גזענות בארגזים
לקראת הפריימריס במפלגת העבודה, שוב עולה נושא "מפקד הארגזים". גזענות במפלגת העבודה קיימת לא מהיום. אבי דבוש סוקר את השתלשלות הענין ומנתח את הגזענות שבענין
הפריימריס לראשות מפלגת העבודה בנובמבר הקרוב הם עדיין עניין ליודעי ח"ן, פעילי מפלגת העבודה. כך זה ימשך עד לבחירות עצמן. מבחוץ זה נראה כעוד קרב להדחת יו"ר מפלגה, המי יודע כמה, מול המשכה של דרך שנויה במחלוקת, ציבורית ופנים מפלגתית, של היו"ר המכהנת, שעומדת למבחן הבוחר המפלגתי.
ובכל זאת, בהחלט צריך להיות מענייננו הסיבוב האחרון במירוץ. במטה הבחירות של הטוען לכתר, בוז'י הרצוג, הציגו נתונים לפיהם בשנות כהונתה של יחימוביץ' ירד מספר המתפקדים במפלגה מ66,000 ל55,000. מנגד, נטען ממטה יחימוביץ' כי מדובר בעזיבה חיובית של "מתפקדי ארגזים". על פי התקשורת, לביסוס טענתם הציגו במטה ירידה משמעותית של מתפקדים במגזר הערבי והדרוזי ובישובים בדרום.
מסתבר שלמרות ההצהרות, מורשת ברק ופרס עדיין חיה ובועטת במסדרונות מטה המפלגה. מ"נאום הפלנגות מצפון אפריקה" של גיגי פרס, לאחר הפסד אחיו בפריימריס 2005 לעמיר פרץ, ואינספור ההאשמות (בעיקר כלפי פרץ והרצוג) על "מפקדי ארגזים", עוד חוזר הניגון.
הביטוי האומלל "מפקדי ארגזים" חייב לעבור מן העולם, ממש כמו השימוש המגונה "הכללי" בערסים\ פרחות וכו. מדובר בהלבנה של גזענות גלויה ובוטה. שהרי במה מדובר? מתפקדים ערבים, דרוזים ומזרחיים. כאילו ש"לא יעלה על הדעת" שיתמכו באמת במפלגת העבודה ושוודאי מאורגנים ב"חמולות" וסרים למרות ראשיהן.
כל מי שמבין איזה חצי דבר בפריימריס יודע כיצד כל אחד מן המועמדים מגייס קשרים משפחתיים, חברתיים, מקצועיים ואינטרסנטים לטובת התפקדות והצבעה לטובתו בבחירות פנימיות. אילו כללי המשחק. כאשר מדובר ב"מגזרים" האמורים אזי זהו "מפקד ארגזים". כאשר מדובר במגזרים אחרים, למשל קיבוצים, מדובר באידיאולוגיה.
את הנאיביות כדאי לשמור להקשרים אחרים. כולנו מכירים את הדרך בה הקיבוצים ה"אידיאולוגיים" פוקדים את חבריהם, לעיתים ללא ידיעתם וודאי בלחץ לא מתון, לטובת הצבעה למועמדים ומפלגות. מדובר באילו האמורים לפעול לטובת האינטרסים הפרטיקולריים שלהם ומתאימים לקבוצות ההשתייכות שלהם. התפלגות התוצאות בבחירות הפנימיות בעבודה יכולה להעיד על כך. הקשר בין המפקדים הללו להצבעה בבחירות? לא הדוק במיוחד. ונאמר: גם זה לגיטימי במסגרת כללי המשחק, אבל זהה לחלוטין ל"מפקדי הארגזים" הערבים- מזרחים.
הפריימריס היא שיטה חולה ובעייתית. אין ספק בכך. ישנן דרכים בדוקות יותר ופחות לצמצום החולי. כמו שיטת המועצות של מרצ וחד"ש, וכמו הצעות של המכון הישראלי לדמוקרטיה לייצר משקל לדירוג של מצביעי המפלגה ביום הבחירות הכלליות, על מנת להדק את הקשר בין הצבעה ביום הבחירות לבין השפעה על הרכב הרשימה לה הצבעת. כל נבחר ציבור שירים את דגל תיקון הפריימריס יזכה לתמיכה אזרחית רחבה. אך לא בכך מדובר כאן.
אין דרך נעימה לומר זאת. מדובר בגזענות. ולא רק שמדובר בגזענות, אלא שהצהרות שכאלה משולות לירי עצמי של אנשי מפלגת העבודה. לא ברגל, אלא ממש בראש. שהרי אם מדובר באופוזיציה אמיתית, החותרת לשלטון, על מפלגת העבודה לחבק כל זיקה לקהלים הרחבים של ערביי ישראל, מזרחים, עולים ויתר הקהלים שלעולם נחשדים (עוד מעלייתם ארצה) בחוסר אידיאולוגיה ופעולה לפי אינטרסים..
מוטב תעשה ראשת "העבודה", אם תתנער מהעניין, תתרכז במאבק הפנימי, ואם וכאשר תזכה בו, תפעל לתיקון אמיתי של שיטת הפריימריס, באמצעות תקנות פנימיות וחקיקה ראשית.
תגיות: אבי דבוש, בחירות לראשות מפלגת העבודה, בחירות-פנימיות, מפקד-ארגזים, פריימריס
קישור קבוע
13 תגובות
Email This Post
29 בספטמבר, 2013 בשעה 8:14
מפקד ארגזים כולל את השימוש בקבלני קולות ובהחלט כולל גם את הקיבוצים והמושבים.
במקום להגיד שהמונח גזעני כי הוא כולל ערבים ודרוזים הגיע הזמן להתמודד ולא רק במפלגת העבודה עם התופעה של התפקדות למפלגה במקום שבספירת הקולות בבחירות לכנסת מסתבר שיש בו הרבה יותר חברים מבוחרים.
רוצים לכבס את המונח הפתרון הפוסט מודרניסטי הרגיל ולא לקרוא לזה מפקד ארגזים אלא מפקד של לא מצביעים? סבבה, אבל זה לא ישנה את העובדה שבמגזר הערבי ובמושבים היו בשנים האחרונות בישובים שבהם היו לא מעט מתפקדים הרבה יותר מתפקדים מבוחרים.
המונח חבר מפלגה איבד הרבה מאוד ממהותו ב-20 השנים האחרונות. הסניפים נעלמו והפעילות השוטפת בהם גם. פריימריז זאת שיטה מושחתת שגורמת לכך שאנשים יארגנו התפקדות המונית שבינה לבין נאמנות למפלגה אין שום קשר.
29 בספטמבר, 2013 בשעה 11:18
יש בהחלט מפקדי ארגזים,זה לא קשור לגזענות
לפני הבחירות הקודמות לראשות העבודה התנדבתי באחד המטות והתקשרתי לאנשים על מנת לתהות במי הם תומכים.
חלק קטן מהשיחות היו עם כאלה שאין להם קשר לעבודה, אין להם מושג שהם פקודים, או כאלה שאי אפשר לתקשר איתם בעברית (עבודה? אני לא צריכה עבודה).
29 בספטמבר, 2013 בשעה 11:32
אני לא מסכים שמדובר בגזענות, אבל אתה צודק לגבי הביקורת
כפי שנאמר כבר. גם לדעתי אין מדובר בגזענות כי הביטוי איננו מכיל רק יוצאי עדות המזרח ומיעוטים אתניים.
לדעתי מדובר בהתנשאות, זחיחות וחוסר יכולת להקשיב לזולת. השימוש בכינוי "מפקדי ארגזים" מאפשר שלא להתייחס לביקורת. להתעלם מקולות אחרים שנשמעים במפלגה. לעצום עיניים לקבוצות מאורגנות שמנסות להשפיע – ולא בתוך המחנה. המתנגדים ליחימוביץ' הם ארגזים, הרי לא יכול להיות שאדם, בשר ודם, יהיה אופוזיציה להנהגה הקיימת של המפלגה. זה לא הגיוני…
29 בספטמבר, 2013 בשעה 12:35
הסיבה לירידה בחברות לא קשורה לשלי ולא קשורה לארגזים
קודם כל לגבי מתפקדי ארגזים – בהחלט יש דבר כזה. יש פקודים למפלגה שלא יודעים שהם פקודים, או שלא יודעים מהי מפלגת העבודה, או שיודעים והיא לא מעניינת אותם לחלוטין. הם התפקדו בגלל שמישהו כפה עליהם את זה עליהם.
זאת תופעה שממש לא ייחודית למגזר כזה או אחר ובהחלט קיימת גם אצל אשכנזים טהורים. אבל היא קלה יותר לביצוע באוכלוסייות מוחלשות והסיבה לזה ברורה.
לא צריך להגזים במשמעות התופעה אבל גם אי אפשר להתעלם ממנה או להקל בה ראש.
לגבי הירידה בכמות המתפקדים – זאת תופעה עקבית בכל המפלגות המקיימות פריימריז ומאז שיש פריימריז – זה מופיע במסמכים של המכון הישראלי לדמוקרטיה וזה לא קשור ליו"ר כזה או אחר. אנשים מתפקדים לקראת פריימריז ולא מחדשים או מבטלים חברות אחרי הפריימריז. מכיוון שלפריימריז הנוכחיים אין כבר אפשרות להתפקד – אנחנו לא רואים עלייה כזאת הפעם.
29 בספטמבר, 2013 בשעה 14:59
הקיבוצים והמושבים פורשים מהעבודה: ירוצו עצמאית לכנסת
http://www.nrg.co.il/online/1/ART2/419/501.html
29 בספטמבר, 2013 בשעה 15:26
כל כך צודק
כאחד מאלה שעזבו את המפלגה בתקופת יחימוביץ – אולי הייתי מתפקד ארגז, אבל הייתי כזה במשך 25 שנה – נושא הגזענות היה המניע העיקרי. עדיין אין לי הסבר איך קיבוצי שער הנגב, אנשים שגלדו עם עמיר והכירו אותו אישית במשך עשרות בשנים – הצביעו נגדו בשיעורים סובייטים, לעומת תוצאה ארצית שהייתי קרובה יותר ל 50/50. לא גזענות? חפשו את הארגזים דווקא בקיבוצים. אני עזבתי את המפלגה בגלל שתיקתה הפושעת בכל הקשור לגזענות, אלימות, תג מחיר – כל דבר שמזכיר את המילה "ערבי." אסטרטגיה מבריקה של יחימוביץ אשר השאירה את המאבק בגזענות בארגז. מפתיע שהמתפקדים מהארגזים הלא-אשכנזים נטשו? אני זוכר מפלגה אחרת. מפלגה שנוכחותה הורגשה מבית ים ועד בקה אל גרביה, מרהט ועד מעלות. המפלגה שאליה הצטרפתי ב- 1987 כבר לא קיימת. גם היא תקועה אי שם בארגז.
29 בספטמבר, 2013 בשעה 19:03
לאור אמירות כאלה הייתי עוזב את מפלגת העבודה
אם יש משהו שמבריח את מתפקדי העבודה אילו אמירות גזעניות מסוג זה. אם הייתי מתפקד ערבי, דרוזי או תושב הפריפריה לא הייתי מוכן להישאר במפלגה שרואה בי חשוד תמידי כ"מתפקד ארגזים".
29 בספטמבר, 2013 בשעה 19:56
שמעו אין לכם הרבה מושג מה קורה בקיבוצים, אולי בעבר יתכן ופקדו כך, אולם היום הדבר פשוט לא אפשרי, מכמה סיבות. האחת, קיבוצים שעברו שינוי לא יכולים לחייב דמי חבר למפלגה בתקציב, אך ורק דרך אשראי/צק. שתים, קיבוצים שיתופיים (לא נשארו הרבה כאלה) יכולים לפקוד את כולם בצ׳ק אחד, אולם גם כאן החבר מחוייב ישירות בתקציב, תראו לי חבר קיבוץ אחד שיתן לאירוע כמו חיוב מיותר בתקציב לעבור בשקט. על כן אני מציע להצנין את הטון המתלעם באשר למגזר ההתיישבותי
29 בספטמבר, 2013 בשעה 21:48
לבני ברדיו
לא מתלהם בכלל. אני מתגורר בקיבוצים ומעריך אותם, על הטוב והרע. לגיטימי בעיני להתארגן מפלגתית לטובת אינטרסים. לא לגיטימי להניח תמידית שמתפקדים בעלי רקע עדתי\ לאומי\ גיאוגרפי מסוים הם לעולם "בעלי אינטרסים" ומשוללי אידיאולוגיה, לעומת "יפי הבלורית והתואר". שפטו את האנשים והקהילות על מעשיהם ולא על הדימוי שלהם
29 בספטמבר, 2013 בשעה 21:48
אז פעם כן היו ארגזים בתנועה הקיבוצית? או אולי השאלה הזאת גזענית?
29 בספטמבר, 2013 בשעה 22:20
לא אנחנו, לא אבי ולא יאיא לא יודעים מיהם המתפקדים שירדו. האם הם מתפקדים אותנטיים שהיו חברים כי תמכו במפלגה ומאז הפסיקו לתמוך, או שמדובר ב'מפקדי ארגזים'.
דבר אחד אנחנו יודעים – יאיא פינק, וסביר להניח שגם יחימוביץ' עצמה, שמחים כשמספר המתפקדים בפריפריה, יהודים כערבים, יורד. וזה מהצד שמתיימר לתמוך בסוציאל דמוקרטיה.
עצוב.
30 בספטמבר, 2013 בשעה 20:35
יש למגר את מפקדי הארגזים
כפעיל ותיק חוויתי לא אחת את מפקדי הארגזים ,אשר בעזרתם גם נתקימה השתלטות פרועה על ראשות מפלגת-העבודה. כאחד אשר עמד בראש מטות בחירות בעירי (קריית-אתא),בפנותי טלפונית לחברים מתוך רשימת המתפקדים ,בבקשה ליטול חלק פעיל ,נעניתי,"אני לא חבר במפלגת-העבודה" ,כשעניתי לו שהוא מופיע ברשימת המתפקדים, תשובתו היתה :"נו טוב, אני התפקדתי למען חבר איקס ואני בכלל חבר ליכוד " .התופעה הזו לצערי תמשך, עד שחוקת המפלגה תתוקן, הינו, זכות בחירה תינתן לחבר אשר חברותו במפלגה רצופה שנתיים ועוד יום. העליתי הצעה זו לפני שנים רבות ולצערי זה איכשהו תמיד הפריע "לאישיות התורנית" .
דוד שנהב
30 בספטמבר, 2013 בשעה 22:43
ח"כ אראל מרגלית כבר שלח מייל לחברי המפלגה בו הלין על הירידה במספר המתפקדים בשל הגבלת מפקדי הארגזים. הוא היה מעדיף מפקדי ארגזים. גם היה מעדיף שהמפלגה תהיה חלק מהקואליציה.