דוקטרינת ההלם של עשירי ישראל

הסכנה ל"בריחת השקעות" מישראל נובעת מהמצב הביטחוני ומההתלהמויות בנושא האיראני, אבל יש מי שחוזר ומנסה לשכנע אותנו שהסיבה לכך היא פיקוח על בעלי ההון והישגי המחאה החברתית מהקיץ

מאת דני זמיר

בקמפיין מתוזמר היטב עוסקת התקשורת הכלכלית בשבועיים האחרונים בבריחת ההשקעות מישראל ובדעיכתה של הבורסה לניירות ערך ( למשל: מעריב,  כלכליסט,   דה מרקר, וגם גלובס). לא מדובר, חלילה, בניסיון לניתוח מקצועי ושקול של המשבר וסיבותיו אלא בבנייה מושכלת של מיצרף האשמות מופרכות במיוחד, שמטרתן הבלעדית להוליך מהלומת נגד ואפילו אם אפשר לחסל כליל את הפרי העיקרי של המחאה החברתית מקיץ 2011: שינוי כיוון הרוח והאקלים הסביבתי שכה היטיב עם הטייקונים בצורה מעוותת ומוטרפת קרוב לשני עשורים.

בקטע קלאסי בסרט "קזבלנקה" פוקד מפקח המשטרה הצרפתי על אנשיו: "עיצרו את החשודים הקבועים"! הגם שהוא יודע בוודאות מי האשמים, וש"החשודים הקבועים" לא קשורים כלל לעניין. כך בדיוק, נוהגים עתה ברוני הכסף הגדול ומלחכי פינכתם ועושי דברם בתקשורת הכלכלית הישראלית כשהם תולים את האשמה בבריחת המשקיעים- ישראלים וזרים- מישראל ב"חשודים הקבועים": עודף רגולציה, צרות עין וחוסר פירגון, המחאה החברתית, הפסקת הפחתת מס החברות, הגבלת שכר הבכירים, ההפרדה בין החזקות פיננסיות וריאליות, הפחתת דמי הניהול ושאר ירקות.

אבל האמת פשוטה ידועה וברורה היטב לברוני המשק (וגם לעיתונאים החרוצים שיש להניח כי אינם סתומים לחלוטין). והאמת היא שההשקעות בורחות מישראל והבורסה שלה כי בעידן הגלובלי, (גם לפניו אך ביתר שאת בהתקיימותו), משקיע שהאינטרס היחיד שמעניין אותו הוא מקסימום תשואה לכסף ומינימום סיכון להשקעה יעדיף בחשיבה רציונלית בסיסית להשקיע במקום שלגביו אין איום קיומי.
לשון אחר: המשקיעים מפחדים להשקיע בישראל בגלל אירן ובעיקר בגלל הדיבורים של ממשלת ישראל וראשי המערכת הביטחונית בה על אירן ועל תקיפתה האפשרית של ישראל את אירן שמשמעה מלחמה בעלת פוטנציאל נזק אדיר. בעולם גלובלי של סיכויים וסיכונים אין רציונל להשקיע או להשאיר את הכסף הפנוי או הממונף במדינה שבטווח הקצר נתונה לסכנת מלחמה גרעינית-טילית, ושראשיה גם מבהירים כי פניהם מועדות לשם.

אז למה בעצם הם- הטייקונים ועיתונאיהם-  עושים זאת? למה קמפיין שלם מכוון למטרה שמוביליו יודעים כי איננה נכונה וכי גם הצלחה בהשגתה (קרי החזרת מצב היעדר פיקוח, ועיוותים מובנים בשוק ההון) לא ישנה בטווח הקצר את מצב הבורסה וההשקעות במשק עד להיעלמותה של הבעייה האמיתית: סיום המשבר האירני?

נעמי קליין הצביעה בספרה "דוקטרינת ההלם" על  אסטרטגית ניצול מצבי המשבר על ידי הכסף הגדול. בעצם, התופעה שקליין הצביעה עליה היא רק חלק – נבזי במיוחד אמנם- ממאפיין עמוק יותר של התרבות הקפיטליסטית הצרכנית/שיווקית: אימוץ והפקת רווח מכל תופעה אנושית לרבות ממתנגדי הקפיטליזם או ממשבריו, יכולת בלתי נלאית לראות ולהפוך כל אירוע להזדמנות הפקת רווחים. לכן, לדוגמה, צ'×” גווארה המהפכן האנטי קפיטליסטי × ×”×™×” בעצמו מותג ונשוא של תעשיית מזכרות משגשגת ומפיקת רווחים (ואף כיכב, ללא רשות המשפחה והצלם, למשל במסעות פרסום של סמירנוף, זיפו, סווטש ועוד ועוד… ) והמשבר הכלכלי של 2008 שנוצר בגלל ניהול חמדני ולא אחראי של מוסדות פיננסים ומנהליהם נוצל למחיקת חובות וע"×™ כך הצלת מוסדות פיננסיים, שנשדדו על ידי מנהליהם, בכספי הציבור.

וביישום מקומי: את המצב הביטחוני והמדיני הגורם לבריחת ההשקעות מנסים בקמפיין העכשווי אנשי הכסף הגדול הישראלי לנצל לחיסול הישגי התפנית בדעת הקהל המקומית כנגד הסביבה שאיפשרה שוד מתמשך של מרבית הישראלים ופגיעה קשה באיתנותה וחוסנה של החברה הישראלית על ידי שיוך המשבר המתפתח עקב האיום האירני בכלל, להישגיה הצנועים של המחאה החברתית….

בסוף, כשהאיום האירני יוסר או יוסדר ושוב אפשר יהיה להשקיע בביטחה בישראל, בעלי ההון הגדול רוצים שמה שימתין להם תהיה קרקע מוכשרת ומוכנה להמשך השוד הגדול. לכן עכשיו הזמן המעולה והנכון מבחינתם להאשים את החשודים הקבועים וכך להחזיר עולם לסדריו המקולקלים.
ובעצם, למה ללכת כל כך רחוק? העתיד כבר פה.  מה רע בחסות המשבר המתפתח לחזור ולהרוויח מחדש את מה שהרגולציה והחקיקה בעקבות המחאה החברתית גרמה להפסיד? הרי בשורה התחתונה, משבר משבר, אבל הקופות דופקות כמו תמיד.


Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , , , ,

9 Responses to “דוקטרינת ההלם של עשירי ישראל”

  1. תמר מייבום הגיב:

    מרתק! מפחיד! שנון! כל הכבוד!!!

  2. מצטרף לתמר בתגובה מעלי.תודה.
    מנחם

  3. דני זמיר הגיב:

    תודה למגיבים… ×”× ×”, במפתיע, דיעה אחרת ומעניינת של בכיר במגדל חיתום שצופה התגברות ההשקעות הזרות, על הסיכונים שיש בהן.
    http://www.themarker.com/markets/1.1666890

  4. עמית-×” הגיב:

    כספים של זרים שנכנסו לכאן לא תרמו דבר לכלכלה מלבד הרצת מספרים ויצירת מצג של צמיחה. שילכו ואשמח אם יקחו אתם את עושי השוק המקומיים.

  5. דני זמיר הגיב:

    לייק….

  6. אלון הגיב:

    בכל הכתבות בנושא ×”× "ל דבר אחד חוזר על עצמו, חטא ההכללות, כלומר, לאגד את כל המשקיעים כקבוצה ולהניח סיבה משותפת שמניעה אותם…
    ישנם, הרבה "משקיעים" המושכים את השקעתם…
    כנראה חלקם באמת בגלל האיומים למינהם, כנראה יש גם כמה בגלל הרגולציה והריכוזית.
    היופי הוא שכל עיתונאי/כותב טור בוחר את הסיבה שמתאימה לדעה שלו ומכליל אותה על הכלל.
    אתר למען מדינת רווחה מיד שולל את הדעה של מעורבות ממשלתית, דה מרקר (שכבר למעלה משנה מנהל מסע נגד "ריכוזיות במשק", מעניין למה?) טוען שזה בגלל הריכוזיות, הדוגלים בקפיטליזם טוענים שזה בגלל הרגולציה וכמובן הסוחרים שהעלו להם את המס יגידו שזו העלייה במס…
    ומה היא האמת? אינני יודע, תשאלו את מי שהשקפת עולמו דומה לשלכם ותקבלו תשובה שתספק אותכם…

  7. דני זמיר הגיב:

    אלון, מה שכתבתי ממחיש איך הטענה הקבועה של אילי ההון (עודף רגולציה וכוכ וכו וכו) לא משתנה גם כשברור לחלוטין שהסיבה העיקרית להצטננות היא המתיחות ישראל-אירן.
    לכן המסקנה שלך פשוט לא רלבנטית לנאמר. בלי קשר לשאלת עמדתו של הכותב או של האתר, יש הזדמנות מצויינת לבחון איך השיטה עובדת: לא משנה מה מצב המשק, המשקיעים הכבדים תמיד נהי התמרורים על עודף רגולציה ועל חוסר החשק לעשות כאן עסקים קורע את הלב.

  8. דני זמיר הגיב:

    נייסם קינן מנכל בנק הפועלים לא מתבלבל: מסביר שהבעיה היא המצב הגיאו פוליטי אבל האשמים הם…. ניחשתם נכון.
    http://www.nrg.co.il/online/16/ART2/348/383.html?hp=16&cat=1901

  9. א. קוריאל הגיב:

    דוקטרינת ההלם מופעלת כאן שנים.
    נתניהו היה יכול לעשות את הרפורמות הניאו-ליברליות הקיצוניות שלו בשנת 2003 רק בחסות מוראות האינתיפאדה השניה.
    המהלך האחרון של שלטון ההון והביטחון מגיע דוקא משום שנראה שיותר ויותר ישראלים יוצאים מההלם.
    הם מפחדים.

Leave a Reply