התכנית "לעידוד יציאה לעבודה" – מדוע להצביע נגדה
ליזה רוזובסקי, דוברת האגודה לזכויות האזרח, מסבירה מדוע יש להתנגד לתכנית שהיא למעשה החיאתה של תכנית ויסקונסין שנכשלה ובוטלה
אתמול הובאה להצבעה בקריאה ראשונה התכנית לעידוד יציאה לעבודה, שמשמעותה – החלת תוכנית ויסקונסין בכל הארץ, ללא ניסוי מוקדם.
לפני כשבועיים, בדיון במהלך דיון במליאת הכנסת, שר הכלכלה נפתלי בנט הכריז כי "התכנית שאנחנו בונים היא דרך שירות התעסוקה. זה עוד אחד מהשינויים. היו שני פגמים עיקריים במה שהיה נקרא ויסקונסין: אחד, מודל התמרוץ היה מעוות. במקום לתמרץ להשים אנשים בעבודה הוא תמרץ להוריד אנשים מהבטחת הכנסה. והדבר השני זה מי מתפעל, ואנחנו חושבים שהתפעול צריך להיות דרך שירות התעסוקה".
בפועל, לפי הצעת החוק שתובא היום הצבעה, התוכנית אינה מיועדת ליישום במסגרת שירות התעסוקה. ההצעה אף כוללת איסור מפורש על השירות להשתתף במכרזים להפעלת התוכנית.
התוכנית מבוססת על הפרטת חלק ניכר משירות התעסוקה ומסירת סמכויות שלטוניות רחבות לתאגידים פרטיים הפועלים למטרות רווח. הצעת החוק שתוגש מחר לכנסת זהה כמעט לחלוטין להצעת החוק הקודמת, שנדחתה על-ידי הכנסת בשנת 2011.
האגודה לזכויות האזרח, שומרי משפט – רבנים למען זכויות האדם ועמותת סנגור קהילתי פנו לחברי הכנסת בקריאה שלא לאשר את הצעת החוק והצביעו על שורה ארוכה של סעיפים פוגעניים בתוכנית, שמעבר לעצם ההפרטה של שירות התעסוקה, שלהם השלכות מרחיקות לכת על זכויות אדם. בהם, בין היתר:
- בסמכותם של עובדי התאגידים הפרטיים לשלול קצבאות מהמשתתפים.
- בסמכותם של עובדי התאגידים הפרטיים להפנות את המשתתפים ל"עבודה בקהילה", שמשמעותה – עבודה בלא תשלום.
- בסמכותם של עובדי התאגידים לדרוש מהמשתתפים להציג מסמכים רפואיים ואף לחייב אותם לעבור בדיקות רפואיות תוך פגיעה קשה בזכותם לפרטיות.
- המשתתפים יחויבו שרירותית לתוכנית אישית בת 30-35 שעות שבועיות, שמשמעותה לעתים קרובות היא סגירת המשתתפים במרכזים ללא תועלת ותוך פגיעה בזכויותיהם.
- עילת הפטור היחידה מהתוכנית, אי מסוגלות תעסוקתית, מצומצמת מאד ותינתן רק בהמלצת עובד התאגיד הפרטי.
- פטור מהתוכנית יינתן רק כעבור חצי שנה של השתתפות בתוכנית, וגם אותו יצטרכו המשתתפים לחדש כל מספר חודשים. המשמעות – טרטור אינסופי ללא צורך.
- לא עוגנו זכויות המשתתפים לשירותים תומכי עבודה, כגון מעונות לילדים, הסעות וכדומה. הקבלן הפרטי ייתן שירותים אלו רק אם ירצה בכך.
- שירות התעסוקה וגופים ציבוריים אחרים אינם מורשים להשתתף במכרזים להפעלת התוכנית.
טבלה שצורפה לפניית הארגונים אל חברי הכנסת מפרטת את מרכיבי התוכנית, מנתחת את ההשלכות שלהם על משתתפי התוכנית וממחישה את הזהות בין ההצעה הנוכחית לקודמתה (ראו מטה).
טבלת השוואה בין הצעת החוק שנפסלה ב-2011 לבין הצעת החוק נוכחית:
http://www.acri.org.il/he/wp-
דוח האגודה לזכויות האזרח "בין מימוש לייבוש: שיטות ממשלות ישראל לצמצום השירותים החברתיים":
http://www.acri.org.il/he/?p=
תגיות: האגודה-לזכויות-האזרח, החוק-לעידוד-יציאה-לעבודה, נפתלי בנט, סינגור-קהילתי, שומרי משפט - רבנים למען זכויות אדם, שירות-התעסוקה, תוכנית-ויסקונסין-מהלב
קישור קבוע
תגובה אחת
Email This Post
26 ביולי, 2013 בשעה 17:28
מה הסיכוי שהקבוצה שלכם פה יכולה להשפיע בכנסת ולמנוע את החזרתה של התוכנית לפעול פעם נוספת ולהרוס שוב את חיי המובטלים בארץ למשך עוד כחמש שנים
נימאס מתוכנית ויסקונסין ניפגענו מספיק ממנה