הדייג – לקט המלצות קריאה מספר 20
מבחר תכנים מעניינים שעלו ברשת בשבוע החולף. ליקט וערך: נוגה תדמור
פוליטיקה
— באה כדי לעשות. ראיון בעיתון הקיבוצי 'הזמן הירוק' עם שלי יחימוביץ', המוצגת כמי שתוביל ותציל את השמאל בישראל. הזדמנות לקרוא את מכלול דעותיה בנושאים החשובים. הציבור הרחב תולה עכשיו תקוות בעבודה.הישג גדול שלה הוא שינוי סדר היום הציבורי לתחום החברתי-כלכלי. והיא חולקת על הרעיון של ג'ומס לאיחוד השמאל בבחירות הבאות- מפלגת העבודה שלא נחשבה מעולם למפלגת שמאל, היא הפתרון.
— בבלוג שלו 'לא למות טיפש', טוען עידן לנדו כי אם מתייחסים למנגנונים הכלכליים המופעלים בשטחים אי אפשר שלא להבחין בקווי דמיון בולטים בין שיטת ההתנחלויות להתפשטות קולוניאלית, מסתבר על כן שהכיבוש הוא עסק רווחי מאד לכמה אנשים. מה שמעניין הוא שדו"ח של "קו לעובד",אותו הוא מזכיר, מגלה שיש להם פרטנר, הלא הוא מדינת ישראל בכבודה ובעצמה, ליתר דיוק – האוצר
חברה
— פרסום של המכון הישראלי לתכנון כלכלי שהוכן על ידי 'מודלים כלכליים', עוסק בשילוב המגזר הערבי בכלכלת ישראל, בדרך של בדיקת מאפיינים וחסמים קיימים. הוא מתאר את פערי הכנסה ורמת השכלה, העוני והיזמות העסקית, ומציע עקרונות לשילוב על ידי השקעה בהשכלה. מוסד נאמן שליד הטכניון עוסק, במתודה דומה, בשילוב המגזר החרדי. {וראו להלן, על החינוך הטכנולוגי(.
— ברשימה עיונית ומאתגרת עוסק משה הרפז בנושא בין שכונה לקהילה. שינויים בעשרות השנים האחרונות, השתלטות המושג קהילה, גם מבחינה מילולית, על עולם המושגים כיום, וקיומה של השכונה כמקום של זהות מקום ואנשים. דיון על מה שחלף ומה שנשאר עם הגידול בתקשורת העל-מקומית.
— איתמר כהן, 'אופנן', מספר על דיון הנוגע ל"בלוגי', הבלוג האישי שלו. ויכוח ושבחים על המקצועיות וההשקעה המוקפדת ועל כוחם וסמכותם של בלוגרים. שימו לב להערות שלו בקישור, פניה ללא מענה לשטרסלר, ועוד.
— הפאשניסטים נגד הפשיסטים. ביקורת שכתב יואב ליפשיץ ב'ארץ האמורי', על פרויקט 'לא נסתום' של הקרן החדשה לישראל. בטענה שאין המדובר בבניית המחנה הדמוקרטי בישראל אלא בגימיק תקשורתי המיועד לסטייליסטים של תל אביב. אין זה אירוע פוליטי אלא מינגלינג חסר משמעות המלמד שהזכות להפגין מסרים של דמוקרטיה וחופש ביטוי שמורה רק לאלו שהממון בכיסם
סוציאל דמוקרטיה
— יובל צרפתי מפרסם באתר 'גפן', מקומון של זכרון יעקב וישובים אחרים, קריאה למפלגת העבודה סוציאל דמוקרטית. הוא גם בטוח שבוז'י הרצוג על פי ספרו "תכנית עבודה", יכול להועיל מאוד למגמה כזאת.
— למי תודה, למי ברכה. במדורו 'אישית לוחצת', מעלה אבי בן דוד מחשבות על גאוות אנשים משכבת הביניים החיים ברמה נאותה, ויהיו גורם מייצב שלא בהכרח נמצא כל הזמן במרוץ עכברים מול עצמו, מול שכניו ומול שטיפת המוח מעודדת הצריכה הטוטאלית.. ובמדינה שהם יהיו בה עיקר שום ממשלה לא תשרוד אם לא תספק דיור, חינוך ובריאות ראויים לשמם. או אם תטפח רק את ההון הגדול.
רווחה
— ערב התלקחות סכסוך בין הרופאים והאוצר מעניין לקרוא בבלוג 'מחשבות ועוד', התייחסות מ 2007 למערכת האשפוז. אז טענו הרופאים שמצבה שכתוצאה מכרסום מתמיד בתשתית הפיזית ובכוח האדם. יכולת הטיפול של הרופאים הולכת ונשחקת, לא בשל מחסור אמיתי, אלא בשל מדיניות ייבוש כאידיאולוגיה.
— רשימה של הורביץ ופז-פוקס ב"העוקץ", מגלה שבישראל קיים מודל עסקי-חברתי המבטיח שהרווחים מייצור חשמל סולארי ממתקנים על גגות מבני ציבור יושקעו בקהילה. עיריות מבוססות ביותר, התקשרו עם חברה באופן שכל ההכנסות תעבורנה ישירות אליהן. רוב הרשויות המקומיות נאלצו להתקשר עם יזמים ולהעביר להם 80% מן הרווחים. בכל המיזמים זכתה חברה אחת, וברשימה נמסר מיהו העומד בראשה… ושוב ידם של הזקוקים ביותר למיזמים חברתיים , על התחתונה.
— האם ברוני הסמים טרפדו את פרסום דוח משרד הבריאות? בשבוע שעבר בוטלה במפתיע מסיבת עיתונאים של כתבי בריאות שזימן המשרד, שהיתה אמורה לעסוק במסקנות דוח הוועדה הציבורית לצמצום העישון ונזקיו. על הביטול הבהול נמסר ערב קודם והוא כלל איסור, "אמברגו", לפרסם את הדו"ח ואודותיו.
חינוך
— על רקע של ירידה משמעותית במספר בוגרי חינוך טכנולוגי בעשור האחרון, הוקדשה ישיבה של ועדת החינוך של הכנסת לתכניתו של משרד החינוך לחיזוק החינוך הטכנולוגי. התכנית מדברת על גידול של 30% בממספר התלמידים בחינוך הטכנולוגי, דגש על הישגים במקצועות עילית; הגדלת שיעור התלמידים החרדיים בחינוך הטכנולוגי. ועוד.
— פורטל תוכן ההוראה מס"ע, מביא מידע על הספר 'הפרטה ומסחור בחינוך הציבורי בישראל ' בעריכת אורית איכילוב, שיעזור לנו במרוץ למידע והבנה בנושא המרכזי- מערכת החינוך. איכילוב כותבת על "הנסיגה מן האחריות הציבורית לחינוך", סבירסקי מצביע על מדיניות הכלכלית-חברתית הניאו-ליברלית, כגורם מקבע את אי-השוויון בישראל, שנגרם על ידי מיון וסלקציה לאומיים-אתניים. בקובץ גם מאמר על הפרטת ההשכלה הגבוהה, פתיחת אזורי רישום ועוד.
— חינוך בלא תקשורת– מסיפורי השתתפות הורים בהוצאות בית ספר. שלושים ממאה תלמידי בית הספר של רשת אמי"ת בצפון לא ישתתפו בטיול השנתי לנגב של בית ספרם, הסיבה- ההורים לא עמדו בנטל התשלום הגבוה. בבית הספר סידורי סבסוד לתשלום, וההנהלה מסבירה שההורים התעלמו מפניות ומטלפונים של המחנכים בעניין. ויש אפילו תגובת דובר אמי"ת.
ועדת החינוך עסקה בבעיית סגני המנהלים ברפורמת "אופק חדש". מתברר כי הם אינם מתוגמלים בהתאם לעבודתם הרבה, ושכרם נמוך מזה שקיבלו לפני "אופק חדש". ערוץ 7 דיווח על כך.
תגיות: אופק-חדש, המגזר החרדי, המגזר הערבי, העוקץ, הפרטה בחינוך, הקרן-החדשה-לישראל, חינוך טכנולוגי, חשמל סולארי, לא נסתום, מצוקת אשפוז, משרד-הבריאות, סוציאל-דמוקרטיה, שלי-יחימוביץ