אחרי הבחירות זה לפני הבחירות

השמאל התחזק מספיק בשביל להוות אלטרנטיבה משמעותית, טוען ק. טוכולסקי. עכשיו הזמן להתארגן למאבק בכנסת וברחוב על דמותה של מדינת ישראל. השנים הבאות הולכות להיות קשות, ועם קצת מזל תוך כמה חודשים עד שנתיים נלך שוב לבחירות

השמאל בישראל התחזק, ובשמאל אני מתכוון לגוש המורכב מהעבודה, מרצ וחדש. מגוש של 15 מנדטים בין הערבים הלא שמאלנים והמרכז, הפך השמאל לגוש בין 25 מנדטים וזה שינוי משמעותי. עכשיו אפשר להתחיל לדבר על אלטרנטיבות. יש חשבונות נפש לעשות בעיקר בעבודה ובחד"ש, אבל עדיין אפשר לראות את התוצאה של הבחירות כהישג לשמאל, בלי תקשורת אוהדת, כנגד הלכי דעת קהל מעוצבים מלמעלה, ובלי לבזבז למעלה מכוחו הכלכלי הדל הצליח השמאל להתרומם. זה מספיק בשביל אופוזיציה משמעותית, זה מספיק בשביל להיות אלטרנטיבה.

כי זה מה שצריך לעשות עכשיו בחודשים הספורים או השנתיים או ארבעת השנים שהממשלה הבאה, ממשלת ביבי לפיד בנט מופז, תשתולל כאן בצורה שתגרום לכולנו לדמות את ממשלת שרון ביבי לפיד לממשלה ס"ד. עכשיו הזמן להתארגן למאבק בכנסת וברחוב על דמותה של מדינת ישראל, על השאלה מי ישלם את הגרעון ומי לא, מה יקרה למדינת הרווחה, מה יקרה לנו. אם זה תלוי בביבי, לפיד ובנט עד שהם יגמרו אתנו אולי במאחזים מבודדים בשטחים יישארו עדיין כמה שרידים של מדינת הרווחה אבל לא הרבה מעבר לכך ולכן צריך להתכונן למאבק נחוש. שמאל דל ועלוב של 15 מנדטים ואפילו פחות הצליח פה ושם לתת פייט לממשלה ביבי היוצאת, אני בטוח שהשמאל בשיתוף בני בריתו הטבעיים במגזר הערבי (רעם-תעל ובלד) ובמי שיישאר במרכז מחוץ לקואליציה הבאה (מופז או לבני) יוכל להילחם בצורה יעילה יותר ולהוות אלטרנטיבה.

יכול היה להיות טוב יותר, חלמתי על גוש שמאל של 36 מנדטים והתעוררתי באמצע החלום, העבודה התרסקה, הנהגתה היהירה של יחימוביץ שלא השכילה ביותר מדי מקרים להתעלות על עצמה ולגלות רוחב לב של מנצחים, עריקתו הבוגדנית של עמיר פרץ, שבתאי צבי של הס"ד הישראלית לחיקה הניאו ליבראלי החמים של ציפי לבני, הקיפאון בחד"ש שהביא לכך שאולי הצליחה לשמור על מספר המנדטים שלה אבל איבדה כמה אלפי מצביעים בסך הכול וגילתה שכל פעלתנותה במחאה החברתית בישראל לא השפיעה כלל על הבוחרים. מרצ חוגגת את הכפלת כוחה וזה חשוב וטוב אבל עצם העובדה שהחגיגה של מרצ היום היא אותו מספר מנדטים שרק לפני עשור סימל את תחילת המשבר שלה מראה כמה המצב בשמאל עדיין עצוב.

אין מה לכעוס על מפלגות שלא עברו את אחוז החסימה ובחרו מצביעי שמאל, השפעתן זניחה ומספר זהה של מצביעי ימין ומרכז הצביע למפלגות שגם הן כשלו. אולי בוחרי ופעילי דעם יבינו סוף סוף שזאת לא הדרך, אולי בוחרי ארץ חדשה לא יחזרו על אותה טעות שוב פעם, בכל מקרה זה לא מה שמשנה. חמור יותר הוא שיעור ההצבעה הנמוך במגזר הערבי, כאן כשלו כל מפלגות השמאל בלי יוצא מהכלל. אבל שוב, יש למחנה גם הישגים.

השנים הבאות הולכות להיות קשות, אם קצת מזל תוך כמה חודשים עד שנתיים נלך שוב לבחירות והפעם עם יותר כוח עם יכולת להציג אלטרנטיבה. צריך רק לקוות שיחימוביץ לא תתפתה לזחול לממשלת ביבי הבאה. אני גם מקווה שיחימוביץ תישאר בראשות מפלגת העבודה ולא תוחלף בהרצוג, אני גם מקווה שיהיה לה מספיק שכל לאפשר לעמיר פרץ לשוב הביתה אם ירצה בכך. אני מקווה שבחדש יערכו חילופי דורות. יש לי הערכה רבה לחה"כ מוחמד ברכה ואני גם לא חושב שבהכרח אישה טובה יותר מגבר או להיפך, אבל הגיע הזמן שלחד"ש 10 שנים לאחר תום כהונתה של תמר גוז'נסקי תהיה חברת כנסת. אני מאחל לכולנו שחברי הכנסת של מרצ המוכפלת יהיו איכותיים וטובים כמו קודמיהם עד כה. לכולם יש עבודה קשה.

השמאל הישראלי לא הצליח להכפיל את עצמו אבל גדל משמעותית, זה כבר טוב, אנשים שלא הצביעו לשמאל מעולם, בוחרי פעם ראשונה ובוחרים שחזרו הביתה תרמו לגידול החשוב הזה של המחנה שנאבק בפשיזם והניאו ליברליזם בישראל. היה יכול להיות טוב יותר, אבל חיים עם מה שיש ויש הישגים ויש על מה לשמוח ויש למה לקוות, אחרי המאבקים בכהונת הכנסת הקרובה ולקראת הבחירות הבאות.

 

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , , , , ,

7 Responses to “אחרי הבחירות ×–×” לפני הבחירות”

  1. דמוקרט הגיב:

    "השמאל התחזק" ?
    ומה בין יאיר לפיד לשמאל ? רק לפני כמה שעות הצהיר לפיד ש"לא יחבור לזועבים" ושביבי "מדבר על הרבה דברים" שהוא – לפיד – "דיבר עליהם".
    לדעתי הבחירות האלו היו כשלון קולוסיאלי לשמאל. השמאל הכלכלי – יחימוביץ שרצה על הטיקטס ×”×–×” נפלה על הפנים ולבני שרצה על טיקט השמאל המדיני גם נכשלה וקיבלה הרבה תמיכה ממה שהיה צפוי.
    אז אולי העם אינו פנאט ימני אבל נדמה לי שטוכולסקי רואה פה יותר מהרהורי ליבו ולא מהמציאות.

  2. משתמש אנונימי על השימוש בסולר :-) הגיב:

    גם לי לא ברור איך הגעת ט. למספר 25 כהישג. (העבודה+מרצ+חדש)?

    אתה בעצמך מזכיר שלפני הבחירות היעד היה מספר מעל 30. העובדה ש-5 מנדטים חזרו מקדימה לעבודה ולמרצ לא אומרת כלום.

    יכולנו גם לראות מה מספר התומכים ב"בלי הסדר מדיני לא ×™×”×™×” צדק חברתי" – 6 מנדטים.

    העובדה שציפי "לא נכשלה" לפי השיח של הפוסט מורטום של הבחירות היא או מחמאה ליחימוביץ או מרמזת על מה שקרה כאן.

    בקיצור – אי אפשר שלא להעריך את האופטימיות הבלתי נלאית שלך.

    לפי מה שאני ראיתי במערכת הבחירות הזאת – מעל ומעבר לכל מיני טעויות טקטיות ואסטרטגיות ובעיות אישיות כאלה ואחרות – שעליהן ניתן ×”×™×” להתגבר השתלט גורם מכריע והוא מלחמת החורמה בתוך הטנק – בכל האמצעים, ו-
    בכל מחיר.

    העובדה שהסניף ×”×›×™ צפוני של מרצ נמצא בכפר ורדים ושלפי מפת הסניפים של הממפלגה הזאת חלק מהמדינה בכלל לא קיים, והמפלגה הזאת מציגה עצמה כשמאל האמיתי, והאלקטורט שלה פעל בכל אמצעי התקשורת פעולות חיסול ממוקדות – מלמדת שאנחנו רחוקים מאוד מלהיות מאורגנים למשימה שאתה מתאר.

  3. ×§. טוכולסקי הגיב:

    דמוקרט ואנונימי, זה מה יש. ציינתי במאמר עצמו כמה ליקויים מרכזיים אבל הימין איבד 5 מנדטים שאותם ליקט השמאל, החרדים גדלו קצת, כמו הערבים והמרכז קטן קצת.
    העבודה וחדש עשו המון טעויות, מרצ שיחקה אותה.הגוש הקטן שלנו גדל לא מספיק אבל גדלואם נעבוד נכון באופוזיציה הוא יוסיף ויגדל.
    אני אולי רואה מהרהורי ליבי אבל אני גפ כתבתי פה לפני כמה שבועות שביבי יקים ממשלה עם לפיד ובנט אחרי הבחירות ואני מניח שזה מה שיקרה. לגבי האופטימיות, אופטימיות היא הבסיס לסוציאליזם, אם קראתם עד סוף המאמר ראיתם מספיק ציוני ליקויים ויש גם חששות אבל יש גבול להלקאה העצמית של השמאל אין לנו זמן לא להלקאה עצמית ולא לשיתוק, יש לנו מלחמה על מדינת הרווחה נגד חסידי ההפרטה ואויבי העבודה המאורגנת.

  4. ×§. טוכולסקי הגיב:

    א. זאת היתה התחזית שלי עוד לפני איחוד הליכוד: http://www.blacklabor.org/?p=49335

    ב. לשאול בתגובה אם אני חושב שיאיר לפיד זה שמאל אחרי שבשורה הראשונה של המאמר אני כותב מה זה שמאל ולא כולל אותו זה קצת מוזר. מעבר לכך לגבי יש לפיד: מישהי אמרה לי שהעם החליף פאשיזם בריקנות, גם זה משהו. בכנסת הזאת החזית העיקרית להתמודדות עםפ הימין תהיה כלכלית חברתית ולאו דווקא אנטי דמוקרטית גם זה משהו.

  5. משתמש אנונימי על השימוש בסולר :-) הגיב:

    זו שאלה באמת מענינת
    האם הליכודביתנו ספג בגלל הפאנטיות, סילוק המתונים, השתלטות המתנחלים
    או בגלל ההתנהלות הכלכלית וזו שצפויה
    או בגלל ההתנהלות המדינית.

    ואולי הכל ביחד?

    מה שברור – אנחנו בינתיים לא שומעים דיבורים על התקציב – ×–×” שבגללו הלכו לבחירות ויש ברוטו חודשיים לסגור אותו – עם אופוזיציה מתקוטטת ונרגנת.

    מישהו נערך לקרב הזה?

  6. מנחם לוריא הגיב:

    לצערי אתה צודק.

    חוקית אם לא קמה ממשלה בישראל ומעבירה תקציב עד ליום 15 למרס 2013 בחצות אנחנו שוב הולכים לבחרות.

    אלא ש…

    בישראל אין חוקה וחוקים הם כמו פלסטלינה ומאחר ומותר להקים ממשלה תוך 100 ימים מהבחירות (45 יום ממועד ההכרזה של הנשיא על המועמד המנצח,עוד 45 יום שהנשיא יכול לתת למנצח אם לא הצליח ועוד 10 ימים סה:"כ 100) וסביר שגם את החוק הזה ישנו.

    ואם לא ×™×”×™×” תקציב ב 15 למרס ולא ישנו את החוק במי נבחר באלה שלא הצליחו ב 45 יום להגיע להסכמות הנדרשות לתקציב למדינה (ולבחירות הלכנו בדיוק מהסיבה הזו) או באלה המתקוטטים ×›×™ לקחו להם את זכות הבחירה בין סיטרואן C5 ל BMW 520 שחורה?…..

  7. מנחם לוריא, אני לא יודע מאיפה אתה מביא את הנתונים שלך.
    למועמד לראש הממשלה 28 ימי להרכבת הממשלה הניתנים להארכה בעוד 14 ימים. סה״כ 42 ולא 100 ימין כפי שאתה טוען.

Leave a Reply