postpass act=ul view postpass עבודה שחורה » מהפכת האנרגיה העולמית- תגובה לביקורות

חיפוש

חיפוש לפי מילות מפתח

פוליטיקאים, בואו לבדוק את הכוח הפוליטי של האתר שלנו

ארכיון

כוח לעובדים – ארגון עובדים דמוקרטי

מחאת האוהלים – האתר הרשמי

מגזין חברה

אירועים בשבוע הקרוב

אומרים לנו שיש מס אחר

מהפכת האנרגיה העולמית- תגובה לביקורות

נושאים בריאות ואיכות סביבה, התמונה הגדולה ב 22.06.11 1:44

מאמריו של אמנון פורטוגלי על מהפכת האנרגיה ופצלי השמן הצית ויכוח ער וגרר תגובות רבות. במאמר זה מסביר אמנון מדוע אנחנו בכל זאת עומדים בפני מהפכה בתחום האנרגיה

משבר האנרגיה עדיין איתנו, ובגדול

תשובה למאמריו של הכלכלן אמנון פורטוגלי בנושא המהפכות בהפקת גז ונפט מפצלים מאת: נועם סגל

לקריאה נוספת

ככל הנראה אני צריך לעבור בזריזות קורס לקריאה מובנת, שכן נראה לי שלא הצלחתי להסביר את שכתבתי בשני המאמרים שלי על מהפכת האנרגיה כפי שזה מתבטא בחלק מהתגובות למאמרים ובמאמרו של נועם סגל.

הטיעונים העיקריים בביקורות הם (1) העידן בו נהנינו מאנרגיה מחצבית זולה, נפט, גז טבעי ופחם הסתיים  ואנו צפויים למחסור בנפט, שכן הביקושים לנפט מאמירים מדי שנה בעוד שאנו נמצאים בקצה שיא היכולת לספק את הביקוש, (2) ברגע שלא ניתן יהיה לספק את הביקוש לנפט, מחירו  יזנק והכלכלה העולמית תקרוס כמגדל קלפים, (3) נתוני עתודות הגז מפצלים בארה"ב מפוברקים ואינם נכונים, (4) הנפט הוא המשאב החשוב והמרכזי בשל העובדה כי למעלה מ- 95% ממשק התחבורה העולמי מבוסס על שימוש בנפט, ו- (5)  הגז הטבעי לא יוכל למלא את מקומו של הנפט ולהיות תחליף לנפט בכלכלה העולמית.  אנסה לענות לטיעונים אלו בעובדות ובלוגיקה.

(1)     הטיעונים לגמר עידן האנרגיה המחצבית הזולה ובעיקר למחסור בנפט היו נכונים ומוכחים אם כמות רזרבות הנפט המוכחות, הניתנות להפקה, הייתה קטנה עם הזמן כתוצאה מהפקת הנפט. למעשה המצב הפוך. כמות הרזרבות גדלה עם הזמן כתוצאה מכך שגילויים חדשים, הרחבת גילויים קיימים וטכנולוגיות הפקה משופרות היו גדולים מהיקף הייצור.

הנתונים מורים כי עתודות הנפט בעולם עלו ב-6.6 מיליארד חביות לרמה של  1,383 מיליארד חביות בשנת 2010. רמה זו משקפת גידול של 25% מעל הרזרבות של 1,105 מיליארד חביות בשנת 2000.  גידול זה הוא לאחר הפקה מצטברת של 318 מיליארד חביות במהלך עשר השנים שחלפו.  כלומר, התוספת לרזרבות הנפט בעולם הסתכמה בכ- 600 מיליארד חביות בעשור האחרון, הרבה יותר מהצריכה של נפט.

(BP Statistical Review of World Energy June 2011)

(2)     כלכלת האנרגיה ובכלל זה נפט, גז, פחם, ומקורות מתחדשים הינה מערכת דינמית. הביקושים, ההיצעים המחירים משתנים כל הזמן.  הביקושים עולים עם הדמוגרפיה ועלית רמת החיים בעיקר בארצות המתפתחות.  הצרכנים במערב מגיבים לעליות מחירים בהקטנת הביקושים. טכנולוגיות חדשות, הטיעונים העיקריים של מאמרי, מאפשרות למצוא ולהפיק גז ונפט ממאגרים ישנים וחדשים גם במחירים הקיימים ולמצוא ולהפיק גז ונפט ממאגרים ישנים וחדשים כאשר רמות המחירים גבוהות יותר.

הביקושים לנפט אכן גדלים בעיקר עקב הצמיחה בעולם המתפתח, אבל הגידול אינו בכל שנה. על פי נתוני BP, אחרי שהביקוש העולמי לנפט ירד בשנתיים 2008-2009 הוא גדל בשנת 2010 ב- 3.1%. הגידול במדינות ה-OECD היה מתון 0.9% בעוד שבמדינות מחוץ ל-OECD הגידול היה 5.5%.  מסתבר שהביקוש לנפט יכול גם לרדת מסיבות שונות, מצב כלכלי, שיפור ביעילות מנועי המכוניות, דלקים חליפיים, וכו'.

יותר מזה, בצד היצע הנפט יש שינויים משמעותיים. טכנולוגיות חדשות של קידוחי עומק הביאו לגילוי שדות נפט גדולים בשנים האחרונות. נזכיר את שדות הנפט שהתגלו בחופי ברזיל, ואת ההודעה של חברת אקסון מה-8 ליוני על גילוי מאגר נפט בן 700 מיליון חביות בעומק מפרץ מקסיקו, הגילוי הגדול ביותר מזה 12 שנים.

טכנולוגיות קידוח אופקי וטכנולוגיות פרקינגFracking  שפותחו בשנים האחרונות, מאפשרים הפקה כלכלית  של גז ונפט במחירים הנוכחיים ממקורות שלא היו כדאיים עד עתה או שנחשבו כבלתי נגישים impenetrable and inaccessible.ֲ  אלו אינם סיפורי סרק והעובדות מדברות.  הפקת נפט מפצלים בארה"ב הפכה מגמת ירידה של שני עשורים בתפוקה המקומית של נפט גולמי בארה"ב למגמת עליה. הפקת הנפט משדה הפצלים 'באקן' בצפון דקוטה עלתה ב- 50% בשנה האחרונה עד לכ- 458,000 חביות ליום, והגדילה את תפוקת הנפט של צפון דקוטה מטפטוף לפני ארבע שנים. עד ל- 80 מיליון חביות בשנת 2009. בשדה הפצלים 'איגל פורד'  הבאר הראשונה נקדחה רק לפני שלוש שנים וכיום השדה מפיק יותר מ -100,000 חביות ליום.  אלו הם מספרים מרשימים ומשמעותיים ביחס לתפוקת הנפט בארה"ב שהיתה כ-7.5 מיליון חביות נפט ליום וביחס ליבוא נטו שהסתכם בכ- 9.5 מיליון חביות ליום. חברות נפט מאמינות בתחום ומשקיעות מיליארדי דולרים במאגרי נפט מפצלים.

ממוצע מחירי הנפט עלה ב-2010 ב- 29% ביחס לשנת 2009 והמשיך ועלה בכ-25% עד היום ולא ראינו קריסה בכלכלה. מסתבר שהכלכלה העולמית הרבה יותר גמישה מהערכות, הביקוש לנפט ירד וההיצע יגדל ככל שמחירו יעלה, והכלכלה לא תקרוס כמגדל קלפים גם אם מחירו של הנפט ימשיך לעלות..

 

(3)     נתוני עתודות הגז מפצלים בארה"ב הם של ה-  EIA יחידת הסטטיסטיקה של משרד האנרגיה בארה"ב, ושל הסקר הגיאולוגי האמריקני U.S. Geological Survey  USGS)).  ה-USGS  העריך ב- 2005, כי שדה הפצלים באקן מכיל 151 מיליון חביות נפט. הערכה זו צמחה ב-2008 ל- 3 עד 4.3 מיליארד חביות נפט, בערך 15% – 20% מסך רזרבות הנפט המוכחות של ארה"ב. (עתודות מוכחות הן עתודות שניתן להפיק בתנאים כלכליים קיימים וחזויים באמצעות טכנולוגיה קיימת).

(4)     כמות הגז הטבעי הניתנת להפקה מפצלי גז מערכת כיום כשוות ערך לכמה עשורים של צריכת גז טבעי, שפע של היצע שעשוי לשמור על רמת מחירים נמוכה במשך שנים. לעומת זאת כמות הנפט הניתנת להפקה מפצלים בארה"ב תספק רק 1%-2% מהצריכה העולמית בשנת 2015, כמות שאינה מספיקה כדי להשפיע על המחירים.  ואכן, מחירי הגז הטבעי בארה"ב הינם היחידים מבין ה'סחורות' Commodities  שמחירן ירד בשנים האחרונות בעוד שמחירי הנפט עלו. התגובה של הכלכלה העולמית והשפעת השינוי היחסי במחירי הנפט והגז על צריכת הנפט והגז נראית כבר בשטח.  על פי דוח BP צריכת נפט ב-2010 עלתה ב-3.1%, הנמוכה ביותר מבין הדלקים המחצביים. לעומת זאת, צריכת הגז הטבעי עלתה ב- 2010 ב-7.4% . חברת 'של' מעריכה שהביקוש לגז יעלה ב-50% עד ל-2030, הרבה יותר מהר מאשר הביקוש לנפט.

נפט הוא ללא ספק משאב החשוב והמרכזי בעיקר בשל השימוש בו במשק התחבורה העולמי.  לעומת זאת, חלקו של הנפט בשוק האנרגיה העולמי קטן יותר.  על פי נתוני BP שפורסמו לאחרונה, 54.4% מצריכת האנרגיה בעולם מקורם בפחם ובגז בעוד ש- 33.56% מקורם בנפט.

תרשים מס. 1 מקורות האנרגיה הגלובלית בשנת 2010

 

תרשים מס. 1 מקורות האנרגיה הגלובלית  בשנת 2010

(5)     הנפט הוא המשאב החשוב והמרכזי בעיקר בתחבורה. אבל יש לו תחליפים ישירים ועקיפים גם בתחבורה. הפחם והגז הם כיום חומרי הדלק העיקריים המשמשים לייצור חשמל, המשמש בין השאר גם להנעת הרכבות.  העברת הרכבת בישראל להנעה בחשמל תחסוך למשק הרבה חביות נפט בשנה.

גז טבעי יכול וגם יחליף נפט במגוון גדול של שימושים החל מייצור חשמל, דרך החלפת נפט כחומר גלם לתעשייה הכימית, ועד ייצור דלקים נוזליים סינטטיים כתחליף ישיר לנפט בתחבורה. זאת כיון שלגז יש כיום שני יתרונות משמעותיים על נפט ופחם. שימוש בגז כדלק בתחנות כח לייצור חשמל מקטין את פליטת הפחמן בכ-60% בהשוואה לפחם, מחיר הגז על בסיס כמות האנרגיה שבו הוא כרבע עד שליש ממחיר נפט, ובנוסף עתודות הגז המוכחות הניתנות להפקה בטכנולוגיות הקיימות ובמחירי היום יספיקו לעשרות שנים.

מדינת ישראל יכולה לתת דוגמה מצוינת להפחתת השימוש בנפט ולהגברת השימוש בגז. בתוך שבע שנים נעשתה בארץ מהפכה בייצור החשמל. כיום כ- 37%  מייצור החשמל בארץ מבוסס על גז לעומת אפס לפני 7 שנים. במקביל הונחה תשתית ענפה לאספקת הגז לתחנות הכוח ולמפעלים אחרים המשתמשים בגז. (אציין שכל זה נעשה באמצעות חברות ממשלתיות).

גז טבעי יכול ומשמש מקור לדלקים נוזליים שיחליפו את הנפט הקונבנציונלי. חברת 'רויאל דאץ' של' חנכה לאחרונה בקאטאר מפעל ענק ליצור דלקים נוזליים כולל בנזין, נפט, ודלק מטוסים מגז טבעי.  המפעל ייצר כ- 140,000 חביות ליום (50 מיליון חביות לשנה) של דלקים נוזליים ועוד כ-120,000 שווה ערך לחביות של גז וגז נוזלי. המשלוח הראשון של דלקים נוזליים מתוצרת המפעל יצא ב-13 ליוני.

עדות טרייה להשפעה של מהפכת הפצלים על מגוון רחב של תעשיות באה מכנס האנרגיה של רויטרס Reuters Energy and Climate Summit שהתקיים באמצע יוני. לדעת מנהלים ואנליסטים של אנרגיה שהשתתפו בכנס, מהפכת פצלי הגז משנה את התעשיה הכימית האמריקאית. המחיר הנמוך של גז טבעי בארה"ב העניק לתעשייה הכימית האמריקאית יתרון גדול על פני האירופיאית שרובה מייצרת כימיקלים, בעיקר אתילן, מנפט גולמי.  לדברי מנהלי חברות הכימיה האמריקאיות בכנס "שוק האתילן בארה"ב עובר לא פחות מאשר מהפכה".  "אנחנו יושבים על המתנה המדהימה הזאת זה שניתנה לנו עם גז מפצלים," "לגז מפצלים יש פוטנציאל לשנות את פני הדברים זוהי באמת התפתחות מעניינת".

יש כמובן גם צדדים פחות טובים למהפכת האנרגיה, חלקם ציינתי במאמרים, ואוסיף עוד אחד. מהפכת פצלי הגז פוגעת קשות בכלכלה של אנרגיה מתחדשת. הרבה פרויקטים של אנרגיה סולרית ואנרגית רוח וגם פחם, נאבקים מבחינת הכדאיות הכלכלית שלהם. מחירי לוחות סולאריים ירדו בכ-10% השנה, אבל הם רודפים מטרה נעה כאשר גילוי והפקה של גז מפצלים מתפשט מעבר לארה"ב,.  "הכדאיות הכלכלית של הרבה מקורות של אנרגיה מתחדשת מתחסלת משום שיש לנו יותר מדי גז בעולם כרגע", לדעת המנהל העולמי של מחקר סחורות בגולדמן זאקס.

האנשים בעולם ימשיכו להשתמש באנרגיה. השאלה הבסיסית מתייחסת למקורות מהן תופק האנרגיה. כיום, הרוב המכריע של אספקת האנרגיה הנוכחית מגיעה מדלקים מחצביים.  אם בגלל האמונה כי דלקים מאלו הם כבר עכשיו הגורם לשינוי הרה אסון באקלים, או בגלל האמונה כי הפקה ברת קיימא של דלקים מחצביים אינה יכולים להימשך בקצב גדל והולך לאורך זמן, ברור שצורות חלופיות ברות קיימא של אנרגיה יצטרכו להיות חלק גדל והולך בתמהיל האנרגיה בעתיד. אבל יש ויכוח משמעותי בדבר קצב הכניסה של אספקת האנרגיה ממקורות אלו, ובדבר רמת השימוש וחלקם מתמהיל מקורות האנרגיה שניתן להגיע אליו.

הערה קטנה לסיום, אני לא כלכלן, הרקע האקדמי שלי הוא הנדסה כימית בטכניון, ומנהל עסקים באוניברסיטה בירושלים.

 

 

אמנון פורטוגלי

נערך על ידי רביב נאוה
תגיות: , , , ,

3 תגובות

  1. ריקרדו :

    הידד!

    כתבה טובה מאוד, מאוזנת וברורה.

    כל הכבוד!

  2. עבודה שחורה » לא להפקת פצלי שמן בעמק האלה :

    […] מהפכת האנרגיה העולמית- תגובה לביקורות […]

  3. על מחיר הגז וההצמדה בדוח מבקר המדינה על חוזה הגז עם חברת החשמל | חדשות האנרגיה במזרח התיכון :

    […] מהפכת האנרגיה העולמית- תגובה לביקורות 22.06.11 http://www.blacklabor.org/?p=34061 […]

השארת תגובה

חשוב: בקרת תגובות מופעלת ועלולה לעכב את תצוגת תגובתכם. אין סיבה לשלוח את התגובה שנית.

עקב תקלה טכנית האתר נופל וקם לסירוגין.

אנו ממליצים להעתיק תגובות (קונטרול+סי) לפני שליחתן, כדי למנוע מפח נפש אם האתר נופל בדיוק אחרי שהשקעתם בתגובה ארוכה.