התייקרות המוצרים – יוניליוור ותפקיד הצרכנים

 הממשלה נתנה את האות להתייקרויות המוצרים, וחברות מזנקות למרוץ ההתייקרויות. תאגיד יוניליוור הוא הרץ המהיר ביותר בשלב זה.  האם על הצרכנים להעניק לו פרס, או פשוט להפסיק לקנות את מוצריו היקרים?

מאת: דליה בלומנפלד

שרי התמ"ת והאוצר הודיעו ב-13.8.2012 על התייקרות הלחם בפיקוח בעקבות עליית מחירי החיטה בעולם.  האם ההתייקרות מחויבת המציאות או שזוהי הזדמנות להעלות מחירים? מאמר של עו"ד אביעד ויסולי מנתח את עלויות החיטה, ומראה התנהלות בכיוון אחד בלבד – עליית מחירים. כאשר מחירי החיטה יורדים, מחיר הלחם בפיקוח אינו יורד. כמו כן, ויסולי מציין שכבר בפברואר היה מחיר החיטה 350 דולר כמו היום, ובפברואר לא העלו את המחיר. ויסולי מציין שהעלאת המחירים אינה מוצדקת, ודורש לבטל אותה, ואף להוזיל אותה ולהתאימה למדד המחירים לצרכן. כותרת מאמרו מצביעה על אי אמון בהתנהלות הממשלה בעניין: "תרמית התייקרות הלחם נחשפת".

אך את הנעשה אין להשיב ובהלת ההתייקרויות ממשיכה להתגלגל. הודעת הממשלה על התייקרות מוצרים בפיקוח מעודדת את השוק להעלות מחירים גם לגבי מוצרים שאינם בפיקוח. הלחם שאינו בפיקוח עתיד להתייקר.

לאווירת ההתייקרויות נוסף פרסום בתקשורת של דו"ח משרד החקלאות החוזה התייקרויות מוצרי חלב, עופות, ביצים. אך בדיקה של משרד החקלאות העלתה כי לא תהיה העלאת מחירים. משרד החקלאות מודה בכשל שהצית את גל ההתייקרויות.  כל זה לא עזר להרגיע את אווירת ההתייקרות.

חברות גדולות כמו תאגיד יוניליוור עלו על הגל ונצלו את ההזדמנות, כדי להודיע על העלאת מחירי מוצרים, גם אלה שאינם מבוססים על אותם מוצרים בסיסיים העתידים להתייקר. תת כותרת שניתנה באחת הכתבות בנושא זה היא: "החברות הגדולות תופסות טרמפ". הרווחים על מוצריהם גבוהים, למרות זאת, הן מעלות מחירים.

יוניליוור הוא תאגיד בינלאומי אנגלי-הולנדי שרכש חברות מותגים בארץ ובמדינות אחרות, ובזכותן הלך ותפח. חברת "תלמה" הישראלית נקנתה על ידי יוניליוור, כך גם קונפיטורה 778 מבית היצור של מושב בית יצחק. גם מרגרינה "בלובנד" המפורסמת הפכה לרכוש יוניליוור. ומתברר שמרק "קנור" המפורסם, גם הוא הפך לתוצרת יוניליוור. התאגיד הזה הבולע מותגים, ונוהג לשווק אותם במחירים גבוהים למדי.  כיום ניתן למצוא במרכולים וברשתות אותם מוצרים המיוצרים על ידי חברות אחרות, במחירים זולים יותר. צרכן הדואג לחסכון בכספו אמור להבחין ביוקר של מוצרי יוניליוור.

כלי התקשורת פרסמו שלל כתבות על כוונות יוניליוור לייקר את המוצרים. הכתבות מכריזות על ייקור המוצרים של התאגיד. מדובר במוצרים רבים מתחומים מגוונים: מזון, ניקיון, טיפוח, שלחלק מהם אין כלל קשר להודעות ההתייקרות של מוצרי המזון. ככלל, לא ברור אילו מוצרים ייוקרו. כותרת הכתבה ב"כלכליסט": "בלון ניסוי קמעונאי" מרמזת לתוכן הכתבה המנתחת את המניפולציה שעושה התאגיד לצרכני מוצריו באי התמקדותו בפירוט המוצרים הספציפיים המיועדים לייקור, ובכך חושף את ניסיון התאגיד "לתפוס טרמפ" על אווירת בהלת ההתייקרויות.

אתר ווינט של ידיעות אחרונות הוסיף שמן למדורה והודיע שחברות אחרות ילכו בעקבות יוניליוור, ויעלו מחירים. כותרת הכתבה מנוסחת כשאלה: "בעקבות יוניליוור: חברות נוספות יעלו מחירים?", והכותב פונה אל החברות השונות ומברר אצלן שאלה זו, כאילו מעודד אותן ללכת בעקבות יוניליוור.

אווירת ההתייקרויות  בעידוד משרדי האוצר, החקלאות והתמ"ת מעוררת את השאלה: האם הממשלה במהלך מתואם מנסה ליצור כאן אינפלציה לשם שחיקת שכר העובדים?

תנועת "ישראל יקרה לנו" הבינה לאן נושבת הרוח, ודוברה מציין שמשרד התמ"ת הוא זה הנותן היתר להתייקרויות. התנועה ממליצה על חרם צרכנים: על הצרכנים לפעול ולא לרכוש מוצרים שמתייקרים. בפייסבוק " הופיע מידע  אודות יוניליוור בצירוף תמונה:

 הנה התמונה:

והנה המידע:

 "יוניליוור (2.4 מיליארד יורו רווח × ×§×™ בחצי השנה הראשונה של שנת 2012) היא חברה בינלאומית שטוענת שהיא לא יכולה יותר לספוג את ההתייקרויות (זלזול פוגע באינטליגנציה שלנו) ובישראל היא לוקחת חלק בחזירות כמו כל היתר. הנוהל פשוט, נכנסים לשוק מסויים וקונים או רומסים את כל המתחרים, לאחר ההפיכה למונופול – מעלים מחירים.
נכון לעכשיו יוניליוור שולטת כמונופול בשוק המרגרינות (מזולה ובלובנד) ובשוק המרקים (תלמה וקנור) מיותר לציין שאין תחרות מחירים בחברות הללו. המצב דומה גם בשוק הריבות (778 וסקיפי) ואם חשבתם שהמותגים פינוק, אקס, דאב ורקסונה שונים כדאי לדעת שכולם בבעלות יוניליוור..
כעת הם רוצים להעלות מחירים וחושבים שנשלם ×›×™ אין לנו ברירה – בואו נראה להם שאנחנו כבר לא פראיירים, בואו נראה להם שאנחנו כבר לא בולעים כל לוקש שיחסי הציבור שלהם מוכרים לנו! כל מי שמשתף מצהיר בזאת שהוא כצרכן לא מאשר לחברת יוניליוור את העלאת המחירים הקרובה. כמו שכבר אמרנו – הציבור הוא בעל ההון הגדול ביותר במדינה, ביחד נראה להם שהכוח האמיתי בידיים שלנו!
"  פייסבוק

אכן, על כל אחד מאיתנו הצרכנים לבדוק מחירים, ולא לקנות מוצרים יקרים ומוצרים שהתייקרו מעל הסביר.  ניתן למצוא תחליף זול יותר של אותם מוצרים באותה איכות.

לקריאה נוספת:

מהגרעין ועד למוצר: כך משפיעה שרשרת הייצור על מחירי המזון

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , , , , ,

7 Responses to “התייקרות המוצרים – יוניליוור ותפקיד הצרכנים”

  1. ×§. טוכולסקי הגיב:

    להחרים כל מה שאפשר וזה תכלס הכל, לכל מוצר של יונליוור יש תחליף, אפשר גם לפנות לחברה העולמית שבאירופה למשל לא מרבה להעלות מחירים ולהסב את תשומת ליבם לתוכניות של החברה בארץ אולי הם יעצרו את התקף הרעבתנות הזה.

  2. לקסי הגיב:

    ק. טוכולסקי,
    לפתע, אחרי כל השנים האלה אתה מגלה מדת נאיביות עד כדי הצעה לפנות אל יונילוור העולמית? אחרי שהצליחו להשתחל לשוק קרטלי שייעשו אלטרואיסטים? למה? מה קרה?

  3. להערכתי הממשלה נותנת יד ו/או מתעלמת מעלייות המחירים מסיבה מאוד פשוטה: יש בתקציב המדינה 2012 וכנראה גם בזה של 2013 חור גדול בגלל גבייה מהפרה החולבת שנקראת האזרח הישראלי.

    המשק,הצטמצם והמס המשולם הצטמצם אף הוא. במזון אין הרבה ברירה,וגם בדלק חשמל ומים (עוד תבוא העלייה גם שם כי 25% מהמים הם מוטפלים וההטפלה נעשית ע"י חשמל). בצידם של המחירים המאמירים יש מסוי,אם זה מסוי על אמצעי היצור (חומרי גלם) שמכגיעים מחו"ל ואם זה על ידי המע"מ.

    צריך לזכור שממשלת מ"י בע"מ מעדיפה מסוי עקיף בהיקף גדול ומס הכנסה ומס חברות נמוך שמיטיב עם הטייקונים וכל השאר שילכו לעבודה וישתקו.

    עוד דבר,ולא בטוח שאיננו מכוון: כושר ההתנגדות המוכלל בשיטה הדמוראטית הולך ומוחלש כאשר אנשים נאלצים לכלות זמנם בחשרוד עוד יום,לגרד עוד שקל וכו. לממשל ×–×” מאוד נוח ×›×™ התנגדות,שוב בכלים דמוקרטיים,קורית בעיתות שפע בעיתות מחסור שותקים. עוד תופעה,שקשורה בהחזקת האוכלוסיה תחת מחסור,היא נטייה טבעית,שאין לה הסבר הגיוני,להחזיר לפרלמנט שרושש אותו מתוך מחשבה,ולפעמים מתוך הבטחת בחירות,חושב ההדיוט שמי שידע איך לרושש אותו בודאי ידע כיצד להחזיר את המצב לקדמותו…

    מנחם

  4. ×§. טוכולסקי הגיב:

    לקסי, התחלתי עם זה שצריך להחרים, אחרי שאתה מחרים אתה יכול לתקוף את העסק מעוד זוויות, כל עוד אנחנו כבר מחרימים אפשר לעשות עוד הרבה דברים כל עוד לא נשברים לפני שהמחיר יורד.
    יש גם עוד מאבקים חוץ ממחיר, האם המוצרים מיוצרים בידי עובדים או עבדים? האם המוצרים מזהמים את הסביבה בהליך יצורם או לא? ועוד כהנה וכהנה שאלות ששוות מאבק.

  5. vhbv cceav:=×”×™× ×” בבקשה :(…

  6. עמית-×” הגיב:

    גם ורד הגליל שייך ליוניליוור.
    אבל תעזבו אותם ואת החברים שלהם מעלית ואוסם, יש עליית מחירים מטורפת בכל החזיתות.

Leave a Reply