פתרון הקסמים של כחלון עלול לחזור כבומרנג

גדעון עשת בוחן את ההצעה של השר לשעבר משה כחלון בנושא המע"מ על הדירות, ומסביר מדוע הצעד עלול לגרום לתופעה ההפוכה: עליית מחירי הדירות

מתוך המאמר המקורי:

מר כחלון לא מבין איך זה עובד. הוא מניח שמחירים נקבעים על ידי עלויות. ואם עלות המע"מ תופחת, מחיר הדירה יפחת. ההנחה מוטעית לחלוטין. בשנים האחרונות הופחת תחילה והועלה אחר כך שיעור המע"מ. זה לא הזיז את מדד המחירים לצרכן. התנודות במחיר העגבניות (שם אין בכלל מע"מ) גדולות בהרבה משיעור המס הזה. מילא עגבניה, זה קורה גם בקישוא. ואל תגידו שירקות הם עונתיים. כבר שנים שהם כבר לא כאלה.

בעל באסטה, חנות מכולת, ספק אינטרנט – כל ספק שהוא – מוכר במחיר המירבי שהוא יכול להשיג. והמחיר ×”×–×” אינו תלוי בעלויות. לפעמים המחיר הוא אפילו מתחת לעלות ולרוב הוא מעל לעלות. מחיר העוף ששופרסל מוכר שונה בין החנות בירושלים לבין החנות במודיעין כמו גם בין הרשת הכללית, לבין הרשת החרדית. מי שיעבור עתה לספק השרות הסלולרי youphone ישלם פחות מ – 50 שקל לחודש לשנה בעת שפלאפון גובה 78 שקלים על שרות דומה וסלקום עוד הרבה יותר. שום עלות ושום ציפורים.

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , ,

2 Responses to “פתרון הקסמים של כחלון עלול לחזור כבומרנג”

  1. פוקסי הגיב:

    תודה על הפוסט והעדכון .

    ההנחות שרמת המע"מ לא משפיע על המחיר , הינן מופרכות .

    השאלה מאיזה זוית בוחנים הדבר . מנקודת הראות של הצרכן , המחיר עולה , או המחיר יורד ( הכולל ) . זה משפיע על כוח הקניה , ובתורו משפיע על הביקוש .

    מיותר לציין אם כך , מה הזיקה בין רמת הביקושים , לרמת המחירים .

    תודה

  2. עמית הגיב:

    לא רק שעשת צודק אלא שכולם גם יודעים מה הפתרון למחירי הדיור – המדינה צריכה לבנות ולמכור.
    לאורך ההיסטוריה הישראלית ניתן היה תמיד לראות את הקשר הברור בין בניה ממשלתית למחירים.
    הבעיה היום היא ממשלה שאין לה עניין למצא פתרון כי אם רק לדבר.

Leave a Reply