הדייג – לקט המלצות קריאה מס' 48

מבחר תכנים מעניינים שהתפרסמו ברשת בשבוע החולף

ליקט וערך: דורון קאלו

עבודה ורווחה

המאבק הציבורי לזכויות הסוציאליות של עצמאים ופרילנסרים הקדים בשבוע את פתיחת המאבק לצדק חברתי.  כנרת יפרח בבלוג  של דבורית שרגל כותבת על המאבק ומטרותיו, ועל חוויותיה האישיות בעולם ה'שוטף פלוס' הנצלני: ללא ימי מחלה, פנסיה או דמי אבטלה, ובשביל לשלם מסים צריך לקחת הלוואות.

פרדריק מישקין, לשעבר מנהל בכיר בפדרל רזרב האמריקאי, טוען בראיון ל-BBC שגם תוכנית מקיפה ליצירת מקומות עבודה לא תשפיע לטובה על האבטלה בארה"ב. ועוד באותה תכנית: קולות מ'עיר האוהלים' בניו ג'רזי, המשמשת מקלט זמני לקרבנות המיתון.

לפי גובה ההכנסות המוצהרות של תושבי ישראל, קיים פער ניכר בין העשירון העליון והתחתון; לעומת זאת, גובה ההוצאות המוצהרות מתחלק באופן שוויוני להדהים בין העשירונים. אורי רדלר טוען שהדבר מעיד על קיומה של כלכלה שחורה, בעיקר בקרב העשירונים התחתונים, ושהבעיה העיקרית של ישראל אינה היעדר שוויוניות אלא חוסר יכולת להגיע לבטחון כלכלי באמצעות השתכרות וחסכון.

תרבות וחברה

ד"ר אריה קיזל מבקר את ספרו החדש של מאיר בוזגלו, 'שפה לנאמנים – מחשבות על מסורת'. בוזגלו מציג את המסורת כאלטרנטיבה למזרחיות החילונית הרדיקלית של הקשת הדמוקרטית. בחברה בה 40% מגדירים עצמם כמסורתיים, ברורה חשיבותו של הנסיון למצוא מקום שהוא מעבר להגדרות החותכות של 'חילוני' ו'דתי'.

לרגיל עיד אל פיטר הבא עלינו לטובה, האתר YES מפרסם מאמר מאיר עיניים על הקשר העתיק – שקיים עד היום באתיופיה – בין מוסלמים, נוצרים ויהודים.

השלטון בסין נותן הכשר חוקי להעלמת מתנגדי משטר: ניסוח חדש של חוק העונשין במדינה מאפשר לכלוא כל אדם ללא חובת דיווח. הדבר ממחיש כיצד השינויים האחרונים בחוק הפלילי הסיני, שלכאורה מגינים על האזרחים מפני הרשויות, משיגים למעשה את התוצאה ההפוכה.

בריאות וסביבה

16 שנה לאחר שנחקק חוק ביטוח בריאות ממלכתי, שירותי בריאות הנפש טרם הוכנסו למסגרת החוק. פרופ' גבי שפלר כותב על היד המכוונת (קרי –  מדינת ישראל) המייבשת את המרפאות הממשלתיות לבריאות הנפש מתוך כוונה ברורה להעבירן לחברות הביטוח הרפואי.

קבוצת פעילים לזכויות בעלי חיים טוענת שמשטרת פתח תקוה מונעת מהם להעמיד משמרת מחאה מול חוות הקופים במזור, למרות שפעילות זו אינה מחייבת אישור משטרתי. מוקדם יותר השנה הפעילים נאלצו לעתור לבג"ץ על מנת לבצע פעילות דומה. אמנם בינואר החליט השר להגנת הסביבה על איסור יבוא קופים לישראל, אך ההחלטה עדיין אינה מיושמת בשטח.

ובינתיים בוושינגטון: משמרת מחאה נגד התוכנית להקים צינור נפט מחולות הזפת באלברטה לבתי זיקוק בדרום ארה"ב הסתיימה במעצרם של יותר מ-1200 פעילים, ביניהם מנהל המכון לחקר החלל בנאס"א, הסופרת נעמי קליין (מחברת הספרים 'בלי לוגו' ו'דוקטרינת ההלם') והשחקנית דריל האנה.

חברת הטבק פיליפ מוריס דורשת מאוניברסיטה סקוטית לחשוף את תוצאותיו של מחקר בנושא הרגלי העישון של צעירים. האוניברסיטה סירבה לבקשה מחשש לפגיעה בחופש האקדמי, ומאשימה את פיליפ מוריס בניצול ציני של חוק חופש המידע.

כלכלה וצרכנות

האתר 'בתנועה מתמדת' מפרסם מאמר של אסתר אלכסנדר על האבסורד שבטענת ה'אין כסף' שמשרד האוצר שולף בכל פעם שהוא מתבקש לסייע למוסדות שבגרעון. הממשלה, שלא התקשתה למצוא מהיכן לקחת מיליארדי שקלים לרכישת מניות הבנקים, חייבת להזרים כספים למשק על מנת למנוע התמוטטות מפעלים והעמקת האבטלה.

האם באר שבע זקוקה לעוד קניון, בנוסף לשמונה מרכזי קניות גדולים שכבר קיימים בעיר ובסביבתה? היזמים שמאחורי 'סיטי פארק', פארק בילוי וקניות חדש שאמור להיפתח ב-2013, חושבים שכן. המתנגדים טוענים שהשוק רווי, ושבניית מתחמי קניות בשוליים מחלישה את העסקים הוותיקים במרכז העיר.

תקשורת

רשמים מהשולחן העגול שהתקיים בראשית השבוע באוניברסיטת בר-אילן, שמטרתו לקבוע האם אנשי ניו מדיה זכאים לתעודת עיתונאי. מעבר לשאלה הבסיסית של 'מיהו עיתונאי?', הדיון העלה סוגיות בעייתיות כמו פיקוח על בלוגרים, והסתיים בסימני שאלה רבים ובמעט תשובות.

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , ,

One Response to “הדייג – לקט המלצות קריאה מס' 48”

  1. הלל הגיב:

    בפוסט הראשון

Leave a Reply