ההישגים המדומים של אהוד אולמרט

הברווז הצולע, אהוד אולמרט, רוצה להרוויח זמן ולהישאר על כסאו תקופה ארוכה. שיקולים כגון ניהול מדינה השרויה בסבך בעיות וסמכותו המוסרית נעלמו מרשימת ה"הישגים" בנאומו. מאת: דניאל בלוך

הרבה כבר נאמר ונכתב על נאום ההתפטרות כאילו של ראש הממשלה, אהוד אולמרט. הוא אמנם מרגע הנאום ברווז צולע, אך זו תהא כנראה צליעה ארוכת טווח. אולמרט רוצה להרוויח זמן ולהישאר על כסאו עוד חודשים רבים, בהנחה שהיו"ר החדש של קדימה לא יצליח להרכיב ממשלה בכנסת הנוכחית. אולמרט שוכח שיש לנו עניין עם ניהול מדינה המצויה בסבך של בעיות מדיניות, ביטחוניות, כלכליות וחברתיות ובמצבו אין לו סמכות מוסרית לנהל את העניינים הממלכתיים במלוא הסמכות. אגב, אינני בטוח כלל ועיקר שלא ניתן יהיה להרכיב ממשלה חדשה בכנסת הנוכחית. ברור לכל שבחירות מיידיות תבאנה לראשות הממשלה את ביבי נתניהו. יש רוב של ח"כים שאינם רוצים בכך – קדימה, העבודה, שתי סיעות הגמלאים, מרצ והמפלגות הערביות – 70 ח"כים. לכן לא מן הנמנע שציפי ליבני, למשל, בגישתה המדינית, תצליח להרכיב ממשלה, כאשר חלק מהח"כים נמנעים מהצבעה על מנת להיפטר מאולמרט וכדי לדחות את הבחירות למועד מאוחר ככל האפשר.

בינתיים, יש להתכונן לפריימריס בקדימה ולסכם, ככל שניתן, את תקופת אולמרט. בנאום ההודעה על הכוונה שלו לפרוש בחודשים הקרובים הרבה אולמרט למנות את הישגי ממשלתו, רובם הישגים מדומים. הנקודה החיובית היחידה שניתן לומר על כהונתו היא שלא בכל התחומים הוא הצליח לקלקל את הישגי העבר שקיבל בירושה מממשלות קודמות. הוא לא פגע ביציבות הכלכלית ושמר על האינפלציה הנמוכה, על הצמיחה, בעיקר בייצוא ועל מגמת הצמצום באבטלה. אך שום דבר מאלה אינו שייך לפעילותו ויוזמתו והוא הושג במחיר המשך הפגיעה בשכבות החלשות. אם פה ושם חל שיפור קל הרי הוא נעוץ לא ביזמתו אלא בהכרח לקיים את ממשלתו וליישם חלק מן ההסכמים הקואליציוניים עם ש"ס, העבודה או הגמלאים.

נכון, יש תעסוקה כמעט מלאה, אך בשכר נמוך ביותר. סל התרופות הצטמצם ריאלית, הסיוע לקשישים לא גדל ריאלית וחרפת הטיפול בניצולי השואה נמשכת ומתחזקת. דחיית יישום דו"ח דורנר מוכיחה עד כמה גבוה רף הצביעות של הממשלה. גם אם יש לפקידי האוצר שאלות והסתייגויות חייב היה ראש הממשלה לאמץ מיידית את המלצות הדו"ח ולהעניק לניצולים האומללים שביב של אושר בזמן המועט שעוד נותר להם.


תחום החינוך הולך ומתדרדר. משבר ההשכלה הגבוהה מאיים למוטט את המערכת. אין לממשלתו סדר עדיפויות לאומי וחברתי. את מלחמת לבנון השנייה הוא לא הזכיר כלל בנאומו וגם לא ציין כי הליקויים בעורף שנחשפו במלחמה ההיא ובמלחמת הקסאמים בדרום טרם תוקנו. אין פלא ששלטון כזה מצמיח גאידמקים, כשהוא נשען על התדלוק של טלנסקי וראשונטורס. לזכותו מבצע ביטחוני אחד שהצליח והעובדה שלא סתם את הגולל על התהליך המדיני עם הפלסטינים או הסורים. אך הוא גם לא עשה דבר משמעותי לחיזוק הכוחות המתונים בשטחים וכשל במשאים ומתנים בעניין החטופים בצפון ובדרום.


כאמור, זהו רק דיון ראשוני ב"הישגי" משטר אולמרט. יש הרבה מה לתקן במבנה המשטר בישראל. צריך למצוא דרכים לסינון מוקדם של מועמדים לראשות הממשלה ולשרים וצריך לקבוע דרך מתאימה להוציא אישים בכירים הנמצאים בחקירה לחופשה זמנית ודרך לבחור ממלא מקום, זמני או קבוע, מבלי להיקלע למשבר פוליטי ולהכרח בבחירות חדשות. כך, למשל, ניתן לקבוע שבתנאים מסוימים התפטרות ראש הממשלה אינה גוררת אוטומטית את התפטרות הממשלה כולה.

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , , , , , , , ,

6 Responses to “ההישגים המדומים של אהוד אולמרט”

  1. הראל לייבוביץ הגיב:

    מי באמת חשב שאהוד אולמרט יהיה ראש ממשלה טוב, מי התמים הזה?
    זה היה ברור מהיום הראשון שהוא קיבל את סמכויות ראש הממשלה שהתמונה עקומה. רק חיכינו לראות כמה זמן ייקח לה ליפול מהקיר.

  2. איתי הגיב:

    כרבע מהמצביעים, וזה הרבה יותר ממספר האנשים שהעדיפו את פרץ או ביבי

  3. אבי הגיב:

    הערת אגב, שיעור אבטלה של 6.2% הוא אינו תעסוקה מלאה, משום שזו מוגדרת כשיעור אבטלה של 2% והיא קיימת בעולם רק בדנמרק, נורבגיה ואיסלנד.

  4. הראל לייבוביץ הגיב:

    איתי,
    רוב המצביעים בבחירות האחרונות היו פתאים שהאמינו שאולמרט זה שרון וכל האמפתיה לשרון שנלחם בימים ההם על חייו במיטתו בבית החולים גרמה ללא מעט להצביע קדימה לא בלב שלם כשאולמרט מוביל אותה ולא אריק שרון.

  5. איתי הגיב:

    קרא כאן לקט טקסטים על ההתגיסות של התקשורת לאתרג את אולמרט ולהציגו כמועמד העדיף באופן מובהק על פרץ וביבי

    http://www.reshimot.co.il/shooky/17444.asp

  6. אני מעז להניח שפרץ כראש ממשלה היה מגיב בזהירות רבה יותר אחרי החטיפות ולא מסתבך, אם היה יודע להקיף עצמו מהרגע הראשון ביועצים מדיניים וביטחוניים נכונים, אך בכך איני בטוח די הצורך.טעותו הגדולה היתה לקחת את תק הביטחון כאשר הוא נמחץ בסנדביץ' בין אולמרט לחלוץ

Leave a Reply