עליית מחירי הדירות בישראל גרמה כבר לבנק ישראל לפרסם מחקר המתריע בפני פיצוץ בועת הנדל"ן. העלייה מלווה עם נתוני צמחיה ועם חשש מבועות דומות במקומות אחרים בעולם. אבל אם אנחנו בתקופה כל כך טובה, איך גביית המסים נשארת מאחור? חומר למחשבה
ערן הילדסיים כותב על הבועה:
למרות כל מה שמספרים לכם – בועות נכסים הן אינטרס ברור של הממשלה והבנקים. הבנקים עושים את רוב הרווחים שלהם מהריביות על ההלוואות שהם נותנים .ההלוואות גורמות לניפוח מחירי הנכסים. הנכסים המנופחים משמשים כבטוחות ,המאפשרות לבנקים להגדיל עוד את ההלוואות כנגד ערכם העולה (של אותם הנכסים) ,דבר שגורם עוד יותר לניפוח ערך הנכסים ולעוד הלוואות בנקאיות וכך חוזר חלילה. בקצרה: ככל שהבועה שהבנק ינפח תהיה גדולה יותר כך רווחיו יגדלו אבל כך גם הסיכון ליציבותו בעתיד יגדל.
הממשלה מצידה נהנית מגביית מיסים מכל עסקה של מכירת וקניית הנכס. בועות מטבע אופיין מיצרות יותר עסקאות ובעלות גבוהה יותר ,מה שמבטיח לממשלה הכנסה הולכת וגדלה. זה מאפשר לה גם להתגבר במעט על תשלום החובות הגדלים שלה עצמה.
אבי זלינדר מזהיר מפני כלכלת פוטיומקין – מצב בו יש פער עצום בין הגידול בכלכלה לבין גביית המסים. אז איפה הכלכלה?
המדינה מתהדרת ביחס חוב-תוצר שירד, אבל לנתון זה אין שום משמעות, ולכן הוא מפורסם עלידי האוצר, וכך בשנת 2012 עלו הכנסות המדינה מ 214- ל218 מיליארד שקל בלבד בשעה שהיו אמורות לעלות כמעט ל240 מיליארד שקל לפי נתני הצמיחה, וזה חלק מההסבר לגרעון.
לפי כל הנתונים המשק הוא צמח ב 4 אחוז, האבטלה ירדה , והריבית ירדה, אבל גביית המיסים לא עלתה כמעט מה שמדליק אור אדום שמישהוא משחק בנתונים הממשלתיים מו אותו " צאר פוטיומקין " כדי להרשים את סוכנויות הדירוג הבין לאומיות בביצועי המשק, אבל תמיד המרצע יוצא בהפתעה מהשק בהודעה דרמטית על גרעון קטן שנמצא .
Tags: בועת נדל"ן, מסים