הדייג – לקט המלצות קריאה מס' 68
מבחר תכנים מעניינים שהתפרסמו ברשת בשבוע החולף
חוק ומשפט
דובי קננגיסר מציע בבלוג שלו את הצעת חוק יסוד: החוקה. לדבריו, האנומליה של חוקי היסוד הישראלים פוגעת קשות בבתי המשפט ובכנסת, והופכת את החוקה העתידית לכלי פוליטי.
צרכנות
כמעט שליש מהפסולת שנזרקת בישראל הוא מזון. עידו אפרתי מ"דה מרקר" בדק את החצר האחורית של תעשיית המזון, ומצא שם מיחזור, תרומות לנזקקים ובעיקר השמדת מזון בהיקף גדול.
דף פייסבוק חדש בשם "פתק החלפה" מספק פתרון מתבקש לבעיה הנצחית של החזרה לחנות של פריטים שאינם מתאימים. במקום לשלוח את המוצר חזרה ולשלם דמי משלוח, הדף החדש מאפשר למכור אותו הלאה לאנשים אחרים.
בריאות
כשהפטנט על תרופה עומד לפקוע, גובר החשש שההכנסות ייפגעו בגלל תרופות גנריות מתחרות. הפתרון פשוט: חברת התרופות מבצעת שינוי זעיר במולקולה, מכריזה על התרופה ה"דומה" כחדשה, ובפועל מאריכה את המונופול ל-18 שנים נוספות על חשבון המטופלים.
"הקואליציה לבריאות הציבור" חושפת שתנורים להסקה בעץ מזהמים יותר מאשר תנורי סולר או גז. ועדת מומחים לאיכות האוויר ממליצה להפסיק כליל את השימוש בעצים להסקה, אך הרשויות אינן ממהרות לעשות משהו בנידון.
תחבורה
לפי התיקון לחוק המידע בתחבורה הציבורית, החל מה-1 לינואר השנה, חברות התחבורה הציבורית מחויבות להציג מידע ברור בתחנות האוטובוסים. משרד התחבורה נערך לכך מאוחר מדי, ומשם הדרך למחדל – קצרה.
ננסי פולברה כותבת ב"ניו יורק טיימס" על הכלכלה של פקקי התנועה, וכיצד חלק מהפתרונות המוצעים (סלילה מוגברת של כבישים, למשל, או הוספת מוניות למרכזי הערים) דווקא מחמירים את הבעיה.
תעסוקה
לאחרונה נמצא שיותר מ-90% מהמעסיקים בישראל פוגעים בזכויות עובדים. בתגובה, החליטה הממשלה בתחילת השבוע לא להגדיל את מספר פקחי היחידה לאכיפת חוקי העבודה במשרד התמ"ת (בניגוד להמלצת ועדת טרכטנברג). לדעתו של יוסי גורביץ, זה כל הסיפור של ממשלת נתניהו על רגל אחת.
פוליטיקה
המפלגה המנופחת ביותר בממשלה הנוכחית היא הליכוד ולא אחת המפלגות הקטנות – אז למה ארגון "ישראלים להצלת הדמוקרטיה" מתעקש שיש להעלות את אחוז החסימה? שחר מהבלוג "תודעה כוזבת" מתכתב בנושא עם חנוך מרמרי, מנכ"ל הארגון, ומסביר מדוע ההשוואה למדינות כמו ארה"ב פגומה מיסודה.
סביבה
דו"ח חדש של מכון ירושלים לחקר ישראל מזהיר מפני ההשלכות ההרסניות של פרויקט "תעלת הימים". החלופה המוצעת: להעביר מים לים המלח מהים התיכון, במקום מים סוף. לטענת חוקרי המכון, הדבר יתרום לייצוב מפלס ים המלח ויבטיח אספקת מים שפירים.
בעולם
אקטיביסטים ברוסיה ארגנו לאחרונה כמה הפגנות נגד הממשלה – בעזרת בובות. זאת לאחר שבקשות רבות לקיום הפגנות נדחות ע"י המשטרה. הרשויות, אגב, מתייחסות בחומרה לשיטת המחאה החדשנית.
ובינתיים באירופה: יותר ויותר גרמנים חוזרים לאמץ בחום את זכרו של פרידריך הגדול. מורשתו של המצביא הידוע, סמל העריצות הנאורה, הוכתמה כאשר הנאצים העלו על נס את מלחמותיו ותוקפנותו. בגרמניה של היום, מסתבר, היחס השלילי למיליטריזם הפרוסי הולך ודועך.
תגיות: בנימין-נתניהו, בתי-משפט, גרמניה, הכנסת, הקואליציה-לבריאות-הציבור, ועדת-חוקה-חוק-ומשפט, ועדת-טרכטנברג, זיהום-אוויר, זכויות-עובדים, חוק יסוד, יוסי-גורביץ', ישראלים-להצלת-הדמוקרטיה, מזון, מחאה חברתית, מיחזור, משרד התמ"ת, משרד-התחבורה, סל התרופות, פוליטיקה, שיטת-הבחירות, תחבורה-ציבורית, תעלת-הימים, תרופות-גנריות
קישור קבוע
2 תגובות
Email This Post
3 בפברואר, 2012 בשעה 9:29
בעניין שינויי המולקולה ויצירת תרופה חדשה: הטענה לא ממש מדוייקת. אמנם ניתן להכריז על המולקולה המשופצרת כחדשה, אבל ניתן גם לייצר את המולקולה הישנה באופן גנרי. דוגמא ידועה: ציפרמיל וציפרלקס
3 בפברואר, 2012 בשעה 10:11
הדוח של מכון ירושלים:
http://www.jiis.org.il/?cmd=publication.157&act=read&id=685