יום ירושלים – המצב הכלכלי חברתי בירושלים המזרחית
לרגל יום ירושלים שיצוין השבוע, האגודה מציגה עובדות ונתונים מעודכנים על החיים בירושלים המזרחית
מספר תושבים: 371,844 פלסטינים/ות חיים בירושלים, ומהווים 39% מתושבי העיר.[1]
נפשות מתחת לקו העוני: 79.5% מסך התושבים; 85% מהילדים; שפל של כל הזמנים.[2] 2
לשכות רווחה: 3 לשכות במזרח מטפלות בלמעלה משליש מאוכלוסיית העיר, לעומת 18 במערב; לשכה רביעית עתידה להיפתח. עובדת סוציאלית בירושלים המזרחית מטפלת במספר כפול של משפחות לעומת עובדת במערב העיר.
ילדים בסיכון: 7,748 ילדים בסיכון בשנת 2012; בשלוש השנים האחרונות 86 ילדים הוצאו מהבית למרכזי חירום על רקע אלימות והזנחה; בשל המחסור בתקני עובדות סוציאליות לא כל הפניות מטופלות במלואן.[3]
מחסור בכיתות: רק 46% מהתלמידים הפלסטינים לומדים בבתי הספר העירוניים הרשמיים; מחסור מתמשך של למעלה מ-1000 כיתות במערכת החינוך העירונית; על אף התחייבויות לבג"ץ לצמצום הפערים, כל שנה מסתיימת בנייתן של כמה עשרות כיתות בלבד.[4]
מחסור בגני ילדים: במזרחי העיר 10 גני טרום חובה עירוניים, ואילו במערב 77 גני ממלכתי ו-96 ממלכתי-דתי; קושי עצום ליישם את החלטת הממשלה להחלת חוק חינוך חינם על גילאי 3-4.
השכלה תיכונית ואוניברסיטאית: 40% אחוזי נשירה בקרב תלמידי י"ב;[5] תלמידים בעלי תעודת סיום תיכון פלסטינית, "תווג'יה", מתקשים להתקבל לאוניברסיטאות ישראליות; חלק מהתארים של האוניברסיטאות הפלסטיניות, ובכללן אוניברסיטת אל-קודס, אינם מוכרים בישראל.
תחומי תעסוקה: 25% במלונאות ובמסעדנות; 19% בחינוך; 19% מעניקים שירותים ציבוריים (הנתון – לגבי מחוז ירושלים);[6] אזור התעשייה הפלסטיני היחיד בואדי ג'וז בסכנת סגירה או הצטמצמות.
תגיות: האגודה-לזכויות-האזרח, יום ירושלים, מזרח ירושלים, מערכת החינוך