על העסקה ישירה ועל העסקת עובדי-קבלן
בציבור עולה באחרונה התביעה לחזור להעסקה ישירה של עובדים, ולא באמצעות עובדי קבלן. מחקרים בארץ ובמדינות אחרות מראים שהעסקת עובדי קבלן אינה זולה יותר מהעסקה ישירה, ואינה יוצרת תחרות במשק. להלן סקירתם של יוסי לוס ואורלי בנימין
אל מול התביעה למעבר להעסקה ישירה, עולה לעתים קרובות השאלה: מנין יילקחו המשאבים התקציביים הדרושים לכך? ההנחה המובנת מאליה היא שהעסקה ישירה יקרה יותר מקבלנית. אילו הנחה זו הייתה נכונה, הרי שהעסקה ישירה במערכות השירות הציבורי – הוראה, בריאות, רווחה וסעד, שמירה, ניקיון ומה לא – הייתה מביאה לתפקוד ברמה של מדינת עולם שלישי: מוגבלת, מצומצמת ומושחתת. כל המדינה הייתה קורסת פנימה.
לכן, המצדדים בהעסקה קבלנית יכולים לטעון: אנחנו מזדהים עם עובדי ועובדות הקבלן שסובלים בגלל דפוס התעסוקה הקבלני מעוני, מחוסר יציבות, מחוסר ודאות, מפחד קבוע, מהפרות זכויות חוקיות, מהתעמרות ומזלזול, ממניעה מניפולטיבית של הזכות החוקית השמורה להם כעובדים להתאגד ולכן מחולשה מבנית – אבל כחברה, אין לנו ברירה; אילו העסקה ישירה אכן הייתה יקרה יותר, הרי שאפשר היה לטעון שחברות הקבלן מספקות בעצם קיומן שירות חיוני לחברה הישראלית ומצילות אותה מכאוס מוחלט. לכן, היה עלינו להודות לחברות הקבלן על שירותן החיוני.
השיח הציבורי הישראלי מקיים יחסי שנאה-אהבה עם רעיון ה"אין ברירה". אם יש משהו שמאפיין את האופן שבו המעמד השליט משתלט על השיח של שאר המעמדות בישראל הוא באמצעות טיעונים מסוג זה. בדרך כלל הם משמשים בהקשר ביטחוני, אבל בהקשר של העסקה קבלנית הם חודרים גם לשיח הכלכלי-חברתי. טיעוני ה"אין ברירה" עושים עבודה כפולה: מחד, הם מייצרים סולידאריות לאומית רגשית שבה כולם מזדהים עם סבלם של המוחלשים, מאידך הם ממשיכים להחליש אותם.
אולם הנחת היסוד בבסיס ה"אין ברירה" שגויה. בעמוד 24 של דו"ח מרכז המידע והמחקר של הכנסת מ-2007 צוטט דו"ח מבקר המדינה לשנת 1999 כך: "ביוני 1999 התקיים כנס של הסמנכ"לים לכוח אדם במשרדי הממשלה שדן בנושא 'סוגיית העסקת כוח-אדם קבלני בשירות המדינה על יתרונותיה וחסרונותיה של השיטה'.
נערך על ידי דליהתגיות: המגזר-הציבורי, העסקה-ישירה, הקואליציה להעסקה ישירה, מסמכי המממ, עובדי-קבלן, תנאי העסקה
23 בספטמבר, 2012 בשעה 10:42
להזכיר לחובבי ביבי המרובים שבזמן מפא"י,שכל כך אוהבים להטיל עליה חטאים אמיתיים ומדומים,לא היו עובדי קבלן,ופנסיה שילמו מהיום הראשון לעבודה.
נ.ב. גם הטייקונים לא היו בזמן מפא"י והם נוצרו על ידי משטר פושעי ההפרטה של הליכוד.