המחאה החברתית חוזרת: הסדר על מיקום עצרת ה-2.6 בירושלים

לאחר שהמשטרה אסרה על קיום העצרת במוצ"ש בכיכר פריז או בכיכר ציון, אתרי הפגנות הענק המסורתיים של הבירה, הושג הסכם לפיו המפגינים יצעדו מגן הסוס לעצרת שתיערך במעלה רחוב אגרון

מאת: דליה בלומנפלד

מחאת הצדק החברתי הודיעה על חידוש הפגנות בערים ברחבי הארץ במוצ"ש 2 ביוני 2012. ההפגנה בירושלים תתחיל בשעה 2100 בגן הסוס ומשם תיערך צעדה דרך מדרחוב בן יהודה-דרך כיכר ציון-נחלת שבעה-כיכר החתולות- לעצרת שתיערך במעלה רחוב אגרון, מתחת לכיכר פאריס.

אלא שהדרך לאישור ההפגנה הייתה רוויה חתחתים. ב-17 במאי פנו 2 ממארגני המחאה, רונה אורובנו ורועי פרומן לתחנת משטרת לב הבירה במטרה לקבל אישור להפגנה של כ-5000 משתתפים בירושלים בכיכר ציון או בכיכר פאריס. הם התבקשו להכין תוכניות מפורטות עם מפות, ובהן מיקום הבמה שאמורה להיות מוקמת בהפגנה. הם הכינו את כל הנדרש והגישו את החומר למשטרה.

מאז, משך 13 יום עמלו השניים ויזמו פניות למשטרה כדי לקבל את האישור הנדרש להפגנה. בסופו של דבר, לאחר דחיות של לך ושוב, הכנת עתירה לבגצ ואיום בהגשתה, נאלצה המשטרה לאשר את קיום ההפגנה בכיכר פאריס במקום שביקשו הפונים מלכתחילה כחלופה לכיכר ציון.

המבקשים הציעו כיכרות אלה מאחר שהן מהוות את כיכר העיר. בכיכר ציון נערכו ההפגנות הגדולות שהיו במדינה ונחרתו בתודעת הציבור: ההפגנה של בגין נגד השילומים, הפגנות הפנתרים השחורים, הפגנת הימין נגד רבין והסכמי אוסלו (בה נראה ביבי על המרפסת ובקרב ציבור המפגינים התנוססה תמונה של רבין במדי קצין נאצי), הפגנת הימין נגד ההתנתקות, הפגנות המחאה החברתית בשנה שעברה.

המשטרה הודיעה להם כי בכיכר ציון הם אינם יכולים להפגין מאחר שקיים הסכם בין חברת הרכבת הקלה סיטיפס לבין המדינה שלא יהיו הפרעות לתנועת הרכבת הקלה. מתברר שהמרחב הציבורי של כיכר העיר בה התכנס הציבור להביע דעותיו ולהעביר מסריו לעם ולשלטון, הופרט לידי חברת סיטיפס והמשטרה אינה מאפשרת לציבור להתכנס להפגנה בכיכר זו

מבקשי האישור הציעו כחלופה את כיכר פאריס. הם הופנו לקצין המבצעים בתחנת מוריה, האחראי על שטח כיכר פאריס. ככר פאריס נמצאת ליד ביתו של ראש הממשלה, שם נערכו הפגנות בעבר, ההפגנות לשחרור גלעד שליט, הפגנות האתיופים נגד תופעות הגזענות נגדם, הפגנות המחאה החברתית בשנה שעברה. כיכר פאריס נמצאת מול בית ראש הממשלה המייצג את הממשל המוביל קו ניאו ליבראלי. המחאה הציבורית היא נגד הקו הממשלתי הזה ובעד סוציאל דמוקרטיה, וכיכר העיר הסמוכה לבית ראש הממשלה היא המקום המייצג את המחאה נגד הממשל.

סגן מפקד המבצעים מתחנת מוריה ערך עם שני מבקשי האישור סיור בשטח, ורונה הציעה שבמת ההפגנה תוקם בפינת מלון המלכים. מאחר שעל פינה זו אחראית תחנת לב הבירה, הופנו השניים שוב אל תחנה זו. הם הכינו תכנית, מפות והסברים והעבירו את החומר למשטרה לאישור.

במשך 10 ימים התקשרו לתחנת המשטרה לבקש אישור להפגנה, אך נדחו בלך ושוב. ב- 24  במאי התקשרו לתחנת לב הבירה וביקשו את האישור. הודיעו להם שיכול להיות שביום שני לאחר מכן תהיה תשובה לגבי האישור. משלא קיבלו תשובה, התקשרו לקמב"צ תחנת לב הבירה, והוא הודיע להם שאינו מאשר את ההפגנה, היא אינה כלל בתחום טיפולו, ועליהם לחזור ולבקש אישור מתחנת מוריה. הם התקשרו לתחנת מוריה, והקמב"צ אישר את ההפגנה ליד מלון המלכים.

כשעה לאחר האישור, התקשר אליהם ראש ענף מבצעים במפקדת מחוז ירושלים, והודיע שהאישור הנ"ל אינו תקף, והטיפול בבקשה הועבר למחוז ירושלים. אז הוזמנו השניים לפגישה דחופה בה הוסבר להם שאי אפשר להפגין לא בכיכר ציון ולא בכיכר פאריס. בכיכר ציון לעולם לא יהיו עוד הפגנות בשל ההסכם עם חברת סיטיפס על איסור קיום הפגנות שם. בכיכר פאריס לא יהיו הפגנות כדי לא לחסום את הנתיבים החלופיים לרכבת הקלה.

המקומות החלופיים שהציעה המשטרה להפגנה היו: גן הורדים, כיכר החתולים וגן העצמאות. המשטרה ביקשה תכנית כתובה עם מפות לאישור ההפגנה באחד המקומות האלה. כמו כן ביקשה המשטרה מהשניים את תכנית כל ההפגנות לקיץ הקרוב.

השניים סרבו להצעות המשטרה לגבי מיקום ההפגנות. המשטרה הציעה שהמחאה החברתית הגדולה ביותר שהייתה במדינה תופנה לחצרות האחוריים של העיר. כיכר החתולים ידועה כמקום בילוי של חיי לילה ושל שיכורים. ההצעה להפגין בגן העצמאות היא ניסיון של המשטרה לתת למחאה החברתית תדמית של וודסטוק. ההצעה להפגין בגן הורדים מרחיקה את המחאה מכיכר העיר. השניים התעקשו על הפגנה בכיכר ייצוגית של העיר ההולמת את אופיו הרחב והעממי של ציבור המפגינים. ציבור המוחים נגד מדיניות הממשלה משקף מגזרים רבים בציבור; יהודים, ערבים, חרדים, דתיים, סטודנטים, תושבי שכונות, מחוסרי דיור, משפחות חד-הוריות, קשישים, מקבלי קצבאות שאינם גומרים את החודש, אזרחים השרויים במצוקת דיור, משתכרי שכר מינימום, מקבלי פנסיה לא ראויה. משתתפים בהפגנה כל אלה שלא רואים עתיד מכובד לקיומם, חשים שאין להם ביטחון בעתיד. המקום הראוי שבו עליהם להפגין הוא כיכר מרכזית בעיר ולא נידחת.

כמו כן הודיעו השניים שאין בידם תכנית הפגנות מסודרת מראש לכל הקיץ. הם אינם יכולים להכין תכנית מפורטת של הפגנות לקיץ. הכול תלוי בהתפתחויות במדינה.

לאחר מכן נערכה  פגישה עם קצין אג"ם מחוזי. הפונים הציעו לסגור את רחוב עזה בכיכר פאריס לתנועת מכוניות לצורך ההפגנה, ולא לסגור את כל הרחובות בכיכר. המשטרה הודיעה שיש הוראה מלמעלה שלא ייסגר שום כביש בעת ההפגנה. המשטרה לא הסכימה לסגור את רחוב עזה.

ביום שלישי 29 במאי נערכה פגישה של הפונים עם כל הגורמים הבכירים במשטרת ירושלים: יועץ משפטי, דובר, קצין אג"ם, נציגי יס"מ, נציגי מג"ב, קמבצ"ים. בקשתם הייתה להתנות אישור קיום ההפגנה ב-2 ביוני בהבטחה שהפונים לא יבקשו שוב אישור להפגין בכיכר פאריס. המשטרה מוכנה לתת אישור הפגנה פעם אחת בלבד. יותר לא תאשר הפגנות בכיכר פאריס. הפונים לא הסכימו להתניה זו, אם כי הודיעו שלא תתקיים הפגנה כל שבוע, אלא ברווחי זמן גדולים יותר. המשטרה סירבה לאשר את ההפגנה.

עד יום רביעי ה-30 במאי לא אישרה המשטרה את מיקום ההפגנה ואת קיומה. האגודה לזכויות האזרח הצטרפה לסייע בעניין, הכינה טיוטת עתירה לבגצ, ושלחה למשטרה מכתב המבקש לאשר את ההפגנה כמבוקש. וזאת, כדי לייתר פנייה לבג"צ. המתוכננת  ליום רביעי, אם לא תתקבל תגובת המשטרה לאישור ההפגנה.

בצהרי יום רביעי ה-30 במאי, הוזמנו הפונים לפגישה עם מפקד מחוז ירושלים. המשטרה אישרה את קיום ההפגנה ב-2 ביוני, והעלתה 2 הצעות:

1. לסגור לגמרי את רחוב אגרון לתנועה. להקים את הבמה על החלק העליון של אגרון שנושק לכיכר פריז , על התפר בין אגרון לפריז ולמקם את האנשים לאורך כל אגרון.

2. להקים את הבמה ברחוב הלל שייסגר לתנועה.

לאחר כמה טלפונים ומסרונים והתייעצות עם עורכי הדין, הוחלט ללכת על האופציה של אגרון-כיכר פריז ולקיים תהלוכה מגן הסוס-דרך מדרחוב בן יהודה-דרך כיכר ציון-נחלת שבעה-כיכר החתולות- אגרון עד למעלה שם תוקם הבמה.

המשטרה הודיעה בפגישה שהיא תאפשר הפגנות גדולות בפתיחת הקיץ או סגירת הקיץ בכיכר פאריס. היא מודעת לחוסר האפשרות של הפונים לדווח על מועד ההפגנות הבאות, ותהיה מוכנה לחזור לשולחן הדיונים כדי לאשר אותן.

באותה פגישה המשטרה הביעה את הסתייגותה מההקלטות של הפגישות עם המשטרה על ידי הפונים ושליחתן לתקשורת. ההקלטות הועברו ישירות לערוצי הרדיו רשת ב' וגלצ' ושודרו במהדורות הבוקר.

המשטרה התנצלה על ההתנהגות שלה בנוגע ל"טרטור"  הפונים בין התחנות במשך עשרה ימים והביעה הבנה לגבי הנימוקים נגד הפגנה בפארקים ובכיכר החתולות.

רונה הביעה תחושתה שאחרי שהממשלה הפריטה את הבריאות, את החינוך, את שירותי הרווחה, והיא ממשיכה ושועטת ומפריטה, היא החליטה שיש לה זכות להפריט את המרחב הציבורי. את כיכר ציון, את כיכר פאריס. החוזה בין סיטיפס לבין מדינת ישראל אינו חוקתי. למדינת ישראל אין שום זכות להפקיע מאזרחיה את כיכר העיר.

רונה הודיעה שהיא וחבריה יכינו, בעזרת האגודה לזכויות האזרח, עתירה מסודרת לבג"צ נגד הפרטת המרחב הציבורי המשתקפת בעניין הסכם המדינה עם סיטיפוס על כיכר ציון, ויערערו נגד הפרטתו.

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , , , , , , ,

4 Responses to “המחאה החברתית חוזרת: הסדר על מיקום עצרת ×”-2.6 בירושלים”

  1. שי הגיב:

    בעקבות הפרטת הכיכר, מתארגן האירוע:
    https://www.facebook.com/events/313573588723758/

  2. ×§. טוכולסקי הגיב:

    העיקר שיש צעדה והפגנה ועכשו צריך שיבואו אנשים

  3. עמית-×” הגיב:

    סיפור מארצות הים.
    לעיר אחת שבה התכנסו ההמונים בככיר לעצרות והפגנות הגיע יום אחד נציג תאגיד בין לאומי גדול והציע לבנות אולם כנסים/מופעים כתרומה לעיר.
    אבל אמר הנציג יש תנאי אחד, האולם יקום בכיכר ובדשא שמקיף אותו.
    עכשיו יש בעיר אולם לתפארת אבל אין בה הפגנות, http://en.wikipedia.org/wiki/Davis,_California.

  4. טל הגיב:

    המחאה החברתית לא תחזור בכוח, כי מישהו קבע שהיא חוזרת. כל היוזמות האלה הם על הכיפאק, אבל זה לא מביא אנשים. מה לעשות שאנשים עובדים ולומדים, וזאת גם הסיבה שהיא פרצה ביולי ולא לפני, וכנראה זה גם הזמן שבו היא תפרוץ מחדש.

Leave a Reply