המאבק ברפורמה-בתכנון מתחדש – לא למדינת 'הולילנד'

'רפורמת הולילנד בתכנון' שמקדם ראש הממשלה עומדת לעלות להצבעה בכנסת בחודש דצמבר הקרוב. פתיחה המחודשת של המאבק החלה בחוה"מ סוכות, בסוכות שהוצבו במוקדים מרכזיים בכל רחבי הארץ, מקריית שמונה ועד אילת. המטרה לבטל את הרפורמה שהינה הצעת חוק אנטי דמוקרטית, מסוכנת לחברה, שתביא לבנייה מאסיבית של מגדלי יוקרה לעשירים על חשבון כולנו


הסוכה בנתניה

המאבק ברפורמת-הולילנד מתחדש: 

לאחר שחוק הוד"לים עמד במרכז מחאת הדיור- ה"אח הגדול והמכוער" של החוק עומד בפתח 'רפורמת הולילנד בתכנון' שמקדם ראש הממשלה עומדת לעלות להצבעה בכנסת בחודש דצמבר הקרוב. לאחר שחוק הוד"לים עבר, למרות התנגדות רחבה של הציבור בקיץ האחרון, מתחדש כעת ביתר שאת המאבק הציבורי ברפורמה בתכנון- שתהיה רחבה ומקיפה מחוק הוד"לים. יריית הפתיחה המחודשת של המאבק נפתחה בחוה"מ סוכות, בסוכות שהוצבו במוקדים מרכזיים בכל רחבי הארץ, מקריית שמונה ועד אילת.

בירושלים: הוצבה סוכה בגינה הקהילתית במוסררה, בשיתוף של ארגון מגמה ירוקה יחד עם ארגון 'מוסללה', ארגון קהילתי חברתי של אמנים מקומיים. הסוכה הייתה בדגש על הקשר של הרפורמה לבניין ה'הולילנד' בעיר ולפרויקטים עירוניים נוספים של בנייה לעשירים על חשבון שטחים פתוחים, לדוגמא הפרויקט בקריית יובל.

בחיפה: הוקמו סוכות בפארק הכרמל בשיתוף של מגמה ירוקה עם התנועה הירוקה, במרכז הכרמל, בשיתוף מגמה ירוקה עם סוכת המאבק לצדק חברתי ובחוף נחשולים התקיימה הפגנה.

באשקלון: הוקמה סוכה בחוף דלילה באשקלון כחלק מהפסטיבל "הכדור בידיים שלנו", בדגש על הבנייה בחופי הים וגזילתם מהציבור לטובת כרישי הנדל"ן.

באילת: הוקמה סוכה בשיתוף מגמה ירוקה עם פעילי המחאה החברתית באילת ובערבה, המחנות העולים והמל"ש של החברה להגנת הטבע, בדגש על המחאה נגד הבנייה המתוכננת בחוף אלמוג.

ביטבתה: הוקמה סוכה בשיתוף של מגמה ירוקה עם ארגון סבב"ע ורשות הטבע והגנים, בדגש על הצלת חולות סמר.

בקרית שמונה: הוקמה סוכה של מגמה ירוקה בשיתוף המל"ש של החברה להגנת הטבע בדגש על בנייה של כפרי נופש בעמק החולה ובמורדות הרי נפתלי.

בנתניה: הוקמה סוכה בדגש על תוכניות הבנייה בשלולית בנתניה. בשלולית, המוכרת כשמורת טבע עומדים לבנות בניינים ובעיר ימים בונים מסביב לשמורת אירוסים גדולה.

בגבעתיים: הוקמה סוכה בשיתוף פעולה של מגמה ירוקה עם הגינה הקהילתית של גבעתיים ברחבה מחוץ לקניון גבעתיים. הסוכה הוקמה בדגש על הבנייה בגבעת קוזלובסקי- שטח הכורכר הטבעי הגדול ביותר שנשאר בגוש דן בין הרצליה וראשון לציון המשמשת כבית גידול למינים מיוחדים כגון החבצלת, הסחלב הקדוש, שום האבקנים, בן חצב סתווי, כלניות, צבי יבשה ושרקרקים. הוגשה לפני מספר חודשים תוכנית תב"ע חדשה שתאשר בניית  3 מגדלי מגורים של לפחות 30 קומות כל אחד.

ברחובות: הוקמה סוכה בגן הראשונים, בשיתוף מגמה ירוקה ומאהל רחובות, בדגש על המשמעויות החברתיות והסביבתיות של הרפורמה והקשר שלה למחאת הדיור.

בהמשך, עד ההצבעה בכנסת, יקיימו ארגונים חברתיים החברים במטה לתכנון אחראי ביניהם ארגון מגמה ירוקה, יחד עם תושבים בכל הארץ- הפגנות, פעילויות ציבוריות מול הכנסת, פעילויות בקמפוסים לגיוס הסטודנטים ופעילות לובי קדחתנית- במטרה לבטל את הרפורמה שהינה הצעת חוק אנטי דמוקרטית, מסוכנת לחברה, שתביא לבנייה מאסיבית של מגדלי יוקרה לעשירים על חשבון כולנו.

מדוע הרפורמה מסוכנת?

1.       אי הכללה של דיור בר השגה בחוק  החוק אינו מחייב יזמים להקצות אחוז מסוים מהדירות שהם בונים, לטובת דיור בר השגה. באופן כזה הקבוצות החזקות ימשיכו להתבדל, האוכלוסיות החלשות ימשיכו להידחק אל ריכוזי עוני והפערים החברתיים בישראל ימשיכו להעמיק.

2.  סכנה לשחיתות שלטונית- שינוי במבנה של מוסדות התכנון – מערכת התכנון בנויה באופן היררכי, דבר המאפשר בקרה של הרמות העליונות במערכת על הרמות הנמוכות. שינוי במבנה מוסדות התכנון יערער לחלוטין את מערכת התכנון כמערכת של איזונים ובלמים ויחשוף אותה להשפעה מסיבית של אינטרסים פוליטיים וכלכליים.

3.  פוליטיזציה של התכנון- החוק מייצר רוב לנציגי ממשלה בועדות וצמצום מעורבות הציבור. באופן הזה החוק מקדם אינטרסים פוליטיים, עלול לחזק קשרי הון-שלטון ושוב מעמיד בסכנה את האינטרס של הציבור הרחב.

4.  פגיעה בשטחים פתוחים- החוק מציב בסכנה ממשית את השמירה על השטחים הפתוחים ו"הריאות הירוקות" בישראל משום שמציע לבטל את ההגנה עליהם מבלי להציע מסגרת חלופית אשר תעניק הגנה ראויה על שטחים אלו,

5.  חוק לא דמוקרטי ונעדר שקיפות- החוק אוסר על תמלול והקלטת הדיונים הפומביים והפנימיים וכן פרסום באינטרנט של כל המידע הרלוונטי. באופן כזה החוק פוגע בשקיפות השלטונית ובהליכים דמוקרטיים של שיתוף הציבור בקבלת החלטות מאוזנות אינטרסים וצרכים.

אם הרפורמה תעבור, היא תהיה בכייה לדורות ותשמש ככלי שיהפוך את הפוליטיקאים לבובות של כרישי הנדל"ן.

התוצאה תהיה: מדינת הולילנד!

הסוכה בחיפה 

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , , , , ,

5 Responses to “המאבק ברפורמה-בתכנון מתחדש – לא למדינת 'הולילנד'”

  1. לקסי הגיב:

    ×–×” חוק חדש ששמו הרשמי הוא חוק התכנון והבנייה. אבל ×–×” כינוי אורווליאני – שיחדש (New Speak, Newspik), למה שהוא באמת:
    חוק האין תכנון ויש בנייה.
    זה חוק שמצטרף לחוקי הוד"ל, הות"ל והרפורמה במינהל, שיחדש לחוק הפרטת הקרעות. הצירוף של כל אלה מעביר את השליטה בדמותה של הארץ הזאת לידי חמדני הון שנמצאים בענף הבנייה.
    ענף הבנייה, במשטר הכסף-יענה-את-הכל הפך ממכשיר למילוי צרכי דיור לאנשים למכשיר להעשרת מי שיש להם כבר הרבה.

  2. דליה הגיב:

    האם סעיף 5 לא סותר את חוק חופש המידע? סעיף 5 אומר שאסור לתמלל ולהקליט את דיוני הישיבות ואסור לפרסם באינטרנט. ומדובר באינטרס הציבור. מגמתו של הסעיף הזה היא בפירוש להסתיר מידע מהציבור. האם אי אפשר לפעול באופן משפטי נגד סעיף כזה?

  3. יוני הגיב:

    בארץ יש אלפי תושבים ללא חזה דירים שיושבו ע״י המדינה בשנות ה 50. ע״י. המדינה תושבים שהפכו לפולשים בעל כורחם המדינה חוקקה חוקים בחוק המקרקעין אנטי דמוקרטיים גזעניים לאומנים ומפלים על רקע עדתי חוקים בחוק המקרקעין 1970 דרקוניים דוגמה חוק היתישנות במקרקעין ועוד וכול זאת לאחר שמר אהוד ברק ביקש סליחה מאותם עולים חדשים שבמקום לבקש סליחה לתקן את העוול שנעשה לתושבים אלה בהפגנות הפנתרים השחורים אותם פעילים מכרו את העולים תמורת נזיד עדשים בתמורה למספר גובים בחוקי המקרקעין המפלים שנעשו האים היה נציג של העולים ממדינות ערב??? מה שבטוח היו נציגי הקיבוצים והמושבים

  4. לקסי הגיב:

    זו היתה סיסמת ההסטה (הספין) של המסיתים נגד היהודים ברוסיה הצארית וגם אצל באטיושקה סטאלין.

    בדומה לזה יש בשיח שלנו מי שכפיונם יוליך תמיד אל חטאי הקיבוצים.

    הקיבוצים, שאילמלא הם לא היתה הארץ הזו…

    השלימו, לפי נטייתכם הפוליטית ולפי ידיעתכם את ההיסטוריה.

  5. עמית-×” הגיב:

    חוק הבניה בלי תכנון החדש פוגע בכל 99% האחוזים ה"נמוכים" בלי הפליה של מוצע מקום יישוב ועוד.
    יש לי חבר שהיה בצוות שתכנן ובנה לפני שנים מכשיר חדיש בישראל, בזמן התכנון החליטו "להעתיק" פריט ממכשיר יפני דומה.
    עם גמר התכנון התחיל הייצור וחודש אחר כך היו המכשירים הראשונים במעבדה לבדיקה.
    הסתבר שכאשר העתיקו מהיפנים, היו יותר חכמים והחליטו לוותר על איזה תעלת פלסתיק "חסרת חשיבות".
    המכשיר חזר לשולחן התכנון מאות פועלים קיבלו שכר וחיכו בבית עד שיגמר התכנון והחבר שלי אמר:
    ביפן מתכננים 9 שנים ובונים בשנה אחת, אצלנו מתכננים שנה אחת ומתקנים 9 שנים.
    צא וראה, לתקן תכנון של ערים כבישים ועוד ×–×” תמיד יותר מסובך מאשר מכשירים, יותר יקר, מתמשך יותר זמן והתוצאה….

Leave a Reply