יוג'ין קנדל: הדיון הציבורי הוא איום על הכלכלה והדמוקרטיה

יוג'ין קנדל , ראש המועצה הלאומית לכלכלה, אמר ביום חמישי בועידת הנשיא:"האיום הגדול על הכלכלה והדמוקרטיה הוא הדיון הציבורי בנושאים כלכליים. ירדנו לתחתית המדרגה בנושא.". לערן הילדסהיים מענה לדברי קנדל

הלוביסטים הגדולים ביותר של בעלי ההון עובדים במשרדי הממשלה

בואו נבדוק קודם מה היה המצב עד שהחלה ההתערבות הציבורית בכלכלה בתקופה האחרונה. עד אותה תקופה רוב הידע הכלכלי היה נחלתם הכמעט בלעדית של  קברניטי הכלכלה בממשלה ואנשי המקצוע שהקיפו אותם. כל עוד הציבור חשב שרווחים כלואים הם הרווחים מהקנטינות בכלא, שיצוא גז זה הרגע בו סופרגז מחברת את הדירה החדשה לבלוני הגז ושהאשם העיקרי לקיומן של הפרמידות הוא פרעה, אז לא היתה בעיה. כולם היו מרוצים. הפוליטיקאים ריצו את הבוסים שמימנו אותם והבטיחו לעצמם עוד כמה חודשים של שקט מהתקשורת (שנשלטת על ידי הבוסים). בעלי ההון ,הלוא הם הבוסים, הרויחו בגדול ואנחנו..אנחנו מה שנקרא "אין שכל אין דאגות" או כמו ששלום חנוך אמר במשפטו המפורסם: "הציבור מטומטם ולכן הציבור ישלם".

"הבעיה" התחילה כשהציבור הבין ,שכל עוד הוא מטומטם, הוא גם לא יפסיק לשלם והתחיל לחקור את העניין לעומק. מכאן ועד הפיצוץ המרחק היה כבר קצר: פתאם התגלה שדרישות הציבור מתנגשות עם האינטרסים של קברניטי הכלכלה. הממשלה לא יכלה כמו פעם לנער מעליה את הציבור בעוד איזה ספין מוטעה, כי עכשיו כבר קשה להטעות ואז כל התהליך נתקע. חברי הממשלה קרועים היום בין רצונם לרצות את הבוסים שמימנו אותם לציבור שבחר בהם. קנדל מתאר זאת כך בנאומו:"יש לכך [לדיון הציבורי] השלכות הרסניות על פעילות הממשלה, כי כשאתה כל הזמן מותקף אתה מתגונן והיוזמה פחותה ממה שיכול להיות."

אז מה הפתרון לדעתו של קנדל על מנת לקיים דמוקרטיה כהלכתה?
מה שקנדל רוצה להגיד זה תנו לממשלה לעבוד. מה שהוא כנראה חושב לכאורה, שלממשלה בניגוד לציבור יש צוות כלכלנים מקצועי לא פופוליסטי שרואה את כל התמונה מול עיניו ולכן הוא גם יודע יותר טוב מכל אחד אחר מהי ההחלטה הכלכלית הכי טובה. אך מי אלה אותם צוותי כלכלה מקצועיים שעל פי קנדל התערבות הציבור בהמלצותיהם נחשבת פגיעה בדמוקרטיה?

להמשך קריאה

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , ,

Leave a Reply