postpass act=ul view postpass עבודה שחורה » סטנלי פישר – נגיד מוצלח יודע מתי לברוח

חיפוש

חיפוש לפי מילות מפתח

פוליטיקאים, בואו לבדוק את הכוח הפוליטי של האתר שלנו

ארכיון

כוח לעובדים – ארגון עובדים דמוקרטי

מחאת האוהלים – האתר הרשמי

מגזין חברה

אירועים בשבוע הקרוב

אומרים לנו שיש מס אחר

סטנלי פישר – נגיד מוצלח יודע מתי לברוח

נושאים כלכלה ותקציב, כלכלת בית ב 4.02.13 1:20

לאחר שמונה שנים עוזב סטנלי פישר את תפקידו כנגיד. הוא היה נגיד מקצועי, לא רע במיוחד, אבל הוא היה נגיד בלתי מאוזן. נגיד ניאו ליבראלי שעובד מול שר אוצר ניאו ליברלי וחקיקה ניאו ליברלית משתלב בעבודת המערכת

מאת: קורט טוכולסקי

נגיד מוצלח יודע מתי לברוח

שמונה שנים לאחר שכבש בסערה את ליבותיהם של כל כתבי הכלכלה ונתן חזות מהוגנת למדיניות הכלכלית של ממשלות ישראל, עוזב אותנו הנגיד פישר. עתודות מטבע החוץ של בנק ישראל אדירות, הריבית נמוכה, האבטלה לא גבוהה במיוחד, גם לא האינפלציה. הבנקים יציבים, היצואנים מרוצים מהשמירה על שער המטבע, הבורסה רווית נחת. אפשר לומר שכדי שלא ליישם על עצמו את העיקרון של הגעה לשיא היכולת ואז גרימת נזק, הנגיד עוזב את תפקידו לאחר שמיצה. אפשר גם להתעלם ממקהלת השבח וההלל של העיתונות הכלכלית בפרט ומעצבי דעת הקהל בכלל ולהתחיל לחשוב מה עוד הנגיד עשה.

פישר לא היה נגיד רע במיוחד. על מקצועיותו אין איש חולק ובצדק. רק שפישר כמו עורך דין צמרת, יחצ"ן שמתמחה בייצוג האלפיון העליון ולוביסט שמעניק את שירותיו המקצועיים למרבה במחיר, דאג לאינטרסים מאוד מסוימים ששירתו שכבה מאוד מצומצמת. בנושאים אחרים כמו תחום הנדל"ן, הנגיד עזר לשמר אשליות של יציבות בקרב בעלי דירות, בנקים וקבלנים במחיר שמשלמים מי שמחפשים לרכוש דירה ראשונה או לחיות בשכירות.

בסך הכל פישר לא היה נגיד רע, אבל הוא היה נגיד בלתי מאוזן. במערכת שבה הנגיד הוא חלק תפקודי יחיד, הצליח הנגיד מעל ומעבר לקבוע ללא התנגדות ואיזון. נגיד ניאו ליבראלי שעובד מול שר אוצר ניאו ליברלי וחקיקה ניאו ליברלית משתלב בעבודת המערכת. פישר שמר על יציבות הבנקים כפי שמתחייב מתפקידו, אבל לקוחות הבנקים המשיכו לשלם עמלות מופרזות. ובזמן שהבנקים נותרו יציבים, הפערים בישראל המשיכו לצמוח. פישר שמר על האינפלציה נמוכה, אבל כוח הקנייה ורמת החיים של אזרחי ישראל המשיכו בנסיגה כי האינפלציה הנמוכה בכל זאת התקדמה ביציבות. פישר שמר על הריבית נמוכה ואת המחיר שילמנו בשוק הנדל"ן. פישר שמר על מסגרות האשראי אבל לא השכיל להיאבק בתרבות האשראי, מה שיצר אולי הגבלות על הלוואות מהבנקים, אבל גם הישענות הולכת וגוברת על הלוואות חוץ בנקאיות ומחנק אשראי בשוק הנדל"ן. בכל מקרה, מדיניותו של פישר קצרה אולי הישגים בטווח הקצר אבל הותירה אותנו עם בור לטווח הארוך. ועכשיו עם גירעון הולך וגדל, אבטלה שגואה לאיטה, ופערים שהולכים וצומחים, גם פישר מבין שזה הזמן לעזוב, לפני שהכול קורס.

כי גם האשליות הכי מרהיבות של התעמולה הכי מוצלחת של הספינולוגים הכי טובים לא תצליח להסתיר את מה שהולך לקרות פה. ביבי הפך אותנו ליוון וכל הקיצוצים בבשרם של עובדי המדינה ובזכויות של כלל האזרחים לא יסתירו את זה. צמצום ההכנסה הציבורית באמצעות הורדות מסים והטבות לעשירים שבעשירים במקביל להרחבה חסרת כיסוי של הוצאות מסוימות. בכלכלה אין קסמים, אי אפשר לוותר על הכנסות כמו בפרשת הרווחים הכלואים או בתמלוגים המקוצצים על גז ולהמשיך להוציא הוצאות. משחק סכום האפס שהשלטון מנסה לצייר כאילו טוב גנים מגיל 3 אז תוותרו על קרנות ההשתלמות שלכם, רק יפגע נואשות במעמד הבינוני ההולך ומצטמק שעוד אחד מאפיקי החיסכון שלנו ימוסה. כך ערב הקריסה הגדולה שהוא לא יצליח למנוע הנגיד מסתלק.

לא צריך להיות עצובים מדי, סטנלי פישר בתפקידיו הקודמים בבנק העולמי היה מראשי המאמינים במדיניות צנע כפתרון למשברים כלכליים. אם הוא היה נשאר, סביר להניח שהוא היה תומך במדיניות ממשלתית של המשך ההתעלמות מבורות השומן האדירים של האחוזון העליון לטובת התעמרות ברוב רובם המוחלט של אזרחי ישראל, עובדים ונתמכים. הנגיד פישר שירת בנאמנות את הסדר הקיים, נתן את חלקו ליצירת בועת הנדל"ן, לשימור כוחם הדורסני של הבנקים ולהתרחבות הפערים. מחליפו מן הסתם לא יהיה טוב ממנו ולא גרוע ממנו, אלא רק עוד משרת של אותה השיטה ואותם האדונים.

נערך על ידי דליה
תגיות: , , , ,

5 תגובות

  1. עמית :

    אני חושב שצריך להוסיף לדברים האלו את מנגנון ניפוח מחירי הנדל"ן.
    בסוף שנות ה- 80 ותחילת ה -90 התפתחה בשוויץ בועת נדל"ן.
    http://www.static-ubs.com/global/en/wealth_management/wealth_management_research/bubble_index/_jcr_content/par/linklist_9f9a/link_bc4c.766415591.file/bGluay9wYXRoPS9jb250ZW50L2RhbS91YnMvZ2xvYmFsL3dlYWx0aF9tYW5hZ2VtZW50L3dlYWx0aF9tYW5hZ2VtZW50X3Jlc2VhcmNoL2J1YmJsZV9pbmRleC8yMDEyL3E0L2J1YmJsZV9yZXBvcnRfZW4ucGRm/bubble_report_en.pdf
    היא התפתחה משום שהבנקים חיפשו דרך להגדיל את ריווחיהם במצב הכלכלי הקשה ששרר בגלל ביטול הסכמי ברטון וודס בינואר 1973.
    היה לבנקים קל יותר להקטין את היצע הנדל"ן ששלטו בו מתוקף משכנתאות ולייקר את הנדל"ן,
    מאשר להגדיל הון עצמי בכל דרך אחרת.
    את השיטה הזאת אימץ מאז כל המגזר הפיננסי העולמי כמו גם בנק ישראל.
    פישר עשה ככל יכולתו לתמוך בעליית מחיר הנדל"ן כי לדעתו יותר חשובים הבנקים מאשר כל דבר אחר.

  2. אייל :

    שלום ק.

    הייתי מעוניין יותר להבין מה חלקו של סטנלי פישר כנגיד בנק ישראל בתופעות שתיארת במאמר, כיוון שחוץ מהתופעות עצמן לא ממש תיארת מה סטנלי פישר עשה ואילו מהפעולות והצעדים שהוא נקט הובילו למצב הכלכלי של ישראל שתיארת.

    תודה

  3. ק. טוכולסקי :

    ריבית נמוכההיתה הגורם העיקרי לפועלו של פישר, המנעות מהתמודדות עם העמלות של הבנקים, קנייה של כמויות אדירות של דולרים.

  4. אייל :

    תודה על תשובתך, אשמח אם תמשיך להסביר כיצד ריבית נמוכה וקניית כמויות אדירות של דולרים פגעו בחברה?
    תודה

  5. ק. טוכולסקי :

    הריבית הנמוכה תרמה להקפצת המחירים בשוק הנדלן. השמירה על יציבות הבנקים היתה גם במחיר של מאבק רציני בעמלות הבנקים. רכישת הדולרים שמרה על האינטרס של היצואנים לשקל לא חמזק מדי, פה זה נגמר, בדאגה ליצואנים ובנקים. אתה יצואן? אתה בעלים של בנק? אם לא נפגעת.

השארת תגובה

חשוב: בקרת תגובות מופעלת ועלולה לעכב את תצוגת תגובתכם. אין סיבה לשלוח את התגובה שנית.

עקב תקלה טכנית האתר נופל וקם לסירוגין.

אנו ממליצים להעתיק תגובות (קונטרול+סי) לפני שליחתן, כדי למנוע מפח נפש אם האתר נופל בדיוק אחרי שהשקעתם בתגובה ארוכה.