מדינת הרווחה לא הרסה את אירופה, להיפך

תושבי אלופות הצמיחה בעולם השלישי מוכיחים "ברגליים" שאירופה "השוקעת" טובה לאין ערוך מארצותיהם ה"צומחות".  ובכלל, ההשוואה היחסית בין "צומחות" ל"שוקעות" מוטה ע"י תקשורת-משרתת-הון
מאת: ק. טוכולסקי

כל שבוע, לפעמים כמה פעמים בשבוע, אני זוכה לקרוא בעיתונות כלכלית איזו אמירה ביקורתית על כך שאירופה שוקעת ועל כך שמדינת המערב האירופאית חיסלה את התחרותיות האירופאית, היתה על חשבון הדורות הבאים והביאה את אירופה אל ירידתה.
מעניין, עיתונאים כלכליים, בעיקר כאלה שכותבים במדינות מערביות מלאים ביקורת על אירופה ושרים שירי הלל לכלכלה הסינית או ההודית ואפילו לצמיחה באפריקה. בפעם האחרונה שאני קראתי על מגמות ההגירה בעולם לא שמתי לב לכך שמהגרים מי מאלו שחוצים ימים בסירות ומי מאלו שהשכלתם/הכשרת המקצועית מאפשרת להם להיכנס לאן שהם רוצים עם כרטיס טיסה ואשרת הגירה, לא ממהרים להגר לא לסין לא להודו ולא לאפריקה ואפילו לא לתאילנד, מלזיה או כל מדינת עולם שלישי שיש בה צמיחה מהירה אלא דווקא לאירופה השוקעת. בהנחה שאותם מהגרים אינם חיילות חלוץ של ברברים המבקשים להביא על אירופה את חורבנה אלא מי שמחפשים לעצמם חיים טובים יותר במקום טוב יותר, כנראה ששקיעתה של אירופה טובה יותר מצמיחתן של הדיקטטורות והפלוטוקרטיות הקפיטליסטיות במדינות דרום מזרח אסיה, מזרח אסיה ואפריקה. אם בשנים האחרונות יש טענות שזרם המהגרים מדרום אמריקה צפונה הולך ונעצר במקסיקו ושמאז 2008 יש לא פחות מקסיקנים שחוזרים הביתה ממקסיקנים שמהגרים לארצות הברית, הזרימה לאירופה נותרה כזו שהאירופאים רואים בה בעיה שמצריכה ניהול בקרה סינון ומיון. עוד פריבילגיה שלא מאפיינת מדינות שוקעות. בו נגיד שאירופה כנראה לא שוקעת ושמדינת הרווחה שלה אולי לא קורצת לעיתונאי חצר כלכליים בעיתונות המחמד של שלטון ההון, אבל היא כן קורצת למי שחולמים על עתיד טוב יותר.

זה לא סתם, מדינת הרווחה האירופאית על כל הבעיות שלה עדיין מהווה מודל שאנשים המעוניינים לשפר את חייהם רואים בו את האפשרות הטובה ביותר. מבחינת רמת החיים, עדיף לחיות בסקנדינביה ולא בפורטוגל אבל עדיף לחיות בכל אחת מהמדינות שכלכלתן נחשבת חלשה באירופה ולא באפריקה או דרום מזרח אסיה. ולא סתם, המדינות האירופאיות העניות ביותר יש בהן מנגנוני רווחה ודמוקרטיה, גם אם יש בהן שחיתות שלטונית מסוימת הנורמות של השחיתות בהן לא בנות השוואה לשחיתות שלה שלטון בתאילנד או ניגריה או קמרון. הודו היא אולי הדמוקרטיה הגדולה בעולם וגם במדינות שנגזרו ממושבת הכתר הבריטית ב-1947 יש בחירות כל כמה שנים, ובכל זאת מכל אחת מהמדינות הללו ההמונים נוהרים לאירופה. כי מדינת הרווחה האירופאית והדמוקרטיה האירופאית, על כל מגרעותיהם טובות יותר ממדינותיהן הצומחות. מה זאת בכלל צמיחה? לא בדיוק תהליך שמשפר את חיי כולם. גם מדינה שהדיקטטור שלה מתעשר במיליארדי דולרים בשנה ממכירת הנפט של המדינה נמצאת בצמיחה, בעיקר מדינות שבהן פלוטוקרטיה מצומצמת שהולכת ומתעשרת נהנות מצמיחה. אם יש משהו שסין הוכיחה לנו בשנים האחרונות הוא שלא צריך אפילו דמוקרטיה בשביל צמיחה או כלכלת שוק. הצמיחה המהירה מתרחשת בעיקר במדינות הרוסות או חלשות, ככל שהמדינה עשירה יותר הצמיחה בה יותר קשה ואיטית. לכן אין מה להתפעל מהצמיחה של מדינות עניות וחלשות. אני מאחל למדינות האלו שהצמיחה תזלוג בהן לכל שכבות החברה ושיום אחד כל אזרחי מדינות אלו ייהנו מהצמיחה באופן שיאפשר להם לנשום את האוויר בערים תעשייתיות ולדעת שיש עתיד גם אם לא עובדים 12 שעות ביום או מהגרים לאירופה.

מדינת הרווחה לא הרסה את אירופה, אירופה אינה הרוסה. אירופה נפגעה מדבר אחד והוא העדר סולידריות לאומית מצדם של בעלי מפעלים שעקרו את מפעליהם מאירופה למדינות אחרות בשביל למכסם רווחים. מדינת הרווחה שנוצרה ברוח חזונן של מפלגות ס"ד רפורמיסטיות במערב אירופה מחייבת שיתוף פעולה של כל המעמדות וסולידריות, לא הפועלים והמפלגות המייצגות אותם בגדו בשיתוף הפעולה שהביא להקמת מדינתה רווחה האירופאית. מי שעשה זאת הם מי שעקרו מפעלים הרחק למדינות שאפשר לנצל בהן עובדים ולזהם בהן סביבה בלי הגבלות משמעותיות. בעלי ההון שדואגים שעיתונאי החצר שלהם יכתבו שאירופה שוקעת בגלל מדינת הרווחה החלישו את אירופה בעקירת תעשייה מתוכה ובהברחת ההון שעשו מעבודתם של אחרים למקלטי מס. למרות מעשי עוולה אלו מצדם של עשירים וחזקים אירופה היא עדיין מקום פורח לא מקום שוקע, מקום שגם אחרי עשורים של העדר צמיחה או צמיחה נמוכה, מהווה משאת נפש בליבם של רבים במדינות שכבר עשרות שנים רק צומחות וצומחות בלי שזה באמת עוזר לרוב אוכלוסייתן.

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , , ,

5 Responses to “מדינת הרווחה לא הרסה את אירופה, להיפך”

  1. עמית הגיב:

    לא פעם כותבים בעיתונות הכלכלית/משרתת ההון על הבעיה של אירופה המזדקנת ובהמשך אותו גליון אפשר לקרוא על בעיית המהגרים אל אירופה.
    הכתבלבים לעולם אינם מתבלבלים אין להם בעיה לכתוב טענה וטענה סותרת באותו גליון.
    אני אשמח אם יעשו שבוע שבוע כמו טבחים, פעם אירופה מזדקנת ופעם סובלת מהגירה, כך נספיק לשכוח שטות אחת לפני שהשטות השניה מגיעה.

  2. אופק הגיב:

    למען האמת אני לא ממש מתמצא במצבה המדיני-כלכלי-חברתי של אירופה (ואפילו אין לי מושג אם בכלל ניתן להתייחס אליה כגוש אחד מההיבט הזה), אבל אני לא חושב שזה לעניין לטעון טענות לזכותה או לחובתה על פי הפרמטר של יחס ההגירה ביבשת (לא שהוזכרו במאמר נתונים על המהגרים החוצה מאירופה אבל לצורך העניין נצא מנקודת הנחה שהיחס הוא בהחלט חיובי).

    להגירה סיבות רבות ולא כולן מתקשרות דוקא להסתכלות לטווח ארוך. וגם בהסתכלות לטווח ארוך לא תמיד מגיעים לתוצאה הנכונה וזה נכון שבעתיים לעולם של ימינו בו הכל אינסטנט…

    הרי בעצמך אתה אומר במאמר שמצבה הנוכחי(!) של אירופה טוב מזה שבמדינות מהן ריבוי ההגירה אליה, אם כך מה הפלא על ההגירה? כיצד זה מעיד על צמיחה או צניחה? איזו מהספורטאיות הבאות נדמה לך שבמגמת צמיחה, זו שבגיל 40 זוכה במדליית הכסף, או זו שבגיל 15 זוכה במדליית הארד? אולי התשובה במציאות היא לא תמיד זו אשר נראית מובנת מאליה אך בכל מקרה היא לא צריכה להיות מושפעת מהפרמטר של עד כמה הספורטאית הצעירה היתה רוצה להתחלף עם המבוגרת באותו רגע.

  3. ×§. טוכולסקי הגיב:

    כבר 40 שנה אנחנו שומעים על מדינת הרווחה האירופאית השוקעת, ממשבר הנפט של 1973 ועד היום. מה לא עברנו בתהליך, סין בצמיחה מאז שנות ה-80, הנמרים האסיאתיים האחרים הצטרפו בשנות ה-90, כולן צומחות ואירופה שוקעת. בעיקר בעיתונות הנאו ליבראלית. אל תתחבר, אם תבחר להגר אתה מוזמן לבחור בהודו, בהצלחה.

  4. משתמש אנונימי (לא מזוהה) הגיב:

    תודה על הפוסט ……

    טוב , זמני קצר , ולא אוכל להתיחס לכל ולהעיר לגבי הרבה נקודות לצערי .

    אני רק תוהה , כותב הפוסט לא טרח להתמודד עם השאלה המרכזית :

    מאיפה החובות הריבוניים העצומים באירופה ? כתוצאה ממה נגרמו ? מה חלקם במשבר ( אם בכלל כפי טענתו לכאורה ) ?

    כל זה נעלם מעיניך ? לא מובן כלל וכלל !!

    הרי אם קונצרנים אירופאיים " היגרו " למקלטי מס , האם זה מסביר את החובות הריבוניים העצומים ? האם יש קשר ? עמדת עליו ? זהו לב הענין !!

    תאר לך , לשיטתו של אדוני , שהייתי מתאר המשבר בארה"ב , ומתעלם מהסו קולד " חזירות קפיטליסטית " של בנקי השקעות בסאב פריים . אדוני לא היה מרים גבה ?

    הרי ×–×” לב הענין ……

    תודה …….

  5. ×§. טוכולסקי הגיב:

    שלום רב
    החובות העצומים באירופה נגרמו מכמה סיבות שלא קשורות במדינת הרווחה אלא מהטענה שאפשר להוריד מסים ואז למדינות יהיו יותר הכנסות. מדינת הרווחה האירופאית לא היתה גרעונית אם לא היו מורידים בה את שיעורי המס.
    גורם נוסף הוא העלאת שיעורי הריבית על אגרות החוב של מדינות. אני התמקדתי בנקודה מסוימת בטח לא התמקדתי בעוד כמה חוץ ממה שציינת.

Leave a Reply