האם זו תחילת סופה של מערכת החינוך בישראל?
כל אדם שאי פעם עסק שעה אחת בהוראה יודע שבאמצעות מבחנים אפשר לדעת אם החומר נלמד או לא. אין דרך אחרת להנחיל ידע מבלי לבחון אותו. ביטול הבגרויות והמיצ"ב ללא פתרון אחר שעולה במקביל לזה הוא בריחה מאחריות, תחום הצטיינות של מפלגת אין עתיד
מאת: זיו טרנר
מזל טוב להורים שיוצאים לחופשה קצרה עד החגים. לאיזו מערכת חינוך שלחתם את ילדיכם היום? שר חינוך חדש הגיע, ואיתו כמה שינויים ותוספות למשרד החינוך, בראשן השקעה של 15 מיליון שקל במיסיונריות יהודית. זה עבר בשקט יחסי והרחיק אתכם מהשינוי האמיתי במערכת החינוך. היא תהיה יהודית יותר. מה זה יהודית יותר? זה אומר שהכיפות הסרוגות יחדרו לכל בית ספר חילוני במסווה תמים ויעשו קודש להנחלת "ערכים יהודיים ושורשיים" לתלמידים חילוניים. מדווחים על הצמדת רבנים לבתי הספר ממלכתיים בקרית חיים ובביאליק, שיעבירו תוכניות מורשת ולימודי היסטוריה. זה "פיילוט", רק פיילוט. מובן שהוא יצליח ויורחב לבתי ספר אחרים, שישמשו השראה למשרד החינוך להנחיל "מורשת יהודית" לחילונים.
הפיילוט יצליח כי לא מצמידים רב לבית ספר בלי אישורים, בלי תקציבים, אפילו שזה נראה כמו עוד סידור עבודה של פירון לחבריו חובשי הכיפות הסרוגות. ואפרופו תקציבים ומענקים, יפה עשה פירון שהחליט על מענקים לבתי ספר מצטיינים על פי אמות מידה ומוסר כלשהן, ואני בטוח שזה פורסם בפומבי לפני ההחלטות הסופיות, כנראה פספסתי. רק אציין כי מתוך 204 בתי ספר זוכים, 72 הן אולפנות לבנות, בני עקיבא, ישיבות (כנראה סרוגות) ובתי ספר דתיים אחרים. אני לא יודע את ההתאמה המספרית לחלק היחסי במערכת החינוך.
ככה מתחילים מהפיכה אמיתית, בונים אותה מהצעירים
אז מצד אחד לבטל את הטיולים היקרים לחברון (וזה רק עניין כספי, לא רעיוני), מצד שני מיסיונריות יהודית למשפחות חילוניות. אני מעדיף את טיולי חברון על פני יהדות סרוגה. הגענו לרגע המיוחל שבו רבנים יעבירו שיעורי מורשת (יהודית) והיסטוריה (יהודית), כי לשמוע רב מסביר את צמיחתה של הנצרות באירופה של ימי הביניים יהיה מרתק. מרגע זה נצמח להפרדת בנים בנות "רק בשיעורים של כבוד הרב" ואולי גם בשיעורי ההתעמלות, שיעורי מוזיקה יהיו מזמורים לשבת על ידי מקהלת בנים, וכנסי התעוררות לתלמידים לפני החגים, וימים נוראים. אולי נפתח את הבוקר בתפילה "בבית כנסת קטן לתלמידים שומרי מסורת", נעשה קידוש בימי שישי ונטפח אהבת ארץ ישראל השלמה לעולמי עד, כי ככה הקדוש ברוך הוא רצה. ככה מתחילים מהפיכה אמיתית, בונים אותה מהצעירים, ואחרי שני עשורים – כולם כאלו.
תגיות: בחינות-בגרות, חינוך ממלכתי, חינוך ממלכתי דתי, מבחני המיצ"ב, מבחני-מיצ"ב, מיצ"ב, מערכת החינוך, משרד-החינוך, רב בבית-ספר חילוני, שי-פירון, תקצוב
קישור קבוע
4 תגובות
Email This Post
2 בספטמבר, 2013 בשעה 10:49
מה הקשר בין כותרת הכתבה ובין תוכנה?
נכנסתי לכתבה כדי לקרא את הפרטים לגבי מחשבות הכותב על חיוניות\אי חיוניות שילוב מבחנים במערכת החינוך, ומצאתי כתבה על נושא אחר ובעיקר ביקורת על "יש עתיד" של יאיר לפיד.
לא התאכזבתי מ"יש עתיד", כי מעולם לא ציפיתי מהם לכלום. דווקא כיוון המחשבה של הורדת חלק מהמבחנים כן נשמעה לי הגיונית. הפסיכומטרי למשל הוא תעשיה שלמה של כביכול מבחן ,שלמעשה איננו משרת לא את הציבור ולא את האוניברסיטאות. היחידים שמרוויחים ממנו הם אכן אנשי ה"תעשיה" (מכוני הלימוד\מכוני האיבחון לקבלת אישורים לבחינות מותאמות\ וכו' וכו'). גם מבחני המייצב, מי שמכיר את מערכת החינוך, יודע שברוב המקרים הם לא תורמים לא לרמת הלימוד ,לא לידע אשל התלמידים ולא לניתוב תשומת הלב של המורים לדברים החשובים באמת בחינוך.
2 בספטמבר, 2013 בשעה 17:58
נו, באמת
"כל אדם שאי פעם עסק שעה אחת בהוראה יודע שבאמצעות מבחנים אפשר לדעת אם החומר נלמד או לא. אין דרך אחרת להנחיל ידע מבלי לבחון אותו"
רק את שני המשפטים האלה המנוסחים כתורה מסיני אפשר להפריך בקלות.
האמת היא: ש"כל אדם… יודע שגם בלי מבחנים אפשר לדעת אם החומר נלמד או לא (מה זה אומר חומר נלמד?), ושיש מאות דרכים, מגובות במחקרים, בניסויים ובעובדות, להנחיל ידע בלי לבחון עליו, ויש עוד עשרות ומאות מחקרים שמראים שדווקא בחינה היא הדרך הפחות יעילה להנחיל ידע".
בקיצור, נו באמת.
2 בספטמבר, 2013 בשעה 22:20
לצוף
הכותרת מתייחסת למערכת החינוך בכללותה, ומציגה את הסתירה הפנימית בניהולה על ידי האחראי לה: מצד אחד הוא מציג יעדים של למידה משמעותית, אך מצד אחר, מבטל מיצ"ב ורוצה לצמצם בחינות בגרות. בהחלט מגמה של הרס.
2 בספטמבר, 2013 בשעה 22:37
לטעמי לא משכנע
לא הועלו טיעונים למה כיוון ביטול המיצ"ב יביא לפגיעה בלמידה משמעותית. יש מומחים רבים שסבורים שלמידה משמעותית איננה דווקא כזו הנמדדת במבחני כמות (דוגמאת המיצ"ב). גם מורים רבים מתוך המערכת מוחים על כך שמאז מערכת המיצב יש פחות למידה משמעותית ויותר לחץ סביב עניני הציונים. מורים רבים למשל, מוצאים דרך לפתור את התלמידים החלשים מהבחינה בטוענות שונות כדי שממוצע הכיתה יראה גבוה יותר, וכל מיני 'פויילשטיקים' דומים שבינם ובין קידום הלמידה של התלמידים – אין דבר.