לאור הפעלתו של שעון קיץ ראוי להסיט את הדיון מהרגשות המעורבים של צד אחד, שטוען שמקשים עליו על מילוי זכויותיו לחופש פולחן, לצד אחר הטוען שלשם אינטרס אישי משעבד את המדינה לצרכיו, ולהשתית אותו על העובדות. ראוי גם לשאול האם "יולדנו לעבוד"? האם יעילות כלכלית היא חזות הכול?
מאת: נפתלי גוטמן
לפחות השנה נמנע מאתנו שאון הקיץ (אין כאן טעות כתיב) של הצועקים "גוואלד" כפייה דתית החרדים ממררים את חיינו, לעומת הצועקים "הושיענו נא" החילונים מתעללים בנו.
כידוע אנשים ישנים טוב יותר בחושך. הזזת השעון קדימה גורמת לכך שהשמש זורחת מאוחר יותר והם אינם מתעוררים לפני זמן ההשכמה הטבעית שלהם. כמו כן הם חוזרים הביתה בשעות האור שבה הראות טובה יותר והסיכון לתאונת דרכים קטן והם יכולים לבלות עם בני משפחתם בשעות האור שנותרו.
החיסכון הכלכלי נוצר מכך שכאשר אנו פעילים בשעות האור אנו משתמשים פחות בתאורה.
הדעות על כך שהצום מקשה על המשכימים לאמירת סליחות ועל הצמים ביום הכיפורים מוכרות לנו, אבל בשנים האחרונות דווקא אנשי מדע הציבו סימני שאלה על היתרון של שעון קיץ.
שעון הקיץ הונהג ברוב מדינות העולם כתוצאה ממחסור החמור באנרגיה בעת מלחמת העולם הראשונה. משברי האנרגיה במאה ה-20 חיזקו את מעמדו של שעון הקיץ, אבל האם זה נכון גם להיום.
ההתפתחות הטכנולוגית ועליית רמת החיים בעשורים האחרונים מתבטאת בין השאר בכך שברשותנו יותר ויותר מכשירי חשמל. נשאלת השאלה האם השימוש המוגבר במכשירי חשמל לא מייתר למעשה את החיסכון כיוון שהתאורה תופסת חלק נמוך יותר בצריכה לעומת צרכני חשמל אחרים כמו מיזוג. כיום ברוב מקומות העבודה התאורה היא תאורה מלאכותית גם בשעות היום כך שאין הבדל בצריכת החשמל לתאורה.
שימוש באור השמש הופך את הפנים לחלון ראווה. בבית אתה לא רוצה שכל שכן יציץ ישר לביתך וגם בעבודה לא תרצה שכולם יידעו מה מתרחש בעבודה למשל משיקולי ריגול תעשייתי. גם קרינת השמש אינה מיטיבה עם מכשירים אלקטרונים ולא עם עובדים היושבים סמוכים לחלונות ויטוגנו, שלא לדבר על כך שהיא מחממת וגורמת למזגן להתאמץ ולבזבז אנרגיה.
כל עוד אין לאנשים חלונות שהם יכולים לשלוט על מה רואים דרכם ועל הקרינה הנכנסת (ולא שלא קיימים חלונות כאלה, פשוט הם יקרים) אנשים ימשיכו להשתמש בתאורה מלאכותית.
שני אירועים נקרו לחוקרים הראשון ב-2006, הנהגת שעון קיץ אחיד בכל מדינת אינדיאנה, שעד אז שעון הקיץ הונהג בה רק בחלק מהמחוזות. כאשר נבדקה צריכת החשמל, התברר במפתיע שהיא עלתה באחוז אחד. השני, שנה מאוחר יותר כאשר שעון הקיץ החל מוקדם יותר אבל בקליפורניה נתוני הצריכה הצביעו על חיסכון של שברי אחוז שנמצא בטווח הסטייה הסטטיסטית.
מחקר נוסף על שעון קיץ מאוסטרליה, שהשווה בין המדינות ניו סאות וולס וויקטוריה, שם הוקדם שעון הקיץ בשל האולימפיאדה בסידני, מצא שהצריכה דווקא עלתה.
לעומת זאת, משרד האנרגיה האמריקני אסף נתונים מחברות חשמל ברחבי ארה"ב ולפיהם הקדמת שעון הקיץ חסכה כמחצית האחוז מצריכת האנרגיה היומית.
מרכז המחקר ומידע של הכנסת ביצע שתי סקירות של הנושא (שעון קיץ בעולם ו- שעון קיץ בישראל) ובהן אכן נקבע שלא ניתן להוכיח באופן חד משמעי את החיסכון.
דווקא ההתקדמות הטכנולוגית, שבדרך כלל תומכת בכל צעדי חיסכון כלכלי ויעילות, אינה אוהדת כל כך את המעבר לשעון קיץ. אנו מסתמכים יותר ויותר על אמצעים אלקטרוניים לעבודה ולקביעת סדר יום ושעון הקיץ משנה נתון מהותי בתפקוד שלהם (ראו למשל מאמר זה).
תומכי שעון הקיץ מצביעים גם על איכות החיים. אתה יכול לחזור הביתה בשעות האור, לצאת לבד או עם ילדיך ולעסוק בפעילות באור יום. לצערי אני קטן אמונה, לאור המצב הכלכלי ושוק העבודה אני מאמין יותר שזה ינוצל להעביד את העובד בשעות נוספות כי בין כה וכה יש אור יום.
אסיים בנימה אישית, שעון הקיץ לא חביב עליי. הריצה ברחבי הבית כדי לעדכן את כל השעונים בבית (כיום יש הרבה כאלו) שבסופה מתברר בבוקר ששכחת איזה שעון. אתה יוצא לרחוב ופוגש צבא זומבים הלומי שינה. ואם הקרבת שעת שינה נועדה למען יעילות כלכלית מדוע לא יעירו את הטייקונים שעתיים קודם?