא מטרות רווח. להלן המידע שפרסם
מקור המזון על כדור-הארץ בסכנה. עשר חברות לחקלאות ולכימיקלים מחזיקות בבעלות על 73% משוק הזרעים המסחרי, ועד 93% ממגוון הזרעים נכחדו.
מונסנטו ותאגידים דומים מפריטים את כוח הבריאה של הטבע. ההשתלטות התאגידית הזו דורסת את החקלאות המקיימת, הורסת את מגוון היבולים שלנו והופכת אותם לפגיעים למחלות שעלולות לאיים על אספקת המזון שלנו. מונסנטו פועלת גם בישראל דרך מספר חברות מקומיות בבעלותה. לאחרונה התאגיד חתם על הסכם סודי עם משרד הכלכלה.
אבל החקלאים בכל רחבי העולם מתנגדים ודואגים לשמור זרעים בבנקים ובאסמים. עכשיו הם יוצאים בפרויקט מהפכני – ה-״אי-ביי״ הראשון בעולם לזרעים, שיפעל כארגון ללא מטרות רווח שבו כל חקלאי, מכל מקום, יוכל להשיג מגוון רחב של זרעים זולים יותר מאשר אלו המהונדסים גנטית של חברות הכימיקלים. החנות העולמית המקוונת תוכל למלא מחדש את השוק במגוון של זרעים וכך לשבור בהדרגה את המונופול שמסכן את עתיד המזון שלנו!
זהו עשוי להיות הרעיון החקלאי החדשני ביותר מזה עשורים, והדרך הטובה ביותר לעצור את מונסנטו. אבל פעמים רבות חברות הכימיקלים רודפות ותובעות את אלו שעומדים בדרכן, והחקלאים מבקשים את תמיכתנו. אם נגייס עכשיו סכום מספיק, נוכל לעזור להם להשיק את אתר האינטרנט, לתמוך באחסון זרעים במדינות מפתח, לדאוג לשיווק ולפרסום ולממן את ההגנה המשפטית הנדרשת כדי להשיב מלחמה.
במשך אלפי שנים, חקלאים היו אלו שבחרו, זרעו מחדש והשביחו זרעים. ואז חברות החקלאות והכימיקלים שכנעו ממשלות רבות לקדם שיטה תאגידית של חקלאות תעשייתית, שמבוססת על גידול אחד. חברות מבטיחות לחקלאים תפוקות והכנסות גדולות יותר, ופעמים רבות מפתות אותם להתחייב בחוזים רב-שנתיים לזרעים מהונדסים גנטית ולחומרי הדברה. אחר-כך הן מסתמכות על חוקים להגנת פטנטים ומשתמשות בהסכמים כדי לכפות על חקלאים לנטוש את השיטות המסורתיות לחידוש ושמירה של זרעים.
אין עדיין קונצנזוס על ההשלכות ארוכות הטווח של גידולים מהונדסים גנטיים, אבל מומחים אומרים שהעדר מחקרים מדעיים עצמאיים משמעותו שחלק מהגידולים המהונדסים גנטית עלולים לסכן את בריאותנו באופן חמור. אין גם הוכחה ברורה שהשימוש בזרעים מהונדסים גנטית העלה את הכנסות החקלאים, או סיפק יותר מזון לאוכלוסיית העולם – למעשה, במקרים רבים השימוש בהם הוביל לפשיטת רגל של חקלאים עצמאיים קטנים ובמקרים קיצונייים להתאבדויות כדי לשמוט חובות.
ההשלכות הקשות משפיעות לא רק על החקלאים, אלא על מעגלים רחבים הרבה יותר. לפי ארגון המזון והחקלאות של האו״ם, יותר משלושה רבעים מהמגוון הגנטי של הגידולים שלנו אבד בגלל בידוד של זרעים ושיטות תעשיתיות. יש לזה משמעות רבה מפני שכשאנחנו מכסים שטחי אדמה נרחבים בגידול אחד בלבד – במקום גידולים מתחלפים או מגוונים – השטח הופך פגיע יותר למחלות. למרות שהנדסה גנטית עשויה להגדיל את התפוקה של גידולים מסוימים, ברור שבלי מגוון של זרעים ובלי שיטות מקיימות שמותאמות לתנאים המקומיים, כדי להתמודד עם השינויים הסביבתיים, אספקת המזון העולמית שלנו עלולה להיות בסכנה.
אבל זה לא משבר בלתי נמנע. ההשתלטות הזו היא רק בת כמה עשורים, חקלאים בכל מקום הצילו זרעים, ואם שוק הזרעים המקוון הזה יזכה לתמיכה, הוא יוכל לעזור לשקם את המזון שלנו. קואליציה של יותר מ-20 קבוצות ומנהיגים בתחום של חקלאות מקיימת, כמו המרכז לבטיחות במזון והפעילה ונדנה שיווה, מוכנים להשיק את הפרויקט. הנה הדרכים שבהן המימון שלנו יכול לעזור:
- לתמוך ישירות ביוזמות להצלת זרעים באפריקה, אסיה, אירופה ושני החלקים של יבשת אמריקה.
- לייצר אתר עולמי לחנות המקוונת, שיקשר בין קהילות חקלאיות מכל העולם ויאפשר להן למכור זרעים באופן חוקי ולחלוק שיטות מועדפות.
- לעזור במימון הגנה משפטית לשוק הזרעים ללא מטרות רווח, כנגד מתקפות של מונסנטו ואחרים.
- לשווק ולפרסם את שוק החליפין, כדי שחקלאים מכול העולם יצטרפו.
- לקדם הגנות יעילות יותר על הזרעים שיש לנו מפני השתלטות תאגידית ופטנטים.
כבר שנים שמונסנטו מציפה את החקלאים (ואת כולנו) בזרעים המהונדסים שלה ובחזון התאגיד לחקלאות תעשייתית. אבל אם כולנו נתגייס, נוכל להשיק את פרויקט הזרעים המהפכני הזה, ולהציל את מגוון התפוחים, העגבניות והמלפפונים שלנו. תמכו עכשיו בפרויקט, ואוואז יגבו את התרומות רק אם נגייס סכום מספיק ליישום התכנית:
״לזרוע זרע פירושו להפעיל את המיסתורין העמוק ביותר של היקום״. בזרעים הלו טמון המקור והמיסתורין של החיים שאנחנו מכירים. בואו נתמוך בתנועה הזו כדי להגן על המיסתורין מהשתלטות תאגידית מוחלטת וכדי לעזור להחזיר את אלפי צמחי המאכל שחשבנו שכבר אבדו.
התחייבו לתרום כדי לעזור להקים את שוק החליפין של הזרעים – אוואז יגבה את התרומות רק אם נגייס מספיק כדי להשיק את היוזמה במלואה:
כדי להתחייב לתרום סכום שאינו מופיע בין האפשרויות למעלה, לחצו כאן.
למידע נוסף
דוח לשנת 2013: התעוררו לפני שיהיה מאוחר מדי (כנס האו״ם למסחר ולפיתוח)
http://unctad.org/en/PublicationsLibrary/ditcted2012d3_en.pdf
מגיפת התאבדויות בחוות בהודו (New York Times)
http://www.nytimes.com/2006/09/19/world/asia/19india.html
כמה חקלאים שותלים זרעים מהונדסים גנטית ברחבי העולם? (EuropaBio)
http://www.europabio.org/how-many-farmers-plant-gm-worldwide
זרעים של פורענות – על פעילות מונסנטו בישראל (המקום הכי חם בגיהנום)
http://www.ha-makom.co.il/post/doar-dorfman-monsanto
חברי הכנסת דב חנין ומיכל רוזין בשאילתות לשר בנט על ההסכם של משרד הכלכלה עם מונסנטו (ערוץ היו-טיוב של ח״הכ מיכל רוזין)
https://www.youtube.com/watch?v=nfxjp-Qd5yE
ממה הם מפחדים? ישראל הטילה חיסיון על ההסכם עם מונסנטו (הכלכלה האמיתית)
http://kalkala-amitit.blogspot.co.il/2014/06/blog-post_999.html
בין 1903-1983 העולם איבד 93% ממגוון הזרעים העיקריים (National Geographic)
http://ngm.nationalgeographic.com/2011/07/food-ark/food-variety-graphic
נורווגיה משקיעה 23.7$ בגיוון גידולים חקלאיים כדי לעזור לחקלאים להתמודד עם שינוי האקלים (FAO)
http://www.fao.org/news/story/en/item/197662/icode/
יום המזון העולמי 2004 מדגיש את החשיבות שבמגוון ביולוגי לבטחון התזונתי העולמי (FAO)
http://www.fao.org/NEWSROOM/EN/news/2004/51140/index.html
הכוח הפוליטי של הלובי של תאגידי החקלאות וביטוח הגידולים (Taxpayers for Common Sense)
http://www.taxpayer.net/images/uploads/downloads/Political_Power_of_Farm_And_Crop_Insurance_Lobbies_Fact_Sheet.pdf
רותמים את הקרטל לפני הסוס (ETC)
http://www.etcgroup.org/sites/www.etcgroup.org/files/CartelBeforeHorse11Sep2013.pdf
המקור: avaaz@avaaz.org
אתר אוואז: http://www.avaaz.org/he/
Tags: אוואז, חקלאות, מונופול, מונסנטו, משרד הכלכלה, נפתלי בנט
FAO, ארגון האו"ם לחקלאות ומזון, איננו טוען טענות המצוטטות בשמו במאמר זה, גם לא בקירוב. לגבי טענות אחרות, הפרכות שלהן פורסמו בין היתר כאן. בקרת האיכות למאמרים פה טעונה שיפור.
כל טוב
ככלל מנוגד לשימוש בחומר גנטי מהונדס.
הפצת החומר היא עברה על החוק והעושה בו שימוש ישלם כנסות גבוהים על "בריחה" שלו לטבע או לשדות שכנים (הפוך מהחוק האמריקני).
פעילות מונסנטו בישראל מוגבלת לשדה המחקר בקנייתה פטנטים ישראליים. לרבות בתרכיבי חיסון למחלת התמוטטות הכוורות שפותחו בפקולטה לחקלאות. מניעת החיסון תאפשר למונסנטו להשתלט על שוק ההפריה החקלאית בארה"ב. שוק המעורך במיליארד דולר בשנה. לשם כך מונסנטו צריכה שכל הכוורות שאינן בבעולתה יקרסו וזאת תעשה בעזרת חיסיון של משרד הכלכלה הישראלי.
ארגון האו"ם לחקלאות ולמזון טוען בדיוק כך ויותר מכך.
אף טענה שנטענה בכתבה לעיל לא הופרכה עד כה על ידי אף גוף עצמאי ובעל ערך כלשהו.
היחידות שמפריחות בדותות מגמתיות בעניין, הן חברות קיקוניות שמונסנטו מסתתרת מאחוריהן בגמלוניות אינפנטילית של תינוק שעוצם את עיניו כדי שלא יראו אותו.