יש לקבוע תקן סביבתי למוצרים בעלי אורך חיים קצר
כולנו נתקלים בתופעה בה מוצרים שאנו רוכשים מתקלקלים מהר מדי. הפתרון לבעיה הוא קביעת תקן סביבתי, שיעלה את מחיר המוצר ויתקן את האיזון בין מוצר זול כספית ויקר סביבתית לבין מוצר יקר שישרת אותנו שנים רבות. תקן סביבתי יהפוך מוצר קצר חיים לבלתי כדאי כלכלית
מאת: עמית הרפז
תקן סביבתי
חלקכם ראה את הסרט הדוקומנטרי על הנורה החשמלית שדולקת כבר 110 שנים. מסתבר שהחוויה המעצבנת שכולנו מכירים כמו מטריה שרק קנינו וכבר אי אפשר לסגור, סדין חשמלי שלא מחזיק חורף אחד, או מדפסת שנגמרת עם מחסנית הדיו השניה איננה מקרית. זאת אפילו לא קונספירציה סודית, יש אנשים שמדברים על זה באופן חופשי. ישנם גם כאלו שמלמדים כיצד לייצר מכשירים שחייהם קצרים יותר מממשלה ישראלית, למרות שהם מאכזבים בדיוק כמוה. על כל פנים, מי שלא ראה מוזמן לאתר של וואלה יס תחת הכותרת: "קונספירציית הנורה החשמלית: השתמש וזרוק".
בינתיים נורות הלהט שמככבות בסרט, יוצאות משימוש ונורות פלורסנטיות מחליפות אותן. במקום לשרוד 1000 שעות, כמו נורת להט, הן שורדות שלושת אלפים או חמשת אלפים שעות, אבל אף אחת מהן לא תהיה איתנו אפילו עוד שנתיים. משום שהסוחרים רוצים למכור כמה שיותר, ונורה שלא מתקלקלת לא מחליפים. בעברית תקנית זה נקרא "השבתה מתוכננת", כאשר מכשיר מתוכנן לעבוד זמן קצר כדי שיוחלף.
להשבתה מתוכננת יש מחיר משולש: המחיר שאנחנו משלמים בקניה, שרובו פער תיווך. מחיר הטיפול בפסולת, כלומר איסוף והסעה לאתר הטמנה, או מחזור שמחירו גבוה ולא פעם גורם לזיהום נוסף. ולבסוף, המחיר שאנחנו משלמים כאשר אנחנו מבזבזים את משאבי כדור הארץ. כי משאבי כדור הארץ אינם מתחדשים וחלקם נדירים, כמו מתכת הטונגסטן ממנה עושים את החוט של הנורה.
אני חושב שזאת בעיה שניתן לפתור בעזרת תקן סביבתי, תקן שיקבע מחיר כספי למוצרים בעלי אורך חיים קצר. תקן כזה יכול להעלות את מחיר המוצר, ולתקן את האיזון בין מוצר זול כספית ויקר סביבתית לבין מוצר יקר שישרת אותנו שנים רבות. אנחנו נתקלים היום במוצרים זולים כספית החל מגיל הינקות, כשאנחנו מוקפים אין סוף צעצועים באיכות נמוכה, ועד הבגדים ומוצרי החשמל שצריך להחליף יותר מהר מחילופי האופנות. תקן סביבתי יהפוך מוצר כזה לבלתי כדאי כלכלית. כך נוכל להוריש לדור הבא גם את הצעצועים שלנו וגם את חומרי הגלם שלא ייזרקו לאשפה אחרי זמן קצר.
אם למשל התקן יקבע היטל על מכונות כביסה: מכונה שמגיעה עם אחריות ל- 20 שנים היטל 0%, מכונה עם אחריות 15 שנים היטל 20%, אחריות 10 שנים היטל 50%, אחריות 3 שנים היטל 100%. אפשר להניח שייצרו מכונות בעלות אורך חיים גדול יות,ר ואולי אפילו יחזרו לתקן מכשירים, דבר שיכול לספק פרנסה לעובדים במשק. יש לי מגפי עבודה שהחזיקו עשרות שנים, ויש לי עדיין חולצות עבודה כחולות תוצרת אתא (נסגר ב-1985). נכון. יהיו פחות מקומות עבודה בתעשייה, אבל בכסף שייחסך, ניתן לתת שירותים יותר טובים לחולים. כוח האדם יעבור לעבוד בתחומים בהם האיכות היא העיקר. בני אדם שיוצרים ומייצרים, קל להם יותר להיות גאים במוצר טוב מאשר במוצר זול, כך נקבל גם ערך מוסף חברתי.
אז ברכת חג אורים שמח ותקווה שכבר בשנה הבאה נדליק נורות שיהיו כאן עוד 100 שנים ונרות שידלקו 8 ימים (כמו בתקן של החשמונאים).
תגיות: איכות-הסביבה, היטל על מוצרים, תקן סביבתי
קישור קבוע
6 תגובות
Email This Post
20 בדצמבר, 2011 בשעה 10:57
הטל מיחזור ו"×לטע ×–×כען" - בתרבות ×חרת
קיים בהולנד במוצרי אלקטרוניקה (גם במוצרים לבנים).
חלק מה"עיסקה" הוא שחנויות המוצרים האלה מחויבות לקבל כל מוצר שסיים את חייו ודאוג לסילוק שלו באופן שיזהם פחות מ"סתם" זריקה לאשפה.
איני יודע את הבסיס החוקי של העניין, אם אזכור אברר בפעם הבאה שאהיה שם.
מדפסת (בת עשר) שסיימה את חייה התקבלה בחיוך. במקומה "קנינו" בחמישה אירו מדפסת זהה בחנות "אלטע זאכען" שבה אפשר למצוא כל מה שאנשים מוציאים מהבית ושעדיין ייתכנו לו חיים. מי שמביא את המוצרים תורם אותם והתשלום ממי ש"קונה" משמש לתחזוקת המקום. בהגדרה הם מה שמקביל אצלנו למלכ"ר.
חנויות כאלה ישנן שם בפריסה ארצית, למיטב ידיעתי הן מנוהלות ע"י התארגנויות מקומיות (עמותות?).
ותודה לעמית 🙂
20 בדצמבר, 2011 בשעה 11:26
המודל שהציע לקסי נראה לי הרבה יותר ריאלי ליישום, מהסיבה הפשוטה שלא תצליח להשיג בחיים תמיכה ציבורית למודל שמשמעותו העלאת יוקר המחייה בעשרות אחוזים לרוב מה שאנשים קונים כיום.
בגדול, נראה לי שווה ללכת למדינות מתקדמות סביבתית ולשאול כיצד הן מתמודדות עם הבעיה.
20 בדצמבר, 2011 בשעה 18:37
חנוית יד 2 זה דבר מצויין, והוא הולך ומתפתח גם במקומותינו.
הבעיה בהחזרת ה"ישן" לחנות היא איסוף מרוכז של כל המכשירים המקולקלים ו"ייצוא" שלהם לארצות העולם השלישי.
אין שום סיבה שהמדפסת בת ה-5 שלי לא תעבוד עוד 15 שנים, הקודמת עבדה 11 שנים ועדיין תקינה (אבל ללא סורק).
24 בדצמבר, 2011 בשעה 21:50
רעיון מעולה רק שנראה כי צריך להיכנס למיקוד די מפורט.אין דין נורת ליבון "זולה"-בקניה אך הרסנית סביבתית בכל שימוש וסילוק,כדין מוצר "יקר" כטרקטור די 4 נניח,או מכונית משפחתית(404) או מייבש כביסה.
26 בדצמבר, 2011 בשעה 6:05
[…] עבדו 30 שנה ויותר, שמחתי לקרוא ב"עבודה שחורה" רעיון מצויין לחוק שיעודד יצרנים לשוב ולמכור לנו מוצרים אמינים […]
7 בינואר, 2012 בשעה 15:04
לול, "צריך".. בישראל כמו בישראל, "צריך" שווה "אפילו לא ביקום מקביל".
נ.ב. האתר נופל וקם עם ראש מורם, כמו בשיר. כל הכבוד.