זרים בישראל – סקירה מחקרית
לבקשת חבר הכנסת ניצן הורוביץ, יושב-ראש הוועדה המיוחדת לבעיית העובדים הזרים. נכתב מסמך ע"י מרכז המחקר והמידע של הכנסת, הסוקר את אוכלוסיית הזרים בישראל
להלן הפנייה למסמך שנכתב לבקשת חבר הכנסת ניצן הורוביץ, יושב-ראש הוועדה המיוחדת לבעיית העובדים הזרים.
המסמך סוקר את אוכלוסיית הזרים בישראל, את המדיניות כלפי אוכלוסייה זו ואת המגמות והשינויים באוכלוסייה, בהרכבה ובמדיניות כלפיה. המסמך מבוסס בחלקו על הנתונים שהוגשו לארגן לשיתוף כלכלי ופיתוח (OECD) בנושא הגירה (דוח SOPEMI).
מדינת ישראל אינה רואה בעצמה מדינת הגירה הפתוחה לפני מהגרים בני כל הלאומים אלא מדינת הלאום של העם היהודי, והיא פותחת את שעריה לבני העם היהודי. לכן אין למדינת ישראל מדיניות של קליטת מהגרי עבודה, כמקובל ברוב המדינות המשתייכות לארגון לשיתוף פעולה כלכלי ופיתוח (OECD), ואין בה מכסות הגירה או מכסות למבקשי מקלט ופליטים.
אוכלוסיית הזרים העיקרית בישראל היא מהגרי עבודה שנכנסו לישראל כחוק באשרה. הם נחלקים לבעלי מעמד מוסדר ולחסרי מעמד מוסדר, ובתוכם זרים שנכנסו לישראל כחוק אולם שלא באשרת עבודה ועובדים בה שלא כחוק. נוסף עליהם יש בישראל אוכלוסייה הולכת וגדלה של מבקשי מקלט, שכמעט כולם הגיעו למדינה דרך גבול ישראל-מצרים, וכן אוכלוסייה של חסרי מעמד ושוהים בלתי חוקיים, רובם פלסטינים. המשותף לכל הקבוצות הללו הוא השהייה הממושכת בישראל – כחוק ושלא כחוק – וההשתלבות בכוח העבודה בישראל – כחוק ושלא כחוק. מסמך זה אינו עוסק בתיירים ובסטודנטים ששהייתם בישראל זמנית והם אינם משתלבים בשוק העבודה (זולת מקרים מיוחדים).
(זרים, עובדים זרים, פליטים, מסתננים ומבקשי מקלט)
נערך על ידי גליה
תגיות: OECD, מדיניות-הגירה, מרכז-המחקר-והמידע-של-הכנסת, עובדים-זרים, פליטים, רשות ההגירה
15 בינואר, 2012 בשעה 15:23
רפרפתי על המסמך, ואם איני טועה, יש בו חסר משמעותי, שכן הוא לא מזכיר את תיקון 21 לחוק הכניסה לישראל אשר, הלכה למעשה, מחזיר את הסדר הכבילה אשר נפסל על ידי בג'צ.
הנה נוסח החוק:
http://www.justice.gov.il/NR/rdonlyres/DB1D42D5-AA7A-46EA-95C2-DDAFB6BCFADB/27986/2298.pdf
והנה קישור לביקורת של האגודה לזכויות האזרח:
http://www.acri.org.il/he/?p=13429
15 בינואר, 2012 בשעה 19:45
הי
יש התייחסות לשינוי החקיקה במסמך, מעבר לכך יש לציין כי לא תוקנו תקנות לחוק ולכן החוק אינו מיושם.
מעבר לכך, כל עצה תתקבל בברכה ותודה גם לאתר עבודה שחורה על הפרסום, שכן זה הדוח השנתי הראשון ואני מקווה לשכללו ולהוסיף לו עוד מספר נושאים בשנם הבאות כמו סטודנטים, וחסרי מעמד וכן עוד מגוון נתונים סטטיסטיים.
15 בינואר, 2012 בשעה 20:42
תודה גלעד, אבל חיפשתי שוב ועדיין לא מצאתי. אפילו עשיתי חיפוש ל"כניסה", "תיקון 21", ו"כבילה" ודבר לא הופיע.
העדכון לגבי התקנות חשוב, אבל בכל זאת, אני סומך על הגורמים הרלוונטיים שיידרשו לכך במוקדם או במאוחר…
אמיר
15 בינואר, 2012 בשעה 22:45
עמ'6 בתחתית במסגרת סעיף 2.2
אם התקנות היו עוברות והיה ישום הייתה התייחסות נרחבת יותר מן הסתם.
בכל מקרה הדוח השנה ב"הרצה" בשנה הבאה הוא כבר יהיה מקיף יותר.
16 בינואר, 2012 בשעה 8:03
אכן. תודה!