מהו פוליטי – בנק לאומי ו"אם תרצו"
בזכות "אם תרצו" בנק לאומי בפרוייקט "מיליון סיבות טובות" יכול להגדיר מהי פוליטיקה עבור אזרחי ישראל
מאת:יהונתן קלינגר
פרויקט "מיליון סיבות טובות" הגעיל אותי עוד לפני שנה, כאשר בנק לאומי שיסה עמותות אחת כנגד השניה, וגרם להן להתחרות על קולות של אנשים על מנת לקדם את האג'נדה של הבנק. אלא שדווקא השנה עניינים השתפרו לטובה, ובזכות עמותת אם-תרצו שהצטרפה לקמפיין. כעת, בזכות אם תרצו, בנק לאומי יכול לשבת ולהגדיר מהי פוליטיקה עבור אזרחי ישראל שלא ידעו על כך.
למי שלא מעורה באירועי השבוע שעבר, עמותת 'אם תרצו' הצטרפה לפרויקט "שני מיליון סיבות טובות" ועוררה זעם בקרב הגולשים. ומדוע? לא כי אם תרצו היא עמותה שמקורות המימון שלה בעייתיים, או אף מקורבים לשלטון. אכן, זו לא סיבה להדיר את העמותה מהשתתפות, ועל כך אפילו צל"ש מגיע לבנק לאומי. אלא, שבעקבות לחץ ציבורי בנק לאומי פשוט סגר את התחרות הבעיה החלה בכך שלאומי פספס את ההגדרה של הפוליטי.
בנק לאומי, ככל הנראה, אסר בתקנונו על עמותות בעלות אופי פוליטי להשתתף בתחרות; תגובת בנק לאומי היתה כי "תקנון הפרויקט קובע כי עמותות 'בעלות מטרות פוליטיות' לא יורשו להשתתף בפרויקט, והכוונה בכך היא לא לאפשר לעמותות המזוהות בבירור עם מפלגה מסוימת לאסוף כספים לצורך מימון פעילות מפלגתית"; אלא, שלא כך הדבר: עמותה אשר אוספת כספים לצורך פעילות מפלגתית לא רק שעוברת על החוק, אלא גם תסגר בסופו של דבר. סעיף 8 לחוק מימון מפלגות קובע כי "לא תקבל סיעה, או רשימת מועמדים במישרין או בעקיפין, כל תרומה מתאגיד בין בארץ ובין בחוץ לארץ"; כלומר, מראש, ההגדרה של בנק לאומי של "פוליטי" לא ממש עומדת במבחן החוק. עם עבירה כזו, של שנת מאסר שלמה, גם בנק לאומי לא צריך להתמודד.
אז אם נצא מנקודת ההנחה ש'אם תרצו' לא שונה בהרבה מהרבה ארגונים אחרים שהשתתפו בתחרות, מדוע שיבטל בנק לאומי את התחרות בגלל שאחד המשתתפים אינו פופולרי על הרוב? זו לא הפוליטיזציה, אלא הפופוליזם (וראו דעות לכאן ולכאן). אם תרצו פועלת לשינוי חברתי בדרכה שלה לא פחות מעמותות אחרות, ואיני מסכים איתה בדבר, לרבות הנסיון שלה להשתיק את חבריי משמאל, אך חוזים יש לקיים, ועל כך בנק לאומי צריך לתת את הדין.
בנק לאומי הראה לעמותות לא רק שהן צריכות להתחנן לשבריר אחוז של תרומה, אלא שגם אם ירצה הבנק הוא יכול לקחת את התקווה הזו מהרש. עשרות עמותות נפגעו לאחר שהסתמכו על התחרות, ובכך הבנק הראה שלא רק שאין לו ראש, אלא גם אין לו לב. אם לא יאה לבנק לאומי לתרום ל'אם תרצו', או אם יאה לו והוא רוצה לעשות זאת בסתר כמו שאר תורמי העמותה, הוא תמיד יכול להחליט לעשות זאת בלי שיטת חלוקה עלומה: שיגיד ללקוחותיו שכל שורה עשירית עליה משלמים עמלה הולך להשתקת ארגוני שמאל.
מהדרתה של אם תרצו ניתן להבין מהו פוליטי: פוליטי הוא כל מה שלא נמצא בקונצנזוס בישראל, אף אם הוא בעל משמעות מדינית, מפלגתית, חברתית או כלכלית.
נערך על ידי דליהתגיות: אם תרצו, בנק לאומי, המגזר השלישי, יהונתן-קלינגר, מימון-מפלגות
19 בדצמבר, 2011 בשעה 8:11
מה שהיה פוליטי כאן הוא הקמפיין עצמו, לא ההשתתפות של "אם תרצו".
אין לי, אגב, שום צער על העמותות שלא זכו להתכתש על הפרס עד הסוף.
ההתנגדות למבצע של "לאומי" היתה צריכה להתחיל מהעמותות עצמן.
19 בדצמבר, 2011 בשעה 9:49
[…] [פורסם במקור בעבודה שחורה] […]
19 בדצמבר, 2011 בשעה 12:09
לפוליטי יש הגדרות × ×•×¡×¤×•×ª:
למשל:
א. כל מה שאינו עולה בקנה אחד עם האינטרסים שלי,
ב. כל מי שאני שונא אותו, תהיה הסיבה אשר תהיה
ג. מי שהתנגד לי בעבר ואני חייב ללמד אותו "מהיכן משתין הדג", גם במחיר נזק לכלל הציבור – "אני"
קודם לאינטרס הציבורי.
ד. בעידן של מחאה ציבורית, הרעש קובע לא העניין שבו מדובר, ומי ששולט ב"רעש" הוא גם צודק, גם רוב וגם מנהל את המדינה…
יש דוגמאות נוספות, אבל האינטליגנטים כבר הבינו את הפרינציפ, ואין צורך להכביר מילים.
19 בדצמבר, 2011 בשעה 14:22
ההתנגדות ל'פוליטי' הגיעה מהשמאל וכעת הוא מפסיד בחירות אחרי בחירות.
עמותות השמאל אינן שמאל אלא עמותות אנארכיה. למעשה כל התארגנות חברתית שאינה מעודדת השתתפות פוליטית היא פסולה' בטח כאלו. שמש שוללות את הלגיטימצינ
21 בדצמבר, 2011 בשעה 13:12
מסכימה עם נאוה לגבי עניין העמותות, וכלקוחה מאוכזבת שמרגישה שלא מקבלת שירות אישי ויעיל אני בכל מקרה לא מצפה מבנק לאומי למשהו אחר. לא יזיק להם לעשות בדק בית ושינויים שהראשון בהם יהיה בתחום שירות הלקוחות (כי לי נמאס להרגיש בדד כמו גידי מהפרסומת של מזרחי טפחות…)
24 בדצמבר, 2011 בשעה 10:26
לא ברור לי מה הבעיה כאן.
אם תרצו היא עמותה פוליטית. היא לא פועלת בתחום החברה והרווחה אלא מחפשת, מוצאת וממציאה פוסט ציונים ואנטי ציונים מתחת לכל אבן. עמתוה שמתכוונת כדברי יהונתן קלינגר "להשתיק את חבריו מהשמאל" היא פוליטית ועוד איך.
למיטב הבנתי הקמפיין של בנק לאומי היה מכוון לעמותות שעוסקות ברווחה. אפשר להתווכח אם זו דרך נאותה לגייס תרומות, אבל ברור לגמרי שאם תרצו לא מטפלת בחד הוריות או בחסרי ביטחון תזונתי.