עוז לתמורה – דור ב' ושתיקת הכבשים
אם התנגדתם ל"אופק חדש" רוב הסיכויים שתתנגדו גם ל"עוז לתמורה". ההבדל הגדול ביותר בין התוכניות הוא אפשרות הבחירה שלא להצטרף לרפורמה. חבל שלדור העתיד של המורים כבר לא תהיה בחירה
עוז לתמורה - להתנגד לאוצר, לבחון בשבע עיניים את הארגון
במחלוקת בנושא תוספת הוותק אפשר להתנגד נחרצות לעמדת האוצר, אבל גם להבין שארגון המורים נושא באחריות חלקית לבעיה, בשל הוויתורים שהוא כבר הסכים להם איתי אשר
אתמול פורסם כי ארגון המורים ומשרדי האוצר והחינוך חתמו על הסכם לרפורמה בתיכונים, שתכונה בשם "עוז לתמורה", כשם רפורמה שהציע ארגון המורים ונוסתה כפיילוט בחמישה בתי ספר, בין השנים 2000-2003. במשך שנים הסברנו כאן, ביחד עם אנשי ארגון המורים, כי משרד האוצר "קבר" את עוז לתמורה בשל עלותה הגבוהה, הן תוספת השכר למורים והן תוספת התקציבים לתשתיות. "אופק חדש", כך הסברנו לקוראינו, היא הגרסה הזולה והעקומה של "עוז לתמורה". כך לדוגמה נדרשו מורים ב"אופק" לשהות שעות רבות יותר בביה"ס, אך הם לא זכו לתגמול הולם על תוספת העבודה או לפינות עבודה שקטות ולעמדות מחשב על מנת שיוכלו לעשות עבודה שנהגו לעשות בבית. תלמידים שזכו ב"אופק" לשעות פרטניות, יצאו לשם כך מכיתת האם שלהם והפסידו שיעורים, במקום שיקבלו את השעה הפרטנית כתגבור בנוסף למערכת השעות של כלל הכיתה. לכן, הבשורה שמשרד האוצר חתם עם יו"ר ארגון המורים על רפורמת "עוז לתמורה" עשויה במבט ראשון להיראות כהישג עצום לרן ארז, וכניצחון לגישתו הלוחמנית על הגישה של מזכ"ל הסתדרות המורים. אלא, שקריאה ביקורתית של המידע שנחשף בתקשורת ובאתר ארגון המורים עד עתה מלמדת כי חלק גדול מהביקורות המוצדקות של מתנגדי האופק רלוונטיות במידה רבה גם להסכם החדש.
1. "זו לא הרפורמה שאנו מייחלים לה אלא בסה"כ הסכם קיבוצי"
מתנגדי "אופק חדש" טענו בצדק שלמרות הכינוי היומרני "רפורמה בחינוך", לא היתה בהסכם שום התייחסות לבעיות כרוניות מוכרות של מערכת החינוך – קיצוצים תקציביים, צפיפות בכיתות, תוכניות לימודים בעייתיות, מבנה הבגרויות, וכמובן סמכותו של המורה בעיני הורים ותלמידים. מטבע הדברים, חלק גדול מהנושאים הללו אינם במנדט של ארגון עובדים, על פי הפרשנות של ביה"ד לעבודה ולכן אין פלא שהם לא הופיעו ב"אופק חדש". בדיוק מאותה סיבה, גם "עוז לתמורה" לא עוסקת בהם.
חשוב לציין כי ב"עוז לתמורה" אין התייחסות לשניים משלושת נושאי הדגל של שביתת המורים הגדולה שהוביל רן ארז: הקטנה משמעותית של מספר התלמידים בכיתה והחזרת כל שעות הלימוד שקוצצו, בעיקר בתקופת שרון-נתניהו-לבנת. שני יעדים אלה חשובים לא רק למורים אלא למאות אלפי התלמידים וההורים שחיבקו את המורים השובתים. אם רן ארז הבין שהדרישות האלו פשוט לא ריאליות במצב הפוליטי הנוכחי, היה עליו להתייצב בפני הציבור ולהודות בכך, דווקא כדי שארגוני ההורים והתלמידים ימשיכו מהנקודה שבה הוא לא הצליח, ויילחמו על הקטנת הכיתות והחזרת השעות. עם כל הכבוד לאגו של רן ארז, האינטרס של התלמידים והמורים חשוב יותר.
2. "באופק שעות שהייה ארוכות ומתישות – האופק גומר אותנו"
"אופק חדש" מגדילה את שעות שהיית מורה בבי"ס ל-36 שעות. זו תוספת 20% למורה יסודי (שאינו מחנך, למחנכים קצת יותר) ושל 50% למורי חטיבות. "עוז לתמורה" מגדילה את סך השעות של מורה בביה"ס מ-24 ל-40 שעות (תוספת 66.6%). חלק גדול מהמורים מחויבים כיום רק לכ-20 שעות הוראה בשבוע (גמול בגרות, גמול חינוך). זכות העבר הזו נפגעת ללא פיצוי, כי גם הם יידרשו ל-40 שעות שהייה בסה"כ בבית הספר, כך שעבורם תוספת השהות היא כ-100%. במלים פשוטות – עוז לתמורה הלכה רחוק יותר מאופק חדש, גם באחוזי התוספת לשכר אך גם בסך שעות השהייה.
גם בניסוי "עוז לתמורה" הגדילו המורים את נוכחותם בביה"ס מ-24 ל-40 שעות שבועיות. התוצאות מבחינת הישגי התלמידים וצמצום פערים היו טובות מאוד (מחקר בלתי תלוי של מכון סאלד), אבל מורים רבים התקוממו נגד העומס הרב ולא רצו להשתתף בניסוי. רק בבית ספר אחד, בניהולו של רפי מיארה מגדרה, הניסוי הושלם עד תום. אין סיבה לחשוב שהפיילוט בשנה"ל הבאה ב-50 בתי ספר ייראה אחרת, קל וחומר כאשר התגמול עבור 40 שעות שבועיות יהיה קטן משמעותית מזה שקיבלו המורים בניסוי הקודם, 42% במקום 60% (בהנחה האופטימית שהתוספות הנלוות בסך כ-9% יינתנו גם למורים שלא יצטרפו).
3. "באופק חדש השכר לשעה יורד"
כל מי שהתעניין בשאלה אם אופק חדש טובה או רעה מכיר את אתר "התעוררות" של ענת שניידר, שעברה מהסתדרות המורים לארגון עקב ביקורתה על ההסכם וההתנכלויות שספגה בשל כך. עד דצמבר 2010 התנוססה בראש טבלת ההשוואה בין "אופק חדש" ל"עוז לתמורה" באתר שלה הטענה שבאופק השכר לשעה יורד ובעוז השכר לשעה עולה. עם פרסום הסכם העקרונות ובו תוספת שכר של 42% תמורת תוספת שהייה של 66.66% מיהרה שניידר להעלים את ההבטחה שנכזבה מן הטבלה. כאשר ביקרו אותה המגיבים בפורום היו לה שתי תשובות נפוצות (א) אתה מגיב שתול מטעם ההסתדרות (ב) אם לא מוצא חן בעיניך – אל תצטרף.
בעוד ארגון המורים חוזר שוב ושוב על המנטרה שבהסכם שלו, בניגוד ל"אופק", לא ייפגעו זכויות עבר, המעבר ל-40 שעות הוא הפגיעה הגדולה מכל. אין שום רע בפגיעה בזכויות אם יש עליה פיצוי הולם, אך פיצוי שמהווה ירידה גדולה בערך השעה אינו פיצוי הולם.
מדוע הירידה בשכר לשעה חשובה כל כך? כי אין זה סוד שמורים רבים בחרו בהוראה גם בשל היכולת לצאת בשעה מוקדמת ולטפל בילדים. במצב הנתון, שכרם של מורים שיבקשו להצטרף לרפורמה אך להוריד את אחוז המשרה צפוי לרדת. קל לזלזל במורים אלה ולכנותם "עצלנים" (כפי שעשתה יולי תמיר ביחס למתנגדי האופק), אך למעשה אין כל סתירה בין מחויבות למצוינות בהוראה לבין מחויבות להורות עם מינימום "מיקור חוץ". מורים אחרים, שיסכימו להישאר בביה"ס 40 שעות בשבוע, יגלו שהם מבזבזים את תוספת השכר הקטנה מדי על צהרונים או בייביסיטר לילדים, ולא ברור אם באמת תתווסף להם הכנסה פנויה.
4. "שעות השהייה לא מנוצלות בשל היעדר תשתית – ושוב לוקחים עבודה הביתה"
מחקר ההערכה המעצבת של ראמ"ה בנושא אופק חדש אימת את טענותיהם של מתנגדי האופק: הרפורמה החלה מבלי שהתשתיות בבית הספר הוכנו מראש לטובת עבודה תומכת-הוראה אפקטיבית, כגון הכנת מערכי שיעור ובדיקת בחינות. תשתיות כאלה דורשות לכל הפחות פינת עבודה אישית ושקטה לכל מורה (שולחן, מחשב ומדפים). המורים התלוננו כי שעות השהייה בבית הספר מבוזבזות או "נשאבות" ע"י ההנהלה, ובניגוד להבטחות לא נחסכת מהם עבודה מהבית (מזכיר קצת את המורה הזו מארה"ב, שמשלמים לה על 40 שעות והיא עובדת 60).
טענה זו רלוונטית באותה מידה גם ל"עוז לתמורה", היות שהפעימה הראשונה ברפורמה אמורה להתחיל בכל בתיה"ס העל יסודיים בעוד ארבעה חודשים, ואף בית ספר לא יהיה מוכן בזמן עם פינות עבודה אישיות כשאפילו מכרזים בנושא לא יצאו.
5. "באופק חדש אנחנו נהיה לעבדים למנהלים ולמערכת בירוקרטית של השתלמויות והערכות ברוח דברת"
כל מי שסמך על ארגון המורים שיציל אותו מכך מוזמן להביט בציטוטים נבחרים מההודעה לעיתונות של משרדי האוצר והחינוך (וזה עוד בלי לדבר על "בונוסים לפי הישגים"):
- "קיצור הליך הפיטורים הפדגוגיים לשנה אחת בלבד במקום שנתיים בהתאם למתווה החדש.
- הערכת מורים- המנהלים יעריכו מדי שנה את כלל המורים בהתאם למודל הערכה שתפתח הרשות הארצית למדידה והערכה. הערכת המנהלים את המורים תשמש הן לצרכי קידום בשכר ומענקי הצטיינות והן למתן קביעות ולפיטורים פדגוגיים, במידת הצורך.
- תוספת שכר על בסיס פיתוח מקצועי- המורים יקבלו תוספת שכר על בסיס פיתוח מקצועי. בשונה מהעבר המורים יתמקצעו בתחומים הקשורים לתחום התמחותם."
6. "באופק אי אפשר לעבוד יותר מ-100% משרה ולהגדיל הכנסה"
זה יהיה נכון גם ל"עוז לתמורה", פרט ליוצאים מן הכלל במקצועות שבהם יש מחסור חריף במורים.
בהקשר זה ראוי לציין את הסכמת רן ארז להעסקת 1000 מורים נדרשים בחוזים אישיים.
7. "באופק הכניסו לנו שעון נוכחות כאילו אנחנו פועלים בבית חרושת ולא בעלי מקצועות חופשיים"
נכון, גם ב"עוז לתמורה".
בשורה התחתונה, הסכם עוז לתמורה הנוכחי גרוע בהרבה מהצעת עוז לתמורה המקורית
(שהיא בעיני הצעה מצוינת!). ההסכם מייצר תנאי עבודה של "דור ב'", שאינם משתלמים למורים הפעילים במערכת, כל עוד יש להם יכולת לא להצטרף אליו.
האם עוז לתמורה טובה או גרועה מאופק חדש? אינני יודע.
כדי לערוך השוואה כזו צריך לראות את ההסכם המלא, וזה איננו נגיש בינתיים, על אף פניות לדובר משרד האוצר (הסכמים כאלה אמורים להיות פומביים כמו כאן). מה שברור הוא שיש דמיון רב בין שתי הרפורמות, ובין שתיהן ובין "מתווה דברת" שארגון המורים נלחם נגדו (בצדק) בשצף קצף.
ועד שיגיעו המסמכים, מעניין לראות מה אמרו על "עוז לתמורה" הפעילים הבולטים ביותר אצלנו במאבק נגד האופק, ברשומות ובתגובות: אחד טען שהעוז גרועה אפילו יותר מהאופק, אחד טען שזו רפורמה גרועה שתגדיל את המחסור במורים אבל עדיפה על האופק, אחת התריעה על נורות אדומות שנדלקו אצלה, אחת שתקה ושתיים שהמשיכו לדברר את עמדות ארגון המורים: אין ויתור על זכויות עבר (ואנחנו כבר יודעים שזה פשוט לא נכון), ותמיד יש חופש בחירה.
אתם הבנתם את זה? הדבר הטוב ביותר שיש לתומכי רן ארז להגיד היום על עוז לתמורה זה שאת הדייסה שהוא בישל אתם לא חייבים לאכול. אם זה כל ההישג, האם היה טעם בכל ימי השביתה ובנזק הכלכלי של שכר שנשחק?
ושאלה אחרונה – איפה היו המורים?
אתר עבודה שחורה פרסם בשנים האחרונות כמאה ושבעים מאמרי דעה, כתבות, חדשות ומכתבים בעניין רפורמת "אופק חדש", הרבה יותר מכל רפורמה ממשלתית או הסכם קיבוצי שנדונו כאן. כמעט כל הטקסטים הללו הביעו עמדה חד משמעית נגד הרפורמה ותקפו באופן אישי את מזכ"ל הסתדרות המורים. רוב התכנים התפרסמו לפני שההסכם הסופי נחתם, וזאת במטרה למנוע את חתימתו, או לפחות ללחוץ על מזכ"ל הסתדרות המורים להקשיח עמדות במו"מ. המורים הראו שלמרות העומס המוטל עליהם והפחד להתעמת עם המנהלים, הם יוצאים למאבק אמיץ כשהם רוצים. בהשוואה למאבק המאורגן ב"אופק", שכלל גם הפגנות, נסיעות לכנסת ופניות לפוליטיקאים, ההתייחסות הביקורתית ל"עוז לתמורה" כאן ובמקומות אחרים, היתה דלה מאוד. משרד האוצר וארגון המורים הצליחו להחליש את הביקורת ע"י הסתרת מסמכי ההסכמות ביניהם וסגירת הפורומים באתר ארגון המורים, אבל השיטה האפקטיבית ביותר היתה ההרגעה שההצטרפות לרפורמה אינה חובה. זה עבד מצוין.
בעוד כמה שנים, המורים החדשים (שלהם לא תהיה יכולת בחירה) ישאלו אתכם "למה נרדמתם בשמירה? למה הפקרתם אותנו?" אפשר להתחיל כבר עכשיו להכין את התשובה.
לעיון נוסף: הצעת עוז לתמורה 2004
תגיות: אופק-חדש, ארגון-המורים-העל-יסודיים, גמישות ניהולית, הסתדרות-המורים, הרשות-הארצית-למדידה-והערכה-בחינוך, יוסי וסרמן, עוז-לתמורה, רן-ארז, רפורמה-בחינוך
קישור קבוע
61 תגובות
Email This Post
30 במאי, 2011 בשעה 5:16
מצטערת לחזור על עצמי:
1. עוז לתמורה = וועדת עציוני.
עוז לתמורה הנוכחי – כנ"ל, אבל עם הרעה כמצוין בעיקר בסעיף 5.
ההסכם נחתם בשעתו אבל לא בוצע מעולם בגלל העלות הגבוהה של התאמת בתי-הספר לשהייה ממושכת.
(מאז השתנו שעות הלימודים מעלה מטה וקשה בנידון לעשות השוואה).
(דו"ח ועדת עציוני הועלה סוף סוף למחשב, אבל באיכות גרועה).
2. נעזוב מה שטענו אחרים (כולל החתומה מעלה), אבל הביקורת שלך איתי על רוח חדשה ודרך פעולתה, מספיקה כדי לטעון שהמאבק הפנימי בארגון המורים החליש אותו מבפנים.
3. "ההפרד ומשול" בין ארגוני העובדים מחליש מסתבר גם את החזקים שבהם. אנחנו עוד לא יודעים מה יצא ממאבק הרופאים אבל גם כאן כבר מורגש המחיר. ממשלת ה"יתנו יקבלו" מניחה שהנושאים הכי מקצועיים הם לא מעניינו של הארגון המקצועי, למשל מס' המיטות בבתי החולים, ומסרבת לכלול אותם במו"מ. לכן חלק מהסעיפים בהסכמים הנחתמים בסופו של דבר הם בעצם פיקציה.
מסתבר שבצנרת מתחבא עוד מאבק מעניין – בביטוח הלאומי.
NEVER A DULL MOMENT.
30 במאי, 2011 בשעה 6:54
"משרד האוצר וארגון המורים הצליחו להחליש את הביקורת ע"י הסתרת מסמכי ההסכמות ביניהם וסגירת הפורומים באתר ארגון המורים, אבל השיטה האפקטיבית ביותר היתה ההרגעה שההצטרפות לרפורמה אינה חובה. זה עבד מצוין."
מסכימה!
אפילו אתמול , לאחר החתימה , כשנשאלתי האם אני מתנגדת, לא יכולתי לומר בפה מלא, כי הרי איך אני יכולה להתנגד למשהו שלא ראיתי את המסמך הכתוב עליו?
הרי הניתוחים שלנו כאן נדחו על הסף על ידי מכתב שארז טרח להפיץ לכולם "הפרסומים לוקים באי דיוקים וטעויות" ולך תספר שזה לא נכון…
כבשים?
אכן כן, לא היו אתמול צהלות שמחה בחדרי מורים, כניעה וציפיה לבאות זה כן, אמירה "אראה את ההסכם ואז אחליט". בהנחה שתהיה זכות הבחירה.
האומנם תהיה?
30 במאי, 2011 בשעה 8:25
חן, יש לי המון ביקורת על רוח חדשה, בייחוד על כך שלא הציעו חלופה לעוז ולאופק אלא התמקדו בנסיון כושל לעשות "כיכר תחריר" ו"להעיף את הדיקטטור".
אבל כאשר "הדיקטטור" מביא הסכם גרוע, לתלות את האחריות לכך במי שיצאו נגדו זו פשוט חוצפה.
לפי העיקרון הזה על מנת שאיגוד עובדים יהיה חזק מול היריבים השפלים מן האוצר צריך לדאוג שלעולם לא יהיו בו בחירות ולעולם לא יתקיים בו שיתוף של החברים בקבלת ההחלטות.
ההסכם הוא הרעה משמעותית ביחס להצעה הטובה מ-2004 והאחראים העיקריים לכך הם אנשי האוצר ורן ארז.
30 במאי, 2011 בשעה 9:21
×יפה המורי×?
ראשית, תודה על המאמר החשוב, ולכל הכותבים והמגיבים שאינם מתייאשים.
אפשר למצוא את השורדים בחדרי המורים. נמצא אותם עייפים, שקטים, כנועים ומובסים. רובם לוקים בתסמונת האישה המוכה, ואינם מאמינים כי בכוחם להביא לשינוי נכון ורצוי.
רק מעטים מהם יודעים לשאול שאלות, להקשות קושיות או להשמיע קולם ברמה. לכן אף אחד לא טורח להתייעץ או להתחשב בדעתם, צרכיהם או הבנתם בחוליי מערכת החינוך.
באשר ל"רפורמות", אף אחד לא חושב באמת מה טוב ונכון למערכת החינוך – לא נקבל תמורה
(מערכת חינוך משוקמת שנוכל להתפאר בה) ולא נראה את האופק!
וכאשר ישאלו את המורים: "איפה הייתם ומה עשיתם?" הם יענו בקול רפה: "מה יכולנו לעשות, כפו עלינו…"
אכן, מאות מאמרים נכתבו באתר זה, אך הכותבים אותם כותבים, כך גם המגיבים.
30 במאי, 2011 בשעה 11:17
2 ×¤×¨×˜×™× ×§×˜× ×™×
1)ארגון המורים חתם על הסכם שהמורים לא מכירים את תוכנו.
2)אירגון המורים חתם על הסכם עבודה קולקטיבי(טוב או רע),שכלל לא תלוי בהסכמת ואישרור כלל המורים.
חינוך נפלא לדמוקרטייה–הפרזידיום של הסובייט העליון החליט ,וכל המוג'יקים צוהלים :"יחי סטלין".
לא צריך בחירות בארץ הזאת.
אנו "בשלים" לדיקטטורה.
זאת לא בדיחה.
30 במאי, 2011 בשעה 11:56
דווקא הכישלון הקולוסאלי של רוח חדשה בבחירות יצרה מצב שבו רן ארז מחוזק פוליטית בתוך הארגון שלו, וזה הדבר החשוב באמת.
ברצותו – יטפס על עצים גבוהים וישבית את המערכת, ברצותו – יתקפל בפני האוצר כאחד הוסרמנים.
עובדתית, התוצאה מראה שהוא בחר בדרך ההתקפלות.
הסיבה העיקרית לכך לדעתי היא הבנה שלו שדווקא המשך עמידה על זכויות המורים עלולה לערער את התמיכה בו:
א. את התחמושת הוא בזבז בשביתה הגדולה, אם הוא היה יוצא שוב לשביתת ענק גם המורים וגם ההורים היו מתחברים אליה פחות, אחרי הניסיון המר של העבר "אם כל השביתות" וסיומה בקול ענות חלושה, בפשרה שכבר הוצעה ע"י עיני חודש קודם.
ב. בכל יום שעובר השכר של המורים ללא הסכם קיבוצי נשחק, בעוד מורי ההסתדרות נהנו מתוספת שחיקה ומתוספת עיני. נוצרה ביקורת מהשטח (שלא באה לידי ביטוי כאן באתר) על מורים שאשכרה קינאו בחבריהם מההסתדרות שמקבלים תלוש שכר נאה יותר (אפשר להגיד שהביקורת הזו היא של אנשים שלא יודעים לקרוא תלושי שכר, אבל זה לא משנה).
בכל התהליך הזה התרומה של רוח חדשה היא לדעתי משנית ביותר. במיוחד משום שראשי רוח חדשה היו בגדול בעד רפורמה בהעסקת מורים ונגד הקיפאון והשחיקה של היעדר-הסכם. מסיבה זו כל עוד המו"מ נמשך, וגם לאחר הסכם העקרונות בדצמבר, הם לא עסקו יומם ולילה בהעברת ביקורת על הויתורים שעליהם רן ארז דיווח בעצמו (תוך אריזתם כהישגים).
איתי
30 במאי, 2011 בשעה 14:59
האם באמת אפשר להבטיח שתוך כמה שנים לא ידרשו מכלל המורים להצטרף?
גם באופק חדש זה היה אמור להיות בחירה והיה צריך רוב של המורים לתמוך וכו' וכו' לא נשאר מזה כלום.
אולי זה בעצם ההבדל האמיתי בין עוז לתמורה לאופק, שם העבירו את ההסכם ע"י ההבטחה שזה נתון לבחירת חדר המורים.
כאן מראש לא ישאלו את המורים, בשנים הראשונות ישאירו את זה וולנטרי ואז גם זה יעלם (ניחוש מושכל על סמך העבר)
30 במאי, 2011 בשעה 16:05
חובה להצטרף ? לשיפוטכ×
בשידור הזה
http://www.youtube.com/watch?v=Lt6AskdsIo8&feature=player_detailpage
"הערב עם גאולה" מאתמול נשאל השר סער האם ההצטרפות היא וולונטרית וענה שזה תלוי ב 85% מורים המסכימים ותוקן ע"י רן ארז שזה רק 75% והמשיך ואמר שבסוף 4 שנים כל (!!!) המערכת תהיה אחידה…
אני מבין שזה משהו דומה לאופק…
אולי למישהו פרשנות שונה ?
האם פירסמו באיזה שהו מקום את ההסכם ?
30 במאי, 2011 בשעה 16:38
תרבות "הסמוך"
נחתם ההסכם , שאף אחד לא ראה , ומה הלאה .
האמת , שידעתי מראש שהקרב שניהלנו אני וחביריי פה היה אבוד , ועכשיו אני יכול לקבוע על סמך תגובות של מורים שדיברתי איתם , שהתהו ובבהו יחגוג .
1. שאלתי מורה :הרי אתה מורה נדרש ועובד בשני בתי ספר , מה יקרה לך ? התשובה : עזוב , בטח ימצאו הסדר לזה .
2. שאלתי מספר מורים , למקצועות נדרשים : הרי אתם עובדים עכשיו ב 150% משרה , מאיפה יביאו עוד מורים שיאיישו את החלק העודף שתתפטרו ממנו ? התשובה , עזוב , בטח ימצאו הסדר לבעיה .
3. שאלתי , מי יאתר את התלמידים הראויים לשעה פרטנית ? התשובה , ימצאו פתרון גם לזה .
4. שאלתי , איפה 40 מורים הולכים לבצע את השעה הפרטנית ? התשובה , זאת לא בעיה בכלל , ימצאו סידור .
5. שאלתי מורה ותיק : לפי איזה טבלת שכר אתה תפרוש עוד שלוש שנים ? התשובה , ברור – לפי עוז לתמורה .
6. שאלתי מורה העובד 140% משרה , כמה אתה מצפה שתהיה המשכורת ברפורמה ? התשובה , אני עכשיו מקבל 10000 , ובשנה הבאה אני מצפה ל 15000 ש"ח – כך אמרו בחדשות .
7. שאלתי מורה , מה תעשה כשהתלמידים בסוף היום יבריזו מהשעה הפרטנית ? התשובה , הם כבר מבריזים בשיעור האחרון ללא רפורמה , זאת לא בעיה שלי .
לסיכום : אם בשנת 2000 נעשה פיילוט על 5 !!!! בתי ספר , כאשר כל המומחים הפדגוגיים , וכל המערכת נרתמה לפיילוט הענק ההוא , עכשיו כשכולם ייצטרפו , מאיפה יביאו כוחות של מדריכים ומומחים לטפל בבעיות שתפרוצנה ? ולאור התגובה של המורים לעיל , אני יכול לקבוע בוודאות שמה שיישאר מהרפורמה המהפכנית , זה רק שעון הנוכחות , וכל הפרטני והתומך הוראה יעוף כלא היה . ובמקרה הזה , קידום התלמידים יהיה אפסי , אחוז הזכאות בבגרות ימשיך לדשדש אי שם דרומית לקו המשווה , וכל המערכת תתנהל במערך כיבוי שריפות .
30 במאי, 2011 בשעה 17:28
1. לאיתי
"יש לי המון ביקורת על רוח חדשה, בייחוד על כך שלא הציעו חלופה לעוז ולאופק אלא התמקדו בנסיון כושל לעשות "כיכר תחריר" ו"להעיף את הדיקטטור"."
בדיוק מה שאמרת.
התוצאה – העדר אופוזיציה, מה שהשאיר בידי ארז יותר מדי כוח.
זו הפואנטה וזו בדיוק הסכנה בטקטיקות של משחקי סכום אפס, במיוחד במצבים שבהם אסטרטגיה יצירתית לבניית אופוזיציה היתה אפשרית, למרות כל הטענות. וזו התשובה לשאלה שלך – "איפה היו המורים".
(אין בדברים האלה שום סנגור על רן ארז שאכן יצר קשיים אמיתיים בפני הקמת אופוזיציה משמעותית, אבל לא קשיים בלתי פציחים שהצדיקו את "כיכר תחריר", והדברים כבר נלעסו עד דק).
32. רן ארז לא נולד אתמול, ויש כמה שאלות על ההסכם שהתשובות לגביהן לא ברורות עדיין.
– מתי תשולם התוספת האוניברסלית (עיני +שחיקה) והאם תשולם רטרואקטיבית.
– האם הפעימה הראשונה שבה תוספת 6 ש' שהייה היא רוחבית או חלק מהניסוי ב- 50 בתי ספר.
הרבה מורים מורחים כבר היום ש' "חלונות" בבית הספר ללא תשלום. אם עכשיו יקבלו תשלום עבור השעות האלה פלוס התוספת האוניברסלית, זה כשלעצמו יכול היה להיות הישג*.
– הפרופ' המפורסם לחינוך, מר גדעון סער, מדבר על משרות מלאות כאילו הוא באמת מבין איך בונים מערכת בית-ספרית. והשאלה היא מה עומד לקרות עם המשרות החלקיות.
* הבעיה העיקרית בהסכם היא כאן:
"באופק חדש אנחנו נהיה לעבדים למנהלים ולמערכת בירוקרטית של השתלמויות והערכות ברוח דברת".
וכן לא ברור עדיין מה עם הותק והגמולים. הקושי בסעיפים אלה לא קשור למעשה לתוספת ש' השהיה ולא ברור מדוע רן ארז חתם על כך.
השמועות אומרות שהאוצר הציע לו הכל או לא כלום ושהוא אף איים להתפטר וללכת הביתה.
האם יתכן שהיו מורים שדחקו בו לחתום? מי יודע. לפי מה ששמעתי היום מאריה לוקר יו"ר המנהלים, זה יתכן.
ישנה גם הבעיה שההסכם לא מלווה בתוספת ש' לימוד שקוצצו במהלך השנים.
ועוד הבעיה של התשתית הפיזית.
יש בהחלט אפשרות שההסכם לא יממוש במלואו אבל הסעיפים ה"דוברתיים" יתחילו "לרוץ" כבר מהשנה הבאה.
השאלה היא מה הפיך בהסכם ומה לא.
30 במאי, 2011 בשעה 20:44
מספר הערות לגבי ×”×”×¡×›× (הרע)
עד כה המורים קיבלו את המידע על עיקרי ההסכם מן התקשורת.עד לרגע זה רן ארז או אירגון המורים מסתירים את פרטי ההסכם.מעניין מדוע ?האם יש מה להסתיר? האם ישנם דברים סודיים שנחתמו ויגרמו הפתעה מוחלטת לשלילה של המורים?
ברור לכולם שהסכם עוז לתמורה אינו נעשה על בסיס של רצון אלא על בסיס של כפיה. מי שראה אתמול את הראיון עם רן ארז בטלוויזיה עם גאולה אבן ראה במו עיניו שהוא הוסיף שכל המורים יצטרפו להסכם בתוך 4 שנים. אין כאן שום רצון חופשי.הרצון החופשי קיים רק בשנה הראשונה וכל השאר יהיה בכפיה.
ערך שעת הוראה עומד לרדת באחוזים בין 10- 15% לכל שעת הוראה -תלוי בוותק.זאת הפגיעה האנושה בציבור המורים.
בנוסף:לא נתפרסם שום מידע לגבי קרנות הגמל, קרנות והפרשות הפנסיה, קרנות ההשתלמות.
כמו כן ישנו סעיף בעייתי ביותר: הבונוס.
על פי גדעון סער, הרי שהקריטריונים ייקבעו בעתיד באשר לשאלה מי זכאי לקבל בונוס הצטיינות של 8000, 5000 ו-3600 שח
כאשר ברור כבר עתה שלא צריך להיות חכם גדול על מנת להבין שהקריטריון הראשון יהיה:כמה תלמידים הצליחו בבחינות הבגרות אצל אותו מורה. בהנחה שאכן זה כך, ישנה כאן בעיה קשה. מצד אחד, מורה המלמד ,נניח, פיזיקה באיזור מבוסס כמו ברמת אביב ג' לעומת מורה המלמד את אותו חומר בשדרות או בקרית גת לא יתמודד עם אותו סוג של אוכלוסיה, הן מבחינה כספית, סוציו-כלכלית ובוודאי שלא מבחינה יכולת אינטליגנציה. המסקנה היא שמורים בפריפריה עומדים להיות מופלים לרעה באופן מתמיד.
מה עם מקצועות כגון:חינוך גופני, מלאכה או חשמל,מזכירות?
דבר נוסף הוא: הסמכויות של המנהלים. המנהל יהיה מעתה והלאה רשאי לקבוע מי טוב ומי לא טוב וזאת זכותו, אך מי אמר שכל מנהל נולד עם הכישורים המתאימים על מנת לשפוט מורה שאינו עושה את עבודתו נאמנה?מי ינהל או יפקח על המנהלים?
האם ישנו כאן התחלת תהליך של הפרטת מערכת החינוך על בסיס יסוד זה וכן על בסיס הנושא של הסכמתו של רן ארז ל-1000 מורים שיעבדו לפי חוזה אישי?
מדוע אין רן ארז מפרסם את ההסכם ?מדוע במשך כך תקופת המשא ומתן הוסתרו ועדיין מוסתרים פרטי ההסכם? ומדוע נסגר פורום המורים באתר של האירגון?
כותב אחר בפורום כאן קבע שכך לא מנהלים משא ומתן ולא ניתן אלא לקבוע שרן ארז ניהל משא ומתן כושל ורק אנשים טיפשים או חסרי יכולת שיפוטית יקנו את הבלוף שלו שהרפורמה באה להיטיב עם המורים.
הרפורמה הזאת יותר גרועה פי כמה מזאת של אופק חדש והעובדות המצויינות שכתב איתי רק מחזקות דברים אלה.
הרפורמה היא אירוע טרגי, עצוב והיא נחתמה באישור של יו"ר אירגון עובדים שפך למריונטה בידי נערי האוצר, או שלא היה לו יותר כוח להמשיך ולהיאבק עקב התוצאות האפסיות שהוא הציג אחרי השביתה הארוכה בתיכוניים לפני שנתיים וחצי, או שני הגורמים ביחד.
אכן השתיקה של הכבשים מורים מורות זועקת לשמים והאדישות תעלה להם ביוקר.
בנוסף כבר אתמול מר שלמה בוחבוט התריע שאין הוא, כיו"ר השלטון המקומי, יכול לממש את הרפורמה משום שאין לו כסף ומי שחושב שהממשלה תממן שלושה מילארדי שקלים לבניית תשתיות חי באשליות.
לסיכום: המורים יעבדו יותר שעות, ישהו יותר בבית הספר, יגיעו הביתה מותשים וימשיכו לעבדו מן הבית כשהמחיר הוא יותר שעות עבודה עבור הרבה פחות כסף. קוראים לכל זה: הישראבלוף בראשות מר רן ארז ובברכת שר החינוך והצחוק של נערי האוצר.
30 במאי, 2011 בשעה 23:44
× ×©×ž×•×ª של עבדי×
לדורה,
הכל מתנהל כאילו המורים סטטיסטים,שלא שואלים שאלות,שלא דורשים דיונים על עתידם,ולבסוף,מקבלים את פסק דינו של "סטלין" בלי לדרוש הצבעת אישרור.
באמת,מה איכפת לארז מגורלכם,אם ממילא הוא יכול ל"גמור" מה שהוא רוצה עם האוצר ,בלי להתייחס אליכם,אתם-נשמות של עבדים.
ממילא תגידו אמן!!
31 במאי, 2011 בשעה 0:03
אני לא שותף לנהי בעקבות הרפורמה ולא משום שזו רפורמה מצוינת, היא לא. כפי שאיתי כתב, היא גרועה בהרבה מ"עוז לתמורה" המקורית ומצד שני טובה יותר מה-26% תוספת שכר עבור 50% תוספת משרה שעליה דיברו לפני שנתיים וחצי.
יש הרבה נקודות שאכן ראויות לביקורת. בראש ובראשונה הפנסיה וגם התגמול לפי תפוקות. יש גם "גזרות" שהן בגדר "לא נעים לא נורא" (שעון נוכחות).
מצד שני, צריך לומר בהגינות: העיקרון של יום עבודה ארוך היה ברור מתחילת הדיונים. אי אפשר לטעון בשם מורים שבחרו בהוראה בשביל לסיים מוקדם ולהוציא את הילדים משום שהמטרה של הרפורמה היא לבער את התופעה הזאת. כיום, המורים נאלצים להמשיך את יום העבודה בתגבורים או בשיעורים פרטיים. יום עבודה מלא בין כותלי ביה"ס הוא רעיון נכון (אם יצליחו ליישם אותו כמו שצריך זו שאלה אחרת). לפחות במקרה של המורה הפרטית שגרה אתי בבית, אני חושב שברפורמה יש סיכוי גדול.
אני לא יודע האם רפורמה טובה יותר היתה ברת השגה בנסיבות הנוכחיות, אולי כן ואולי לא. אבל במקום לזעוק שרן ארז מכר את המורים אני מעדיף להתמקד בביקורת נקודתית, ורצוי בדברים שעוד יש סיכוי להשפיע עליהם. צריך גם לזכור שגם לאי הגעה להסכמה על רפורמה היה מחיר ובמקרה הזה המיר היה עלול להיות גבוה מאד – התחזקות של מגמות ההפרטה במערכת החינוך עד כדי שבירת העבודה המאורגנת של המורים. גם זה צריך לעמוד מול עיני אלה המתנגדים לרפורמה.
31 במאי, 2011 בשעה 1:34
רביב,
1. הסתייגות – עבור מורי יסודי (30 ש"ש בעולם הישן) תוספת השהות באופק היא רק 20% ולא 50%. מורי החטיבות באמת נדפקו בענק.
2. אני לא חושב שיש לנו די מידע כעת כדי לקבוע מה עדיף אופק או עוז, קראתי דעות לכאן ולכאן.
3. משרה של 36-40 שעות בבי"ס פשוט לא מתאימה לחלק גדול מהמורים, כולל מורים טובים ומצוינים. אם אתה רוצה שהם לא יפרשו (גם כך יש מחסור אדיר במורים) צריך להעלות את ערך השעה ולהציע להם להצטרף לרפורמה ולהוריד את אחוז המשרה כך שישהו 24 ש"ש.
4. אחרי ההכרזות החגיגיות כבר אין שום סיכוי להשפיע באופן מהותי (למשל להגדיל את התוספת מ-42% ל-60) כי המסגרת התקציבית נקבעה. המורים נרדמו ועכשיו זה יהיה מה שסיפרו לנו, או יותר גרוע.
5. נכון, המחיר של היעדר הסכם הוא גבוה. הנימוק הזה רלוונטי גם לתמיכה באופק.
6. ועדיין, מנקודת מבטו של מורה שיש לו אפשרות בחירה, נראה לי שעדיף לא להצטרף ולהמשיך במתכונת הישנה (כולל 140% משרה למורים שהם סוסי עבודה – זה יותר משתלם מהעוז).
7. המטרה העיקרית שלי לא היתה להאשים את רן ארז בבגידה, כי אולי באמת זה היה המקסימום שאפשר להשיג.
המטרה שלי היתה להצביע על ההבדל התהומי ביחס של 50000 מורים לעוז לעומת היחס לאופק, דבר שהוא זועק לשמיים כשמביטים בנקודות הדמיון הרבות ביניהן.
האם זה ייאוש? האם זו אדישות? האם זו תמימות? ואולי דיסוננס קוגניטיבי? אינני יודע.
לפחות לגבי כמה פעילים במאבק נגד האופק נדמה לי שיש פה גם מניע פוליטי: מי שמגוייס לחלוטין לצד של ארגון המורים במלחמה (המיותרת) נגד הסתדרות המורים או חושב שאסור להביע ביקורת על רן ארז כי זה מחליש אותו, פשוט עוצם את עיניו בפני המגרעות של ההסכם הנוכחי.
אם כבר אי אפשר לעצום עיניים – אז ממלאים את הפה במים, ואפילו גרוע מזה (ראה סעיף 3 בפוסט).
31 במאי, 2011 בשעה 5:33
אחד החששות שנשמעו במהלך המו"מ היה לגבי שינוי שיטת הגמולים.
אם השינוי מתבטא בסעיף שהובא למעלה – "המורים יקבלו תוספת שכר על בסיס פיתוח מקצועי. בשונה מהעבר המורים יתמקצעו בתחומים הקשורים לתחום התמחותם.", הרי שמדובר בשינוי מבורך (כפוף כמובן לאופן הביצוע בשטח. הפער בין התיאוריה לפרקטיקה יכול להגיע לממדי גמישות יצירתיים שלא יאמנו והדברים מכוונים למשה"ח, לא לארגון המורים).
31 במאי, 2011 בשעה 6:23
×”×ž×•×¨×™× ×”×¤×¡×™×“×• בגלל ×ž× ×”×™×’ ×ירגון כושל
נכון שלא ניתן להטיל את האשמה בנושא הרפורמה הרעה רק על רן ארז,שהרי לא פועל בשטח סטרילי ולבד.
נכון שמי שאשם בהשלתטת ההסכם הזה שהוא בסגנון בולשביקי-דיקטטורי הוא רן ארז בעצמו בשיתוף פעולה סמוי של המורים.
ואולם רן ארז היה זה שנבחר לייצג את המורים ואת האירגון מול הממשלה. האיש כשל ויש להוסיף שכל אלה שהתנגדו למהלכים שלו הפסידו.
מדיניות ההשתקה שלו שהתחילה בסגירת הפורום באתר המורים, ההתחמקויות שלו מלהגיע לחדרי המורים ובמיוחד לאלה שהוא הבין שאין לו שום סיכוי לשכנע, ההצגה הגדולה שלו בתקשורת וגם ההימנעות שלו מלתת תשובות ענייניות בכל הקשור לרפורמה גם לאחר שהיא נחתמה-ראו את הראיון ההזוי שלו לגאולה אבן בטלוויזיה ביום ראשון-כל אלה מצביעים על אופי האדם שיטות העבודה שלו שהן מזכירות דיקטטורה חשוכת מרפא.
העובדה שעד לרגע זה מעולם לא פורסם באתר המורים ההסכם כולו על סעיפיו השונים רק מוכיח את דבריי והן:
1-יש לו מה להסתיר.
2-גם אם אין לו מה להסתיר, הוא יודע היטב שציבור המורים חולה במחלת האדישות ולכן אין זה משנה האם יפרסם או לא את ההסכם.
3-רוב המורים מורכב ממורות כשההוראה היא עוד עיסוק קטן, משכורת נוספת במשפחה והוא מודע לכך שרובן אינן פותחות אפילו את תלוש המשכורת, להוציא מספר זעום של מתפרנסות מהוראה.הרוב המוחלט של המורות מגיע לחדרי המורים כדי ללמד מספר שעות ולספר לחברותיהן מה הן קנו בקניון במחיר מציאה על כוס קפה.
מצב המורים העל-יסודיים היה רע אך מעכשיו והלאה רן ארז הפך את המורים לעבדים במקרה הרע או לפועלים המתפרנסים בקושי במקרה הטוב.השקר בדבר ההצטרפות מרצון מעיד על הולכת המורים שולל משום שבתוך 3 שנים כל המורים יחוייבו להצטרף או לפרוש.
קוראים לכך,שוב, על פי הגדרת רן ארז:ישראבלוף אחד גדול.
ישנן עוד הרבה השגות בקשר להסכם הגרוע הזה והכל בהמשך.
בקיצור:ההסכם גרוע.
31 במאי, 2011 בשעה 9:11
הצטרפות ×•×•×œ×•× ×˜×¨×™×ª.
"אתם הבנתם את זה? הדבר הטוב ביותר שיש לתומכי רן ארז להגיד היום על עוז לתמורה זה שאת הדייסה שהוא בישל אתם לא חייבים לאכול."
כאשר הבאתי לפני כמה ימים ידיעה שציפור קטנה לחשה לי שההצטרפות תיהיה חובה לכל המערכת בדומה לאופק חדש "והוולונטריות" תיהיה נכונה אולי לשנה שנתיים הראשונות בלבד, "הותקפתי" מכל עבר שאין מצב שרן ארז יעשה זאת לציבור המורים.
האמת, גם לי זה נשמע די הזוי אבל "הציפור הקטנה" המשיכה לדבוק בעמדתה.
בראיון של רן ארז וגדעון סער אצל גאולה אבן (קטע הווידאו נמצא בעמוד הבית של ארגון המורים) גדעון סער נשאל בפירוש לשאלה הזאת, ותשובתו הייתה שתוך 4 שנים כל המערכת (!!) תיהיה בעוז לתמורה.
איתי,
אפילו המשפט שמצוטט בראש התגובה הזו, אפילו הוא לא נכון.
(זה נאמר כנגד ארגון המורים ולא כנגד כותב הפוסט כמובן).
31 במאי, 2011 בשעה 9:24
ראיתי את הראיון עם גאולה אבן .
מסתמן על פי תגובת ארז שאכן ההצטרפות אינה וולנטרית .
אני מחכה לפרסום ההסכם המלא .
אם אכן ב 2014 כולם בפנים אז תגובתי לניתוח ההסכם תכלול את המילים בגידה ושיכור .
31 במאי, 2011 בשעה 9:29
תהיותך ושאלותך מאד רלונטיות .
אני באמת שואל מה יקרה עם כל המורים שעובדים 140% ירדו למשרה של 100% וימשיכו לקבל שכר לפי 100% + כ 50% תוספת רפורמה .
מאיפה יביאו פתאום כמה אלפי מורים למתמטיקה ?
31 במאי, 2011 בשעה 10:59
לכל החברים הממהרים לצלוב את ה'עוז' כלא יעיל, כלא משתלם, ככזה שלא מעלה את ערך השעה, אני מציע לשקול כמה נתונים שפורסמו בדו"ח הOECD האחרון:
שכרו של מורה מתחיל בישראל מהווה פחות מ-%56 מן הממוצע המקביל במדינות הארגון.
לאחר 15 שנות וותק, מעמדו של המורה הישראלי גרוע יותר: פחות מ-49%. עם מלוא הוותק, משתפר מעט מצבו של הישראלי ביחס לממוצע ושכרו מהווה כ-50%.
מן הנתונים הללו מזדקרת מסקנה מבהילה וברורה כשמש: יש להעלות לאלתר את שכר המורים בצורה מ-ש-מ-ע-ו-ת-י-ת. עם עלייה של 51.35% מצבם של המורים ישתפר באופן יחסי בצורה ניכרת, אם להתייחס לאחוזים מן הסעיף הקודם – שכרו של מורה מתחיל יהווה 84% מן הממוצע, בעל וותק של 15 שנים: 74% ובעל ותק מקסימלי כ-77%. זה שיפור נהדר, בכל קנה מידה.
לגבי הטיעון המוכר של "השכר הריאלי עבור שעת הוראה יורד" מסתבר שגם כאן העניין לא כל כך ברור, נכון שתוספת השעות גדולה מתוספת השכר, אולם בהשוואה בינלאומית, מורי ישראל עובדים פחות מחברות אחרות בארגון, למעשה, מורה ממוצע במדינת הארגון עומד מול כיתה (ולא שוהה בבית הספר) כ-22% יותר מעמיתו הישראלי. אם נתייחס לתוספת של 6 שעות פרטניות על-פי הרפורמה, מדובר בתוספת של 25% (מתוך ה-24 שעות פרונטאליות). במילים אחרות, לצד התוספת שכר משמעותית יש גם תוספת מתבקשת בשעות הוראה. אבל מעבר להשוואה הבינלאומית, אי אפשר לקבל רפורמה שבה מורה מתחיל ירוויח 8300 שקלים, היינו את השכר הממוצע במשק ולטעון כי השכר אינו מתגמל. אם קיים מורה שחושב כך, הרי שיהיה עליו להביא דוגמא למקצוע במשק, שבו ההכנסה שוות ערך לזו (אינני מכיר כזה, אולי למעט ענפים מסויימים בהייטק).
31 במאי, 2011 בשעה 11:55
עוד מספר השגות לגבי ×”×”×¡×›× ×”×’×¨×•×¢
איש לא ציין עד כה דברים אחרים הקשורים לעבודת המורה.
האם יינתנו סמכויות למורים לטפל בענייני משמעת בצורה רצינית? האם הבונוסים יקבלו מורים הקרובים לצלחת המנהלים? מה עם הפגיעה בתנאי הפנסיה ,שהרי מורה יוכל לעבוד רק עד משרה ומה עם קרנות הגמל ? כיצד יוכל כל בית ספר לחלק את מספר המורים ואת מספר התלמידים בצורה שווה מבחינת השעות הפרטניות? מה עם שעות גיל?
מה עם תנאים בסיסיים לתלמידים ולמורים כגון:ארוחות, שתיה, חדרי מנוחה?
דבר חאד כבר בטוח: באומרו שההצטרפות אינה חובה, רן ארז שיקר לכולם משום שהאיש בעצמו הודה בראיון הטלוויזיה עם גאולה אבן שההצטרפות תהיה חובה עד 2015.
זה אומר הרבה על מהימנות האיש ושיטות העבודה שלו המזכירות דיקטטורות שחורות.
גם עצם העובדה שכל ביקורת נמנעת מן המורים באתר האירגון מצביעה על כך ש"אופק חדש" היא כעין וכאפס לעומת רוע הגזירה של עוז לתמורה.לפחות באופק חדש ניתן היה לכתוב תגובות להנה או להנה.ועתה נשאלת השאלה:מה היתה מטרתו של רן ארז:להגיע להסכם מכובד, או לחתום על הסכם באופן מהיר לפני יציאתו לפנסיה,שהרי הוא בן 66.6.מדוע הוליך שולל עשרות אלפי מורים שנתנו בו את אמונים? מדוע עד כה אין מפרסמים את ההסכם?שאלות רבות אך תושובת כנראה לא תקבלו בקרוב.ואולי בכלל לא.
31 במאי, 2011 בשעה 12:53
לדורון.
לעניות דעתי, המספרים והטיעונים שהבאת הם דמגוגיה המתאימה לנערי האוצר, ואסביר:
א. אתה יוצא מנקודת הנחה ששכר המורים הוא נמוך ובעקבות הרפורמה שכרם יגדל משמעותית וישווה למדינות OECD.
אני מסכים שאצל חלק מהמורים זה יקרה אך רובם הגדול של המורים לא יביא משכורת גבוהה יותר הבייתה!
בתיכון יש הרבה מורים שעובדים מעל משרה בעקבות הרפורמה שכרם לא אמור לגדול וגם אם כן רק בצורה מינורית. והפסיקו להגיד 50% עליית שכר בגלל ש- 10% במילא יש תוספת שחיקה ועייני בלי קשר לכן רפורמה או לא רפורמה.
בנוסף יש לא מעט מורות שירצו להמשיך לעבוד עד לצהרים ופירוש הדבר ששכרם הכולל, שוב לא רק שלא יעלה אלא להפך – הוא עוד ירד לעומת השכר שלהם כיום.
ואילו בעצם הטענות העיקריות של מתנגדי ההסכם. שכמה שהמשכורת היום גרועה, בעקבות ההסכם היא תיהיה עוד יותר גרועה.
לגבי תוספת השעות:
א. אני לא יודע וישאיר זאת פתוח, האם השוואת שעות המורה מול כיתה נעשתה לפי מספר מורים בלי קשר להקף משרתם או לפי מספר המורים בפועל? כי זה לא סוד שבישראל יש הרבה מורים(מורות) העובדים בחלקיתו משרה ותופעה זו לא תשתנה בעקבות הרפורמה אלא להפך, אף תגדל.
ב. אני מתנגד לנתק את עבודת המורה מול כיתה לכמות כלל עבודת המורה. הרפורמה הזו בדומה לאופק חדש מבזבזת את זמנו של המורה לחינם ובאופן שיטתי!
1. מוסיפה השתלמויות חובה למערכת על אותו "זמנו של המורה בבית הספר".
2. מוסיפה ישיבות משמימות 'בילט אין' שבהחלט חלקם רצוי אבל חלקם יהיה לפרוטוקול.
3. הכי חשוב: קובע למורה זמן קבוע לעבודתו לפי שבוע עבודה ולא לפי עומס עבודתו. זה לא סוד שבתקופת המבחנים תוספת השעות זה לעג לרש (אני מזכיר: 5 שעות בלבד בשבוע). לעומת זאת בחודש האחרון לדוגמה או כאשר הכיתה בפעילות המורה יצטרך לחכות עד 16:00 על מנת להחתים שעון.
ככה לא בונים רפורמה.
31 במאי, 2011 בשעה 15:08
ש×לות פתוחות בסוגיית ×”×•×•×œ×•× ×˜×¨×™×•×ª
15.נטען כי הצטרפות לרפורמה היא בחירה. האם ארגון המורים מתחייב שכל מורה שלא יחפוץ להצטרף לרפורמה לא ייאלץ לעשות זאת, גם אם יש רוב של מורים בבית הספר התומך בהצטרפות?
האם להתחייבות יש תוקף מוגבל של זמן, לאור ההצהרה על השלמת הרפורמה ב-2014?
16. האם כניסה לפעימה הראשונה של הרפורמה מהווה הסכמה בלתי חוזרת לכניסה לרפורמה, או שתינתן למורה זכות להתחרט ולחזור להסדר ההעסקה הישן?
17. האם גם למורים חדשים שיצטרפו למערכת החינוך בעתיד תינתן בחירה בין מסלולי העסקה?
18. מה קורה לגבי מורים שהם חברי ארגון אבל מלמדים בבית ספר שבו רוב המורים בהסתדרות?
http://www.blacklabor.org/?p=29237
השאלות האלה שנשלחו לפני חודשיים עדיין לא קיבלו תשובה.
המורים המתעניינים מוזמנים לפנות שוב לרן ארז.
הכתובת לפניות RANE@IGM.ORG.IL
שילחו לנו לפרסום את התשובה שאתם מקבלים
31 במאי, 2011 בשעה 15:16
מצ×תי כתוב :
http://www.parshan.co.il/index2.php?id=8210&lang=HEB
הרפורמה אמורה להיות מיושמת באופן הדרגתי במהלך ארבע השנים הקרובות כאשר המורים מתחייבים שלא לשבות עד דצמבר 2016.
31 במאי, 2011 בשעה 17:06
מורה מתחיל ירויח 8300 ש"ח???? הכיצד ?
א . מורה מתחיל במקרה המיטבי הקיצוני ירויח 6500 ש"ח .גם זה לבוגר צבא ,תואר שני עם תעודת הוראה ומחנך כיתה .
ב .אין שום צורך להשוות ל OECD ההשואה הרלונטית היא רק למצב הקודם .
אם המצב הורע (יחסית לעולם הישן) אז זה הסכם רע .
ג .6 שעות פרטניות זה אכן 25% מ24 שעות ,אבל כמה מהמורים משרתם 24 שעות? המחנכות? האימהות?המורים שמכינים לבגרות?
31 במאי, 2011 בשעה 21:08
זיו שלום,
אני באופן סדרתי מתנגד כמעט לכל מהלך של האוצר, הפעם אני מאמין בכל ליבי (למרות שאיתי צודק וההסכם הנוכחי פחות טוב מזה שהוצג ב-2004) שהוא ישפר את מצב ההוראה והשכר בחטיבה העליונה.
ראשית, נתחיל מזה שלא מדובר ברפורמה שאדריכליה הם נערי האוצר אלא דווקא ארגון המורים, ויש לכך חשיבות רבה במשק בו הרפורמות מונחתות מלמעלה, כמעט תמיד, על-ידי הדרג הפוליטי, לא כל שכן שיו"ר ההסתדרות הנוכחי מצטייר כפודל השעשועים המגוחך של שטייניץ ופישר. אם אתה טוען שמדובר ברפורמה רעה, ואתה רוצה לבחון את הדברים "ביחס למצב הקודם" או ביחס למשק הישראלי בלבד, הראה לי דוגמא אחת להעלאה דרסטית שכזו בשכר, האם ההסתדרות עשתה דבר דומה? האוצר? אין ספק שלמרות שההסכם לא מושלם ואנחנו לא יודעים עליו עדין הכל, תוספת של כמעט 10% לתקציב משרד החינוך שכל כולה לטובת שכר מורים, היא מהלך שאין לו אח ורע בהיסטוריה של הסכמי השכר במשק. אתה יכול למצוא באתר מאמרים בהם אני מותח ביקורת חריפה נגד רן ארז בזמן השביתה הארוכה, אבל היום, למרות שהתקפל בעניין האחוזים, אני מוריד בפניו את הכובע. יתר על כן, אמנם קשה לי להודות בכך בפה מלא, אבל את האמת יש לומר: על ההסכם המבורך הזה חתום בשתי ידיו לא אחר מגדעון סער, שר החינוך בממשלת הימין הליברמני.
ולגופו של עניין: אני באמת משתדל לראות את התמונה המלאה – לצד הצורך בשיפור תנאי השכר, הרי שמצב ההוראה בארץ גרוע – המורים שחוקים, מבוגרים, מפוצלים, חלק מזערי מהם עובדים "מעל למשרה מלאה" כפי שציינת, אבל קרוב ל-50%לא מצליחים לסגור את החודש בגלל חלקיות משרתם. מה שאתה מציע למעשה, הוא לשמר את היתרון היחסי של אותם מורים (שרובם עם רגל אחת בפנסיה ומרויחים שכר מכובד בהחלט) על פני המורים הצעירים. להזכירך, כמעט מחצית מן המורים החדשים אינם שורדים במערכת יותר מ-4 שנים, מרבית הפורשים נוטשים כבר בשנה הראשונה. במערכת בה גיל הפרישה הממוצע הוא 54, וגיל המורים הממוצע הוא 44, צריך להיות אטום לגמרי כדי לא לראות שמבלי לתת תמריץ חד-משמעי לכניסת כוחות הוראה רעננים למערכת. זה בדיוק מה שתעשה הרפורמה.
ארטור,
אני ממליץ לרדת מהעץ הזה ש"אין טעם בהשוואות בינלאומיות – זה רק מציג אותנו המורים כציבור טפיל, שאינו שואף להתייעלות ואולי גרוע מכך: לא לוקח אחריות כלשהי על הכשלונות הצורבים בהשוואות הבינלאומיות. למה כוונתך ש"יש להתייחס למצב הקודם"? האם אתה מאמין, באופן דומה, שאין תועלת ממשית במבחני הפיזה והטימס הבינלאומיים, אלא יש לנתח את מצב התלמידים ביחס לשנים קודמות? הרי אלו דברי הבל. בעידן הגלובלי (ללא כל קשר לתפיסת עולמך החברתית-כלכלית), ה-כל נבחן בפרספקטיבה השוואתית, ויש לכך ערך מוסף שלא יסולא בפז, שהרי אין לישראל הון ריאלי אמיתי (להזכירך, אם יש כזה, הרי שהוא נשלט על ידי העופרים-האריסונים-דנקנרים) זולת ההון האנושי, אני לא רוצה לחיות במדינה בה שכר המורים משביע רצון, אך היא מייצרת את חוטבי העצים ושואבי המים של אצולת ההון המקומית.
לגבי השכר, אתה טועה ומטיעה ידידי: כאמור, מורה מתחיל מרוויח 5500 ש"ח (אין לי מושג מניין לקחת את ה-3500 לבעלי תואר שני), כעת שכרו יעמוד על 8300.
אגב, זה 1000 שקלים ויותר, ממה שהעובדות הסוציאליות השיגו.
31 במאי, 2011 בשעה 21:23
קיצור החופשה בקיץ-שוב החלטה פופוליסטית
נראה ששר החינוך הכושל משתעמם מאוד. מלבד הרפורמות הכושלות המונחתות על מורי ותלמידי ישראלוכן חידוני התנ"ך, האיש רוצה להשאיר מזכרת כלשהי שבעזרתה הוא ייזכר. אז סער מקבל החלטה אבסורדית לקצר את החופשה של הקיץ ב-6 ימים.
האם צעד זה יביא לגאולת מערכת החינוך ולשיפור הישגי התלמידים?
האם זה מה שיבטיח את רצף הלימודים?
צעד זה לא מפתיע. זאת עוד דוגמה לשליפה מן המותן על פי בקשתם של מספר הורים מיואשים אשר עדיין ממשיכים לראות במורים שמרטפים.כך מתקבלות החלטות במדינת ישראל וזאת עוד דוגמה לחוסר המחשבה ולמעורבות השלילית והמיותרת של אנשי פוליטיקה בענין שלא שייך להם.
היו בטוחים שהן המורים והן התלמידים לא יגיעו לבתי הספר ב-26 באוגוסט כי ממילא רובם ימשיכו את חופשתם ולא יפסידו אלפי שקלים עבור גחמה מיותרת של סער.
מה שבטוח הוא שראש מערכת החינוך עומדים אנשים קטנטנים חסרי חשיבות אשר לקו באי-יכולת לנהל את המערכת בצורה הגיונית או בכלל. קודם שולפים, אחר כך חושבים ואחר כך מסבירים או מטערים.כמה טיפוסי למדינה של העולם השביעי. טוב, נו, אמא של סער היתה מורה והחינוך קרוב לליבו, הלא כן? קוראים לצעד הזה:חאפריזם. וכל עוד הפופוליזם של פוליטיקאים יחגוג, מערכת החינוך כולה תמשיך לדהור אל התהום הגדולה.
31 במאי, 2011 בשעה 21:49
לדורון.
אתה אומר ובצדק שקרוב ל- 50% מהמורים החדשים לא שורדים במערכת.
האם הם לא שורדים בגלל המשכורת או בגלל היחס של המערכת ( הורים תלמידים מנהלים) אליהם?
האם הרפורמה שתכביד עליהם עוד הרבה יותר מעמסה בכל המישורים ( יותר השתלמויות, יותר ישיבות, יותר שעות ועוד פרטניות) זה מה שישאיר אותם במערכת?
צר לי, נראה לי שאתה מבלבל תא העובדות.
אתה טוען שרוב המורים במערכת הם מבוגרים ושחוקים.
ובהם בדיוק אתה רוצה לפגוע ברפורמה.
ואז, מי ישאר במערכת?!
הרפורמה מורידה את הכדאיות הכלכלית בלהיות מורה ( חכה, מורות טרם הכניסו לחישובי המשכורת את תוספת המעונות שיצטרכו לשלם עבור כל ילד שלהם)
ובוודאי וודאי שתגדיל את השחיקה של אלו שישארו בה.
אני באמת באמת לא מבין אייך אתה רואה זאת אחרת.
ולגבי מה שכתבת לארטור, הוא בוודאי יענה לך, אבל רק ארמוז שאני לא מבין אייך הגעת שמורה מתחיל מקבל 5500 שקלים?
אתה מתבלבל עם משכורת אופק שזה לאחר הרפורמה 5500 שקלים.
(לא, אף מורה לא יקבל המרה לאופק ועל זה תוספת עוז לתמורה).
31 במאי, 2011 בשעה 21:59
דורון, מה שכתבת מזכיר לי מאוד את זה
http://www.blacklabor.org/?p=1636
גם אז ניצבת כמעט לבד מול זרם של מתנגדי הרפורמה, ובהם זיו וארטור.
אעפי שאני לגמרי לא מסכים עם המסקנה שלך, הייתי שמח אם היית הופך את הטוקבקים לפוסט, כדי להעשיר את הדיון.
יש כמה וכמה עיתונאים ופוליטיקאים שקוראים את מה שאנחנו כותבים פה, אבל אני בספק אם הם מעיינים בכל טוקבק.
31 במאי, 2011 בשעה 23:18
×יתי. מהיכן הב×ת ×ת ×–×” פת×ו×?!
אני קורא את ההסטוריה של טרום אופק חדש ורואה שם בדיוק את אותם טיעונים שעכשו אני מתאמץ להעלות מול עוז לתמורה.
האם כולם מטומטמים?!
בפוסט שהבאת בקישור יש באחת התגובות את התגובה של ענת שניידר לאופק חדש, אני קורא את התגובה ולא יודע אם לצחוק או לבכות.
להלן ציטוט מהפסקה הפותחת ומהפיסקה המסיימת של ענת שניידר, אז כשהייתה בהסתדרות המורים:
"דורון שלום,
ההתנגדות לאופק חדש היא בגלל שאין בו רפורמה בחינוך, יש רק הסכם תעסוקה חדש, המורכב כולו מהרעות תנאי עבודת המורה.
התלמידים ימשיכו ללמוד בכיתות צפופות עם מורים יותר שחוקים ללא תוספת שעות הוראה לתקן בית הספר. שעות אלה קוצצו ודרושים כמו אויר לנשימה להצלת החינוך, ראה את תוצאות המבחנים. שלא נדבר על האלימות הגואה.
אתחיל בשכר,
• אין שיפור ריאלי לשכר , יש תשלום מופחת תמורת שעות נוספות. שכר שעת עבודה יורד…".
.
.
.
"אני מסכימה איתך שהשערורייה הגדולה היא איסור השביתה. אתה מכיר עוד איגוד מקצועי שהיה מוכן לעשות זאת? מסכים לכאלה הרעות תנאים?
"אופק חדש" לא רק שלא משפר את מצבם של המורים אלא גורם להם לשחיקה מואצת והרס החינוך. מורים שיוכלו לברוח יברחו מההוראה חדשים לא ישרדו והמורים שיישארו יהיו שחוקים, עייפים וחסרי סבלנות.
חשוב היה להזכיר את הפגיעה הגדולה בגימלאים.
עד היום הגמלה הייתה צמודה לשכר המורים, אם הייתה שחיקה או תוספת גם הגימלאים קיבלו. וסרמן ויתר והסכים שהגימלאים יהיו צמודים רק למדד. מדוע???"
מישהוא מוכן להסביר לי את ההבדלים בין הדברים שנאמרו אז לגבי אופק חדש מה מהם לא תקף לגבי עוז לתמורה????????????
31 במאי, 2011 בשעה 23:29
בדיוק כמו שטענתי במאמר, מאדם שהתנגד לאופק אני מצפה שיתנגד גם לעוז.
באותה מידה זה הגיוני שדורון, מורה שתמך באופק, יתמוך גם בעוז ויראה בשתיהן הישג סביר גם אם לא מושלם.
נכון שיש הבדלים בין האופק לעוז, ומי שירצה יוכל למצוא נקודות עדיפות בעוז (בהינתן שרן ארז לא מבטיח דברים על דעת עצמו) אבל ההבדלים מתגמדים לעומת התמונה הגדולה.
לטעון שרפורמה א' היא אסון ושרפורמה ב' היא נפלאה – זה חוסר קוהרנטיות משווע.
טענה כזו מריחה למרחקים מהטייה פוליטית (פוליטית במובן של מאבקים בין הארגון להסתדרות או בתוך הארגון).
את השאלה הרטורית שלך אתה צריך להפנות ישירות לענת שניידר, לרן ארז, ולכל מי שפימפם פה את המסרים שלהם והשתתק כמו דג ברגע שהחלו לדלוף הידיעות על העוז.
31 במאי, 2011 בשעה 23:29
כשכתבתי את הפוסט ההוא הייתי בעמדת מיעוט, בדיוק כמו שאני היום. אבל אם המאמר ההוא נחשב בעיניי רבים כנבואה תלושה, או כאינדוקציה שמתאפיינת בקפיצות לוגיות רבות, הרי שהניתוח של ראמ"ה אינו כזה ומסתמך על בדיקה אמפירית של "אופק חדש". אתה בטח מכיר את המסמך הזה:
http://cms.education.gov.il/NR/rdonlyres/329F6A02-F7FE-4C8B-AB0B-3C108EF0182E/112277/ofek_hadash_report1.pdf
אז אפשר לצקצק בלשון עד מחר, אבל עובדתית, המחקר הזה מראה באופן מוחלט ומאשש את שטענתי מלכתחילה – 88% מן המורים המשולבים באופק מעוניינים להמשיך – מעניין מה תאמר על הנתון הזה ענת שניידר
31 במאי, 2011 בשעה 23:54
×× ×™ כבר ×œ× ×™×•×“×¢ ×יפה להתחיל לטפל בך
אנחנו מדברים בשפות שונות .
בטבלת השכר של המורים בתיכונים דרגת השכר למורה אקדמאי מתחיל הינה כ 3000 ש"ח .וותק צבאי מוסיף 5% לשנת שרות ,כפל תואר מוסיף 10% ,חינוך כיתה מוסיף 10%,ותואר שני מוסיף כ 11% .
סך הכל במקרה הקיצוני כ 4500 ש"ח .
גם רן ארז עם ה 42% לא יעביר את המורה מעבר ל 6500 ש"ח .
כתבתי לך שאין להשוות את השכר לOECD ואתה כותב לי שאני חיב לרדת מהעץ ומדביק לי התנגדות להשואה לתקינה הבנלאומית .
אז ככה ,אין לי שום התנגדות להשוואות במבחנים הבנלאומיים .
יש לי בעיה עם אחד שאינו יודע לחשב שכרו של מורה מתחיל ,אך מצליח בקלות להגיע למסקנה על סמך השוואה דולרית של שכר מורה ב OECD
אי אפשר להשוות סתם כך שכר מורים בדולרים בארצות שונות ,כל שכן תוספת העבודה של 16 שעות כלל אינה נכנסת כפרמטר בכתיבתך .
אם היום יבוא האוצר למורים ויציע רפורמה נוספת מידית בה הוא מגדיל את שבוע העבודה מ 40 ל 60 שעות עבודה תוך כדי העלאה של 50% בשעות הפרונטליות, 50% בפרטניות ,ו50% בשהיה ואפילו 50% בשכר .
לשיטתך השכר במדינת ישראל יהיה הגבוה ביותר ב oecd . אבסורד?
בודאי אך זה בדיוק סוג החשבון שעשית בתגובתך.
אני חיב להגיד שבזוית הראיה שלי אדם כמוך שכל כך לא בקיא בנתונים ,שמסקנותיו כלכך לא מחוברים למציאות ושעדיין מתעקש ללמד אותנו כאן חשבון ,חשוד בעיני כאחד שכנראה תפקידו כאן להתיש את כותבי המציאות והאמת .
1 ביוני, 2011 בשעה 0:10
דוח ר×מה על ×”×ופק
1. מוכיח שמתנגדי האופק הנחרצים הם מיעוט, קולני אך מיעוט (מסתדר עם מספר טופסי ההתנגדות)
2. מצד שני יכול להיות שגם אלה וגם אלה צודקים. מצד אחד הבקיאים בפרטים (ארטור) רואים שבעסקת האופק המורים נותנים המון ומקבלים מעט מדי, תוך פגיעה בזכויות. מצד שני "המורה הסביר" רואה עלייה נכבדת בתלוש ושמח בכך.
כמה שזה מוזר, אין פה התנהגות לא רציונלית.
כדי להדגים זאת ניקח מקרה קיצוני: צ'ן קולע סלים בכפר בסין, יש לו עבודה ל-10 שעות בשבוע, והשכר הוא 100 שקל לשבוע (10 שח לשעה). עכשיו בא תאגיד נייקי ואומר לו – תעבוד אצלי 50 שעות בשבוע בלי הפסקות לפיפי תמורת 200 שקל (4 שח לשעה) – צ'ן לוקח את העבודה, אומר תודה, ולא עושה בעיות כדי שלא יפטרו אותו. לצ'ונג לעומת זאת יש סירת דיג והוא מרויח 180 שח בשבוע של 10 שעות עבודה. הוא לא פראייר ללכת לייצר נעליים במפעל.
חלק נכבד מהמורים לפני האופק היו במצב דומה לשל צ'ן – שכרם היה כל כך נמוך שהם רצו בשמחה לתנאים קשים בהרבה, על מנת להתרחק מקו העוני ולהעלות את רמת החיים שלהם.
איך זה נראה אפשר להיווכח כאן
http://cafe.themarker.com/post/1969727/
3. ופה בדיוק נמצאת נקודת התורפה העיקרית של מחקר ראמ"ה: זו מדידה בטווח קצר.
היות שאחת הביקורות השכיחות של המורים במחקר עצמו היא עומס רב, המשמעות היא פוטנציאל שחיקה גדול. אם יסתבר שתנאי האופק מגבירים מאוד את תחלופת המורים במערכת וגורמים למורים רבים להחליף מקצוע אחרי 3-10 שנים – זה אומר שהרפורמה חוטאת למטרותיה.
אלא אם כן זה חלק מהמטרות
http://www.blacklabor.org/?p=19060
1 ביוני, 2011 בשעה 1:23
בלי מק××¨×ª×™×–× ×‘×‘×§×©×”
ארטור – אם מישהו טועה בעובדות, חשוב לתקן
אם אינך מסכים אם טענה, נמק למה
להתחיל לחשוד באנשים שהם גיס חמישי או "טוקבקיסטים מטעם" רק משום שדעתם שונה או שטעו בעובדות (אוי ואבוי אבל קורה לכולם) זה לא לעניין.
התוצאה היא שאנשים רבים נמנעים מלהגיב כאן שמא מישהו יחליט "לטפל בהם" (הניסוח שלך)
1 ביוני, 2011 בשעה 1:28
תראה ארטור, הואיל ואתה "איש האמת והמציאות" ואני סתם אחד ש"לא יודע לחשב", אז כנראה שאנחנו באמת מדברים בשפות שונות.
המדהים הוא שאינך רואה את הקשר שבין ה"תקינה בינלאומית", לבין השוואות בינלאומיות בנושא שכר. מעבר לעובדה שאתה שולל את האחרונה מבלי כל הסבר מניח את הדעת ("אי אפשר סתם כך להשוות שכר דולרי במדינות שונות") תחת זאת, אתה פונה למתקפה פרסונאלית, חבל.
לעניין עצמו,
הרשה לי לחדש לך – יש חשיבות עליונה למדידה הזו, ובאמת אני חש כי מיותר להסביר מהי חשיבות השוואת שכר בינלאומית בכלכלה גלובאלית, רק הרשה לי להפנותך לערך PPP, GDP, GDP PPP PER CAPITA' ולו רק כדי שתדע שאכן ניתן לערוך השוואה בינלאומית בעניין תוצרים ושכר.
לגבי ה-3000 ש"ח, זו דמגוגיה זולה. שוב דוגמא קלאסית לאינוס הנתונים והפיכתם לכלי אופרטיבי לקידום האג'נדה. הואיל והמורים מועסקים על-ידי העיריות, הם מקבלים תוספות שכר שאינן באות לידי ביטוי בטבלת השכר המשולב הבסיסית ממנה אתה דולה את החישוב האחוזי הסבוך שלך המצריך יכולות אנליטיות יוצאות דופן. אני אמנם בלבלתי בין אופק למורי הארגון, אבל איך שלא הפכתי את זה (כולל שיחת טלפון לקולגה לפני כחצי שעה), היא לא מכירה מקרה שבו מורה המכינה לבגרות ועובדת משרה מלאה משתכרת פחות מ-4800. סכום זה יהפוך ללמעלה מ-7200 לאחר התוספת. (וכן, כמובן, החישוב הוא 51.35% ולא 42% – מה שמשנה בעבור השכיר הוא גובה התוספת ולא הרכבו.
לגבי ה-"16 שעות עבודה" – מדובר רק ב-6 שעות עבודה נוספות – את שאר העבודה עשו המורים ללא כל תגמול. ובעניין זה, רצוי לציין שמורי התיכונים בישראל עובדים פרונטאלית פ-ח-ו-ת מעמיתיהם באירופה. אבל לך תדע, אולי גם שעות אינך חושב שצריך להשוות.
איתי,
צר לי אך אינני מסכים עם הדוגמא שהצעת. מכמה סיבות: א) במצב הראשון, צ'ן לא היה סוגר את החודש, הוא הרוויח כמחצית מן השכר הממוצע בסין. מהר מאד הבין הבחור ששוק העבודה הסיני, מלא בעובדים, אשר מוכנים לעשות את אותה המלאכה בדיוק ב-8 שקלים לשעה. במילים אחרות, צ'ן הבין כי התועלת השולית שתצמח לו מתוספת שעה אחת, קטנה מ-10 שקלים לשעה ולא זו בלבד, אלא וייתכן שהוא יצטרך להתפשר גם על 7 שקלים, אם ירצה למצוא עבודה במהירות.
ב) צ'ן עובד בסך הכל (בבית ובחוץ) פחות מכמות השעות הממוצעת בסין, חברים שלו, שאמנם מרוויחים לשעה פחות ממנו (ועובדים שעות רבות יותר), משתכרים בסך הכל יותר – דבר המעלה עוד יותר את רצונו להגדיל את מניין שעות עבודתו.
ג) צ'ן יודע, שארגון העובדים שלו נחלש, ממשלת סין פתחה את שוק קליעת הסלים לתחרות וחברות פרטיות לא רק שמורידות את השכר כלפיי מטה, הם למעשה מאיימות גם על מקור פרנסתו.
אבל יש כאן עוד משהו שלדעתי מפוספס. אם מתעקשים לחשב לפי ערך שעת עבודה, הרי שבכך אתם מחזקים את הטענות של כל אלה הגורסים כי ערך שעת המורה ג-ב-ו-ה משמעותית מבעלי מקצועות חופשיים אחרים ובכך מצדיקים את השכר הנמוך, מבלי להתייחס לפרופורציה הראויה בין שכר שעתי לכמות השעות.
1 ביוני, 2011 בשעה 5:19
התבקשתי להעביר ממישהו שמסיבות אישיות אינו מוכן/יכול להיכנס כאן לתגובות. אני עושה את זה רק בגלל שהתפתח פה דיון על הין והיאנג.
"עקרונית, מדובר ברפורמה ניאו ליבראלית.
ההתנהלות של ארז היא הישרדות בלבד, שלא יהרסו לגמרי את האיגוד המקצועי.
את העבודה המאורגנת שוחקים בשוליים
רן ארז הסכים ל-1000 חוזים אישיים למורים
אינו מכליל את מורי הקבלן ברפורמה.
עניין זה עלול להיות פתח להפרטה זוחלת נוספת של עבודת ההוראה
מורים יעדיפו לעבוד לפי שעות בשכר נמוך יותר, ולא לשהות בביה"ס 40 ש"ש (חלטורה צדדית)"
1 ביוני, 2011 בשעה 7:34
התרשמויות מן השטח לגבי עוז לתמורה
בשיחות עם מורים, מורות וסתם אנשים הקשורים לנושא הרפורמה מובעות מספר דיעות והן:
1- רוב רובם של ציבור המורים רואה ברן ארז איש שהביא עליהם רפורמה רעה,בלתי הגיונית ,תוך זה שהוא הוליך אותם שולל לאורך כל הדרך.האיש שיקר לאורך כל הדרך כשאמר שהרפורמה אינה בכפיה.2- הרצון שלו להכפיש את וסרמן או את אופק חדש והרצון שלו לכפות על מורי העל-יסודיים את עוז לתמורה הביאה אנשים לראות בו כיש לא אמין, לא ישר, לא הגון ומנותק מן השטח.
3-רוב מוחלט של המורים לא רוצים אפילו לעבוד משרה אחד ורוב המורים שעימם שוחחתי ירצו שני שליש משרה והשאר ישלימו בשיעורי עזר וכו'.
4-גם מנהלים מסויימים מודים שהרפורמה בעייתית עבורם ואין מי שיסביר להם כיצד להיערך לשנה הבאה אפילו לא לקראת הפעימה הראשונה.
5-עוז לתמורה יותר גרועה מאופק חדש ואילו רן ארז הפך להיות בלתי רלוונטי עבור רוב המורים.
6-אירגון המורים מסתיר את סעיפי ההסכם ויש לו סיבות טובות לכך ולכן גם האמון של המורים באיגוד המקצועי שלהם כמעט אפסי.
אלה ההתרשמויות מן השטח בשיחות עם מספר רב של מורים(מעל 100)וכן מספר רכזי שכבהות בכמה בתי ספר.
1 ביוני, 2011 בשעה 8:36
לדורה
אם מה שאת מתארת נכון אז המורים (שאני רואה בעצמי אחד מהם) לא ראויים להערכה שהם זכו לה בעקבות המאבק והשביתה הגדולה.
נשים רגע בצד את הביקורת (המוצדקת בחלקה הגדול) על רן ארז ועל הסתרת סעיפים בהסכם.
מה זאת אומרת: "רוב מוחלט של המורים לא רוצים אפילו לעבוד משרה אחד ורוב המורים […]ירצו שני שליש משרה והשאר ישלימו בשיעורי עזר"?
אם זה המצב, אז המורים הוליכו את הציבור שולל לאורך כל הדרך. היה ברור מראש שמדובר כאן על הארכת יום העבודה, בדיוק בשביל למנוע את הצורך להשלים הכנסה ב"חינוך אפור". המורים, אגב, קיבלו את זה בלי להוסיף שעות פרונטאליות (מה שאין באופק). מה שאת אומרת זה שהמורים בעצם לא מעוניינים בשום רפורמה, או שהם האמינו למי שאמר להם שאפשר לקבל תוספת שכר של עשרות אחוזים בלי להוסיף עבודה.
אני אומר את זה באופן יותר בוטה: המורים שאמרו לך את זה מאששים את הדעות של הטוקבקיסט הכי חשוך ב-YNET על המורים שלא רוצים לעבוד. אני רוצה להאמין שהמורים הללו הם מיעוט ושרובם יסתגלו למבנה החדש.
ועוד מילה ארז: אפשר לבקר אותו, את ההסכם שהוא הגיע אליו ואת חבריו להנהגת ארגון המורים, אבל לטעון שכל מה שהוא עבר בשנים האחרונות: המו"מ הממושך, הלעג בתקשורת והשעות בבתי-דין ומול פקידוני אוצר – כל זה היה רק בשביל להשפיל את וסרמן ולנקום בו, ולא מתוך דאגה לעתיד המקצועי של המורים, נראה לי קצת לא מציאותי, שלא לומר מונע מאינטרסים זרים.
1 ביוני, 2011 בשעה 9:41
פשוט ×œ×§×¨×•× ×ותך ×•×œ× ×œ×”×מין
אתה כותב לי "לגבי ה-3000 ש"ח, זו דמגוגיה זולה. שוב דוגמא קלאסית לאינוס הנתונים והפיכתם לכלי אופרטיבי לקידום האג'נדה " .
האם אני כתבתי ששכר מורה מתחיל הוא 3000 ש"ח ? או שאתה בפוסט שלך מנובמבר 2007 מצטרף לבלוף של יולי ויוסי על העלאה דרמטית מ 3000 ל5300 ש"ח??
שים לב שכאשר אני מחשב לך בבקלילות את השכר של מורה מתחיל ,אז תגובתך (כמורה למתמטיקה לבגרות?? ) הינה "החישוב האחוזי הסבוך שלך המצריך יכולות אנליטיות יוצאות דופן".
אגב כל ילד בן 12 שלא ידע לחשב משכורת מורה מתחיל על סמך ההסבר שלי ,יחשב לתלמיד לא מוצלח במתמטיקה .
זה עוד כלום .במקום שתפתח את הסכם העבודה וטבלאות השכר ותביא חשבון יותר "נכון" לשיטתך ,אתה מביא לי עדות של "אישה אחת אמרה " .
אתה מכיר הרבה מורים שיודעים לנתח שכר מורים וגם לתת דיאגנוזה מדויקת ?
האם אתה בטוח שהיא מכירה בכלל מורה מתחיל אחד שעובד במשרה מלאה כולל הכנה לבגרות?
האם אתה מודע לכך שעבור נסיעות יש הרבה מורים שמקבלים החזר שמתקרב ל 1000 ש"ח לחודש ,ואולי המורה העלום שכח להפחית זאת משכרו כאשר דיווח לידידתך?
האם הטלפון השבור שאני כקורא עומד במקום הרביעי בו יש לו סיכוי להביר מידע נכון פשוט בהרבה מחישוב שכר מורה ?
כל הויכוח איתך מתחיל מזה שבתגובתך ( 20 ) אתה מוסיף 50% לשכר ומתמוגג מהיחסיות של השכר החדש לשכר הממוצע ב OECD .בלי לספור בכלל את שעות העבודה שהיתה והעבודה הנוספת .
נתתי לך דוגמא כיצד ניתן על פי שיטתך לעלות ליותר מ 100% ממוצע ה OECD בלי להוסיף גרוש באופן מעשי ,אתה פתאום נזכר לספר לי שאני לא סופר ומשווה שעות עבודה .
קצת פיזיקה לא היתה מזיקה לך .חלוקת השכר החודשי בשעות העבודה החודשיות היא המדד היסודי לבדיקה של עליה או ירידה בתנאי ההעסקה .
כל חשבון שלך שהראה עליה מ 49% ביחס לממוצע ה OECD ל 74% היא פשוט אחיזת עיניים מכוונת .אני מתקשה להאמין שאדם רהוט עם משנה סדורה יכול לכתוב ולהאמין בשטות הזו .
ועוד עניין קטן : תוספת הרפורמה היא 42% .האחוזים האחרים שולמו לכל המשק כולל כל המורים בחטיבות וביסודיים שעדיין לא באופק .
זה שהאוצר משך ולא שילם ,ורן ארז לא פתח בשביתה מידית ,לא יכול להספר כתוספת בגין הרפורמה .
ועוד דבר :אני לא היתי מתפאר בפוסט שלך שאיתי טרח והביא קישור איליו .רב הכתוב שם תלוש מהמציאות .
1 ביוני, 2011 בשעה 9:49
הטיעון "רוב המורים שאני מכירה מתנגדים" הוא לא רציני (רוב החברים שלי הצביעו לירוקה-מימד, שלא התקרבה אפילו לאחוז החסימה).
אני מציע לך את מה שהצעתי בעבר לענת שניידר בנושא האופק: להפסיק להתלהם בטוקבקים ולהתחיל התארגנות במייל ולאסוף חתימות. לא מדובר בעצומת אינטרנט שלא שווה גרוש אלא באיסוף רציני, לא פומבי, שבו כל שם חייב להיות שם של מורה בפועל בבי"ס (כולל בית הספר בו הוא מלמד).
כשתגיעי ל-5000 שמות כבר יתייחסו אלייך בתקשורת ברצינות (ובוודאי כאן). כשתגיעי לרוב המורים הפעילים בארגון המורים (לא כולל גמלאים) זו תהיה רעידת אדמה.
המתנגדים לאופק מעולם לא הצליחו להוכיח שהם מהווים יותר מ-30 אחוז מהמורים חברי ההסתדרות, ולכן כאשר וסרמן טען שרוב המורים מרוצים מהעסקה שסגר בשבילם הם לא יכלו לסתור את הטענה שלו.
1 ביוני, 2011 בשעה 10:12
טוב, זה בהחלט הפך לדו-שיח מיותר. העובדה שאף אחד (פרט לשניים) מן הכותבים/מגיבים באתר זה, ובכלל זה – בטוחני – גם אתה, – לא היו מסוגלים להעלות על הדעת 88% שביעות רצון בקרב המורים באופק. זה מסביר כמעט את הכל. אין רפורמות מושלמות כמו שאין עולם מושלם, אם העובדה הזו לא תופנם, יווצר פה שיח מנותק בין טוקבקיסטים שחיים בבועה שכל הזמן דופקים אותם, תתפתחנה תיאוריות קונספירטוריות ש"רן ארז תקע סכין בגב המורים" ועוד שאר סיפורי פוגי מתובלים בשום פלפל ושמן זית – ביקורת, כשהיא אינה עניינית, מאבדת באחת את הלגיטימיות שלה.
אה, כן, ה"אישה האחת" הזו היא אחת המנהלות המוערכות ביותר בארץ, הגיעה לכ-90% זכאות ב-2010 ותחת חסותה כ-1000 תלמידים.
השד יודע איך פיזיקה קשורה לעניין, אבל שוב – אין לי כל עניין לעסוק במה שאינו קשור לדיון.
כאמור, אין התייחסות עניינית לעובדה שמורי ישראל עובדים פחות מהממוצע הבינלאומי, אין התייחסות לכך שניתנת בימים אלה תוספת היסטורית של כ-10% לתקציב החינוך – רק לטובת שכר, או לכך שמעולם לא הייתה העלאה כה דרמטית בשכר של מגזר כזה או אחר.
ועוד דבר, אני מציע לכל משתתף בדיונים פה, להעלות טיעונים רציונליים המתייחסים לרפורמה (או לכל דבר אחר) לגופו של עניין, מבלי לרדת לפסים אישיים אשר פוגעים באיכות השיח.
כל טוב, ארטור.
1 ביוני, 2011 בשעה 10:16
לרביב × ×וה.
אני כמורה חרוץ ומוערך מדבר איתך בגובה העיניים:
אם הרפורמה הייתה רק הוספת שעות שהייה הייתי מברך עליה, ואתה יודע מה? היית אפילו מוכן להסכים שמדובר בהפחתת ערך שעה.
אני כמורה לא מוכן(!!) שיוסיפו לי שעות פרטניות (שמבחינתי הם הרבה יותר קשות מפרונטליות ואני מוכן גם לכתוב על זה פוסט נפרד המסביר זאת – במידה שעושים זאת נכון) וזה בהקף של כ- 30% בממוצע להקף עבודת המורה בתיכון הנוכחי.
בנוסף אני לא מוכן שיתנו לי "בילט אין" ברפורמה עוד שעתיים קבועות של השתלמויות משמימות. אתה יודע מה? במקרים מסוימים היתי מעדיף "להתלהב" מול כיתה מאשר להשתעמם שעתיים ולהסתכל על השעון.
אני לא מוכן שידחפו לי בכוח עוד שעתיםי בחשבוני של שבוע על ישיבות צוות.
אתה מכיר צורים מקצועיים שיושבים ישיבות כל שבוע שעתיים?
כל שבועיים?
לדעתי גם לא כל חודש.
אז כן, תמורת כל החבילה הזאת להעלות את המשכורת ב- 42% (השאר זו תוספת לכלל המשק) זו עיסקה גרועה.
וכן, אני לא רוצה אותה!
על מה אתה מלין?
מורה מצטיינת אמרה לי לא ממזמן: אין לי בעייה להישאר לפעמים עד 16:00 בית הספר להשלמות עבודה ( לא ברפורמה). אבל לפחות פעם בשבוע חשוב לי להיות מוקדם בבית ולהיות עם הבן שלי שחוזר מבית הספר.
במילים "אקדמיות" היא אמרה שהיא תעדיף משרה חלקית בלי קשר לשעות שהיא עובדת היום.
איני מבין מדוע הינך רואה מורים תיכוניים פותחים עיניים, רואים מה מציעים להם ואומרים "לא, תודה. עדיף לי ההסדר הקודם".
הם לא עצלנים, הם מבינים.
1 ביוני, 2011 בשעה 11:38
לזיו - ×תה מחזק ×ת מה ש×× ×™ ×ומר
היום המורים יושבים בהשתלמויות משמימות – רק שזה לא נמנה להם במניין השעות (רק בגמולים) ולכן גם רבים מהם לא טורחים להופיע.
ישיבות צוות אותו דבר – מסכים אתך שאין צורך בשעתיים בשבוע. אבל מה קורה היום? יש שעה במערכת שמשוריינת לישיבת צוות. היא כמובן לא נספרת למורים במניין השעות וברוב המקרים היא גם לא תתקיים. אם המורים ברי מזל והשעה היא בסוף היום, הם ילכו הביתה. ברפורמה הם יצטרכו להישאר. אבל הרפורמה לבדה לא תכניס תכנים לישיבות. את זה מרכזי הצוותים יצטרכו לעשות.
המורה שרוצה להיות עם הבן שלה תוכל לעשות את זה ביום החופשי שלה. במה היא שונה מכל עובד אחר?
מה שאני אומר הוא פשוט: ברפורמה יש הרבה פגמים, לא בטוח שאת כולם ניתן לתקן. אבל הקולות שנשמעים בנוסח דורה מבטאים חוסר מוכנות להסתגל לעולם החדש – וזה עולם שבו עבודת המורה תראה אחרת לגמרי – לא עוד משרה לאמהות ו"משכורת שנייה".
ואם אנחנו כבר בדוגמאות אישיות: אני כבר לא עוסק בהוראה, אבל אשתי עדיין כן. היא תחזור היום מהעבודה ב-19:00, בלי רפורמה ובלי נעליים. על השעות של התגבורים ישלם לה מישהו (זה לא במשרה, כמובן) על השעות שמסיום היום עד תחילת התגבור לא ישלם לה אף אחד (היא תבדוק בזמן הזה מבחנים של 3 כיתות) אחרי שהיא תגיע הבית, יהיו לה עוד טלפונים לפחות עד 22:00. אני יודע שהרפורמה לא תשנה את זה, אבל היא לפחות תכיר ותתגמל אותה על העבודה הזאת. ו-42% זה לא המון, אבל בהחלט תוספת משמעותית.
1 ביוני, 2011 בשעה 12:05
רביב,
תגובות קיצוניות כמו של דורה היו פה באלפים סביב אופק חדש. מי שאמר דברים כמו שאתה אומר עכשיו (ורלוונטים בדיוק באותה מידה לאופק) זכה למטח של ביצים (או שנחשד כמגיב בתשלום) ולא חזר לפה יותר.
בקרב מורים בכל העולם יש התנגדות לשינוי. ומה הפלא? כל שני וחמישי מנחיתים עליהם רפורמות-אינסטנט, משנים תוכניות לימודים, מביאים איזה טרנד חם מהאקדמיה, מודדים אותם וכן הלאה. אנשים במצב כזה נוטים לשמרנות – מעדיפים להיות במקום גרוע ומוכר מאשר לנסות דברים חדשים.
הדרך לשכנע אותם לא עוברת דרך אמירת "אתם עצלנים" או "אתן לא מקצועיות וחושבות רק על ילדים וכביסה".
1 ביוני, 2011 בשעה 12:31
איתי,
אני האחרון שיאמר "אתם עצלנים", אבל המורים, מנגד, חייבים לזנוח את הרטוריקה שאומרת שהרפורמה מחורבנת כי לא נוכל לחזור הביתה מוקדם. במקרה כזה אין להם קייס והם יאבדו את התמיכה הציבורית ובצדק.
כמו שכבר אמרתי, אני חושב שברפורמה יש בעיות קשות. בראש ובראשונה, ולזה כמעט ולא התייחסו כאן, לא מצאתי אזכור למחויבות המדינה להקטנת כיתות ולשיפור תנאים פיזיים. אם היתה כזו, היה אפשר לבדוק בכל שנה האם המדינה מחויבת לרפורמה כמו שהמורים מחויבים לה. אין ברפורמה מה שיבטיח שבמקביל להרחבת משרת המורה יש כאן שינוי מדיניות שכולל גם ביסוס של העבודה המאורגנת וחיזוק מעמד המורה(1000 חוזים אישיים זה מעט בהשוואה למה שהולך היום במערכת, אבל לא ראיתי שתמורת ה-1000, משרד החינוך מבטל את כל מתווי ההעסקה המוזרים שהוא מנהיג היום). בהעדר הסכמות כאלו – הבטחת שקט תעשייתי לחמש שנים נראית לי מוגזמת. יש גם את נושא הפנסיה ול"זכות הבחירה" האם להיכנס לרפורמה אני לא מתייחס בכלל, היה ברור מההתחלה שאין בזה כלום.
מצד שני, כדי לבקר את הנקודות האלה, צריך לבוא ביושר ולהגיד שהעיקרון של יום עבודה ארוך תמורת תוספת משכורת הוא מוסכם וידוע מראש. המורים שדורה ציטטה כאן לא מסכימים אפילו לעיקרון הזה ולכן לא ברור על איזה בסיס הם רוצים לבנות רפורמה.
אני חושב שבהשוואה החוזרת ונשנית שלך בין ארז לוסרמן אתה מתעלם מהנסיבות. ארגון המורים עשה נכון כשנלחם באופק, ומאידך כושר המיקוח שלו נפגע מאד בעקבות ההסכם של ההסתדרות. להאשים אותו עכשיו שהוא "הגיע לאותן תוצאות ביותר זמן" זה לא ממש הוגן.
1 ביוני, 2011 בשעה 14:34
מדוע ×ין ×ירגון ×”×ž×•×¨×™× ×ž×¤×¨×¡× ×ת ההסכ×?
העניין תמוה בעיני מאוד. הרי שקדו עליו ימים ולילות, ניהלו משא ומתן קשה, מה יש לאירגון המורים להסתיר?
ישנן מספר אפשרויות:
1-ההסכם כולל דברים שלא יהיו לרוחם של הרבה מורים וכן עדיף להסתיר דברים. טקטיקה זאת אופיינית בעיקר לאנשים או לאירגונים דיקטטוריים.היא פסולה כיון שזה רק ענין של זמן עד שהאמת תצא אל האור.
2- האירגון יפרסם חלק או את עיקרי ההסכם -וזה יהיה מיותר.
3-אם ההסכם מעולה ורן ארז בעצמו כתב באיגרת למורים שבתום המשא ומתן הוא יעדכן ויפרסם את ההסכם במלואו- מה פשר העיכוב? האם התעוררה בעיה משפטית? או שמא האוצר אינו מסכים למספר סעיפים או שהדברים אינם סגורים לחלוטין?האם צריך לעגן את הרפורמה מבחינה חוקית?
ימים יגידו ואלה ספקולציות אך עדיף לנהוג במדיניות שקופה וגלויה, תהיה המציאות מרה או רעה או שניהם.
בעיה נוספת ישנה במספר בתי ספר תיכוניים שאליהם הוזמן רן ארז לפני ההסכם וגם אחרי חתימתו:אין האיש מסוגל להרים את כפפה- ובמקרה זה את ההזמנה-ולהופיע שם. מהיכרות אישית, ידוע לי שב"אורט "עכו- חטיבה עליונה רן ארז קיבל שריקות בוז לתכניותיו, כך שזה רמז עבה למה שבאמת קורה בכמה מוקדים חשובים. כך גם קרה לפני ארבעה חודשים בכנס ועדי מורים בבית מלון ידוע בחיפהמלון "דן כרמל, שם הוצגו לו שאלות ענייניות ואילו מר ארז התחמק מהן, כפי שהתחמק ביום ראשון בראיון עם גאולה אבן. וכל הדברים האלה מצביעים על מגמה של רן ארז המנסה לברוח מכמה שאלות נוקבות.
נושא אחד קרדינאלי כבר ברור כעת:ההצטרפות לרפורמה לא תהיה רשות אלא חובה עד 2014. זה אומר הרבה על מהימנות דברי ארז עד כה.
1 ביוני, 2011 בשעה 15:21
לרביב × ×וה.
אנחנו מדברים בשני לוולים שונים.
"היום המורים יושבים בהשתלמויות משמימות – רק שזה לא נמנה להם במניין השעות (רק בגמולים) ולכן גם רבים מהם לא טורחים להופיע.".
כן, חד פעמי אני מוכן לסבול על מנת לקבל את הגמול. האם זאת סיבה לחייב אותי בשעתיים בשבוע לכל החיים? מישהוא פה השתגע?!
אגב, באופק חדש (ואני מנחש שגם בעוז יהיה אותו הדבר) ההשתלמויות הבית ספריות לא נחשבות לגמולים או במקרה של אופק לעלייה בדרגה – את זה צריך לעשות בנפרד.
ל-א ר-ו-צ-ה !!!
תן לי לבחור את מה שמעניןי אותי ואת הרמה הרצויה (קורסים אקדמיים לדוגמה).
42% זה הרבה כסף? (כן, אני לא מזלזל בזה). תוספת של 8 שעות + הכנה לבגרות תתן את אותה תוספת בלי להישאר עד 16:00 כל יום וכל השנה עד 20 ביוני.
התלמידים בפעילות ( וזה קורה כמה פעמים בשנה) אל תכריח אותי להתחלק בכסא עם המורה לפיזיקה ולשתות נס קפה עלית.
אשתך תגיע היום מאוחר כי היא נותנת תגבורים, כל הכבוד לה (ואני לא ציני).
גם אני נתתי תגבורים עד אין סוף לפני הבגרות, אבל אחרי הבגרות "לא רואים אותי". יד לוחצת יד. לא קיבלתי תשלום, אבל ברור שכאשר לא צריך אותי אז לא צריך אותי.
ברפורמה אני ואשתך נצטרך להיות בבית הספר עד 20 ביוני עד השעה 16:00 למה??? מה יש לי לחפש בבית הספר לאחר הבגרות עד 16:00 מה אני אמור לעשות בדיוק?
אז נכון שאשתך עובדת עכשו קשה, אבל כמה פעמים בשנה זה קורה?
האם זה מצדיק שיחייבו אותה כל יום להישאר ככה רק בגלל שפעם בשנה היא צריכה להישאר ולפחות תקבל כסף על זה?!
וכל זה מסתכם במה שאני אומר וחוזר ואמר: המצב מרע את מצב המורים גם של המתנדבים שבהם שלא סופרים שעות.
אתה שואל אייך בונים רפורמה? תעלה את תוספת העבודה, אבל תתן פיצוי מתאים.
מה שעשו פה זה אופק חדש פחתו או יותר עם מספר הבדלים שאני עדיין לא בטוח מה יותר טוב. (אל תשכח שבאופק עובדים 10% פחות מאשר עוז לתמורה יחסית לעולם הישן ששם התיכונים עבדו 20-30 אחוז פחות.
1 ביוני, 2011 בשעה 15:42
ועוד הערה לאיתי
אם הייתי יכולה לשים יד על הנוסח המלא של ההסכם שנחתם בין הממשלה לבין ארגון המורים ב- 1980 -1981, הייתי מוכנה אפילו לכתוב פוסט שלם שיאיר את עוז לתמורה בהקשר הנכון שלו.
לצערי הדיון כאן אכן מתנהל ברמה של – כמה אני מורה פלוני – ברגע הנתון הזה מרוצה מההסכם, בלי להתייחס להשלכות אורך ורוחב על המערכת כולה ומכאן גם על עצמי כמורה בעוד ארבע שנים.
מי ששם את האצבע במקום הנכון לדעתי הוא חמוד (נכון לרגע זה, תג' 9 )
1 ביוני, 2011 בשעה 23:20
1. נכון, המורים חייבים לזנוח את הרטוריקה שאומרת "הרפורמה מחורבנת כי לא נוכל לחזור הביתה מוקדם".
לא בגלל שזה מוציא אותם עצלנים אלא כי זה מוציא אותם עדר של עיזים עיוורות.
זאת משום שהם בחרו שוב ושוב ברועה שהעיקרון "יותר שעות תמורת יותר כסף" היה חלק מרכזי ביותר במצע שלו לקידום מעמד המורה ושיפור שכרו.
אני תמכתי ועדיין תומך בעוז לתמורה המקורית, שגם היא מגדירה משרת מורה כ-40 ש"ש. הדמיון בינה ובין ההסכם שנחתם הוא כמו הדמיון בין סוס ערבי אציל לגמל צולע.
2. זה כן לגיטימי להשתמש ברטוריקה "אנחנו נותנים הרבה מאוד ומקבלים מעט מדי" – ולזה אני בגדול מסכים. אם הפיצוי היה הולם, אז כל מי שרוצה או מוכרח לצאת מוקדם ממקום העבודה (חד הוריות למשל) היה מוריד את אחוזי המשרה.
3. לבעיות שזיהית כמרכזיות בהסכם המתגבש התייחסתי בסעיפים 1+4 במאמר.
4. לעניין ארז ווסרמן, הנה עוד משל (שכמובן אינו מתאים לגמרי לנמשל).
פרס ורבין חתמו עם אש"ף על הסכם אוסלו. אנשי הליכוד שפכו עליהם אש וגופרית, האשימו אותם (לא במלים אלה) בבגידה ונשבעו אמונים לא"י השלמה, לדין נצרים כדין ת"א ולירושלים המאוחדת. והנה בהגיע היום, הם נסוגו בהדרגה לקווים שהוחזקו בעבר ע"י אנשי מפלגת העבודה ואפילו מרצ:
ביבי החזיר שטחים בהסכם וואי, שרון אבי ההתנחלויות עשה את ההתנתקות, אולמרט חילק את ירושלים וביבי הקפיא את הבנייה והסכים בנאומו האחרון למדינה פלסטינית עם חילופי שטחים.
עכשיו בוא נניח שאתה איש א"י השלמה, האם אתה יכול לסלוח למנהיגי הליכוד על התנהגותם בשל הטענה ש"הכל באשמת פושעי אוסלו", או שאתה חושב שאנשי הליכוד סטו מדרך הישר ומהמנדט שניתן להם לשמור על ארץ ישראל?
ולעומת זאת, אם אתה איש של "אמצע הדרך" בין ימין לשמאל (לא היית רוצה לחלק את הארץ אבל מבין שאין ברירה ושהזמן פועל לרעתנו). אתה רואה שראשי ממשלה מהליכוד מאמצים בסופו של דבר את הדרך של העבודה-מרצ, אבל עושים את זה עם זגזוגים קדימה ואחורה ותוך תקיעת מקלות בגלגלים. האם אתה מלא הערכה לראשי ממשלה מהליכוד או שאתה אומר לעצמך "כולם כבר יודעים איך זה ייגמר, אז לא חבל על כל השנים שבזבזנו"?
2 ביוני, 2011 בשעה 11:45
בקו ×œ×—×™× ×•×š השבוע יש התיחסות ×œ× ×מר ×›×ן
ומבהירים שם את ההתלבטויות בנושאי תוספת שחיקה מוקטנת, חטיבות בניים והצטרפות בכפייה.
2 ביוני, 2011 בשעה 12:00
×כן ההצטרפות לעוז לתמורה -בכפייה
מסתבר שלא רק שהיא ההצטרפות אינה מרצון אלא היא תהיה חובה תוך 3 שנים.
בנוסף, הסתרת פרטי ההסכם או הנספחים הסודיים מלמדת על הדרך שבה ראשי אירגון המורים פועלים:הם רוצים שקט, לפחות עד סוף החופשה הגדולה של הקייץ.
זה עוד סימן כיצד אירגון המורים מדרדר מיום ליום בנוסף לרפרומה שממילא אינה מועילה עם המורים.
בסופו-של-דבר האמת תצא אל האור ונראה שהיא תהיה יותר שחורה ממה שניתן לחשוב.
2 ביוני, 2011 בשעה 12:31
שמוליק, המאמר בקו לחינוך מעלה חלק קטן מאוד מהשאלות שנותרו פתוחות ביחס להסכם, אבל אין שום תשובה לגבי אף אחת מהן. גם קו לחינוך, כמו עבודה שחורה, לא קיבלו תשובות מארגון המורים.
2 ביוני, 2011 בשעה 12:36
×›×•×•× ×ª×™ :
שמערכת קו לחינוך מתייחסת לטוקבקים שלנו ויש מי שקורא אותם. ועצה לייעול : אולי סגנון מסוים (שנפגעתי בו "במקצת"…) ראוי שיעלם לאור זאת
2 ביוני, 2011 בשעה 18:40
סוף סוף-×”×”×¡×›× ×ž×¤×•×¨×¡× ×‘×תר המורי×
http://www.irgun-hamorim.org.il
למי שרוצה לדעת פרטים מדוייקים.הלחץ על רן ארז עוזר, הא?
4 ביוני, 2011 בשעה 2:05
×”×¤×¨×¡×•× - והבחירה/כפייה
הפרסום באתר אמנם עונה באופן חיובי על כמה שאלות, אבל עדיין נותרו הרבה שאלות פתוחות, והוא עדיין מגמתי (שעון נוכחות כדי שהמנהלים לא יכריחו אותנו לעבוד שעות נוספות – נו באמת) ומציג את ההישגים החלקיים שאכן קיימים בהסכם.
כל נושא הכפייה/בחירה הוא תירוץ ותחליף בעייתי לכך שלא מתקיים דיון דמוקרטי אמיתי בארגון על ההסכם, כולל הצבעה של החברים והחברות.
גם אם מבחינת הממשלה מוסכם לאפשר חופש בחירה, מבחינת המורים בארגון זה מאד לא רצוי שהחברים יועסקו על פי כמה חוזים שונים – זה מפצל את הכוח המאורגן של המורים.
4 ביוני, 2011 בשעה 5:41
אייל
השרץ כבר הוכשר. זו השורה התחתונה.
בי"ס יכול להעסיק מורים לפי חוזים רבים ומגוונים.
זהו הלו"ז של הסכם.
למורים ניתן לבחור לכאורה, אבל כשהמנהל מחלק בונוסים? הלכה גם הבחירה.
עכשיו, אחרי שנים של ייבוש משכורות המורים והמערכת בכלל נשאר רק להתווכח מאיזה ברז שהתחיל פתאום לטפטף, עדיף לשתות.
5 ביוני, 2011 בשעה 16:17
עוד כמה ×ž×œ×™× ×‘× ×•×©× ×—×©×•×‘ ×–×”-גימל××™×
יחס לגימלאים מעיד על מהות העניין כולו כי מה שקורה עם פעילים יגיע, יותר מהר ממה שאתם חושבים -לגימלאים.
וסרמן מכר את הגימלאים בכלל ושל גימלאי המכללות בפרט, מטעמי אינטרס של משא ומתן. אף פעם לא אומרים את האמת למורים והמורים מצידם- לא דורשים אותה. ראו בבחירות להסתדרות המורים- רק ממחצית ניגשו לבחירות.
קיצור חופשת הקיץ עוררה את המדינה
וטוב שכך- מצד שני- זאת הזדמנות להראות למורים על מי הם סומכים..עכשו, כששני הארגונים קבלו כל טוב ממשרד החינוך- הם לא יעיזו למחות ובוודאי לא לשבות.
הרפורמה הייתה צריכה להיעשות בשכר בלבד ולא במשחקי שעות. מורה טוב תמיד הקדיש ללא חשבון ובכך צריך להתמקד.!
9 ביולי, 2011 בשעה 1:39
בוז לתמורע!
בוז לתמורות!
לפני שאתחיל בכתביי ארצה לתת לכם, קוראים וקוראות, יקרים ויקרות קצת רקע.
אנוכי מורה צעירה. אני מאד אוהבת את עבודתי בהוראה, נהנית ממנה, ורואה בה שליחות.
אך לא עליי הדיון, הנושא שעליו אני כותבת מדבר על הסכמם של הארגון עם משרד החינוך.
ברצוני לתת לכם תמונת מצב מתוך בתי הספר ורגשות אישיים של מורים.
החינוך הוא שליחות לדור העתיד, יצירת מדינה חיובית יותר בעלת חזון וערכים. הכול מתחיל מהבית- וגם בית ספר הוא חלק מהבית. החינוך הוא ירושה שאנו נותנים לילדינו על מנת שימשיכו את דרכינו וישכללו אותם.
העתיד, החברה, הרופאים לעתיד, מדעני העתיד, יוצרי העתיד. הרי חינוך פותח בפני האנשים פתח למקצוע ולהתפתחות מכל סוג.
כרגע במדינה קטנה כמו מדינתנו, הנתונה ללחצים מתמידים, בטחונים ואף קיומיים, החינוך הוא פתח רחב, והרחבת אופקים.
הלוא אנחנו כעם היהודי נחשבנו מאז ומעולם לעם הספר, עם של למדנים ומלומדים.
החינוך היה תמיד ייחודו של עמנו ומה שהביא אותנו בחזרה לאחר 2000 שנות גלות לארץ ישראל, ומה שיצר את מדינת ישראל למדינה מצליחה למרות כל האילוצים, וישנם אילוצים.
אין ספק שלמורים יש תפקיד חשוב בעיצוב אופייה של מדינת ישראל היקרה מפז!
אך לא על מדינתנו אני רוצה לדבר, אלא על מצב ההוראה.
שהתקבלתי למערכת החינוך בתור מורה, בחרתי להשתייך לארגון המורים. האמת לא ידעתי מהם ההבדלים הגדולים בין הארגון להסתדרות. אך התייעצתי עם כמה מעמיתיי וייעצו לי להיכנס לארגון .
הסיבה: הארגון נלחם באופק חדש. "אופק חדש" נחשב בזמנו בעינינו המורים לדבר שלילי מאד.
הארגון כל הזמן דאג לעדכן אותנו במאמצים הנעשים ליצור הסכם טוב יותר, חיובי יותר, ראוי יותר ומכבד יותר את המורים ואת מקצועם.
אבל, התנאים להסכם החדש נשמרו בסודי סודיות. כמו מתכון סודי לקפסולת קסם. אפילו נציגי הארגון בבתי הספר לא ידעו (או לחילופין לא רצו להגיד על מה מדובר). בכל אופן, אנו המורים בטח שלא ידענו מה מתרחש בחדרי חדרים.
נכון כגודל הציפייה, גודל האכזבה.
ואז התחילו לרוץ השמועות וההדלפות לאמצעי התקשורת היותר חברתיים.
איך לומר בפשטות-האכזבה הייתה גדולה מנשוא!
ריח הקפה המעורר באוויר חדר המורים הסוער התחלף בריח עצוב.
הרי כל הזמן בטחנו בארגון, האמנו בו- האמנו שיביאנו באמת להסכם טוב יותר. ומה הגיע? הסכם גרוע יותר מבן דודו- "אופק חדש"- אל תתנו לשמות ההסכמים להטעות אתכם.
הרי זה לא סוד שמאז רפורמת "אופק חדש" אלפי מורים מבתי הספר העל יסודיים בחרו לעזוב את ההסתדרות ולהצטרף לארגון ועוד בבהלה, כמה שיותר מהר העיקר לברוח מאופק חדש- הרי סודיות הארגון במשך כמה שנים השתלמה. המסע אל הלא נודע השתלם- מספר החברים גדל, התקציבים של הארגון גדלו (כי כל מורה משלם על השתייכותו לארגון) והכוח של הארגון התעצם פי כמה וכמה מכוחו המקורי.
ממה נבעה האכזבה?
האכזבה נבעה מכמה סיבות.
לפי הרפורמה: על פי הרפורמה, ייאלצו המורים לעבור מ-24 שעות עבודה בשבוע ל-40 שעות, תמורת תוספת של 42 אחוזים לשכרם. לכך יתווספו תגמולי שכר על פי פרמטרים של תפוקה ותשומות וכן שלושה אחוזים בגין שחיקת השכר לאורך שנים, וכשישה אחוזים תוספת שמוענקת לכל המגזר הציבורי.
16השעות הנוספות כוללות שש שעות הוראה פרטניות, בהן המורים יתגברו קבוצות קטנות של תלמידים. עשר שעות ייחשבו "שעות שהייה" – חמש לטובת צרכי בית הספר (מפגש עם הורים, ישיבות והשתלמויות) וחמש "עבודת מורה", שיוקדשו לבדיקת מבחנים ועבודות. עד היום, השעות הללו לא חושבו במאזן השכר.
כל זה אמיתי- ולא שקר. לזכותו של רן ארז יאמר שהוא אכן מאמין שצריך לתגמל את המורים וביקש לעשות שינוי אמיתי.
להלן הבעיות:
1. מוספים למשרת המורה 66% אחוזי משרה ורק 42% מתנאי השכר- כלומר ערך השעה של מורה יורד.
2. שעות פרטניות הן נדבך חיובי- אבל לפי מה שאני יודעת כי אנו מקבלים אפשרות לתת שעות פרטניות ותמיד רק תלמיד אחד מגיע בסוף היום אם בכלל. לתלמידים נורא קשה להישאר מיד עם תום הלימודים- הם רעבים, מותשים ולא מרוכזים בשעות הצהריים המאוחרות- לכן בפועל הדבר לא ישים כי 6 שעות הם המון ולא יגיעו תלמידים. בוא לא נשכח כי תנאי הזנה בבתי הספר העל יסודיים כלל לא קיימים ולא יהיו בטח לא בשנים הקרובות.
3. 5 שעות שהייה לצורכי בית הספר- רק יוכלו להכניס לנו עוד דרישות ועוד מטלות כאילו אין לנו די והתר עבודה- ואל תבינו אותי לא נכון. אני מאד בעד ישיבות צוות- אך לישיבת צוות מספיקה שעה וזה די והותר – מקסימום שעתיים. שעות אלו הן פתח לדחיפת עוד ועוד מטלות על ידי מנהלי בתי הספר.
4. 5 שעות בדיקת מבחנים- אחד היתרונות בעבודה בהוראה היא היכולת לשלב עבודה עם בית. כן וזה לא בושה. אנחנו גם ככה בודקים מבחנים וכותבים מערכים- דרושות לכך יותר שעות עבודה. כל מורה בודק ומכין מבחנים. גם ככה אנחנו צריכים להיות מתוגמלים על שעות העבודה הללו. מה זה משנה אם אבדוק את המבחנים בתוך כתלי בית הספר או מחוצה לו. הרי אינני יכולה להתחמק מעבודה זו.
יתרה מזו, מורים רבים מרגישים נוח יותר לעבוד בביתם הפרטי, בקשט שלהם, עם המחשב האישי שלהם. אני רוצה לראות את מר רן ארז היקר בודק מבחנים ומכין מערכי שיעור מענינים ברעש שיש בחד מורים- ושלא יעבדו עלינו עם "פינה אישית"- כי לא תיהיה כזו וגם אם כן הרעש בחדר מורים הוא בלתי נתפס ולא מאפשר עבודה יעילה.
5. כרטיס נוכחות- אין זה סוד שבית הספר מייצר רבים ימים של פעילויות- בעיקר לקראת חגים וסוף שנה הלימודים מסתיימים מוקדם, לחץ הבחינות נגמר ואנחנו המורים נצטרך לשבת בחוסר מעש יום יום עד שעה 4 על מנת לחכות להחתים את השעות שמא לא יורידו לנו מהשכר.
6. תוספת השכר היא עבודה בעיניים. תוספת השכר תלקח על ידי מס הכנסה- כפי הנהוג במדינת ישראל. יתרה מזאת בכסף שנשאר נצטרך להוסיף למטפלת שתיקח את הילדים לאחר הצהרון או לתת לילדינו היקרים להיות בחוץ עד 5 (כי העבודה תסתיים רק ב4..).
וזה לא הכל!
אין זה סוד שמקצוע ההוראה הוא מקצוע "מנושה" המאפשר קיום חיי משפחה תקינים, חזרה מוקדם וזמן איכות עם הילדים. נכון שזה לא מקובל בארצנו היקרה. היום מקובל ללכת ולעבוד במשרות שדורשות מהאדם ובעיקר מהנשים לוותר על המשפחה ולעבוד משעה 7 עד 17:00).
זמן איכות עם הילדים לא בא בחשבון- אם בכלל אפשר להביא ילדים לעולם קריריסטי ותובעני כל כך. היום הרי שום משרה לא מאפשרת שילוב בין בית לחוץ כי אפילו משרות המגדירות את עצמן משרות אם- אינן מתאימות את עצמן לשעות של הוצאת ילדים מהצהרונים אפילו!
ולכן היום נשמעות קריאות גנאי כלפי מורים, יותר מכון מורות, אשר בחרו במקצוע ההוראה כדי לשלב יחד חיי משפחה. האם זוהי בושה? חד משמעית לא. יתרה מזו, כבר הוכח במדינות "מערביות" כי שעות עבודה מרובות מפיקות לתפוקה לא יעילה. שעות מרובות בעבודה אינן מביאות לידי תוצאות טובות- והמורה זקוק לתוצאות. אני לא מתביישת בכך שאני רוצה לסיים מוקדם וגם לא מתנצלת- אני מאמינה מאד ביכולות הוראה שלי ומשקיעה המון שעות בעבודתי גם מחוץ לכותלי בית הספר- אבל בזמנים הנוחים לי.
אל תאמינו לשקר של הארגון כי הרפורמה תאפשר למורים לסיים את כל עבודתם בין כותלי בית הספר- כי עמיתיי המורים אשר עובדים במסגרת אופק חדש יכולים לספר לכם שהמטלות רק גדלו- וכי העבודה בבית נשארה זהה ואף הוכפלה.
בשנים האחרונות יש אופנה של יצירת "רפורמות" בהרבה מאד תחומים- וכי אפשר להגיד כי במקרה הספציפי הזה הרפורמה רק מאפשרת לרן ארז ושר החינוך גדעון סער להכיתב מעל דפי ההיסטוריה של מדינת ישראל.
אבל הנושא הכאוב ביותר הוא העובדה שארגון המורים מפרסם בשלטי חוצות שעולים מיליונים את הרפורמה – מהכסף שהוא קיבל מזיעת אפם של המורים ושימוש בכסף זה ללא אישור של המורים- וכי הפרסום בנושא זה אין לו מטרה ברורה שעוזרת למורים- הרי פרסום נועד לחברות שרוצות לקדם מוצרים ולמכור- וכי הארגון רק מכר לנו לוקשים- אבל באלגנטיות.
אני מקווה שתבינו כי מסמך כתוב זה משקף הלך רוח בקרב מורים רבים שנשארו דוממים ומפחדים להביע דעה מאי אלו סיבות.
ולא שאני נגד רפורמה- אבל אם לארגון היה כל חשוב לשפר את מעמד המורה- התוספת הייתה אמורה להגיע ללא תוספת בשעות.
ולגבי המתלוננים על המורים ועל תנאיהם- הוראה היא קרירה לכל דבר ואנחנו לא צריכיםאת הרפומורות שיהפכו את ההוראה ל"קריריה"- כי לצערי קריירה במדינתנו, בניגוד למדינות המערב האחרות היא עבודה שמוקדשת כל כולה לעבודה בכל שעות היום החיוניות ללא זכר למשפחה.
אז לפני שכל המשרדים והאנשים הפרטיים המקטרגים על ציבור המורים- תדרשו אצלכם שעות עבודה נורמליות שיאפשרו לכם גם לחיות בצורה הולמת תוך שילוב הבית והמשפחה!
בברכה.
מורה כואבת מהתוכנית.
12 ביולי, 2011 בשעה 3:02
התרמית הגדולה
משבוע עבודה בן 24 ש' של 45 דק', נדרשים המורים לעבור ל 40 ש"ש של 60 דק' לשיעור ! במתמטיקה פשוטה שבוע העבודה החדש יהיה פי 2.22 מהמקובל כיום!
1 באוגוסט, 2011 בשעה 19:19
×•×”×’× × ×•×ª צוחקות כל הדרך ×œ×‘× ×§...
הגננות תעבודנה בתוספת של כשלוש שעות שבועיות ותקבלנה תוספת של כ-2000 ש"ח {16%).
הסייעות תקבלנה כ-200 ש"ח (5%).
והמורים יוסיפו כ-80% עבודה ויקבלו תוספת של כ-40%.
הכיצד? מי ישן בשמירה?