מנהל מקרקעי ישראל – דוגמא לשחיתות וחוסר תכנון

הגוף האחראי על ניהול קרקעות המדינה נתון בידיהם של מינויים פוליטיים וסובל משחיתויות ומניהול רשלני. את המחיר משלמים כולנו

מאת רו"ח יניב פריאל

מדינת ישראל התנהלה עד היום כמו שוק וללא שום מחשבה על מה שאזרחיה זקוקים לו. בעלי ההון מתוך היכרות עם השחיתות המתנהלת פשוט פעלו בתווך ללא הפרעה. במדינת ישראל אין ממש ממשלה. היא לא מורגשת ולא מתפקדת. שרים מתחלפים כל שנה וחצי בממוצע ועסוקים יותר במינוי מקורבים לכל תפקיד אפשרי ופחות בתוכנית הרב שנתית של המשרד עליו הם ממונים. (תוכנית כזאת לרוב גם לא קיימת).

כל מינוי המקורבים גורם למשרדי הממשלה להיות מלאים באנשים לא מוכשרים, לא חכמים וללא ידע נדרש לבצע את תפקידם – מה הפלא ששום דבר לא מתנהל כמו שצריך במדינה?

אחת הדוגמאות לכך היא מנהל מקרקעי ישראל שאחראי על שוק הדיור במדינה.

 מנהל מקרקעי ישראל מנהל עפ"י חוק את קרקעות המדינה כולל קק"ל – מעל 93% משטח מדינת ישראל, בהתאם למדיניות הנקבעת ע"י מועצת מקרקעי ישראל. את המועצה ממנה הממשלה (כל משרד ממנה נציג). יו"ר המועצה הוא שר הבינוי והשיכון. מנהל המנהל ממונה ע"י הממשלה.

 בשנים האחרונות מדד מחירי הבנייה יציב יחסית. עיקר העלייה במחירי הדירות נובעת מעליה במחיר הקרקע. אבל אם המנהל שולט על כל הקרקעות מדוע שלא יפעל בנושא? המנהל מרוויח 3 מיליארד ₪ בשנה ממכירת קרקעות והסכומים ממשיכים לעלות. האינטרס של משרד האוצר/ המדינה הוא למכור כמה שפחות קרקעות בכמה שיותר כסף, אבל צעד זה פוגע בזכויות של כל אזרח ובמטרתה של מדינת ישראל לדאוג לכלל האוכלוסייה ובפרט לאוכלוסיות החלשות. אז מה?

המינהל כמו כל גוף ציבורי, מושחת מעצם טיבו, ומנוהל ע"י חבורה של עסקנים שטורחים לקבל כמה שאפשר "מתחת לשולחן" ועסוקים "בכיסוי תחת", יותר מאשר בעבודה עצמה. שר השיכון עצמו צועק לכל מי שמוכן לשמוע שהוא לא יכול לגרום לשיווק נוסף של קרקעות וליצור ירידת מחירים. (והוא בסה"כ האחראי על כל הנושא).

דוגמאות:

א.       חברות המלח – הפשרת קרקעות מסיבית בעתלית ובאילת שיצרה לחברות רווח של 80-90 מיליון דולר. ממצאי מבקר המדינה בדו"ח משנת 2001: העדר עבודת מטה מסודרת וראויה בעת המו"מ, אי קבלת חוות דעת כלכליות, משפטיות והנדסיות, ליקויים באישור ההסדר ע"י הנהלת המנהל, העדר אישור ממועצת מקרקעי ישראל, ליקויים בסיווג הקרקעות, מתן קרקע חלופית שלא לפי כללי המנהל. יו"ר מועצת מנהל מקרקעי ישראל היה אהוד אולמרט.

מישהו פוטר אתם שואלים. אולי מסקנות אישיות. שלחו מישהו לכלא?    כלום! רק מסקנות ליישום. למה מישהו לא יהיה מושחת עם אין עונש הרתעתי?

 אתם יודעים מה הכי מצחיק? בעתלית (וגם באילת) היה באותה תקופה עודף עצום של עתודות קרקע לבנייה כך שהעסקה עם חברות המלח שנועדה לייצור עתודות קרקע נוספות, היתה בעצם מיותרת!!!!!!! כך מדינת ישראל רצתה לתת מתנה בחינם וללא צורך לחברות שבשליטת טייקונים בשווי 80-90 מיליון דולר. אז למה החלטה כ"כ מטומטמת עברה בכל זאת?

ב.       חוף פלמחים – בבדיקת ההליכים להקמת כפר הנופש בחוף פלמחים גילה משרד מבקר המדינה, ליקויים חמורים, הן בעסקה לשיווק הקרקע על ידי מינהל מקרקעי ישראל והן בשלבים השונים של הליכי התכנון, שייעדו את הקרקע להקמת כפר נופש. הביקורת העלתה, בין השאר, ×›×™ מינהל מקרקעי ישראל האיץ במתכוון את הליכי שיווק הקרקע כדי לבצע את העסקה לפני שייכנס לתוקף חוק שמטרתו להגן על אינטרס הציבור, ושהיה באותו מועד בשלבי ×—×§×™×§×” סופיים (חוק שמירת הסביבה החופית, התשס"ד-2004, שהתקבל בכנסת בתחילת אוגוסט 2004). המינהל לא שעה להמלצות השמאי הממשלתי לקראת פרסום המכרז לשיווק הקרקע, אף ×›×™ השמאי הממשלתי הוא עובד ציבור הפועל באופן בלתי תלוי, והיה על המינהל לשקול ברצינות ובאופן ×¢× ×™×™× ×™ את המלצותיו. המינהל גם לא קיבל את עמדת השמאי המחוזי, שהעריך את שווי המקום ב15.75 מיליון שקל, לדחות את מועד המכרז עד שיחול שיפור בענף התיירות, לפני פרסום המכרז וכן בעת ההחלטה אם לקבל את ההצעה הזוכה. יתר על כן, מינהל מקרקעי ישראל לא שיתף את משרד התיירות בהליכים לשיווק הקרקע להקמת כפר הנופש ואף לא בעצם ההחלטה לשווק את הקרקע למטרה זו. משרד התיירות לא ×”×™×” שותף להכנת המכרז ולקביעת תנאיו, ובתנאי המכרז לא נכללה דרישה להמצאת המלצה ממשרד התיירות. הביקורת מצאה ×›×™ שיתוף הפעולה והתיאום בין מוסדות התכנון, מינהל מקרקע ישראל, ×”×™×” לקוי. לטענת המבקר המינהל לא הביא לפרסום רחב של המכרז. במודעה שפורסמה בעיתונות לא צוין ×›×™ כפר הנופש עתיד להיבנות בחוף הים, אף שיש לעשות זאת כדי להעלות את ערך הקרקע.

אתם מבינים: המינהל ניסה לזרז הליכים כדי לעקוף את החוק. המינהל עצמו הוא הרי גוף ציבורי. אם הוא מצפצף על החוקים במדינת ישראל אז פלא שחלק מעובדיו הבכירים גם מצפצפים על החוק ועוברים עליו ללא מחשבה נוספת.

האם זה מפתיע, שהשר הממונה לא מצליח להשתלט על גוף שגם ככה עושה מה שבא לו? (וזה גם אם נצא מנקודת הנחה שהשר הוא לא משתתף פעיל בשחיתויות, למרות שכל שר שכיהן שם משך בחוטים לכיוון הרצוי לו ולחבר מרעיו).

ככה זה ששרים עסוקים במינוי מקורבים לעמדות מפתח. השחיתות חוגגת. חוסר מינהל תקין, החלטות הזויות וגוף שלא מתפקד. ככה נראים כל משרדי הממשלה – למה שמינהל מקרקעי ישראל יהיה שונה?

 יש עוד דוגמאות רבות לצורת ההתנהלות, חסרת האחריות והמושחתת, שרוב מוסדות המדינה מתנהלים לפיה, לרבות מנהל מקרקעי ישראל.

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , , ,

4 Responses to “מנהל מקרקעי ישראל – דוגמא לשחיתות וחוסר תכנון”

  1. לקסי הגיב:

    המאמר ×”×–×” מביא שתי דוגמאות, ובודאי יש עוד רבות, ומסיק – במלים שלי: "כולם מושחתים".
    כשם שלא כל המלצרים בפריז צולעים, כך כם ההכללה הזו איננה ראויה.

  2. אני מסכים איתך שהכללות ×–×” דבר מסוכן ולא ראוי אבל: המוטו של כותב המאמר,קרי:מנהל מקרקעי ישראל הוא מהגורם העקרי לעלויות הדיור העצמות בא"×™ ארץ הקודש – הטיעון ×”×–×” הוא הרבה יותר מנכון.

    עיין כאן:
    http://taubcenter.org.il/index.php/featured-publication/new-state-of-the-nation-report-society-economy-and-policy-2012/lang/he/

    בעמוד 13 פיסקה אחרונה.

    מנחם

  3. רו"×— יניב פריאל הגיב:

    לא היתה כוונה להיתלהם! 2 הדוגמאות הנ"ל כמעט שעברו ורק בהתערבות התנועה לאיכות השילטון ובג"ץ בוטלו!!! הכוונה היתה להראות מה קורה לכל גופי השילטון במדינת ישראל כשממנים רק מקורבים ואיך אנשי עסקים מנצלים את העניין לטובתם. ובנוסף גם מבקר המדינה והפרקליטות לא עשו דבר!! מה היה קורה עם התנועה לאיכות השילטון לא היתה קיימת?

  4. דניאל הגיב:

    ממי זה הגוף המסואב המושחת והברוקרטיה בהתגלמותה, גוף שצריך לפרק לגורמי גורמים ולהעיף את כל המושחתים האלו לכל הרוחות, כל ראשי הרשויות צריכים להתאגד ולאשר תוכניות עוקפות מנהל ושמנהל יגיש תביעה נגדם, לא יתכן שהמנהל ישב על מפתח הקרקעות במדיה , על הכסף הכי גדול וימנע כל ייעול וקיצור הליכים, גוף של פושעים .

Leave a Reply