×”×’×– הטבעי – התסקיר הימי שנערך בעייתי ומסוכן

ניצן מתן במכתב לשלי יחימוביץ', המתריע מפני הבעיות הקשות של התסקיר הימי שפורסם לאחרונה, המבוסס על "גמישות תכנונית" מוגזמת ועלול לסכן חיי אדם

לכבוד: חברת הכנסת שלי יחימוביץ'

התסקיר הימי, שפורסם לעיון הציבור לאחרונה, אמור לסקור את ההשפעות הסביבתיות מהקמתם של מתקנים לטיפול בגז בים. לכאורה, מדובר במסמך אובייקטיבי שבודק את מכלול ההשלכות מתכנית.

למעשה, נראה שהסקר לוקה בכמה בעיות קשות. הראשונה היא ההחלטה לבדוק את הקמתם של מתקנים בטווח המצומצם, בין שבעה וחצי לעשרה קילומטר מהחוף. הנחת מוצא זו מתעלמת מאפשרויות תכנון נוספות, כגון: הקמתם של מתקנים במרחק גדול יותר מהחוף ובעומק רב יותר, כולל מתקנים צפים לזיקוק גז, דוגמת זה שחברת "נובל אנרג'י" רצתה להקים במאגר לוויתן. מתקנים מסוג זה קיימים ופועלים באמינות רבה בכל העולם, ויכולים לספק פתרונות מיטביים לישראל, ויש להם יתרונות רבים (כמו למקרה של רעידת אדמה, צונמי או תקלה הגורמת לזיהום ים שיש להרחיקה מהחוף ככל הניתן), אך הם לא נבחנו כלל.

בעיה שניה היא הקביעה כי יש להשאיר גמישות מכסימלית ליזם, שטרם נבחר, ולחלופות טכנולוגיות שונות שטרם הוחלט לגביהן. במצב זה, נושאים רבים ומהותיים ביותר נותרים נתונים לשיקול דעתו של היזם העתידי, בשלב היתרי הבנייה. לא זאת בלבד שניתנת ליזם יד חופשית בתכנון המתקנים העתידיים, הדבר המטריד ביותר הוא שעל היזם, בשלב היתרי הבנייה, יוטל להכין תכנית פעולה למקרה אסון. היעלה על הדעת להותיר בידי היזם את האחריות לתכנן תכנית חשובה זו? האם המדינה מוכנה להפקיד את ביטחונה בידיו של יזם, שזהותו עדיין אינה ידועה?

בעיה שלישית, ואולי החמורה מכולן היא שהתסקיר אינו בוחן השלכות של תכנית כלשהי. למעשה, התסקיר נערך לתכנית "היפותטית", שאיננה קיימת. כל העבודה הוכנה על פי תיאור כללי בלבד של המתקנים, תוך הבהרות כגון: "ישנם עדיין נושאים שונים בהם ישנו חוסר במידע המשפיע על התכנון", "המתקנים המתוארים מהווים רק דוגמה… מערך המתקנים הסופי עשוי להיות שונה מן המתואר", "מכיוון שלא התקבל מידע… נעשה שימוש במידע גנרי", "המחקר מבוסס על… מאגר היפותטי… על סמך המידע המוגבל הזמין" ועוד.

כפועל יוצא של בעיות אלה, התסקיר מתעלם הן ממגוון שלם של אפשרויות תכנון, ובעיקרן – טיפול וזיקוק מלאים לגז בים העמוק, על אסדה קבועה או צפה, והן ממגוון שלם של השלכות אפשריות בשל מידע חסר.

הגיע הזמן להבין ש"גמישות תכנונית" מסכנת בטיחות ובריאות התושבים. הגיע הזמן לבצע בדיקה אמיתית, שקופה, וללא הותרת שיקול דעת רחב ליזם, לבחון את כל אפשרויות התכנון הימי אל מול היבשתי ולבחון את ההשלכות של תכנית ברורה וידועה. הגיע הזמן להפסיק את הדיבורים על "הרכב כימי לא ידוע", אלא לדרוש לקבל, ולפרסם לציבור, את כל הנתונים הקיימים על משאבי הגז והנפט.

×”×’×™×¢ הזמן שתכנית לאומית לא תהיה תלויה בהחלטותיו של יזם אלמוני. ×–×” הזמן להחליט ולפעול בהתאם לעובדה הפשוטה שמלבד הרווח הטמון במשאבי ×”×’×– – יש בהם גם סיכונים שיש להתייחס אליהם במלוא הרצינות ולמנוע סיכונים מיותרים.

בתודה,

ניצן מתן

מטה המאבק בעמק חפר – "×’×– רק בים".

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , ,

3 Responses to “×”×’×– הטבעי – התסקיר הימי שנערך בעייתי ומסוכן”

  1. דליה הגיב:

    "סוגיית הגז, משלבי חיפושו הראשונים ועד להפקתו, מתבררת כסוגיה שמשליכה על כל תחומי החיים. האם לא היה כדאי לבדוק היטב, מההתחלה, אם נכון להפריט את כל התהליך, או אפילו רק את חלקו? נכון, הפרטת התהליך מורידה את עלותו הכספית והארגונית מגב המדינה. אבל ברור לגמרי, שמרגע שתהליך כזה עובר לידיים פרטיות, הוא במידה רבה נשמט מידי שלטונות המדינה. נשמט, מסיבה עניינית, לך תדע מה קורה בעסק פרטי גם אם הוא כפוף לרגולציה. נשמט, גם בגלל חולשה מובנית של הדמוקרטיה במאה העשרים ואחת: חברות גדולות וחזקות איכשהו תמיד משיגות את שלהן."
    דברים שכתבה תמר בן יוסף בבלוגה "עידן השוק החפשי" http://tamarbenyosef.com/

  2. תמר בן יוסף הגיב:

    דליה,

    תודה על ההפניה,ואני רואה שהכותב, ניצן מתן, מדגיש את היעדרה של תוכנית מוגדרת למתקני הגז במכתבו.

    לתחושתי,סוגיית התכנון (היעדרו, והחייאתו) צריכות לתפוש מקום מרכזי בדיון הסוציאל-הדמוקרטי בישראל.

  3. דליה הגיב:

    תמר
    שיגעון הממשלה הקטנה ממריץ אותה להעביר נכסי ציבור לידיים פרטיות. נכון שניתן היה לתכנן העברה/הפרטה כזו באופן שיתחשב בבריאות הציבור. הרי הציבור הוא זה שבחר את הממשלה הזו, ועליה לייצג את טובת הציבור. אך הממשלה זנחה את תפקידה והיא מפקירה את בריאות האזרחים. היא בורחת במקום לתכנן.
    איסוף נתונים ותכנון הם פונקציות בסיסיות ביותר בחשיבה של אדם. הממשלה זנחה את יסודות החשיבה הללו, ומנסה ללמד את הציבור להמר, להאמין בניסים, לסמוך על המזל, רק לא לחשוב יותר מדי. זה המופת החינוכי של הממשלה שלפיו הייתה רוצה שיתנהלו אזרחיה.

Leave a Reply