אפליית יהודי אתיופיה – תקדים מסוכן
כפי שנחשף לאחרונה בתכנית של קרן נויבך, עולים מאתיופיה נדרשים להוכיח את יהדותם לא פחות מ-7 דורות אחורה. לדעתו של אשר רוכברג, מדובר בעוד תוצאה של מדיניות ההפרטה
היום בתוכנית הרדיו "סדר יום" של קרן נויבך התוודעתי להפליה נוספת של יהודי אתיופיה: מסתבר שהם חייבים להוכיח שיש להם שורשים יהודיים לפי ההלכה ל-7 דורות אחורה. זאת אומרת שאימא, סבתא, סבתא רבא וסבתא רבא של סבתא רבא שלהם מצד האם היו יהודיות. לא ברור לי מי המציא את הדבר הזה, אבל לדעתי זה תקדים מאוד מסוכן.
קודם כל, אין שום קשר בינו לבין ההלכה. ההלכה קובעת שיהודי הוא מי שאימא שלו יהודיה או שעבר גיור אורתודוקסי. היא יוצאת מנקודת הנחה שאם אימא של בן אדם יהודיה, אז מן הסתם גם הסבתא מצד האם היא יהודיה או לחלופין שאימא התגיירה. שנית, הדרישה הזו מנוגדת לחוק השבות שמאפשר לעלות לארץ לא רק ליהודי לפי הלכה אלא גם לנכד של יהודי, או כמו שקורה לעיתים גם לנכד של השכן של היהודי.
מדוע תקדים הזה הוא מסוכן? חוששני שיהיו גורמים כאלה ואחרים בין היתר במשרד האוצר אך יכול להיות שגם בממסד הדתי שירצו להרחיב את הדרישה הזאת גם לעולים פוטנציאליים אחרים. בוא נהיה כנים. כמה מהקוראים שורות אלו מסוגלים להוכיח את יהדותם 7 דורות לאחור? כמה מיהודי ארה"ב, אמריקה הלטינית ושאר התפוצות שהסבים או סבא רבא שלהם הגרו מאירופה, כאשר המשפחות נשארו שם ולרוב נספו בשואה יחד עם המסמכים במידה והיו כאלה, יוכלו להוכיח את יהדותם?
דרך אגב, זה לא הפעם הראשונה שהממסד בארץ ממציא סינונים כאלה או אחרים לאנשים שרוצים לעלות. ידוע על הגבלת מכסות העלייה לפני ובמהלך מלחמת העולם השנייה לאנשי התנועה הרביזיוניסטית או לסתם אנשים דתיים, ידוע על הסלקציה שעשו ליהודי מרוקו ויכול להיות ששכחתי עוד דוגמאות. גם בזה אני רואה את היד הנעלמה של האידיאולוגיה הניאו-ליברלית שמעוניינת להפריט הכול, לרבות העלייה. מעניין איזו עליה תהיה הבאה בתור.
נערך על ידי דורוןתגיות: הפרטה, עולי-אתיופיה, קליטת-עליה, קרן-נויבך
7 במרץ, 2012 בשעה 10:10
לא הבנתי מי הכותב, אבל כריכת הסוגיה הנוכחית במדיניות עליה סלקטיבית בתקופות קודמות, בין אם לגבי הרוויזיוניסטים או עולי מרוקו (לא שמעתי על אבחנה לפי רקע דתי) נראת לי כמו שימוש בהיסטוריה מחוץ להקשר ההיסטורי שבה היא בוצעה, ולכן מיותרת. מדיניות עליה סלקטיבית, מכיוון שהיא מדיניות, מבטת דווקא את קיומו של ממסד מקבל החלטות, ולא "הפרטה" או "ניאו ליברליות של העליה". "ניאו-ליברליות" כזו ניתן אולי לראות דווקא בהיעדר מדיניות מסודרת לגבי קליטת פליטים מאפריקה ואבחנה בינם לבין מהגרי עבודה.