הקואליציה לבריאות הציבור מפסיקה את פעילותה
העמותה שפעלה ב-12 השנים האחרונות בנושאי סביבה ובריאות נקלעה לקשיים כלכליים עקב מחסור בתרומות. עובדות העמותה פוטרו וכעת מנסים לבחון בעמותה פתרונות שונים שיאפשרו את המשך פעילותה.
מאת רביב נאוה
הקואליציה לבריאות הציבור, עמותה ללא מטרות רווח שהיתה שותפה במאבקים רבים למען איכות הסביבה, הודיעה אתמול על הפסקת פעילותה.
בדברי פרידה שפורסמו באתר העמותה נכתב: ב-12 השנים האחרונות הייתה חלק מארגוני החברה האזרחית שהובילו לשינוי וחתרו לשינוי מהותי בסדר היום הציבורי. העמותה פעלה למען בריאות וסביבה, ובה-בעת פעלה גם למען ערכים כגון שוויון (דין תושבי תל-אביב כדין תושבי קריית אתא, בכל הקשור למצבורי גפ"מ), שקיפות שלטונית (חשיפת דוח וועדת הרצל שפיר ומסמכי בז"ן), העצמת התושבים (בקהילות הנאבקות על סביבה בריאה מצפון ועד דרום) ושיתוף ציבור.
בשנות העבודה הרבות שלנו גילינו שלא ניתן להפריד את הסביבה מצדק, ושלא ניתן לקדם את הנושא הסביבתי ללא הראייה הרחבה והמקיפה.
כידוע, בריאות מושפעת מהסביבה, והסביבה משפיעה על הבריאות. לכן, בשנים האחרונות הצטרפנו למטה לשוויון בבריאות, מטה המאגד כעשרים ארגוני בריאות, וייצגנו את הנושא הסביבתי בפעילות ציבורית ולובינג.
ד"ר סטיב גרנט, יו"ר העמותה, פרסם גם הוא את מכתב הפרידה הבא:
כאשר אני חושב על העמותה, הזיכרונות זורקים אותי לשני כיוונים.
האנשים שהיו מעורבים בפעילות, בעיקר בימים הראשונים ובעיקר אלה שלא עימנו עוד – אלונה ורדי ז"ל משתי"ל, יזהר רשף ז"ל, וג'ימי קריקון שנבצר ממנו להמשיך לפעול עקב מצבו הבריאותי.
והשני – העשייה שלנו, הקמפיינים והדוחות שפרסמנו וההישגים אליהם הגענו.
אין טעם להתחיל ולמנות את כל אותם האנשים שהיו פעילים עימנו, בין היתר משום שבטוח אשמיט את חלקם, ואת הדוחות שלנו ניתן לסכם בכך ש"מה שאיחד אותם" היה בחירת הנושאים – נושאים שהרשויות הזניחו ולא טיפלו ואנו הראינו איך כתוצאה מכך הציבור נפגע או חלה. בשנות פעילותנו הצלחנו לעשות שינויים.
אני חושב על רוברט ראובן, מנהל מחוז חיפה במשרד להגנת הסביבה וד"ר יונתן דובנוב, סגן הרופא המחוזי בלשכת הבריאות חיפה, כשני אנשים יוצאים מן-הכלל במקצועיותם ובמחויבות שלהם לשנות. מלבדם ישנם עוד רבים וטובים שהודות לנו הפכו להיות תומכים בנושא בריאות הסביבה.
בעשור ויותר של העשייה שלנו, התמזל מזלנו להימנות על גל הסביבתי. אל גור הפך את ההתחממות הגלובלית והסביבה לנושאים רווחים, מוכרים ופוליטיים. אמנם היו אחרים לפניו, כגון רייצ'ל קרסון וה"Silent Spring" ארבעים שנה קודם לכן, אך הוא פעל בעיתוי ובעוצמה הנכונה. ההשפעה של דבריו הגיע גם אלינו לישראל – למשל התביעה של צוללני הקישון על נזק בריאותי חלחלה לציבור הרחב שהחל לשאול את עצמו שאלות לגבי הקשר בין סביבה ובריאות, בין תעסוקה לבריאות.
הפעילות הראשונה של הקואליציה לבריאות הציבור הייתה בנושא "הפליטות לאוויר של כליל תעשיות". פליטות של מזהמי אוויר – תרכובות אורגניות נדיפות ודיאוקסינים, שלא היו מדווחות או לא מנוטרות, והיו אחת מהסיבות לתחלואה ולתמותה העודפת במפרץ חיפה. דוחות רבים נוספים של משרד הבריאות בחיפה הראו שלא הכול כשורה במרחב שלנו, אז, והיום – גם 20 שנה אחרי המחקרים הראשונים שהראו שבמפרץ חיפה ישנה תחלואה עודפת.
הפרויקטים הגדולים והמאבקים של העמותה בשנות פעילותה היו ועודם: כליל, תעשיות אלקטרוכימיות, חוד מתכות ובתי הזיקוק. באמצעות ניתוח נתונים ודוחות של איגוד ערים והמשרד להגנת הסביבה, קידום מדיניות ופעילות ציבורית רשמנו הצלחה במאבקים.
העמותה גם סייעה לארגונים מקומיים שונים להיאבק למען סביבה בריאה: האסבסט בנהרייה, משרפת הפסולת בעיבלין, מכרה הפוספטים ליד ערד, מפעל הכימיקלים בעתלית, מפעל דלקים בעפולה, הקמת מפעל תמציות מזון בעמק המעיינות, התנגדות לעיר הבה"דים, התרחבות בתי הזיקוק בחיפה, מצבורי הגפ"מ בקריות, הבאת הגז הטבעי לחיפה ועוד.
במהלך השנים פרסמנו עשרות ניירות עמדה ומספר דוחות מרכזיים ומובילים:
- זיהום אוויר ובריאות הציבור, 2005
- לראות את הנולד – מה שידוע על זיהום אוויר וילדים, 2009
- העלות הכלכלית של הזיהום הסביבתי, 2009
- הערכת נזקים מתאונה הכרוכה בחומרים מסוכנים במפרץ חיפה – 2011
- כימיקלים בבית – 2012
- מה ידוע על זיהום סביבתי ותחלואת נשים – 2012
- דוחות מעקב ליישום חוק אוויר נקי – 2012, 2013
כמו כן קיימנו עשרות פעילויות ציבוריות: הרצאות וכנסים, הפגנות, סיורים, ועוד. הפעלנו אתר מידע ובו מידע מקצועי, נגיש ואמין לכל מתעניין, קידמנו מדיניות בכנסת ובמשרדי הממשלה, הפעלנו מוקד ייעוץ חינמי לפניות הציבור, וזיכנו לסיקור תקשורתינרחב.
כעת, כולנו שותפים לרצון להמשיך לקדם סביבה בריאה לכולנו, ואם צריך – נעשה זאת במסגרות אחרות.
אנו מקווים שבשנים הקרובות החיבור בין הבריאות לבין הסביבה יהיה ברור ומיידי לכל – קובעי מדיניות, מתקציבי מדיניות, אנשי ציבור, פעילים סביבתיים, וכמובן – הציבור הרחב. לדעתנו, אין עוד נושא כה חשוב לנו, לילדנו ולציבור בכללותו.
בברכה ובתקווה לימים טובים ובריאים,
סטיב.
תגיות: ארגונים-ירוקים, ארגונים-לשינוי-חברתי, בתי הזיקוק, הקואליציה-לבריאות-הציבור, עמותות
קישור קבוע
3 תגובות
Email This Post
28 במאי, 2013 בשעה 9:22
חבל מאוד, זה אובדן לציבור הישראלי ולסביבה הישראלית.
28 במאי, 2013 בשעה 10:35
תודה מ"רוצים לחיות בלי מכרות"
ג'ימי קריקון, מייסד העמותה, שעבר מהנגב לצפון, "שב לנגב" והתחבר למאבק שלנו נגד הכוונה לכרות פוספטים בבקעת ערד.
לימים פגשנו גם את רונית ואת סטיב והצטרפנו לקואליציה כעמותה.
הקשיים שגברו על הקואליציה לבריאות הציבור אינם זרים לנו.
הקשיים האלה, בהקשרם הרחב, הם אחד הביטויים למאבק של אנשים נגד כסף,
של אנושיות פשוטה נגד דורסנותם של התקיפים ולא פחות מכך לחיזוקם של אותם כוחות בשלטון שלא חברו להון.
הפסקת פעילות הקואליציה לבריאות הציבור איננה מחזקת את המאבקים האלה, אבל היא אך חולשה זמנית, פרפור – עצמתי לכשעצמו – של הכוח הנחלש של בעלי העצמה הכלכלית שנחרדו נוכח דרישת ההמונים לשינוי ולהחזרת השליטה לידיהם, להשבת הכוח מידי ההון לאנשים.
זה יום עצוב, אבל שתילים ששתלה הקואליציה לבריאות הציבור היכו שורש והרוח הרעה של המזהמים לא תוכל להם.
תודה לחברים, עוד ניפגש במאבקים,
השיר לא תם…
רוצים לחיות בלי מכרות
29 במאי, 2013 בשעה 0:19
הפסד גדול לכולנו
הפסד גדול לכולנו.