האם מבחני הנהיגה המעשית יופרטו?

ועדת הכלכלה דנה בכוונת משרד התחבורה להפריט את הטסטים. המדינה מרוויחה מהטסטים. למה להפריט?

ועדת הכלכלה של הכנסת, קיימה ביום שני 24 בפברואר דיון מיוחד בכוונת משרד התחבורה להפריט את מבחני הנהיגה המעשיים (טסטים). הדיון התקיים לבקשת ח"כ עדי קול, ח"כ אלעזר שטרן וח"כ מיכל בירן. ח"כ קול אמרה כי למרות שמשרד התחבורה חוזר וטוען בתוקף שאין צעדים מעשיים להפרטה,  השר ישראל כץ התבטא לא פעם ואמר שצריך להפריט את הטסטים. היא הוסיפה כי גם אם יש עומס ההפרטה היא לא פתרון, שכן יש לה השלכות עמוקות על חיי אדם. ח"כ מיכל בירן התייחסה גם לנושא הכלכלי ואמרה כי מאז שהופרטה התיאוריה העלות קפצה ב-80%, וההנחה היא שהפרטת הטסטים תביא לאותה תוצאה שאין סיבה לאפשר אותה. ח"כ שטרן הוסיף כי הפתרון של הפרטה לא בהכרח נכון למצב העומס. הוא התייחס גם לקלות של הבוחנים לתת החלטות לא מנומקות, שגם לא ניתן ללמוד מהן לאחר מכן, וקרא להציב מצלמות בטסטים ולאפשר ללמוד מהכישלונות.

ח"כ חמד עמאר ציין כי משרד התחבורה ניסה לקדם רפורמה בלימודי הנהיגה בכנסת הקודמת, אך משך את הצעתו. הוא ציין כי גם הוא נגד הפרטה, ואמר כי המדינה מרוויחה מהטסטים לכן לא ברור מדוע היא רוצה להפריט אותם. ח"כ חנא סוייד ביקש לדעת מה הבעיה שההפרטה באה לפתור, ושאל האם משרד התחבורה בחן פתרונות אחרים מלבד ההפרטה. ח"כ צור הזכיר ישיבתה הראשונה של ועדת המשנה למאבק בתאונות הדרכים הוקדשה לנושא, על רקע משבר הטסטים, וביקש לדעת מה השתנה מאז.

נציג ועד בוחני הנהיגה, אלי מלכה, אמר כי הפרטת התיאוריה לא צלחה אין סיבה להפריט את הטסטים. הוא הוסיף כי הוספת עוד 10-15 בוחנים תפתור את הבעיות לחלוטין בכל הארץ. לדבריו, המדינה גובה 80 מיליון שקל באגרות עבור טסטים ומשלמת לבוחנים רק 30 מיליון שקל. "אין סיבה שייקחו ביצי זהב ויתנו זאת לידיים פרטיות", אמר. הוא הוסיף כי הפרטה תוביל למרחץ דמים על הכביש ולתוהו ובוהו. עם זאת, יו"ר ארגון מורי הנהיגה טען כי חסרים 30 בוחנים. "מפעילים לחץ מדומה ומייבשים את הבחינות בכך שלא ממלאים משרה של מי שיוצא לגמלאות", אמר. הוא הוסיף כי מי שיכול לעזור הוא שר האוצר ממפלגתה של ח"כ קול. ח"כ קול הגיבה ואמרה כי ניתן לעשות זאת גם מהתקציב הפנימי של משרד התחבורה, ללא צורך בתקציב נוסף מהאוצר.

נציג הבוחנים בהסתדרות, עו"ד אהוד סרפיאן, אמר כי בעקבות הדיון הקודם בוועדה התקיימה רק פגישת משא ומתן אחת, וההסדר שהושג בזמנו פוקע השבוע. הוא הוסיף כי אם תוך חודשיים לא יהיה משא ומתן אמיתי המשבר יתחדש והבעיות בטסטים יחזרו. "אני מרגיש שמהתלים בנו, מנכ"ל משרד התחבורה אמר בדיון הקודם שלא מדברים על הפרטה ויומיים לאחר מכן השר הודיע שהוא מפריט", אמר. הוא אף ציין כי מספר הבוחנים לא השתנה ב-10 השנים האחרונות, בעוד שהאוכלוסייה גדלה.

ח"כ ישראל חסון אמר כי הוא השתתף לפחות בשלושה דיונים דומים בשש השנים האחרונות, והתשובה של משרד התחבורה הייתה אותה תשובה – שהנושא נבדק. "יש משהו מאוד בסיסי שצריך לקחת דברים שכבר בדקתם ופשוט לקבל החלטות", אמר ח"כ חסון לנציגי משרד התחבורה. ח"כ קול הוסיפה כי היא לא מקבלת תשובות ברורות מנציגי המשרד. ח"כ צור ביקש לדעת האם משרד התחבורה מייבש את הבוחנים כדי ליצור משבר מכוון ואם אכן יש תוכנית הפרטה.

סמנכ"ל הרכב במשרד התחבורה, אבנר פלור, השיב ואמר כי "המשרד בוחן את כלל ההיבטים של רמת הבחינה, מתוך הנחה שאם רמת הבחינה תעלה גם רמת הלימוד תעלה". ח"כ צור דרש תשובה קונקרטית לעניין התקנים, ופלור אמר כי כל משרד התחבורה נמצא במצב של הקפאת משרות כללית ולא קולט כוח אדם חדש. לדברי פלור, המשרד היה חייב תקנים רבים לאוצר, לכן נציבות שירות המדינה והאוצר הקפיאו מכרזים ולא נקלטו עובדים חדשים. הוא הוסיף כי הוא מקווה שבתקופה הקרובה יחזור המשרד לגייס עובדים ויבחן גם את השאלה האם כמות הבוחנים היא אופטימלית.

ח"כ צור סיכם את הדיון ואמר כי משרד התחבורה לא סיפק תשובה ברורה בנושא, והוועדה תקיים דיון נוסף בעניין. הוא הוסיף ודרש תשובות באשר לכוונת משרד התחבורה והיעדים של המהלכים שבכוונתו לנקוט בהם. הוא אף מתח ביקורת על נציגי משרד התחבורה שמנעו מהוועדה לזמן לדיון נציג של משרד האוצר, על מנת לברר את הטענות באשר להקפאת התקנים.

הודעה של ועדת הכלכלה

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , ,

One Response to “האם מבחני ×”× ×”×™×’×” המעשית יופרטו?”

  1. מערכת עבודה שחורה הגיב:

    דיון בוועדת הכלכלה על הפרטת הטסטים
    http://main.knesset.gov.il/Activity/Committees/Economics/News/Pages/pr_2501162.aspx

Leave a Reply