מחאת האוהלים – בעמק חפר מעונות לסטודנטים הופכים לנדל"ן

עמק חפר – מעונות לסטודנטים הופכים לנדל"ן

מנהל מקרקעי ישראל החכיר במכרז שטח שעליו מצויים מעונות לסטודנטים הלומדים במכללת רופין בקמפוס במכמורת. היכן יתגוררו הסטודנטים בשנה הבאה? הנהלת הקמפוס ומועצת עמק חפר אינם רואים עצמם אחראים לעניין. הסטודנטים בראשות ניצן מתן התארגנו למאבק, ואנו מביאים מכתב למנהל המכללה, ולאחריו פרשנות של דליה בלומנפלד

לכבוד  

מר צביקה לוין

מנהל מכללת רופין

אני פונה אליך כסטודנט, אשר עוד כשלושה חודשים יהיה מחוסר דיור וללא יכולת להמשיך את לימודיו עקב מכירת מעונות לסטודנטים וחסר יכולת כלכלית לתשלום שכר הדירה הגבוה באזור.

שמי ניצן מתן ואני סטודנט במכללת רופין בקמפוס "מדעי הים וביולוגיה ימית" שממוקם במושב מכמורת. עקב מצבי הכלכלי הקשה, אני זכאי לדיור מסובסד במעונות המכללה.

לאחרונה, שטח המעונות שממוקם ליד מחלף בית ינאי שבו אנו גרים נמכר ליזם פרטי, אשר מתכנן "ליישר" את השטח, כך שבעוד שלושה חודשים אנו אמורים לפנות את המעונות ולעזוב.

מצב הדיור באזור עמק חפר, בה נמצאת המכללה בה אני לומד קשה ביותר. עקב הביקוש הרב (מכללת רופין ומכללת נתניה) והמחסור בדיור נוצרה "בועה" בשכר הדירה אשר הלך ועלה מדי שנה, עד כדי כך שדירת חדר הקטנה ביותר עולה כ-2500 ₪ ומעלה.

פתרונות דיור זולים יותר (אך לא משמעותית) בנתניה או בחדרה, מצריכים רכב עקב מרחקן מהמכללה או תחבורה ציבורית יעילה, אשר אינה קיימת באזור, לדוגמא האוטובוס למכללה הינו מאסף וזמן נסיעתו כחצי שעה ואילו תדירותו הינה פעם בשעה וחצי, כמו כן אוטובוס אשר תדירותו גבוהה יותר, מגיע למרחק של כ-3 ק"מ מהמכללה.

בין השנים 2008-2010, מחירי הדירות באזור זינקו בלמעלה ב40%, ולאחר ביטול המעונות, אין ספק בכך שהמחירים ימשיכו לעלות. כדוגמא: הדירה הקטנה שלי במעונות אשר שטחה הינו כ-20 מ"ר (ומחירה מסובסד כאמור ע"י המכללה) הכפילה את מחירה מ 750 ש"ח ל1550 ש"ח בתקופה זאת. עלייה דומה קיימת במגוון הדירות באזור.

כל הסטודנטים שגרים במעונות, גרים שם עקב מצבם הכלכלי הקשה. במידה שהמעונות יסגרו ללא פתרון דיור חלופי, נהיה חסרי אפשרות כלכלית לסיים את התואר שנרשמנו עליו עקב תשלומי שכר הדירה הגבוהים ומחסור פיסי בדירות פנויות.

כדי שהתואר יהיה נגיש לסטודנטים כמוני, שעובדים למחייתם כ50 שעות בשבוע ולומדים בין 20 ל40  שעות בשבוע, אנו מבקשים את עזרתכם למציאת פתרון דיור. במידה שלא יהיה פתרון דיור לסטודנטים אשר גרים במעונות ובעמק חפר בפרט, סטודנטים לא יסיימו את התואר שיהפוך לתואר לבני עשירים בלבד וללא סטודנטים עובדים ממצב סוציו-אקונומי אחר.

עד לתאריך הנוכחי הפניות שלנו ל: משרד האוצר, משרד החינוך, המועצה להשכלה גבוהה, המשרד לתשתיות  לאומיות, משרד הרווחה והשירותים החברתיים, מועצה אזורית עמק חפר, ואגודת הסטודנטים נענו בהתעלמות.

לעומת זאת אנשי לשכתו של חבר הכנסת ברוורמן חזרו אלינו באופן מהיר וענייני עם רצון כן לעזור.

בתודה מראש,

ניצן מתן


מדיניות הממשלות בשנים האחרונות, שהפכה את התנהלות משרדי הממשלה למוכוונת רווח כספי במקום להענקת שירות לאזרח והתחשבות בצרכיו, באה לביטוי גם בהתנהלות מנהל מקרקעי ישראל (ממ"י) המתמנה על ידי הממשלה ומבצע את מדיניותה והוא אשר מופקד על אדמות המדינה. הממ"י מעביר קרקעות במכרזים לחכירה לכל המרבה במחיר, ואינו מתחשב בצרכים חברתיים של האזרחים.

 עותקי מכתבים לח"כים שכתב ניצן מתן, מנהיג מאבק הסטודנטים בקמפוס מכמורת (מכללת רופין) לדיור בר-השגה, הגיעו למערכת "עבודה שחורה", וחושפים את המידע שיתואר להלן.

עמק חפר ממוקם בין נתניה לחדרה, אזור יקר למגורים. בשטח השיפוט של המועצה מצויה מכללת רופין ואליה שייך בית הספר למדעי הים הממוקם במושב מכמורת. בבית ספר זה לומדים סטודנטים מכל רחבי הארץ, ובהם תלמידים ממוצא חברתי-כלכלי נמוך, הזקוקים לסיוע במגורים כדי ללמוד במקום. ואכן המכללה דאגה לדיור ושכרה מתחם של אכסניה שצמוד למחלף בית ינאי, הוסיפה אליו שני קראוונים, וכך יצרה 56 חדרים המיועדים למגורי הסטודנטים.

בתאריך 26.7.2010 הוציא מנהל מקרקעי ישראל (ממ"י) מחוז מרכז מכרז "לקבל הצעות לחכירת מתחם המיועד לאזור בידור, נופש, ספורט ושטח פתוח לרבות הבנוי עליו במועצה אזורית עמק חפר."  בשטח זה נמצאים המעונות לסטודנטים. המשמעות היא שלסטודנטים הלומדים במכמורת לא יהיה מקום לגור בו, ולימודיהם ייפגעו כתוצאה מכך. החלופה למעונות יכולה להיות שכירת חדרים באזור. אבל כאמור מחירי השכירות יקרים מדי לכיסם של הסטודנטים (כ-2300 ₪ בחודש, בעוד הם משתכרים שכר סטודנט של כ-2000 ₪ בחודש). אמנם הם יכולים להתגורר במקום מרוחק יותר, אלא שלצורך זה הם נזקקים לרכב, אך אמצעי השתכרותם אינם מאפשרים להם קניית רכז והחזקתו.

הסטודנטים התארגנו ופנו להנהלת הקמפוס בבקשת מענה לבעיית המעונות. הם הופנו למכללת רופין, אליה שייך הקמפוס במכמורת, ולמועצת עמק חפר.

בינתיים, שטח המתחם עבר לידי הקבלן שזכה במכרז ממ"י, והוא הציע אותו בשכירות להנהלת המכללה. אך ההנהלה איננה מעוניינת לקחת על עצמה את ניהול מתחם המעונות החל מהשנה הבאה. יש לציין שבעבר שכרה ההנהלה את מתחם המעונות עבור הסטודנטים שלה. הפתרון הוא השכרה ישירה של המעונות מהקבלן לסטודנטים ובמקרה זה הם תלויים ברצונו הטוב ובמידת התחשבותו במחיר השכירות. ואכן, הקבלן התחשב במצב ומוכן להשכיר את המעונות לשנה הבאה במחיר זהה פחות או יותר למחיר שנה זו, ולפי עקרון סוציו-אקונומי שייקבע על ידי הסטודנטים והמכללה. כמו כן התחייב הקבלן לבנות דיור חלופי למעונות בעתיד.

בעיה נוספת הקשורה במגורי הסטודנטים במעונות היא בקשתם של הסטודנטים להנחה בארנונה. אחד הסטודנטים לדוגמא, משלם עבור חדר של 24 מטר מרובע סך של 150 ₪ לחודש ארנונה. מספר סטודנטים פנו אל המועצה בבקשה לקבל הנחה בארנונה. אחרי לחץ ציבורי רב, הם קיבלו תשובה, שקיים טופס הנחה לארנונה בשם "טופס לנזקק". אלא שכאשר חיפשו באתר המועצה מידע על גובה הארנונה, לא מצאו אותו. פניה ספציפית אל המועצה בעניין לא נענתה. ידוע שרשויות מקומיות ומשרד הפנים מפרסמים הנחיות בנוגע להנחות בארנונה. אם המועצה המקומית עמק חפר אינה מפרסמת את גובה הארנונה בתחום שיפוטה, הסטודנטים אינם יכולים לדעת באיזו הנחה ניתן לזכות.

מנהיג המאבק, ניצן מתן, נפגש עם יו"ר מועצת עמק חפר, רני אידן בעניין. הסטודנטים פנו למועצה במיילים ובפקסים בבקשה להנחה בארנונה, אך נענו בשלילה, והתבקשו להפסיק להעמיס על הטלפונים של המועצה. הבקשה להנחה בארנונה נענתה בשלילה מטעם המועצה.

 בינתיים פרצה מחאת האוהלים, ומאבק הסטודנטים במכמורת לדיור בר השגה השתלב במאבק הכללי. הם הקימו מאהל בעמק חפר, לאחר שקיבלו אישור מהמשטרה. אבל המאהל הזה הפריע למועצת עמק חפר, והיא שלחה את הסיירת הירוקה שלה כדי לפרק את המאהל. בעקבות זאת שלח מנהיג המאבק, ניצן מתן, מכתב תלונה אל מבקר וביקש סעדים אלה:

1) שקיפות בנושא הארנונה במועצה המקומית עמק חפר.

2) בדיקה מקיפה של חוקית פירוק המאהל ומיצוי הדין במידה שהייתה עברה על החוק.

 תופעה של הריסת מעונות סטודנטים לצורך שימוש בנדל"ן לצרכי רווח כספי, קיימת לא רק בעמק חפר, אלא גם בירושלים, ונראה שגם במקומות נוספים. האוניברסיטה העברית, שהיא הבעלים של מעונות אידלסון העבירה תכנית בוועדת התכנון בירושלים, המאשרת הרס המעונות ובניית בנייני פאר במקומם.

הסטודנטים הפכו לציבור שאין מתחשבים בצרכיו. הנהלות המוסדות האקדמיים מתנערות מדאגה למעונות. כך בעמק חפר וכך באוניברסיטה העברית. מנהל מקרקעי ישראל רואה לנגד עיניו רק רווח כספי, ואינו מתחשב בצרכים חברתיים. רשות מקומית כמו עיריית ירושלים בראשותו של ניר ברקת, מלכתחילה לא ספרה את הצרכים החברתיים של תושביה, כולל סטודנטים ותלמידים, לא בעניין מעונות אידלסון ולא בעניין מוזיאון הטבע.

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , , ,

2 Responses to “מחאת האוהלים – בעמק חפר מעונות לסטודנטים הופכים לנדל"ן”

  1. דליה הגיב:

    לתומי חשבתי שמה שמתרחש בעמק חפר הוא תופעה מקומית. לאחר האזנה בגלי צה"ל היום לסיפור המעונות בבית ברל, הבנתי שהתופעה היא כללית.
    המעונות בבית ברל הוצאו למכרז. הזכיין העלה את מחיר השכירות לסטודנטים. כמו כן, הוצעו המעונות לשכירות ללא סטודנטים. אזרחים רגילים, שאינם סטודנטים, יכולים להתגורר במעונות בית ברל, אם הם מוכנים לעמוד בתנאי התשלום הלא זולים, ובהתניות אחרות כמו העברת דיווח לזכיין על האורחים הלנים הישנים בדירתו. הזכיין, בעקבות דיווח על לינת אורחים, יכול לבקש מהאורחים תשלום עבור האירוח.
    מעונות סטודנטים הפכו למשאב לצורכי רווח לזכיין פרטיים. נדמה לי ששטח המעונות והמכללה הוא ציבורי, או שייך או היה שייך למפלגת העבודה.(?) ומדובר בבית ברל, על שם ברל כצנלסון, שודאי היה מתהפך בקברו, לו ידע לאן הידרדרו הערכים שהטיף להם.

  2. אודי פסמון הגיב:

    הלינק "לפרק את המאהל" לא עובד.

Leave a Reply