חברות ממשלתיות – הפרטה או גמישות ניהולית?

בימים אלה עומדת על הפרק רפורמה מקיפה בחברות ממשלתיות. הכוונה היא להעמיד בין 19-10 חברות ממשלתיות להפרטה חלקית, כאשר גרעין השליטה יישאר בידי הממשלה. רו"ח איריס שטרק דנה בשאלה שצריכה להעסיק את הדירקטוריונים של החברות: האם ההפרטה מחויבת המציאות

בימים אלה עומדת על הפרק רפורמה מקיפה בחברות ממשלתיות. הכוונה היא להעמיד בין 19-10 חברות ממשלתיות להפרטה חלקית, כאשר גרעין השליטה יישאר בידי הממשלה. בין החברות שרפורמה זו מכוונת אליהן נמנות חברת החשמל, מקורות, רכבת ישראל, דואר ישראל, רפאל, עמידר ועוד.

מי שיצטרך להוביל רפורמות משמעותיות אלו הם חברי הדירקטוריון של החברות הממשלתיות, שמשימתם תהיה לבצע את השינויים ולהבטיח את רווחיות החברות. מה נדרש מהם בנקודת מפנה כה משמעותית בראייה אסטרטגית להתפתחותן של החברות הממשלתיות?

על הדירקטוריונים להיות מאוישים. על-פי נתונים שהתפרסמו, ב-100 חברות ממשלתיות הפועלות כיום בישראל, אשר שווי נכסיהן הכולל עומד על 183 מיליארד שקל, ישנן משרות ל-900 דירקטורים; מספר המשרות הבלתי מאוישות מוערך ב-500-400. הדבר מוביל לשיתוק חלקי או מלא של ההנהלות. יש לבצע איוש מהיר על-פי כללי מינהל תקין ושקוף, ולא להמשיך במצב הגורם לפגיעה בחברות הממשלתיות, ב-60,000 עובדיהן ובמשק כולו.

הניסיון להציג את תהליך "נבחרת הדירקטורים" כמזור לכל הבעיות, הוא משני לצורך המרכזי שהחברות ינוהלו ויפוקחו על-ידי דירקטוריונים מאוישים באופן מלא, מתאימים ובעלי כישורים. בעיקר עליהם להיות מסוגלים להתמודד עם בעיות הליבה והאתגרים המיוחדים המאפיינים חברות ממשלתיות, והכל בתנאי שהמדיניות שתיקבע תגובה בהחלטות ממשלה ותזכה בגיבוי מלא של השרים לביצוע הרפורמות הנדרשות.


הפרטה או גמישות ניהולית?

המצב הקיים גורם להצטברותו של נזק כלכלי הולך וגדל. הנתונים מלמדים על כך שהחברות הממשלתיות סיימו את 2013 עם הפסד של 809 מיליון שקל. למרות שיש גם חברות שמציגות רווחים כמו רפאל, התעשיה האוירית ונמלי ישראל, עדין התמונה הכוללת בעייתית. אין ספק,שהתופעה של דירקטוריונים לוקים בחסר תורמת לתמונת מצב זו.

דירקטוריון מאויש, הפועל בתנאים סבירים, יכול לעסוק בנושאי הליבה שלשמם הוסמך ולקבל החלטות לטווח הארוך. במסגרת זו יש להתייחס לשאלת ההפרטה.

על הדירקטוריון לבחון האם ההפרטה היא מחויבת המציאות. יש מגזרים בהם ההפרטה היא המפתח לקידום התחרות, ויש מגזרים בהם לא נדרשת הפרטה, אלא החלת גמישות ניהולית, אשר יכולה לחולל שינויים מרחיקי לכת. כמו-כן יש להבחין בין חברות הפועלות בתחומי תשתיות לאומיות חיוניות לבין שאר החברות, ולהעלות את השאלה עד כמה ההפרטה חיונית.

להמשך קריאה באתר של יואב יצחק

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , , , ,

One Response to “חברות ממשלתיות – הפרטה או גמישות ניהולית?”

  1. מיכאל לינדנבאום הגיב:

    הפרטה,פירושה גניבת רכוש ממשלתי-ציבורי בידי פושעים כלכליים מקורבים לשלטון והעברת כל הכח הכלכלי-פוליטי לידי הפושעים שהופכים לטייקונים בחסדי המשטר הניאו-ליבראלי.
    הפרטה פירושה גם חיסול העבודה המאורגנת שעוד נותרה בארץ והפיכת כל העובדים למובטלים או לעבדים עובדי קבלן.
    זה הדבר היחיד שמעניין את משטר ההפרטה- גניבה ובזיזה תוך חיסול העבודה המאורגנת ומדינת הרווחה.

Leave a Reply