הרפורמה בתחבורה הציבורית – ההזדמנות וההתנגדות לתחבורה בשבת
נימוקי התמיכה של שלי יחימוביץ בסטטוס-קוו האוסר תחבורה ציבורית בשבת, בשעה שהסטטוס- קוו הופר ברפורמה, מעלים תהיות
מאת: יהונתן קלינגר
הרפורמה בתחבורה הציבורית בגוש דן הביאה נושא שעד כה היה נחשב אפור למדי למרכז הדיון ולפתיחה מחדש של נושאי סטטוט-קוו. בין היתר, שאלת הנגישות של אוכלוסיות מסוימות לתחבורה והפיכת חופש התנועה לזכות התנועה. כך למשל, די במקביל לרפורמה, עלתה ההצבעה על הצעת החוק לתחבורה ציבורית בשבת, אשר נדחתה ברוב קולות והתעקשות של הקואליציה לשמור על הסטטוס-קוו. אלא, שאותו סטטוס-קוו נשבר על ידי ביטול נסיעות בשבת אחר-הצהרים, ובכלל דומה שהציבור שכח לרגע את מטרת התחבורה הציבורית.
לרגע, היה נדמה כאילו התחבורה הציבורית היא מושג סוציאלי; אלא, שתשובת מטה שלי יחימוביץ' השבוע לשאלה מדוע לא תמכה בהפעלת תחבורה ציבורית בשבת תמוהה לגמרי. מטה יחימוביץ' טוען כי אחת הסיבות להתנגדותה להפעלת תחבורה ציבורית בשבת היא "ראוי שיום השבת יהיה יום מנוחה גם עבור נהגי האוטובוס, וקצת הפוגה משאון האוטובוסים, תחמוצות החנקן והחלקיקים המזהמים שהם פולטים ממילא לא תזיק".
הבה נפרק את התשובה: קודם כל, בתיאוריה לגמרי, ניתן היה להפעיל את התחבורה הציבורית בשבתות על מי שאינו יהודי ולאפשר לו יום חופשה אחר שאינו שבת. כך, בצורה כזו, תשמר המטרה הסוציאלית של יום מנוחה שבועי. אותו פתרון מיושם על ידי גורם אחר, שאינו משרת תפקיד סוציאלי וציבורי, והוא תחנות הדלק. אם, לדוגמא, היתה מועלית הצעת חוק לסגירת תחנות דלק בשבת, האם ח"כ יחימוביץ' היתה תומכת בה?
שנית, התשובה של "קצת הפוגה משאון האוטובוסים" תמוהה עוד יותר: דמיינו שהיתה תחבורה ציבורית יעילה בשבת; האם אז דווקא לא ראוי לדבר על זיהום האוויר של הרכב הפרטי? דווקא העדרה של תחבורה ציבורית בשבת גורמת למשפחות להשתמש ברכב פרטי, אשר מזהם לא פחות, דורש עובדים נוספים בחניונים בשבת ומעמיס פקקי תנועה (אם תסתכלו על חוף הים בשבת, לדוגמא). כעת, האם הטענה עדיין הגיונית?
כלומר, האם מטה יחימוביץ' חשב היטב? תחבורה ציבורית יכולה לשרת מטרות סוציאליות אם תנתן בשבת, היא יכולה להביא להקטנת פערים חברתיים ולספק דווקא תרבות בילוי איכותית. אם הדאגה של יחימוביץ' היא לעובדי התחבורה הציבורית ולזיהום האוויר, שתחשוב דווקא לכיוון ההפוך: על כל נהג אוטובוס שהיא מביאה לעבוד בשבת, יש פחות עובדים בחניונים, בפיקוח העירוני, בתחנות הדלק ועוד.
תגיות: הרפורמה בתחבורה הציבורית, זיהום-אוויר, סטטוס קוו, שלי-יחימוביץ
קישור קבוע
13 תגובות
Email This Post
4 ביולי, 2011 בשעה 8:18
אני באמת מתנצל על כל הפעמים שתמכתי ביחימוביץ', שאמרתי שהיא ראויה להנהגה, שהחמאתי לה. אי אפשר לומר שזקנתה מביישת את נעוריה כי היא לא כל כך מבוגרת. אפשר לומר שהיא אולי חרוצה כמו נמלה אבל עולמה גם צר כעולם הנמלה.
בוינה האדומה שנשלטת בידי המפלגה הסוציאליסטית של אוסטריה מאז 1945 ברציפות התחבורה הציבורית פועלת כל השבוע. נהגי רכבות או אוטובוסים שעובדים בימי סוף השבוע זכאים לא רק לשכר גבוה יותר אלא גם ליום חופש חלופי במהלך השבוע. זאת התשובה הס"ד לא שבת הוא יום מנוחה. הנגישות של חסרי האמצעים היא גם ערך ס"ד לא רק הכאילו דאגה הפבלובית לעובד מאורגן. אי אפשר לחפות עבודה ביום חופש לא על הנהג ולא על הרופא ולא על המלצר אבל גם למי שחיים לא במרכז תל אביב יש זכויות ולכן צריך לשלם יותר ולהעניק יום חופש חלופי לא להפסיק את התחבורה.
יחימוביץ' איבדה את זה, פשוט חבל. אבל אולי גם אני ושכמותי שהיללו אותה צריכים להבין שיש אנשים שמרוב שבחים מאבדים כל שיקול דעת.
4 ביולי, 2011 בשעה 8:49
תח"×¥ בשבת = סוצי×ל דמוקרטיה במיטבה
תחבורה ציבורית בשבת משרתת ערכים סוציאליסטיים וליברליים כאחד, ולכן היא ס"ד במיטבה, שכן ס"ד היא פשרה בין ערכים ליברליים לסוציאליסטיים.
בצד הסוציאליסטי, תח"ץ בשבת מאפשרת לעניים שידם אינה משגת להחזיק רכב להגיע למקומות בילוי, לים, לחברים ולמשפחה, ולהמשיך לנהל חיים רגילים גם ביום המנוחה. היא מאפשרת לבני המעמדות הבינוניים להשאיר את רכבם בבית בתנועה בתוך הערים. כך גם מושג ערבוב בין המעמדות ומחזק את הקשר בין המעמד הנמוך לבינוני, ובינוני-נמוך, קשר שהוא הכרחי לס"ד.
בצד הליברלי, תח"ץ בשבת הכרחית כדי להגשים את חירות התנועה של האזרחים; כלל האזרחים, ולא רק אלה שיכולים להרשות לעצמם להחזיק רכב.
בעניין הנהגים, יהיה צורך להקפיד על כך שהם מקבלים יום מנוחה חלופי כאשר הם עובדים בשבת, והדרך הטובה ביותר להבטיח זאת היא באמצעות ארגוני עובדים.
כל מי שתומך במדיניות ס"ד היה צריך להבין זאת גם בלי הסברים מלומדים. העובדה שיחימוביץ' מתנגדת להפעלת תח"ץ בשבת בכל מיני נימוקים משונים רק מראה על ליקוי המאורות שבו היא נמצאת, ומעמידה בסימן שאלה גדול את מחויבותה לסדר יום ס"ד אמיתי.
4 ביולי, 2011 בשעה 9:35
[…] [פורסם במקור בעבודה שחורה] […]
4 ביולי, 2011 בשעה 9:49
×™×•× ×ª×Ÿ, ×ž×ª×¤×œ× ×¢×œ×™×š, קצת ×”×‘× ×ª ×”× ×§×¨×
איפה קראת ששלי נגד תחבורה ציבורית בשבת?
היא כותבת מפורשות שמדובר "בשירות ציבורי חיוני, בפרט עבור אלו שידם אינה משגת לרכוש רכב פרטי, קשישים, בני נוער ובעלי מוגבלויות – שירות שבהעדרו הם למעשה מנועים מלנוע בשבת. בנוסף, בשל העדר תחבורה ציבורית בשבת לא מעט אנשים נאלצים לרכוש רכב פרטי כדי להתנייד בסופ"ש."
זה לא נשמע כמו התנגדות.
צריך לזכור שלכל דבר יש שני פנים, וגם נהגי האוטובוס – שגם ככה מתייחסים אליהם כמו עבדים – זכאים ליום אחד של מנוחה.
אני מציע שתקרא שוב טוב טוב מה שהיא כתבה, ותגיב בצורה ענינית ולא מתלהמת ומתנשאת.
יום טוב.
4 ביולי, 2011 בשעה 9:57
עמדתה של יחימוביץ
התיקון של רוני במקום. להשלמת התמונה, בהמשך התגובה מובאת העמדה, כי:
"בשורה התחתונה, הפתרון נמצא היכן שהוא באמצע הדרך, אך לא בהצעת חוק גורפת כמו זו שעלתה בשבוע שעבר. במרבית הערים הגדולות בעולם התחבורה הציבורית פועלת בסוף השבוע אך במתכונת מצומצת זו או אחרת, ויש למצוא מתכונת שתתאים לישראל."
4 ביולי, 2011 בשעה 10:15
כמה הבהרות
1. ברור שתח"ץ בשבת תפעל במתכונת שונה מאשר בימי חול: מרכזי התעסוקה לא צריכים לקבל שירות כלל, בעוד שמרכזי בילוי, פארקים וחוף הים צריכים לקבל שירות מוגבר.
2. אני מסכים שהפיכת יום השבת לחגיגת קניות היא דבר בזוי. לכן, צריך למנוע מהאוטובוסים בשבת להגיע לאותם מרכזי קניות, כהכנה לסגירתם.
3. הטיעון של מניעת נסיעת אוטובוסים כמהלך סביבתי מראה על חוסר הבנה תהומי. באוטובוס יש חמישים נוסעים, ברכב פרטי בדרך כלל אחד – שניים, כך שאוטובוס מזהם פחות על כל אדם שהוא מסיע.
5. במציאות הפוליטית הישראלית, הדרך לקדם דברים היא קודם לתקוע דגל ולבסס עיקרון, ואח"כ לדון על הפרטים. הדרך שבה מתחילים את המאבק בפשרה מובילה להתפשרויות נוספות, שהן מבוא לוויתורים – עד שבסוף לא נשאר כלום. לדוגמה, ראו מה קרה לעובדות הסוציאליות.
לסיכום, כל ה"טיעונים" שהועלו בשם ש"י אינם טיעונים כלל, אלא תירוצים מביכים להתנגדותה להצעת החוק המבורכת של ניצן הורוביץ. במקום לשתף פעולה לקידום הערכים המוסכמים, השמאל שוב עסוק במלחמות פנימיות הרסניות. בדרך הזו לא נגיע רחוק.
4 ביולי, 2011 בשעה 10:32
הבהרות לתגובה
1. הצעת החוק של ניצן הורביץ דיברה במפורש על הפעלה מלאה של כל מערכת התחבורה הציבורית בשבת כמו ביום חול. יש שם סייג שבאישור של שני שרים ורוב קולות של ועדה בכנסת, אפשר יהיה לבטל קוים.
2. האוטובוסים בישראל תורמים יותר לזיהום האוויר במרכזי הערים הגדולות מאשר הרכב הפרטי. זאת עובדה, ואתה מוזמן להתקשר למשרד להגנת הסביבה ולברר.
3. מכל תקיעות הדגל של ניצן הורביץ ודב חנין – אף דגל עוד לא נתקע. הצעות החוק שלהן נדחות בזו אחר זו והם מגישים אותם בעיקר על מנת לרצות את קהל בוחריהם הנלהב. אם הם היו קצת פחות פופוליסטים, הם היו מנסים להגיע להדברות ולפשרה – כי המאבק הדון קישוטי שלהם כבר הפך לפתטי.
הרי ניצן ידע שאין שום סיכוי שבעולם לחוק שלו לעבור, אבל הוא התעקש בגלל הפרובוקציה. יש גם זרמים דתיים שתומכים בתחבורה ציבורית בשבת, ואם הוא היה רציני הוא היה מנהל איתם דיאלוג ומביא לכנסת הצעה שתהיה מקובלת על שני הצדדים.
4 ביולי, 2011 בשעה 10:52
לרוני.
תקיעות הדגל של דב חנין בנושא הסביבתי הן רבות מספור, ורק נזכיר את חוק אוויר נקי, שמהווה מהפכה סביבתית של ממש. החוק הסביבתי החשוב של ניצן הורוביץ בנושא מים אפורים הולך ומתקדם, וצפוי להיות מאושר.
האם החקיקה החברתית הענפה של יחימוביץ' באמת הצליחה לשפר את מעמדם של העניים והחלשים – הנושא הזה כבר נדון לאורך ולרוחב ואין לי כוונה להיכנס אליו שוב.
ההצעה של הורוביץ היתה לקריאה ראשונה בלבד, ואם היתה עוברת, מן הסתם היתה משתנה ביסודיות עד לקריאה השלישית. היא נפלה בגלל ההתנגדות האוטומטית של הקואליציה, ולא בגלל תוכנה.
הבעיה היא שהיא לא זכתה לתמיכה שהיתה ראויה לה מצד שמאל. זה קרה, בין השאר, בגלל ההתנגדות של ש"י.
4 ביולי, 2011 בשעה 11:51
רוני לכי לסופרפארם תראי את הכסאות שנתנו למוכרות בזכות החוקשל יחימוביץ ותשאליאותן האם הן יושבות על הקרש הקטן והעלוב שנתנו להן.
מרוב פשרות החקיקה של יחימוביץ נראת כמו ניסיון לטפל במת בעזרת כוסות רוח.
לפעמים אם רוצים שינוי אמיתי ולא רק להטליא שיטה חולה צריך לעורר דיון ולהציב אלטרנטיבה. בדיוק מה שיחימוביץ כבר לא עושה.
4 ביולי, 2011 בשעה 12:46
תח"צ בשבת
אין כאן תחבורה ציבורית כי זו דת שיש לה מדינה ולא להיפך.
הלכו כאן על הכל או לא כלום.זו טעות. לא צריך תח"צ כמו כל יום,ומנגד צריך שתהייה.
הטיעון של זיהום אוויר הוא מופרח. רכב פרטי מזהם לא פחות מאוטובוס. ובגלל השבת אפשר לסגור רחובות שלמים לתנועת אוטובוסים בלבד. ולא צריך כל דקה אחד שעובר מרעיש ומזהם. והכלל.. אפשר לעבור לגז טבעי יש לנו ולא מעט מזה…
לגבי יום המנוחה. לא שווה שאתייחס שטות מוחלטת.
יש עיר אחת שקוראים לה חיפה שם דווקא יש תחבורה ציבורית אז: חיפה איננה עיר יהודית? חיפה איננה מקדת את יום המנוחה? נו באמת.
מנחם.
5 ביולי, 2011 בשעה 1:11
×œ×¨×•× ×™ - לגבי תקיעות הדגל של ×—× ×™×Ÿ
http://goo.gl/S3TfH
5 ביולי, 2011 בשעה 2:09
אמנת גביזון-מדן נותנת פשרה מצוינת. קניונים בשבת לא, תח"צ כן.
"תתאפשר תחבורה ציבורית בשבת בצורה מופחתת ומוגבלת, על מנת לאפשר תנועה לנזקקים לה, ולשמור ככל שניתן על צביונה של השבת בפרהסיה ועל הגבלת הצורך לעבוד בה. תישקל הפעלת התחבורה הציבורית בשבת בידי זכיינים מיוחדים ובאמצעות כלי רכב קטנים (כגון מיניבוסים)."
ולעומת זאת
"משרדי ממשלה, מוסדות חינוך, מפעלי תעשייה, בנקים, שירותים ומוסדות מסחריים יהיו סגורים בשבת. איסור זה יחול על אזורים עירוניים כמו גם על קיבוצים, מושבים, או אם הדרך. מפעלים חיוניים, בתי חולים ושירותים חיוניים יקוימו במתכונת שבת, כנהוג היום."
מקור http://www.gavison-medan.org.il/ishabbat/?did=243
6 ביולי, 2011 בשעה 13:46
אין ספק ששוב הוכיחה לי שלי שהיא אינה ראויה לפתק שלי בספטמבר.
וזה לא ששאר המתמודדים הם אלטרנטיבות טובות יותר, פשוט חלקם לא מתחבאים מאחורי גיבוב שטויות כמו כן.
אני ממליץ לשלי, שאם היא רוצה לפנות לקהל הבוחרים האמיתי שלה ולא לח"כ חרדיים, שתתחיל לעשות כן.