הנשיא פרס מבקר בחו"ל

נשיא המדינה סיים ביקור מוצלח בוייטנאם שעלותו מיליוני שקלים מתקציב המדינה, ח"כ דניאל בן סימון מלין על ההוצאה הגדולה
מאת: מנחם רבוי

"נשיא המדינה שמעון פרס סיים ביקור היסטורי בוייטנאם במסגרתו שודרגו היחסים האסטרטגיים בין המדינות, נחתמו הסכמי שיתוף פעולה כלכליים וקודמו עסקאות רחבות ×”×™×§×£ בין חברות ישראליות לחברות וייטנאמיות כחלק מפעילותם של 70 אנשי העסקים שהתלוו לביקור הנשיא בוייטנאם." – כך מכריז בגאווה אתר נשיא המדינה [27.11.11] בידיעה לסיכום ביקורו של הנשיא שם

פרס עצמו מצוטט בידיעה הרשמית כך:

"אני מסכם ביקור היסטורי מוצלח בוייטנאם, התקבלתי בכבוד ובחום רב על ידי ההנהגה הוייטנאמית המעוניינת לפתוח פרק חדש ביחסיה האסטרטגיים עם ישראל" .

 הדיווחים על ביקור שמעון פרס, נשיאנו, התפרסמו באתר בית הנשיא, ומודגשים בהם ההישגים בקידום הקשר בין שתי המדינות. לנשיא התלוותה משלחת של עשרות אנשי עסקים שתחת "מטריית הביקור" של הנשיא ופמלייתו עסקה בקידום הקשר המסחרי עסקי.

עושה רושם שהייתה כאן הצלחה רבתי. הנה למשל הודעה לתקשורת שפרסם דובר התאחדות התעשיינים במהלך הביקור: "פרק חדש ביחסים הכלכליים של ישראל ווייטנאם". להלן כותרות ההודעה:

"נשיא המדינה וסגן ראש הממשלה של וייטנאם סיכמו על הרחבת שיתופי הפעולה הכלכליים בפתיחת הפורום הכלכלי ישראל וייטנאם. שרגא ברוש, יו"ר לשכת התאום של הארגונים הכלכליים: "ישראל יכולה וצריכה להשתלב בכלכלה הוייטנאמית הדוהרת. אנו שמחים להוכיח בכל פעם מחדש כי ישראל היא מקור של חדשנות וידע, צמיחה, וכר פורה להשקעות ולשיתופי פעולה"

ועוד: הסכם לשיתופי פעולה עסקיים נחתם בין שרגא ברוש, יו"ר לשכת התאום של הארגונים הכלכליים וד"ר וו טיאן לוק, נשיא לשכת המסחר והתעשייה בוייטנאם.ב- 2011 עלה הייצוא של ישראל לוייטנאם ב-145% והייבוא ב-38% נוספים."

מעודד ואפילו משמח לשמוע על קבלת הפנים החמה לה זכו האורח ומלוויו. בימים אלה בהם אנו מוצפים בידיעות קודרות על הסכנות הביטחוניות המתעצמות ומאיימות, על המשבר העולמי בכלכלה שעוד מעט קט ידרדר את המשק הלאומי שלנו, על הבידוד הבינלאומי של ישראל – והרשימה ארוכה ומתארכת ואין צורך לפרטה… – טוב שידיעות חיוביות ואופטימיות קוטעות את הרצף העכור ×”×–×”.

אמנם כלל לא ברור מה המשמעות המעשית של ההצהרות וההסכמים הכלליים שנחתמו ברוב עם. הניסיון מלמד כי המרחק בין ההצהרה והיישום המעשי בעסקות מסחריות ובתמורה כספית רחוק. אבל ישנה גם חשיבות לכוונות טובות ולמילים אופטימיות.

אחרי כל הדברים האלה מעניין להתבונן גם במה שלא פורסם.תחילה הצטרפות  של 70 אנשי עסקים  לביקור הממלכתי של הנשיא. ליווי כזה של אישיות רמת דרג משמש ככלי עבודה מקובל בעולם העסקי. כל מצטרף כזה משלם את ההוצאות, מקבל בתמורה את הכבוד להימנות על הפמליה הנשיאותית, ומקווה ש"המטריה הממלכתית" תסייע לו לבסס ולהרחיב את עסקיו המסחריים במדינת היעד. כך גם במקרה שלפנינו.

המדינה מצידה מכסה את עלויות הביקור של הנשיא ופמלייתו [עוזרים,מזכירות,יועצים,דוברים, מאבטחים וצלמים] הוצאות הטיסות – כאן מדובר בחכירת מטוס מיוחד וכיוב'.

כאן מתבקשת הערה חשובה: מתחייב שהנשיא יקיים את מסעו בתנאים טובים כיאה למעמדו.אין כלל ספק בכך. גם לפמלייתו יש להבטיח תנאי עבודה מתאימים וסבירים.

אבל ח"כ דניאל בן סימון [עבודה] שאינו חשוד ברצון לקלקל, ולעשת "דווקא" בדק ומצא כי ההוצאות על ביקורו זה של הנשיא ופמלייתו הגדולה הסתכמו בכ  3 – 4 מיליון ₪. סכום גבוה בכל קנה מידה.  במכתב ששיגר לבית הנשיא ביקש בלשון עדינה [סוף סוף מדובר בנשיא המורם משכמו ומעלה] קצת יותר זהירות רגישות ותשומת לב בהוצאת כספי ציבור.

שלום ירושלמי ,הפרשן הפוליטי של "מעריב" פרסם קטע ביקורתי בנושא.[  אבל לא ב"במעריב" עצמו. רק במקומון הירושלמי " זמן ירושלים" 25.11.11. [הטור מתפרסם גם במקומונים נוספים שלהעיתון, אבל לא עלה לרשת]:

"הנשיא פרס יצא לביקור בוייטנאם היפה. הוא לקח עימו משום מה גם שני שרים בממשלה – דניאל הרשקוביץ ואורית נוקד. ביקור התענוגות הזה עולה לנו 4 מיליון ₪. לאף אחד זה לא מזיז אולי רק לחבר הכנסת דניאל בן סימון. שהוציא מכתב נזעם לנשיא בנדון אבל איש לא התייחס אליו "אני דורש מנשיא המדינה להפגין יותר רגישות לכספי הציבור ולשמש דוגמא לאנשי הציבור" – כתב בן סימון לנשיא.

"לא די לדבר על צדק חברתי ועל הצורך להפגין רגישות הוסיף בן סימון במכתבו "על הנשיא לצמצם את עלות נסיעתו לממדים סבירים. שום ביקור אפילו לא ביקור נשיאותי בוייטנאם האקזוטית,לא מצדיק בזבוז כספי ציבור כזה לאור היום."

ירושלמי מוסיף מצידו כמה משפטים על מפעולותיו של פרס, על הישגיו, תרומתו למדינה ועל המעמד הנכבד שהוא נהנה ממנו עוד לפני שנבחר לנשיאות וקל וחומר עכשיו, וגם על הסניוריטי והכבוד שהוא נהנה ממנה בעולם. הוא מסיים את הקטע כך:

"כל אלה אינן סיבות להתנהג כמו קיסר ולהסתובב בעולם עם פקידות, עוזרים ודוברים, שרוצים לנצל כל רגע נשיאותי כדי למצות כמה שיותר רגעי כיף והנאה על חשבון המדינה."

בן סימון צודק. גם שלום ירושלמי.

לאתר הכותב

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , , ,

9 Responses to “הנשיא פרס מבקר בחו"ל”

  1. במאמר,וגם מראי המקום המצוטטים בו, ישנה איזו שהיא נימת פיוס כלפי הנשיא פרס ואני שואל מדוע?

    המדוע הראשון: בישראל 2011 החיבור הון שליטון הוא בעייתי וזה בלשון המעטה. מדוע צריך נשיא המדינה לצרף לביקורו בויאטנם 70 אנשי עסקים? האם אנשי העסקים האלה ייצגו,או הנשיא עצמו ייצג, גם עסקים קטנים בינוניים שהם ה"קטר" האמיתי של כל משק וגם שלנו?

    לפי הנתונים המצוטטים ישראל מיצאת לויאטנם יותר מאשר מיבאת משם. טוב שכך. מצוע צריך את החיבור הון שלטון כדי לאיים על הפוטנציאל שנמשיך ליצא יותר מאשר לייבא מויאטנם. ומה עכשיו: ימכרו לויאטנמים חברות ישראליות מצליחות?

    לא שמעתי או קראתי שהנשיא דיבר עם רמי דרג במששל בויאטנמי כיאה לדרג הביקור – יותר נראה שהביקור ×”×™×” יום ×›×™×£ לנשיא ופתיחת דלתות להון המקושר גם אליו – אף ×›×™ כללי הטקס והמקובל לא נחצו – אבל על מה בדיוק שילמנו 4 מליון שקלים? מה עשה פרס בויאטנם שווה 4 מליון שקלים למשלם המיסים – ורבים מהמלווים אותו מתחמקים מתשלום מיסים באמצעות כל מיני פטנטים של הבה נתחכמא.

    ויאטנם ידועה לשימצה בתחום העבודה. בויטנאם מעסיקים אנשים בשכר רעב,בתנאים מחפירים ובנוסף לזה מעסיקים נוער שעל פי המקובל איננו צריך להיות מועסק אלא לשבת וללמוד בבית הספר. למה דווקא למדינה הזו נדבקים ראשי המשק הישראלי. כבר הרסו כך חלק מתעשיות הבטחון שלא יכולות למכור ×›×™ בעבור חופן דולרים הפכו לסוחרי הנשק הנבזים בעולם המערבי – מה עכשיו? מדינת ישראל ששמה הרע הולך לפניה תפרוש שטיח אדום לויאטנם המעסיקה הבזוייה במזרח? ועוד בעלות של 4 מליון שקלים.

    מוטב לו לא היה קורה הדבר כלל ועיקר. רוצים 70 בעלי ההון לקשור קשרים בויאטנם יעשו כן בכוחות עצמם למה היה צריך את המטרייה של נשיא המדינה?

    מוטב לו לא ×”×™×” מתקיים הביקור ×”×–×” בכלל ולו לא היו מושגים ×”"הישגים" האלה בכלל – ולו לשמו הטוב של המשק הישראלי – או שמא בעבור חופן דולרים שמו הטוב מוצע למכירה?

    מנחם.

  2. מן העיתונות המקוונת אנו למדים ×›×™ שעה שדובריו של מר תשובה שלחו את ציבור חוסכי הפנסיה לספר השכונתי,שמהם נטל כסף ואין הכוונתו להחזיר – ובכן שעה שמר תשובה שלח את קרנות הפנסייה לספר לתיגלחת הוא עצמו (וכנראה במימון עצמי) שהה יחד עם הנשיא בויאטנם.

    ואני שואל: מר פרס נשיא של מי אתה? אתה לא מתבייש לשבת באותו חדר עם אדם שולח לתיגלחת את בעלי החוב שלו בעוד הוא עצמו לא מתבייש לחפש שווקים חדשים זולים ובזויים לעסקיו ולכיסיו התפורים? האם אתה לא נשיא של אותם אנשים שתשובה גילח את הפנסייה שלהם? האם לא מוטב היה לו היה נשאר בארץ ומטפל בהחזרת החוב ולא מחפש שווקים חדשים להטפחת כיסיו התפורים?

    בזיון – ×–×” מה שיש לי לומר על כך.

    מנחם.

  3. לתגובה מס'1 – אנשי העסקים שנלוו לפרס לא נסעו על חשבון המדינה. כל אחד מהם שילם את ההוצאות שהיו.
    צרוף אנשי עסקים וכלכלה לביקור של אישיות רמת דרג, הוא כלי מקובל בקידום קשרים כלכליים. בחסות "מטריית" הביקור,נפתחות דלתות,מושגות פגישות עסקיות ביתר קלות וניתנת הזדמנות לחשיפת העסקים המשתתפים שלא הייתה אפשרית ללא הביקור.כל זאת כאמור כשההוצאות אינן ע"ח תקציב המדינה.
    נוהג כזה אינו אפייני רק לישראל,הוא מקובל במדינות רבות.

    נכון שמספר גדול מידי של משתתפים יוצר לעתים דימוי של "ביקור קיסרי" וצריך כאן לשמור על חוש מידה.
    האם צריכה ישראל להחרים את וייטנאם בשל התנהלותה הפנימית וחוקי העבודה שבה?
    כל עוד אין איסור בחוק – זו שאלה הפתוחה בפני כל חברה ואיש עסקים.×”×™×§×£ הסחר מצביע על כך שיש ביקוש לסחורות משני הצדדים.
    נשארת פתוחה השאלה האם הייתה הצדקה להוצאת 4 מליון ש"ח מתקציב המדינה[הציבור] עבור כיסוי הוצאות הביקור של הנשיא,מזכירותיו דובריו צלמיו ועוד. עם כל הכבוד לאישיותו ומעמדו של הנשיא דומה שאין הצדקה להוצאה גבוהה כל כך במצבה הנוכחי של ישראל ועל כך הביקורת.

  4. קודם כל תודה על המאמר מאיר העיניים.

    כתבתי,בתגובה השנייה,שמסע אנשי העסקים היה על חשבונם ולא על חשבון המדינה.

    אני יודע שיש נוהג ×›×–×” – בנוסף לשאלת המאמר האם הייתה הצדקה להוצאה של 4 מליון ש"×— נשאלת שאלה נוספת האם דווקא ויאטנם. זוהי מדינה חשוכה מאוד מבחינת העסקת כוח אדם תשאל את חברת × ×™×™×§×™…

    והשאלה השנייה (קטנטנית יש לומר) ×–×” החיבור בין המסע ×”×–×” לעובדה שהיה נוכח בו תשובה החייב לי ולך מליונים רבים ולא רוצה להתבטא כאן בגסות לגבי מה הוא עושה עם ×–×”… לחשוב ממלכתית ×–×” בחינם ודווקא פרס יודע היטב לעשות זאת והיה צריך לרמוז בעדינות בממלכתיות ובתקיפות הנדרשת למר תשובה שישאר האדון בארץ וידאג להחזיר חובותיו.

    אני מצפה מהנשיא פרס (דווקא ממנו) לחשוב ממלאכתית ובחשיבה הממלאכתית היה צריך לקחת בחשבון האם מסע כזה לויאטנם באמת חשוב ומועיל. לדעתי חשוב אולי (מבחינת יחסי החוץ) מועיל בוודאי לא עדיף לנו שיהיו לנו חברים קצת יותר טובים מויאטנם.

    שוב,תשאל את חברת נייקי נכוו חזק מאוד מויאטנם.

    קצת מסיט את הדיון אבל ×”×™× ×” עובדה שמחר תחזור אלינו מויאטנם בנושא העסקת עבדים(Slaves): קרא פה: http://news.walla.co.il/?w=/15/1881049 ושם לב לתמונת החילים המצורפת ולנשק שהם נושאים. רוס"ר גליל פאר תוצרת ישראל – אגב המפעל עצמו הופרט. את הלב שלי ×–×” מחמיץ ולא מחמם בכלל והתייחסתי לזה במאמר שלי,פע בע"ש, על מכירת הקרקעות שעליהן (עדין) יושב מפעל התע"ש ברמת השרון.

    סוף מעשה מחשבה תחילה – ואת ×–×” פרס בוודאי יודע.

    תודה.

    מנחם.

  5. פע בע"ש רוצה לאמר: פה בעבודה שחורה.

  6. יונתן ×›. הגיב:

    סוגיית העבדות הבאה שנחווה בארץ תהיה בשאלת היחס לפליטים\מהגרי עבודה שבשמחה ובששון הופכים למעמד עבדים.

  7. למנחם לוריא – כדי לדייק ומבלי לחלוק כדאי לציין ×›×™ יצחק תשובה לא השתתף בקבוצת אנשי העסקים שנלוו לפרס בביקורו בוייטנאם. ראה בקישור
    http://www.themarker.com/markets/1.1575366
    אם אני לא טועה, ברדיו שודרה בזמנו ידיעה על כך ש"נוכח המצב" תשובה ביטל את נסיעתו. בכך הוא צדק.
    כל זה אינו מפחית מביקורת על תשובתו המיימית של פרס לשאלה בנושא הסדרי החוב שתשובה מנסה לקדם [ע"י תספורת.]
    ובניין ציון ננוחם

  8. אכן,ותודה על התיקון, תשובה אמור ×”×™×” לטוס לויאטנם עם פרס – אבל הוא לא באמת צריך את פרס,ראה כאן:
    http://www.haaretz.co.il/misc/1.1338255
    וגם כאן:
    http://www.ynet.co.il/articles/1,7340,L-3328905,00.html

    מנחם.

  9. […] פרסם גם ב"עבודה שחורה" Share this:פייסבוקדוא"ללהדפיסLike this:אהבתיהיה הראשון שאוהב את ×”post. מאת מנחם רבוי, בתאריך 29 בנובמבר 2011 בשעה 9:00, בקטגוריה אקטואליה – כלכלה, צרכנות, חברה. תגים:דניאל בן סימון, וויטנאם, נשיא המדינה, עסקים שרגא ברוש, שלום ירושלמי, שמעון פרס. 3 תגובות פרסם תגובה או השאר עקבות: טראקבק. « הבלוגר שהציץ לענת ×§× קטטות השבוע: ברק נגד שטייניץ, יחימוביץ נגד פרץ ×•להיפך » […]

Leave a Reply