הנושאים הבוערים הקרובים על סדר היום בכנסת

ב-14 באוקטובר חוזרים חברי הכנסת לפעילותם. שלוש סוגיות בוערות יעמדו במרכז סדר היום של הכנסת במושב החורף: המו"מ המדיני, חוק המשילות והפרטת נמלי ישראל

מאת: אדם רוטברד

 לקראת חזרת הכנסת לפעילות: הסוגיות הבוערות במושב החורף של הכנסת ה-19

שלוש סוגיות בוערות יעמדו במרכז סדר היום של הכנסת, אשר תחזור מפגרת הקיץ בעוד קצת פחות משבועיים (14.10). בצל תקציב המדינה האחרון שאושר במושב הקודם וגרר ביקורת מצד חברי האופוזיציה, חברי הכנסת יידרשו לדון על נושאים שחלקם אף עשויים לשנות באופן מהותי את אופיה של הכנסת. האם חוק המשילות של הקואליציה יאושר במתכונתו הנוכחית?

המו"מ המדיני

בעידודו של שר החוץ האמריקאי, ג'ון קרי, חזרו ישראל והפלסטינים לנהל שיחות במסגרת המשא ומתן המדיני. על פי התכנית צפויים שני הצדדים לקיים שיחות רצופות במשך תשעה חודשים, כאשר הפלסטינים יפסיקו בתקופה זו את המהלכים החד-צדדים נגד ישראל באו"ם, וישראל מצדה תרסן את הבנייה בהתנחלויות. ישראל גם הסכימה לשחרר 104 מחבלים פלסטינים.

הביקורת על המו"מ המדיני הגיעה גם מבית, כאשר חברי הליכוד תקפו את המחוות שישראל עשתה. סגן השר אופיר אקוניס, מירי רגב, וכן גם ח"כים אחרים איימו זה מכבר שהתקדמות במו"מ וכן ויתורים נוספים מצד ישראל לא יתקבלו בעין יפה אצל חברי הכנסת מהליכוד.

חוק המשילות

ביולי האחרון פרסמנו באתר המשמר את עדותה של ענת יערה פלדמוס בוועדת חוק חוקה ומשפט על חוק המשילות, תחת הכותרת "כשוועדת חוק חוקה ומשפט ממהרת להצביע על חוק המשילות – למרות חוסר הבנה של החוק":

"השינויים שהצעת החוק מציעה הם מהותיים וחשובים מאוד. הם עוסקים בשאלות יסוד של החוקה בישראל. ח"כ רונן הופמן, לדוגמא, מציע רוב של 65 ח"כים בהצבעות אי אמון כדי להפיל את הממשלה. הצעה זו, כמובן, הופכת את הפלת הממשלה לדבר כמעט בלתי אפשרי. ח"כ דוד רותם, מנגד, הציע מספר של 61 ח"כים. בכל מקרה מדובר בעלייה דרסטית במספר חברי הכנסת הדרושים כדי להפיל את הממשלה.

"רבים שותפים לדעה כי בשנים האחרונות איבדה הכנסת מכוחה ביחסי הכוחות מול הממשלה. מדובר למעשה בזילותה של הכנסת. על פי הצעת החוק, אחוז החסימה יעלה מ-2 ל-4 אחוזים, משמע שכל המפלגות הקטנות "יופלו" בדרכן לכנסת – ולכן לא תהיה למפלגות ברירה אלא להתאחד כדי להיכנס לכנסת. הצעה זו יוצרת מספר בעיות: היא גורמת להיעלמותן של מפלגות קטנות (בעיקר ערביות וחרדיות וכן מפלגות קטנות בעלות אג'נדות שונות). המגוון האידיאולוגי יעלם. כמו כן, בעיה נוספת היא התאגדותן של מפלגות קטנות אשר יתפרקו לאחר הבחירות".

יו"ר הוועדה דוד רותם ניסה לזרז את הדיונים בחוק, וביחד עם ח"כ רונן הופמן ניסו השניים להעביר את הצעת החוק בוועדה עוד לפני יציאת הכנסת לפגרה. בסופו של דבר עבר החוק בקריאה ראשונה בסוף יולי.

להמשך קריאה באתר "המשמר החברתי"

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , , ,

Leave a Reply