ניתוקי מים – עדויות מהשטח שנגבו על-ידי האגודה לזכויות האזרח

מים הם זכות בסיסית. הפרטת המים על-ידי העברת אספקתם לתאגידים גרמה להעלאת מחירי המים לכלל האוכלוסייה בלי לדאוג להנחה למשפחות מצוקה.  להלן עדותה של משפחת ט. עם 6 ילדים מדימונה, החיה מקצבת רווחה 2500 ₪. גובה החוב למים 4500 ₪

שלשום 14.1.13 הגעתי הביתה¨ אני רוצה להאכיל את הילדה ואני רואה שאין מים. חשבתי שאולי יש הפסקת מים. ירדתי למטה¨ אני רואה שאין שעון והשאירו לי פתק שניתקו לי את המים עקב חוב ושאני חייב להגיע לשלם. לא ידעתי מה לעשות בלי מים. הייתי צריך אוכל בשביל הילדה. לקחתי מים מאיפה שהיה השעון¨ יש שם מים שנוזלים  עם חלודה¨ נתתי לילדה. התחלתי להיכנס ללחץ¨ שלחתי את אשתי לשם¨ אמרו לה שיחזירו את המים אם היא תשלם 1000 ₪.  היא התחילה לבכות ובלגנים. התקשרתי לעיתון של דימונה לשאול מה עושים¨ הפנו אותי לג'קי אדרי.

איך שבתאגיד המים שמעו שג'קי אדרי מגיע¨ אמרו לה שבשביל השעון תשלם 150 ₪ ויחזירו את השעון. היא אמרה שאין לה¨ שה150 ₪  האחרונים זה לשבת. לקחו ממנה את הכסף. הלכתי לשם וצעקתי ­ תבואו¨ תתריעו קודם. לא שלחו שום דבר¨ לא בא אף אחד להגיד קודם. לא רצו להחזיר לי את הכסף. אמרתי להם שאני מוכר ברווחה. האישה שם אמרה לי שהם לא מנתקים סתם אלא בודקים בעירייה לפני שמנתקים לראות אם הבן אדם מוכר ברווחה¨ שהם בודקים בעירייה לפני שהם הולכים לעשות ניתוק. אמרה לי שלגביי לא הייתה להם אינפורמציה. הסתכלה במחשב ואמרה לי שלא רשום לה שאני מטופל ברווחה. זה בכלל לא נראה לי נכון שהם בודקים כי הכרתי הרבה מהאנשים שהיו שם וניתקו להם שהם כן מוכרים ברווחה. אמרתי לה שאני מוכר ברווחה¨ היא התקשרה למישהו ואמרה לו את זה¨ ביקשו ממני ללכת להביא פתק מהרווחה.

החזירו לי את השעון 3 שעות אחרי שאשתי שילמה את הכסף.¨ הבינו שג'קי אדרי מעורב ומהר מאוד החזירו את המים. אמרו לי שאם ב-20 לחודש אני לא משלם 500 ₪, הם מורידים לי שוב את השעון. אמרו לי שה150 ₪  זה רק על הניתוק. יש לי חוב של 4500 ₪.  שנתיים לא שילמתי מים כי לא היה לי מאיפה לשלם. הגעתי איתם להסדר ­ כל חודש הייתי צריך לשלם 200 ₪ ועוד 200 ₪ את החשבון השוטף. 3חודשים שילמנו את זה ברציפות אבל אז הייתה לי בעיה עם ההבטחת הכנסה¨ היה שם איזה אי תיאום ולא שילמתי חודשיים את ההסדר¨ כי לא היה לי מאיפה.

אני אגיד לך את האמת¨ לא הייתי יכול לשלם את ההסדר הזה¨ כי לא מספיקה ההבטחת הכנסה 2500 ₪ עם 6 ילדים. גם אם מחר אני אגיע שוב להסדר אני לא אשלם כי לא אוכל לשלם. המים נהיו כמו קוקה קולה¨ מחירים כל כך גבוהים¨ אין מצב שאני משלם את זה. לא בגלל שאני לא רוצה¨ אני צריך להוריד את זה מהילדים שלי¨ מהאוכל. כשהמים היו בעירייה הייתי מקבל גג 60 – 70 ₪ חשבון מים ועכשיו מגיע 300- 350 ₪ כל חשבון. אני מפחד להתקלח¨ אני מקלח את הילדים שלי במהירות¨ זה נהיה יותר גרוע מהחשמל. כשהמים היו בעירייה אז הייתי גג מגיע ל800 ₪ בשנה עם הארנונה. גם הייתה לי הנחה כי אני מטופל ברווחה. אבל העירייה התנערה ועכשיו זה חברות פרטיות.

זה היה קטסטרופה מה שהלך שם ביום הזה. הזקנים שם. למה ניתקו זקנים ומבוגרים גם אם אין להם רווחה?  איפה החמלה? בכיתי מרוב שכאב לי על האנשים שם. אבל הם עושים מה שהם רוצים. הכאב שלי עבר אבל מה עם אותם חלשים?  הייתה שם אישה אחת שאמרה שהיא עולה עם בלוני גז ומתפוצצת. מה איתם?  אנשים נמאס להם¨ זה לא רק אנחנו. זה בכל הארץ. כאילו אתה אשם במשהו.

בראשית דצמבר התנהל דיון בוועדת הכלכלה על ניתוקי המים (מידע על  כך פה.). היו"ר, אבישי ברוורמן הציע שעל חוב מתחת ל-1000 ₪ לא ינותקו המים. סיפורה של משפחת ט. מעיד  שהסדר כזה לא יפתור את בעייתה.

למידע נוסף על ניתוקי מים באתר האגודה לזכויות האזרח

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , , , ,

2 Responses to “ניתוקי מים – עדויות מהשטח שנגבו על-ידי האגודה לזכויות האזרח”

  1. עמית הגיב:

    הפרטת זכות בסיסית כמו מים היא בגידה של המדינה בעצם הרציונל של הקיום שלה. בשביל מה צריך מדינה אם היא לא מספקת את המינימום של הקיום הנדרש לאדם?

  2. דליה הגיב:

    דחייה של חצי שנה בחובה להקים תאגידי מים

    מלול. הישג בוועדה [צילום: מוקי שוורץ]
    מטרת הדחייה אותה אישר שר האוצר, לבקשת ועדת הפנים, נועדה לאפשר לראשי הערים החדשים ללמוד את הנושא ולהתאגד יחדיו, וגם לבחון פעם נוספת את נושא תאגידי המים בכללותו בשנים האחרונות התברר לרשויות רבות כי עלויות התפעול של תאגידי המים גורמות לעלויות מופרזות ראש עיריית רחובות: "לא אקים תאגיד בעירי" http://www.news1.co.il/Archive/001-D-342529-00.html

Leave a Reply