ועדת חוץ ובטחון – חפשו את היו"ר

אי-תפקודה של ועדת חו"ב על רקע חוסר היכולת למנות לה יושב-ראש היא לא רק בעיה פוליטית אלא גם ערכית. יש לקדם חקיקה של הכנסת שתמנע מצבים מעין אלו

מאת רון שביט

חידה פוליטית – מי הוא יו"ר ועדת החוץ והביטחון של כנסת ישראל? ובכן, התשובה מביכה. על אף המתח הביטחוני והמו"מ המדיני עדיין אין אדם ×›×–×”. מאז פרש אביגדור ליברמן מראשות הוועדה עקב מינויו לשר החוץ ב-11 בנובמבר היא נותרה מיותמת ומקרטעת בין שינויי אד-הוק ופתרונות זמניים ומטולאים.

 עם הקמת הממשלה הנוכחית נמנעו הצדדים לעסוק בתפוח האדמה הלוהט הזה, כיוון שעתידו המשפטי והפוליטי של ליברמן היה לוט בערפל. לגיטימי. מאז שהתפזרו ענניו המשפטיים ועם מינויו מחדש לשר החוץ, לא מצליחה הקואליציה לפתור את הפלונטר ולהעביר מינוי חדש. היא גוררת רגליים ומחליטה שלא להחליט אפילו על זהותו של יו"ר זמני.

 כיפופי הידיים המתמשכים בין הליכוד ליש עתיד בעניין זה הביאו את יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין לצעד חריג ביותר בנוף הדמוקרטי. הוא השיג את אישור ועדת הכנסת למנותו לתפקיד באופן זמני ל-45 יום. להלן המנגנון המוזר: בשבוע הבא, אם יוסרו המגבלות התקנוניות, יתמנה אדלשטיין לבעל הסמכות לכנס את הוועדה. בכל ישיבה הוא יחליט על אחד מחברי הוועדה כבר סמכא לנהל את הדיון.

 התפירה המשונה הזו מצטרפת לניסיון של צחי הנגבי, יו"ר ועדת הכנסת, למנות עצמו כיו"ר זמני של ועדת המשנה לתקציב הביטחון, לנוכח אי כינוסה המתמשך. ההצעה התקבלה, נדחתה ושוב התקבלה. ביטוי נוסף לבוקה ומבולקה.

 על אף יצור הכלאיים המבולבל והמתמיה צודק אדלשטיין במאבקו למינוי יו"ר אף במחיר שינוי תקנון הכנסת. מדובר בצעד מתבקש כדי לשמור על כבוד הכנסת ועל אי תלותה בממשלה. עדיין, האינטרס הציבורי הדמוקרטי נותר בלתי ממומש.

 עם קום המדינה עלתה הדילמה, האם ועדות הכנסת יהיו צמודות למשרדי הממשלה או דווקא לשטחי פעולה. הגישה השנייה התקבלה ולא בכדי. היא באה לבטא (ולו באופן פסיכולוגי) את עקרון הפרדת הרשויות ואת קיום הזרוע המחוקקת כגוף עצמאי ובלתי תלוי בזרוע המבצעת.

 ועדות הכנסת הן הסדנה האמתית של עבודת הפרלמנט. בהן מתבצעת הפעילות היסודית, המעמיקה והנוקבת באמת. הדבר נכון לגבי כל הוועדות, אך באופן מיוחד עבור ועדת החוץ והביטחון. במדינה הנמצאת במצב חירום מתמיד ניצבת הוועדה הזו כראש חץ דמוקרטי ראשון במעלה. היא מהווה מנגנון מלבן, מפקח, מבקר ומאשר את פעילותם של הגופים הרגישים ביותר במדינה: צה"ל, המשטרה, המוסד, השב"כ ומשרדי הממשלה הרלוונטיים.

 הישיבות הפונקציונליות והקונסטרוקטיביות ביותר מתקיימות הרחק מעין המצלמה בחדרי הדיונים של שש ועדות המשנה. נושאי ביטחון לאומי מנותחים בהן באזמל חד. הן החוקרות את רשויות השלטון עד לקרביהן ולמכמניהן הכמוסים ומאשרות החלטות מסווגות וקריטיות. הן העיניים של הציבור למציאות המצויה באזורי המחשכים או הדמדומים.

 הותרת הוועדה החשובה הזו ללא מנהיג פוגעת בהליך עבודתה לא רק עניינית אלא גם ובעיקר ערכית. היא יוצרת תלות בלתי נסבלת בין הממשלה לבין הכנסת: ברצון השלטון יהיה יו"ר לוועדה ויהיה לה תפקוד תקין ובהיעדר הסכמות במסדרונותיו לא יהיה יו"ר וייווצר שיתוק. זו פגיעה בריבונות של הכנסת אשר להלכה אמורה לעמוד כגוף פיקוח מעל הממשל ולא להפך. התמשכות המצב מוזילה את אחד המנגנונים החשובים בחיינו הדמוקרטיים.

 הפתרון שמצא יו"ר הכנסת כלאחר ייאוש הוא פתרון דחק לזמן מוגבל. מי לכפנו יתקע כי בחלוף 45 יום שנקבע לו, לא יוארך הסדר משונה זה? יו"ר הקואליציה, יריב לוין, הציע שהמנגנון החדש ייקבע לחצי שנה, ומכאן אנו למדים על הפסימיות שלו להשגת פתרון קואליציוני מוסכם גם בחלוף חודש וחצי.

 הפארסה החוקתית הזו מחייבת את הכנסת לפעול באמצעי חקיקה ולא באמצעי תקנון הכנסת. זאת על מנת לזקוף את ריבונות הפרלמנט ולקומם את מעמדו. יש לקבוע אפוא בחוק, כי לכל יו"ר ועדה יהיה ממלא מקום אשר יחזיק בכל הסמכויות במצב של פרישת היו"ר הקבוע. התיקון הזה יאפשר רצף תפקודי ויאיץ את הדינמיקה הפוליטית של מינוי יושבי ראש קבועים. הדבר הכרחי לגבי כל ועדות הכנסת ובאופן מיוחד עבור שתי הוועדות המרכזיות: ועדת הכספים וועדת החוץ והביטחון.

ד"ר רון שביט הוא מומחה למנהיגות פוליטית ולפסיכולוגיה פוליטית

 

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , , , ,

5 Responses to “ועדת חוץ ובטחון – חפשו את היו"ר”

  1. מיכה הגיב:

    המחבר מעלה בחדות בעיה מאד בסיסית בחיינו הדמוקרטיים אשר יש לתת עליה את הדעת ויפה שעה אחת קודם. אסור לתת לפגוע במנגנון כה חשוב של ביקרת על משרדי הממשלה לא כל שכן הרגישים שבהם.

  2. גדעון הגיב:

    לא מדובר בסך הכול בחותמת גומי של הממשלה? למה זה כל כך חשוב אם יהיה יו"ר לוועדה? עובדה שהעסק מתנהל גם ככה.

  3. יול רגב הגיב:

    המאמר מאיר בבהירות ושנינות נקודה חשובה זו.
    מי יתן וירימו את הכפפה לביצוע חקיקה בנושא.

  4. משתמש אנונימי (לא מזוהה) הגיב:

    לא חובה לחוקק. יש נוהל של מינוי יו"ר לועדות ובייחוד ועדה כה חשובה. חשוב לקיימו. אם לא, נישאר בסוף בלי יו"ר ועדות, בלי ועדות, בלי כנסת, בלי רשות מחוקקת. זה מסוכן.

  5. רון שביט הגיב:

    חקיקה היא אקט של חוסר ברירה. הרי כמובן שעדיף שהנורמה הפוליטית היא שתגבר ולא תאלץ את המחוקק לנסח את מה שאמור להיות מובן מאליו. המצב הנוכחי הוא בלתי אפשר ועובדה היא כי תקנון הכנסת אינו מצליח למצוא עבורו סעד. הואיל ובעיניי מדובר בעיקרון ערכי-חוקתי-דמוקרטי, אין מנוס מתיקון חקיקה בנושא כדי לא להותיר את הוועדה החשובה הזו ללא קברניט.

Leave a Reply