פירון ומצנע מצמצמי החינוך הממלכתי
המטרה – לצמצם את משרד החינוך ואת מבחני הבגרות. האם המניע נובע משיקולים פדגוגיים? התבטאויות פומביות מעידות על מניעים תקציביים ועל מגמה להמשיך ולבזר את סמכויות החינוך
מאת: דליה בלומנפלד
בעיתון "ישראל היום" פורסם בראשית נובמבר 2013 כי הבטחת המצע של "יש עתיד" לצמצום בחינות הבגרות עומדת להתממש. הצמצום יבוצע באמצעות איחוד מבחני בגרות במקצוע הספרות שיחובר ללשון עברית ובמקצוע ההיסטוריה שיחובר למקצוע האזרחות. במשרד החינוך שוקדים על כך.
הרעיון הקודם לאיחוד מבחנים ומקצועות היה ביטול מבחני בגרות בשני מקצועות הומאניים. ביולי 2013 פורסם על הכוונה לבטל את בחינת הבגרות בספרות וגם את בחינת הבגרות בהיסטוריה.
חדשות לבקרים מתפרסמים בתקשורת רסיסי מידע סותרים על יוזמות חדשות מטעם משרד החינוך שהמכנה המשותף להן הוא המטרה לצמצם את בחינות הבגרות. התנהלות זו של הפצת שמועות, של דיסאינפורמציה, אינה משמשת דוגמת מופת להתנהלות בחברת מופת ששר החינוך שואף אליה, כפי שהוא מתנסח בדברים שהוא אומר בציבור. הרושם הנוצר הוא שהשר מחפש את ההזדמנות לבשר על החלטת צמצום הבגרויות במחטף. המטרה לצמצם את הבגרויות סומנה. עתה נחוצה ההזדמנות למחטף.
מדובר במחטף כי נראה שהשר הנוכחי, להבדיל מהשר הקודם, אינו מתכוון ליזום תהליך שקוף של דיון בנושא. נראה שהוא החליט ובמשרד החינוך עובדים על כך. והציבור חושש ודואג.
אי נחת הציבור באה לביטוי בדיון בועדת החינוך שנערך ב-4 בנובמבר. (המשמר החברתי דיווח על כך באתרו). לפי המידע בדיווח הנ"ל, בעקבות הדיון שלח יו"ר הוועדה עמרם מצנע מכתב לפירון המתייחס אל הדעות החלוקות כלפי צמצום מבחני הבגרות.
גם המורים הנוגעים בדבר חוששים ודואגים. בראשית חודש אוקטובר דווח בעיתונות על הפגנה של מורים מארגון המורים נגד יוזמה לביטול בחינות בגרות במדעי הרוח ולהפיכתם לבחינות פנימיות.
ביטוי לדעות הציבור ולדאגותיו ניתן למצוא במאמר שכתב פרופ' ישעיהו תדמור, מנהל ביה"ס הריאלי וראש מכללת לוינסקי בעבר: "שאלת הבחינות מורכבת והמענה לה איננו ב"כן" גדול ותומך או ב"לאו" גורף. היא מחייבת דיון רציני הנעשה בכובד ראש, ויש לגייס אליו את מיטב הכוחות הפדגוגיים". מאמר אחר, המבטא מורת רוח מהרצון לבטל בחינת בגרות בספרות מעלה את השאלה, למה לא לבטל את בחינת הבגרות במתמטיקה? מאמר נוסף מתייחס אל הנזקים הצפויים מביטול בחינת הבגרות בהיסטוריה, ומנבא שייקח שנים לתקן את הנזק. עוד מאמר מביע התנגדות לרעיון הנואל לאחד בחינות בגרות בהיסטוריה ובאזרחות. מורת הרוח הציבורית הגיעה עד כדי הבעה יצירתית ברשומה פארודית, המחקה מכתב של תלמידה, עמוס שגיאות כתיב, המודה לשר החינוך על איחוד בחינות הבגרות בספרות ובלשון.
נושא צמצום הבגרויות שעלה על סדר היום בימי השר הקודם, גדעון סער הוביל להקמת ועדה שתדון בנושא (ועדת שטאובר). הוא הקים צוות פנימי במשרד החינוך שהגיש מסקנותיו לשר.
מסמך המחקר שהזמין אלכס מילר שהיה יו"ר ועדת החינוך בזמנו של גדעון סער כשר חינוך, חושף תהליך חשיבה שיטתי לצמצום בגרויות. יש בו הבחנה בין מקצועות חובה לבין מקצועות בחירה. ההמלצה הייתה לצמצם את מקצועות הבחירה ולא את מקצועות החובה. למרות זאת, השמועות המופצות האחרונות מתייחסות אל איחוד מקצועות החובה המהוות דיסציפלינות שונות.
הוראת לשון שונה תכלית שינוי מהוראת ספרות. הוראת היסטוריה שונה תכלית שינוי מהוראת אזרחות. המבחנים הם בעלי אופי שונה. המשותף הוא שכולם מקצועות רוח, ונראה שהם הקרבן שאותו רוצה השר בשיתוף עם יו"ר ועדת החינוך להקריב למולך צמצום הבחינות.
יו"ר ועדת החינוך עמרם מצנע שותף לדעה בדבר הצורך בצמצום בחינות הבגרות. לדבריו, כפי שפורסמו במקומון חיפה, יש לאפשר אוטונומיה במוסדות החינוך בישראל ולצמצם את הביורוקרטיה של משרד החינוך באמצעות ביטול חלק גדול מהמבחנים החיצוניים, ובכלל זה עשרות בחינות הבגרות שעלותן נאמדת ב-100 מיליון שקל. דבריו אלה משקפים את הערך הכספי של בחינות הבגרות, וחושפים את המניע לצמצום הבחינות – כסף. עלות הבחינות גבוהה, יש לצמצם אותה. הנימוק הפדגוגי אינו מופיע כנימוק לצמצום.
דה מרקר מדווח שבכנס אלי הורוביץ לכלכלה ולחברה שנערך באילת הציע מצנע: להתחיל בפיילוט לחלוקה מחדש של סמכויות משרד החינוך והעברת סמכויות למנהלי בתי הספר וראשי הרשויות המקומיות. הוא מדבר כאילו מאז 2005 עד היום 2013 לא חלקו מחדש את סמכויות משרד החינוך. משרד החינוך עובר מזה 13 שנה תהליך של הוצאת סמכויות הפרטתן וביזורן. היום הוא משרד מטה מצומק, שגם מתוכו מוציאים פרויקטים למיקור חוץ. אידיאל הממשלה הקטנה משתקף בתמונת משרד החינוך הנוכחית שארגונו מחדש מיזער אותו וגימד אותו.
המטרה היא לצמצם. ולא רק את בחינות הבגרות, אלא את משרד החינוך. לצמצמו עד המינימום. ומצנע שותף למטרה זו. בשם מטרת שיפור החינוך הוא רוצה לפרק את משרד החינוך. בכנס הנ"ל אמר מצנע: "כולנו מסכימים שצריך להתאים את מערכת החינוך לעידן החדש ולתת שיוויון הזדמנויות לתלמידים. הוויכוח העיקרי הוא על הדרך, אבל יש הסכמה שהכיוון הוא ביזור הסמכויות בין השלטון המרכזי לשלטון המקומי, ואל מנהלי בתי הספר שנמצאים בחזית."
מה זאת אומרת "להתאים את מערכת החינוך לעידן החדש"?
האם יש הסכמה שהכיוון הוא ביזור סמכויות בין השלטון המרכזי לשלטון המקומי? מי מסכים לכך? רבים הם החולקים על יוזמת ביזור כזו.
ואיך יינתן שוויון הזדמנויות כשמבזרים את החינוך?
באותה כתבה במקומון חיפה, וגם בכתבות אחרות, דווח כי מצנע חושב שחיי הקואליציה קצרים, והיא תקרוס תוך מספר חודשים. החשש כי הקואליציה הנוכחית תתפרק בקרוב יכולה להיות מניע לקבלת החלטות חפוזות מטעם השר פירון כמו צמצום בחינות הבגרות בצורה לא מושכלת, או החלטות אסטרטגיות משמעותיות אחרות. ומצנע עלול לתת להן הסכמתו.
יש לעמוד על המשמר ולא לתת להתנהלות לא חינוכית זו הרוצה לצמצם, לצמצם, לצמצם – להתממש.
תגיות: בחינות-בגרות, ביזור בחינוך, ביזור-סמכויות-חינוך, חינוך ממלכתי, חינוך-ציבורי, יש עתיד, עמרם-מצנע, שי-פירון
קישור קבוע
10 תגובות
Email This Post
21 בנובמבר, 2013 בשעה 1:14
איחוד הבגרות בלשון ינציח את העילגות
ההצעה לאחד את מקצועות הלשון והספרות רק תנציח בורות ועילגות ותצמיח דור שלא מסוגל לנסח משפט רהוט ופשוט בעברית
http://www.nrg.co.il/online/1/ART2/520/751.html
21 בנובמבר, 2013 בשעה 11:56
משתמש אנונימי, אתה מתעלם מעובדה חשובה אחת. כרגע המקצועות מופרדים – וזה מנציח את הבורות והעילגות וכבר העמיד דור שלא מסוגל לנסח משפט רהוט ופשוט בעברית.
אפשר כמובן להמשיך להאמין שעוד שעתיים שבועיות במערכת השעות יפתרו את הבעיה. נדמה לי שמי שעושה זאת משקר קודם כל לעצמו.
21 בנובמבר, 2013 בשעה 13:40
מה שבטוח הוא שאי אפשר להגיע לשינויים על ידי "שליפות" מהיום למחר. הנושא לא פשוט, כמספר האנשים שישתתפו בדיון כזה, כך מספר הדעות. ראיה לכך הייתה בסדנא שקיים איתי בנושא בחינות הבגרות לפני למעלה משנה. אי אפשר לקום ולהרוס את הכל, למרות שברור שהמצב הקיים של בחינות הבגרות לא יכול להמשך. האם היה דיון ראוי? לא.
21 בנובמבר, 2013 בשעה 23:05
http://www.haaretz.co.il/news/education/.premium-1.2172013
24 בנובמבר, 2013 בשעה 23:58
שי פירון לא מתייעץ עם מועצת התלמידים הארצית
מועצת התלמידים הארצית מגיבה לראשונה לתכנית הבגרויות של משרד החינוך שנבחנת בימים אלה: "קוראים למשרד החינוך להתייעץ איתנו. מתנגדים לביטול המועדים החוזרים – אנחנו לא רואים סיבה למנוע ניסיון לשפר ציון"
http://www.frogi.co.il/news-israel/7462.html
3 בדצמבר, 2013 בשעה 1:24
פירון: תשלומים תמורת תמיכה בביטול הבגרויות
יו"ר ארגון המורים: "שר החינוך הבטיח כי אם נסכים למתווה הבגרויות החדש, הוא יעזור לנו לפתור את הבעיות שיצרו הרפורמות הכפולות"
http://www.nrg.co.il/online/1/ART2/526/661.html?hp=1&cat=402&loc=10
3 בדצמבר, 2013 בשעה 7:01
שר החינוך מתחיל לאבד עשתונות
שר החינוך לא רגיל שחולקים עליו.
בראיון איתו בתוכנית הבוקר הזה – 29.11 – ברשת ב' (עם אריה גולן),
הוא איבד עשתונותיו כאשר הגיב למאמר של פרופ' אבינרי ב"הארץ".
ציטוטים:
"מלומד מטעם עצמו..
נראה לכם רציני? שווה להתייחס אליו בדברים אחרים?
מה זו ההתבהמות הזו?…"
מתחילים להבין מי הוא שר החינוך. חינוך אין כאן.
4 בדצמבר, 2013 בשעה 0:27
הגעתי היום בצהרים, לביקור קצר ברומא עם ראש הממשלה ומספר שרים. אחתום על שת"פ עם שר החינוך האיטלקי בעיקר בתחומים של טכנולוגיות חינוך. – ציטוט מפוסט של שי פירון בפייסבוק https://www.facebook.com/shay.piron?fref=ts
4 בדצמבר, 2013 בשעה 7:59
השר נמצא כל הזמן בנסיעות
רומא, ניו יורק , פולין…
שר היפראקטיבי , אין ספק.
4 בדצמבר, 2013 בשעה 9:45
אני שמתי לב למידע על שיתוף הפעולה עם איטליה בתחומים של טכנולוגיות חינוך. מה מהות שיתוף הפעולה? באיזה טכנולוגיות מידע מדובר? העיסקה היא כלכלית או מדובר בעיסוק בחינוך?