postpass act=ul view postpass עבודה שחורה » כך מאפשר נתניהו את יצירת "קרטל הקרקעות"

חיפוש

חיפוש לפי מילות מפתח

פוליטיקאים, בואו לבדוק את הכוח הפוליטי של האתר שלנו

ארכיון

כוח לעובדים – ארגון עובדים דמוקרטי

מחאת האוהלים – האתר הרשמי

מגזין חברה

אירועים בשבוע הקרוב

אומרים לנו שיש מס אחר

כך מאפשר נתניהו את יצירת "קרטל הקרקעות"

נושאים חדשות, כלכלה ותקציב, משפט ופלילים ב 5.09.11 6:07

מדוע טרפדו נתניהו ואטיאס את הפעלת החוק, שנועד למנוע ריכוז של קרקעות מדינה מופרטות בידי בעלי הון?

מאת: איתמר כהן (אופנן)

בתקופה האחרונה מעמד הביניים בישראל מוחה במרץ נגד הריכוז של חלק גדול מהעסקים, התשתיות ואוצרות הטבע של המדינה בידי קבוצה מצומצמת של בעלי הון. אלא שמתברר שדווקא כעת ממשלת ישראל עלולה ליצור שליטה ריכוזית של קומץ בעלי הון במשאב היקר, המשמעותי והסמלי מכולם: קרקעות הלאום.

זמן קצר לאחר כניסתו לתפקיד, הפעיל רה"מ נתניהו לחצים כבדים על חברי הכנסת לאשר את חוק הפרטת קרקעות המדינה, שנחשב ל"בייבי" שלו, במהירות שיא. משרד רה"מ ומשרד האוצר פרסמו באתרי האינטרנט שלהם נתונים שגויים ומטעים בנוגע למשמעות החוק (1, 2, 3). חברי הכנסת בוועדת הכלכלה קיבלו רק בתחילת ההצבעה בוועדה את נוסח הצעת החוק – וכך נאלצו להצביע ולאשר חוק, שהם אפילו לא קראו לפני ההצבעה.

כך קרה, שרק ברגע האחרון,  במהלך ההצבעה, התגלה, שהצעת החוק מאפשרת ריכוז של קרקעות מופרטות בידי יחידים ללא שום מגבלה אמיתית. רק בעקבות הסתייגות שהעלה דרור שטרום, לשעבר הממונה על ההגבלים העסקיים, ובשל התעקשותה של ח"כ שלי יחימוביץ', נקבע בבהילות, ברגע האחרון, ששר הבינוי והשיכון יקבע ויביא לאישור וועדת הכלכלה מגבלות מפורטות על ריכוז הקרקע בידי יחידים. לשר הוקצבו תשעה חודשים לקביעת התקנות – עד מאי 2010.

מאי 2010 חלף מזמן – אך משרד הבינוי והשיכון עדיין לא הצליח לפרסם את התקנות למניעת ריכוזיות בקרקעות (תגובת דובר המשרד – למטה). מאחר שהפרטת הקרקעות יצאה לדרך, המשמעות המעשית היא, שכרגע אין שום מגבלה משמעותית, שתמנע מבעל הון יחיד, באמצעות חברת אחזקות שבשליטתו, להפוך לבעלים של כמות גדולה של קרקעות באזור מסויים, או בכלל המדינה. כל זה לא מנע מדובר משרד רה"מ לפרסם  הודעה לעיתונות, שעל פיה "הרפורמה כוללת סעיף שמחייב את המינהל למנוע ריכוזי קרקע בידי יחידים ומעניקה לו כלים חדשים כדי להתמודד על מצב של ריכוז קרקע אזורי בידי יחידים. "

תגובות

משרד הבינוי והשיכון היה אמור, כאמור, לפרסם תקנות למניעת ריכוזיות בקרקעות המופרטות עד מאי 2010.

בדצמבר 2010 מסר דובר משרד הבינוי והשיכון, בתגובה לפנייתי: "השר מינה ועדה מייעצת בעניין היות ומדובר בנושא מורכב. בזמן הקרוב הועדה אמורה לפרסם קול קורא לציבור על מנת לקבל הצעות כיצד לקבוע את התקנות בעניין".

באוגוסט 2011, בתגובה לפנייה חוזרת שלי, מסר הדובר: "פורסם קול קורא והוקמה ועדה לבחינת קביעת תקנות למגבלות בהקצאת מקרקעין. לקראת סיום תפקידו של ירון ביבי (מנהל מינהל מקרקעי ישראל היוצא) ויו"ר הועדה שמינה שר הבינוי והשיכון אריאל אטיאס – מגובשות כעת המלצות ביניים לוועדה לצורך אישור השר, וזאת עד לקבלת חוות דעת מומחים כיצד לנהוג באופן קבוע ולטווח ארוך.

חוות דעת זו הכרחית ונדרשת מבחינה משפטית וכלכלית כדי לקבוע את תנאי השוק – מה ההשלכות וההשפעות הכלכליות של תקנות אלה וכיצד המינהל יוכל לבצע רגולציה שתהיה אפקטיבית."

משרד רה"מ לא הגיב לפניותיי.

* תודה לאיתי, מעין, אורית, באבאיאגה ואורן על עזרתם בהכנת הכתבה.

נערך על ידי דליה
תגיות: , , , , , , , ,

6 תגובות

  1. דני זמיר :

    זמן התקנת תקנות

    מנסיוני האישי זמן התקנת תקנות שנקבעות ליישום חוק חדש הוא כשנתיים, כך שלצערי אין פה חריגה ייחודית מהעיכובים הרגילים. חשו לומר שלמרות ששחלק מהעיכובים מוצדק (בחינה יסודית של ההיבטים המשפטיים של החוק) הרי מרביתם נובע מעימותים בינמשרדיים- מי יממן נגזרות שונות שמסתברות מהחוק- וחלקם אינטרנסטיים חסרי הצדקה עניינית (של מתנגדי התקנות לגופן).
    העאלה ציבוירת של העיכוב חשובה כדי שמי שמנסה לקבור ולדחוק את הקץ לא יצליח בכך.

  2. איתמר כהן :

    תשובה לדני

    דני, תודה על ההערה.
    נכון – למרבה הצער, התקנת תקנות עלולה להתעכב זמן רב. אלא שכאן יש הצטברות של בעיות:
    א. מנסחי החוק סירבו להכניס את הדברים לחוק עצמו, והסכימו להבטיח שיותקנו תקנות רק כמוצא של הרגע האחרון, בזמן אישור החוק.
    ב. משרד רה"מ מפרסם מידע שגוי, כאילו החוק הקיים כבר מטפל בבעייה.
    ג. ע"פ תגובות דובר משרד השיכון, שיש הפרש זמן גדול ביניהן, נראה, שהתקנת התקנות מתקדמת די בעצלתיים (בלשון המעטה).

  3. לקסי :

    שאלה לדני ולאיתמר

    האם לא תוקנו שום תקנות או רק התקנות נגד ריכוז קרקעות?
    האם ניתן במצב החוקי הנוכחי להפעיל את החוק ולמכור קרקעות?

  4. איתמר כהן :

    תשובה ללקסי

    ממה שקראתי בעיתונות (שלצערי, לפחות בכל הנוגע להפרטת הקרקעות, היא לא מקור אמין במיוחד…), הרפורמה "יצאה לדרך", כך שלפחות בתאוריה יכולים למכור לצמיתות קרקעות כרגע. עם זאת, לא ברור כמה קרקעות נמכרו באמת, אם בכלל.
    לא יודע מה המצב עם תקנות אחרות הרלבנטיות לחוק.

  5. נעמי ט :

    מה ההבדל בין 1 ל-2? ואיך

    ומה קרה לקרן הנזכרת למטה?

    1. "תקנות לעניין הגברת התחרות ומניעת ריכוזיות בהחזקת מקרקעין 2ב. השר, בהתייעצות עם שר האוצר ובאישור ועדת הכלכלה של הכנסת, יקבע הוראות המגבילות הקצאת מקרקעין, אם כתוצאה ממנה יחזיק אדם במקרקעין המיועדים למגורים או לתעסוקה, לרבות באזורים מסוימים, בשיעור העולה על שיעור שקבע, ורשאי הוא לקבוע בדרך האמורה מקרים שבהם יחויב אדם להעביר את זכויותיו במקרקעין שהוקצו, אם שיעור החזקותיו במקרקעין עלה על שיעור שקבע."

    2. "הגבלה על הקניית בעלות בשל שטחו של נכס מקרקעין 4כא. על אף הוראות סעיפים 4יז ו-4כ, לא תקנה הרשות בעלות בנכס מקרקעין ששטחו עולה על 16 דונם, אלא אם כן החליטה המועצה שקיימות נסיבות שבשלהן ניתן להקנות בעלות כאמור".

    "קרן לשמירה על שטחים פתוחים 4כב. (א) מוקמת בזה קרן לשמירה על שטחים פתוחים במסגרת הרשות (בחוק זה – הקרן)".

    מתוך נוסח החוק שהתקבל בקריאה שנייה ושלישית

  6. איתמר כהן :

    תשובה למגיב 5

    ב-2 מדובר על הגבלת הבעלות במכרז בודד (וגם את ההגבלה הזו עלולה המועצה לבטל אם היא החליטה ש"קיימות נסיבות" וגו').
    ב-1 מצויין שהשר יפרסם תקנות על הגבלת ההחזקות בידי אדם בודד, שיכול כמובן להשתתף במכרזים רבים, באמצעות חברות רבות ששבעלותו. בסעיף זה בדיוק עוסקת הכתבה (בסוף נוסח החוק מצויין, שהשר צריך להגיש את התקנות עד מאי 2010).
    בקשר לקרן הנזכרת בחוק – לא יודע.

השארת תגובה

חשוב: בקרת תגובות מופעלת ועלולה לעכב את תצוגת תגובתכם. אין סיבה לשלוח את התגובה שנית.

עקב תקלה טכנית האתר נופל וקם לסירוגין.

אנו ממליצים להעתיק תגובות (קונטרול+סי) לפני שליחתן, כדי למנוע מפח נפש אם האתר נופל בדיוק אחרי שהשקעתם בתגובה ארוכה.