שירותי בריאות לתלמיד בוועדה לזכויות הילד – השירות יישאר מופרט

בדיון על שירותי הבריאות לתלמיד, שנערך בוועדה לזכויות הילד(ביום שלישי 18 בפברואר), למרות התנגדות גורפת של רוב הנוכחים בישיבה לשירות המופרט, נציג האוצר (העובד כחודש בלבד באוצר) העביר את מסר התנגדות האוצר להחזרת השירות לידי המדינה

מאת: מערכת עבודה שחורה

ביום שלישי 18 בפברואר נידון נושא שירותי הבריאות לתלמיד בוועדה לזכויות הילד. רוב המשתתפים, כולל יו"ר הוועדה ח"כ  אולי לוי אבקסיס (הליכוד ביתנו) פרט לפקידי האוצר ונציגי החברות הזכייניות, הביעו התנגדותם לשירות בריאות לתלמיד מופרט. העמדה שהובעה הייתה שיש  להחזיר את הטיפול הרפואי בבתי הספר לידיים ממלכתיות. שנה אחר שנה, ועדות אחר ועדות, עשרות דו"חות ומסקנות אומרים אותו דבר ושום דבר לא מחלחל, כך אמרה יו"ר הוועדה.

בישיבה נכחו חברי כנסת, רופאים, משרד הבריאות, נציגות אחיות בריאות הציבור, ההסתדרות הרפואית, איגוד רופאי המשפחה ועוד.

כידוע, שירות זה הופרט ועבר להפעלת חברות שזכו במכרזים: האגודה לבריאות הציבור, נטלי, פמי פרמיום.  שירותי הבריאות לתלמיד מומנו על ידי המדינה ב-54 מיליון ₪ לפני שהופרטו. לאחר ההפרטה המדינה שילמה עבורם 140 מיליון ₪. אמנם השיקול העיקרי של המדינה להפרטה היה החיסכון הכספי, לפי דברי יו"ר הוועדה ח"כ אורלי לוי, אך הסכומים לעיל מעידים שאין פה חיסכון. בדיון בוועדה פורטו החסרונות בהפרטה:

  • הפיצול במידע הרפואי בין חברות רבות מונע איסוף מידע על נתוני הבריאות של התלמיד ברצף של 12 הלימודים שלו בבית-הספר.
  • אחיות בריאות הציבור אינן מכירות את התלמידים ואת בעיותיהם.
  • החלפת חברות המספקות את השירות במהלך שנת הלימודים מפריעה לביצוע הליך תקין של המטלות הרפואיות כגון חיסונים לתלמידים.

בדרום המדינה הפרטת שירותי הבריאות בוטלה והמדינה חזרה לספק ישירות שירות זה. החברות לא  ניגשו למכרזים בדרום. (כנראה לא השתלם להן, כך נאמר בוועדה). המצב בדרום היה בקריסה, לפי דברי הרופא המחוזי (מנהל המחוז) בדרום ד"ר מיכאל גדלביץ. לדבריו, כשהוחזר שירות הבריאות למדינה הוא היה  במצב קריסה, בייחוד במגזר הבדואי. החיסונים היו בחסר, היה צורך להשלים פערים משנה קודמת בחיסונים ובבדיקות. בעבר בריאות התלמיד וטיפת חלב היו כמקשה אחת. ההפרטה פיצלה זאת. אם השירות היה בהפרטה, איך היו מטפלים בבעיית הטילים בדרום, במגיפת הפוליו שהתפשטה בשנה שעברה? אם השירות בדרום לא היה בידי המדינה, מצב הבריאות לתלמיד היה יכול להיות גרוע הרבה יותר. היו מתרסקים.

נציגי החברות נכחו גם הם בדיון. יו"ר הוועדה אמרה להם שהביקורת בעניין שירותי התלמיד אינה מופנית כלפי החברות, אלא כלפי המדינה שהפריטה שירות חשוב זה.

נציג חברת נטלי דיבר בשבח פעילות חברתו, שהפעילה 1500 אחיות בקריות בחיפה ונלחמה למענם על זכויותיהן הבסיסיות. בנתונים הקיימים, לדבריו, חברת נטלי נתנה שירות איכותי.

נציגת משרד החינוך בוועדה ציינה שחברה שעוסקת בעובדים זרים, בשירותי גרירה, קיבלה זכיינות על בריאות הציבור במרכז הארץ. היא הציעה שההיבטים הערכיים, כלכליים, בריאותיים יידונו במשרד הבריאות.

ח"כ שלי יחימוביץ ציינה שמטרת הזכייניות היא להרוויח כסף ולמקסם רווחים. את נושא שירותי הבריאות לתלמיד העלתה בוועדת גרמן כדוגמא להידרדרות במצב הבריאות. שירותי הבריאות לתלמיד צריכים לחזור לידי המדינה. זה חסכוני יותר. זוהי רפואה מונעת שהיא זולה יותר מרפואה טיפולית. כפי שהחזירו למדינה את השירות בדרום, יש להחזיר למדינה את השירות בכל רחבי המדינה.

נציגת משרד הבריאות ציינה שהבנק העולמי המקדם תהליכי הפרטה, מתנגד להפרטת שירותים מסוג בריאות התלמיד. חשוב ששירות זה ירוכז בידי אנשי מקצוע. בתהליך של הפרטה נכנסים גורמים לא מקצועיים.

נציגת אחיות בריאות הציבור מוריה אשכנזי ציינה שהחזרת השירות למדינה מבטיחה רצף טיפולי מטיפת חלב יחד עם המידע הטיפולי. חשובה ריכוזיות ובלעדיות של משרד הבריאות בשירותי הבריאות לתלמיד.

למרות דעת הרוב הגורפת המתנגדת לשירות המופרט, משרד האוצר ממשיך להתעקש להותיר אותו מופרט.

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , , , , ,

Leave a Reply