נפתלי בנט – מזניח את עובדי "טבע" ומגן על ההתנחלויות
התנהלות שר הכלכלה, נפתלי בנט, בעניין החלטת "טבע" לפטר 800 עובדים, מעידה עליו שהוא דואג יותר לבעלי המניות של "טבע" ופחות לעובדיה.
מתוך אתר "שישים ואחת"
שר הכלכלה של ההתנחלויות
בעלי המניות של "טבע" בניו-יורק יכולים להיות רגועים, יש להם יופי של נציג בכנסת: שר הכלכלה, נפתלי בנט. לשאר אזרחי ישראל, לעומת זאת – במיוחד אלה שאינם גרים מעבר לקו הירוק – יש כל סיבה להתחיל לדאוג
בתחילת השבוע שעבר עמד שר הכלכלה, נפתלי בנט, על דוכן הנואמים בכנסת ונשא נאום הגנה נלהב על חברת "טבע" ועל החלטתה לפטר 800 עובדים ישראלים.
הנה כמה שאלות ששר הכלכלה נמנע מלענות עליהן: האם זה תקין שהציבור הישראלי מעניק לטבע הטבות מס בגובה 12 מיליארד שקל, והיא מוציאה אותו עלמשכורות עתק לדירקטורים שלא עושים כלום במקום לשמור על עובדיה הישראלים? האם זה סביר שעובדים נשלחים הביתה, בשעה שמנכ"ל החברה מקבל 40 אלף שקל ליום עבודה? מה בכוונתו לעשות, בתור השר שאחראי על התעסוקה, כדי למנוע מהעובדים למצוא את עצמם בעוד שלושה חודשים בלי פרנסה?
על אף אחת מהשאלות השר בנט לא מצא לנכון לענות.
מה כן היה לו חשוב לעשות? לעמוד ולצווח על חברי הכנסת של האופוזיציה. זה התחיל ב"אני יורק דם כדי להביא לפה משקיעים מהודו ועד סין, אבל אתם כמו דחליל שמרחיק ציפורים" ונגמר ב"הפכתם להיות פיגוע כלכלי למדינת ישראל". בנט הסביר לחברי האופוזיציה שבכל פעם שהם יוצאים להגנת העובדים הישראלים מפני תאוות הבצע של התאגידים הבינלאומיים, הם מפחיתים את האטרקטיביות של ישראל בעיני משקיעים זרים. בקיצור, בעלי המניות האמריקאים של "טבע" – אלה שיושבים במגדלים בוול סטריט וגוזרים קופון שמן על כל ישראלי שנזרק ממקום עבודתו – יכולים להיות מרוצים: יש להם נציג נאמן בכנסת.
תגיות: התנחלויות, טבע, משרד הכלכלה, נפתלי בנט, פיטורים, שישים ואחת
קישור קבוע
2 תגובות
Email This Post
27 באוקטובר, 2013 בשעה 9:07
אני חושב שגם על ההתנחלויות הוא לא באמת מגן, הוא מגן על בעלי ההון ועל תאגידים זרים, עובדה הוא ממשיך לשבת בממשלה שמנהלת שמא ומתן ומשחררת רוצחים.
27 באוקטובר, 2013 בשעה 10:07
מאמר ותגובה שכל כולם כשל מחשבתי
נדמה לי שכותב המאמר חי בבועה, ועוד יותר ממנו חי בבועה המגיב הראשון (טוכולסקי).
בנט הוא חסיד ההתנחלויות, אין בכך שום חדש ואין בכך שום הפתעה. נכון שהוא שר הכלכלה של מדינת ישראל, אבל הוא גם איש פוליטי. אין אף אחד בממשלת ישראל או באופוזיציה שאינו נושא בשני כתרים לפחות: פוליטיקאי עם אג'נדה, המנסה לקדם אג'נדה זו ככל יכולתו. בעל תפקיד ציבורי, למשל כחבר כנסת, שלו מחוייבות לכל הציבור.
בשיקולים של בנט מול טבע עומדים 800 עובדים שעשויים להיות מפוטרים (ויש אומרים פחות) ו- 12000 עובדים אחרים שאת מקום העבודה שלהם צריך לשמר. מי שאינו מביןסוגיה פשוטה זו, ראוי שלא יעסוק בסוגיות של יחסי עבודה.
אין ספק שטבע קבלה תנאים מפליגים בכל הנוגע לשחרור ממס הכנסה על רווחים, וזו היתה שגיאה עקרונית, שלא נולדה בממשלה הנוכחית. עדיין צריך לבדוק עד כמה היתה החריגה סבירה, איזו תמורה קבלה ישראל בגינה ומהו המאזו הכולל. סתם להסתובב ברחובות ולזעוק "גוואלד", מוביל לאבסורד.
מיט שמתנגד להתישבות באיו"ש על בסיס עקרוני ותמידי אינו נמצא בעמדת "מוכיח בשער" חף מכל אג'נדה פוליטית. ואם איננו חף, דבריו בטלים בשישים.
סוגיית השכר של בעלי משרות בכירות בחברות פרטיות ובארגונים ציבוריים וממשלתיים, אינה נוגעת לבעיית טבע דווקא, אלא למשטר השכר הכושל של מדינת ישראל. אף אחד לא יתיחס לסוגיה זו ברצינות אם היא אופיינית אך ורק לחברה פרטית אחת – טבע. רק התבוננות כוללת בתופעה כולה ובמשמעויותיה, על רקע הגידול בחוסר השיוויון בחלוקת העושר הלאומי, יכול לדון בנושא באופן רציונלי, ולהציע פתרון לכלל המשק. ורק כך יש סיכוי שהבעיה תפתר פתרון יסודי מהשורש.
לדעתי, יד רק נוסחה יסודית אחת לפתרון כזה: א. אסור לפגוע בצמיחה, ב. אסור לגרום לבריחת מקומות עבודה ו/או למניעת הגעתן של חברות נוספות למשק הישראלי, ג. חייבים לשמר כאן יזמותוידע הנוצר באמצעותה לטובת פיתוח פעילות כלכלית שמקדמת את התעסוקה והצמיחה המקומית, ד. חייבים ליצור קשר דינמי מחייב בין כל מדדי השכר במשק על כל מרכיביהם דהיינו: גם גבול תחתון מחייב וגם גבול עליון מחייב וגם נוסחה למעבר בין הגבולות הללו, מבוססת על היצע וביקוש מצד אחד ועל תרומה ותפוקה מצד שני. מסובך? – בהחלט! חיוני? – עוד יותר בהחלט!! אפשרי? – בוודאי!!!
זהו מבחן אמיתי לבנט ולכל הממשלה, לא השאלה הפרטנית-פופוליסטית מה בדיוק יקרה בטבע…