ד"ר יואב שוהם, רופא קהילתי, מגיב לנייר העמדה שפרסמנו

אם רוצים באמת לשנות את פני הרפואה הציבורית, שרפואת המשפחה היא לב ליבה, צריך לדעתי לצאת למאבק נפרד. מאבק שבו רופאי המשפחה שובתים בנפרד כארגון רופאי המשפחה


[בוקסה=30766]נייר העמדה הבאמת מקיף, רציני, ממוקד ומדויק שנכתב פה הוא מרשים. הסיכוי שהמאבק הנכחי יביא למימושו לדעתי נמוך.

למה? כי הר"י מאגדת במאבק הזה סקטורים שונים עם צרכים שונים, שכולם נקראים "רופאים" אבל  צרכיהם (ודרישותיהם) שונים ולעיתים מנוגדים.

האם באמת המתמחה שנה ראשונה בכירורגיה ורופא המשפחה המומחה חולקים את אותן הבעיות? בבסיס הבעיה זהה- רופא משפחה ומתמחה בפלסטיקה- היו רוצים לתת רפואה טובה יותר וטיפול טוב יותר לעצמם ולמטופלים שלהם. אבל הפתרונות לבעית המתמחים והפתרונות לבעיות רפואת המשפחה שונים בתכלית ומאבק משותף סופו שלא יביא לפתרון הולם לאף אחד מהצדדים לטעמי (אלא אם מחליטים באופן גורף שמכפילים את כמות הרופאים בכל סקטור- אבל בואו נהיה ריאלים- זה לא יקרה).

אם רוצים באמת לשנות את פני הרפואה הציבורית, שרפואת המשפחה היא לב ליבה, צריך לדעתי לצאת למאבק נפרד. מאבק שבו רופאי המשפחה שובתים בנפרד כארגון רופאי המשפחה, מאבק שבו רופאי המשפחה, כמומחים לתחום קובעים מה משך הזמן שדרוש להם כדי ליישם את הפרופסיה שלהם בכל מפגש עם חולה, מה הם תחומי העיסוק שמחוץ לפרופסיה שלהם, מהן העבודות הלא רפואיות שהם לא מוכנים לעשות ×›×™ ×–×” לא חלק מהמקצוע, וכמה חולים ליום , כרופאים מומחים, הם חושבים שאפשר לראות מבלי לפגוע באיכות הטיפול, מהן הדרכים הראיות לשומר על כשירות מקצועית – ובקיצור- מאבק שבו אנחנו דורשים ליישם את נייר העמדה היפה שכתוב כאן, פשוט ×›×™ אנחנו המומחים למקצוע- ולא אלו שבפועל קובעים איך תיראה שיגרת העיסוק שלנו בו, וכי אנחנו לא מוכנים לעסוק בו בשום אופן אחר.

ובישראל, מה לעשות, עיצומים ואזהרות לא שוים את המאמץ. רק שביתה, אמיתית, כואבת לנו ולמטופלים יכולה להביא את הצד שמנגד לתת הצעות אמיתיות לפתרון. במקרה שלנו, אגב, זה אפילו יותר פשוט מהמאבק של הר"י, כיון שמדובר במאבק מול המעסיק. קופ"ח קובעת כמה זמן יש למטופל, וכמה מטופלים ביום, שעות השתלמות, אילו עבודות מותר לאחיות ולמשרד לבצע אילו לרופאים וכו'. אנחנו לב ליבה של הערכת, ועם קצת הפגנת שרירים וקביעה ברורה של מה כן ומה לא, וכן- גם שביתה קצרה, המעביד יצטרך ליישר קו עם המקצוע. אז כן,  זה יוריד זמינות, ויאריך המתנה וכו'- אבל אז יכנסו הקופות למנגנון  תחרות בריא, אך כשהקופה יודעת מה מותר ומה אסור ל"הפיל" על רופאי המשפחה, יצטרכו למצוא דרכים אחרות להשתכלל ולהתיעל. וכל מי שנמצא בקופ"ח , ולא משנה איזו, כבר יודע שיש הרבה מאוד מאיפה לקחת. זה רק ענין של מי עושה יותר שריר.

ניקח נא דוגמא מעמיתינו האחיות, ונראה מה קורה כשמנסים להוסיף להם תחום אחריות או פעולה לביצוע.. כשאחנו נחליט מה אנחנו עושים ומה לא, ומה מקצועי ומה לא- ונעמוד על כך מאוחרים, זהי יעבוד. אם כל אחד מנסה בפינתו הקטנה להגדיר (אל תור כן או לא? דחופים כן או לא? 10 דק או 15 ? וכו וכו).. זה אבוד.  ולגבי תועלת המאבק של הר"י הנכחי לרפואת המשפחה? הלואי שאתבדה.

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , ,

5 Responses to “ד"ר יואב שוהם, רופא קהילתי, מגיב לנייר העמדה שפרסמנו”

  1. ד"ר שוהם חושב שמצבם של רופאי המשפחה פשוט יותר, ×›×™ הם עובדים רק מול קופ"×— – לצערנו, הוא עוד יגלה את 'מלכודת ההפרטה'. את העובדה שבמצב ×›×–×”, שבו יש לו מצד אחד מעסיק ומצד שני רגולטור שקובע סטנדרטים ומימון, פשוט בלתי אפשרי לנהל מאבק מקצועי (בין אם על שכר ובין אם על סטנדרטים).

    בפגישה עם מנכ"ל קופ"×— (כל אחת מהארבע), יציגו רופאי המשפחה את דרישותיהם. מנכ"ל הקופה יגיד 'ואללה, אלה דרישות מוצדקות, הלוואי שיכולתי להיענות להן, אבל במסגרת סל הבריאות – אני מתוקצב עבור תורים של 5 דקות, ואין לי כסף לעוד מזכירות רפואיות. אתם רוצים יותר מזה – לכו לאוצר, תגידו להם שישנו את בסיס התקצוב'.

    וכמובן, שבפגישה עם משרד האוצר הם ישמעו שאין להם שליטה על אורך התור, זה נקבע בקופ"ח, הם לא יכולים להשפיע וכו' וכו'.

  2. איתי הגיב:

    נדב, זו נקודה מעולה – מה הפתרון?

    תיאורטית היה אפשר להציע להלאים את כל קופות החולים ולהפוך את כל עובדיהן לעובדי משרד הבריאות / רשויות מקומיות כמו בחינוך וברווחה.

    אני לא מכיר אף מפלגה בשמאל מעם אחד ועד דע"מ שמציעה או הציעה דבר כזה, כנראה כי כולן מבינות שזו הצעה אוטופית ולא ריאלית.

  3. כמו שאתה יודע, אני נמנע מעיסוק בפתרונות תיאורטיים….
    הפתרון הוא לא לפצל את המאבק. אורך התור של רופאי הקהילה – בדיוק כמו מס' שעות העבודה של המתמחים בביה"×— של כללית – הוא עניין של משרד האוצר והבריאות, לא של הקופות.

  4. יואב הגיב:

    ראשית תודה על התגובות. חומר למחשבה עבורי. אני עדיין חושב שיש לנו כרופאי משפחה בכללית מאבק מול המעביד, "ושהוא ישבור את הראש מול האוצר", ואני אסביר. × × ×™×—, שמחר פורצת שביתה של רופאי המשפחה השכירים. במכבי, ש85% מהרפואה בה היא עצמאית ולא שכירה, בעצם לא תהיה שביתה בפועל. ועכשיו נשבות חודש, ותתחיל זליגת מטופלים לקופה המתחרה… הקופות מתוקצבות פר נפש (עם נוסחת קפיטציה, אבל בואו נשאיר את ×–×” רגע בצד). אין דבר חשוב יותר לקופה מאשר לשמר ולהגדיל את מס' לקוחותיה – ×›×™ מכאן נגזר התקציב שלה. ולכן, אם אנחנו נדרוש את תנאינו, ונשבות, הלחץ הגדול ×™×”×™×” על המעסיק שלנו. הוא לא ישלח אותנו לבכות באוצר – הוא ירוץ בעצמו. ×›×™ כל יום שעובר ואנחנו שובתים, ומטופלים מתחילים לזלוג.. הוא מפסיד את הנכס ×”×›×™ חשוב שלו. אני לא מכיר שסל הבריאות קובע כמה דקות למטופל, או כמה מטופלים ליום לרופא, ואם רופא צריך לבזבז זמן מטופלים יקר על עבודות פקידות שאינן מתפקידו. אלו נהלים פנימיים של הקופות. נכון, שאם ×”×™×” משרד בריאות שדואג להיות רגולטור אמיתי שמייצג את האינטרס של הציבור לקבל רפואה ציבורית מעולה בתמורה למסים שמשלם – אז הוא ×”×™×” הכתובת… אבל אין. ולכן- הקופה היא הכתובת, מולה צריך לנופף בחרב השביתה – ×›×™ ×–×” המנוף ×”×›×™ ×—×–×§ שיש לנו כדי לעמוד על זכותנו לתת רפואה ציבורית טובה. לא צריך שום תוספת תקציב כדי לקבוע בנהלי הקופה שרופא הוא רופא, ושאר המטלות שגוזלות מהזמן היקר של המטופל, יחזרו למקומן הטבעי. ×–×” רק ענין של ועד ×—×–×§ שישמור על המקצוע. כפי שכתבתי – נראה מה יקרה אם יוטלו על אחיות או מזכירות מטלות חדשות שאינן באמת מתפקידן. ראינו את הנסיונות בעבר, וזה ×”×™×” בהחלט משעשע. ×—×’ שמח, יואב.

  5. חן - מיבשים את החולים הגיב:

    בסוף מישהו יצטרך לבצע את המטלות ש"יחזרו למקומן הטבעי". שם במקום הטבעי הוא אנחנו עלולים להיפגד ב- "נראה מה יקרה אם יוטלו על אחיות או מזכירות מטלות חדשות שאינן באמת מתפקידן" –
    מי יגדיר אם המטלות אינן באמת מתפקידן של האחיות או המזכירות?
    ולמי יעברו המטלות האלה?
    לשירות הלאומי, למתנדבים, לעובדי קבלן? (כבר היום אחיות קבלן לוקחות דם במרפאות הכללית, אז זה כבר לא תפקידן של אחיות המרפאה? אפשר לצמצם את מספרן במרפאה?).
    הפיצול בין העובדים הוא מתנה לאוצר ולרגולטור שלא מתפקד.

    מעניין איך עובד המבנה של הר"י ומה האפשרות של רופאי המשפחה לקבל שם יצוג ראוי.

Leave a Reply