המכללה למנהל מציגה: ניצול עובדי קבלן
נאמני תעסוקה מדווחים על הפרת זכויות של עובדי קבלן גם במכללה למנהל, וקוראים לכם להצטרף למאבק לשיפור תנאיהם. אנשי "במעגלי-צדק" לוקחים ברצינות נושא שנחשף אצלנו לפני שנה במכתב של סטודנט.
מכאן – הדיווח שלהם:
לנוכח סקר אקראי שבוצע במכללה למנהל לאחרונה, נדהמנו לגלות כי זכויות עובדי השמירה והניקיון שלהם שלהם נפגעות באופן עקבי בניגוד לחוק. תנאים סוציאליים כמו שעות נוספות, הפסקה, תשלום פנסיה, אשר לנו נראים כמובנים מאליהם, נראים עבורם כחלום רחוק. השומרים והמנקות מחויבים לעבוד שעות נוספות רבות, וזאת ללא היתר ממשרד העבודה כנדרש בחוק. הם אינם מקבלים לשכרם כל תוספת עבור שעות נוספות, אינם זוכים להפסקות כלל גם כאשר מבצעים הם משמרת כפולה של כ-15 שעות רצופות, אינם מקבלים תנאים סוציאליים (לחלקם לא משולמים דמי הבראה, לחלקם אין הפרשה לקרן "מבטחים", אין תשלום על ימי חופש, אין צבירת ימי חופש) והרשימה ממשיכה, והיד עוד נטויה. המכללה מצידה טענה, כי היא אינה מעסיקה עובדים באמצעות קבלנים- אלא חברות המספקות "שירותים", ומסרבת לדון בנושא. ובכן, אין אלא להצטער על אטימות גורמי הנהלת המכללה. מדובר בבני אדם, המנקים את משרדי המכללה, אשר להם פנים ושם ואישיות וזכויות. הם אינם "שירותים" אלא עובדים, וכל תפקיד הקבלנים המשמשים מתווכים בינם לבין המכללה הוא לנתק מלאכותית את יחסי עובד-מעביד בין העובדים לבין המכללה. המכללה, שהפעילה את שיטת המכרז ללא כל עיגון המתייחס לשכר העובדים ותנאי העסקתם, מתנערת מאחריות לגורלם של השומרים והמנקים בשטחה, כאשר היא-היא זו שבעצם "הזמינה" תחרות על פגיעה בעובדים, עד כדי כך שחברות הקבלן לוקחות עבודות בסכומי הפסד, דבר המחייב אותם לפגוע בזכויות הסוציאליות של העובדים על מנת להרויח. אנו, סטודנטים במכללה למנהל ואזרחים שאכפת להם, מצפים ממוסד אקדמי להיות בעל תודעה מוסרית וחברתית מפותחת, ולפעול למיגור הפרת זכויות האדם המתרחשת בכתליו. לא ניתן לחוסר צדק זה להתרחש בין כתליה של המכללה! העסקה מבזה זו מהווה אות קלון למכללה בפרט ולאקדמיה בכלל, ובנוסף אף אינה חוקית.
אנו דורשים:
- הכנסת תוספת למכרזי המכללה העוסקת בהגנה על העובדים בתחומה- זו תכיל פירוט חובותיו של הקבלן כלפי עובדיו, פיצויים מוסכמים במקרי הפרה, והגדרת ממונה על תלונות עובדי קבלן במכללה.
- בדיקה מקדמית של הקבלן, ואיסור השתתפות של קבלן במכרז- כאשר מדובר בקבלן המפר באופן שיטתי את חוקי המגן.
- שקיפות מלאה ואיסור מכרזי הפסד מבחינת הקבלן- המציאות מוכיחה, שבמקרים אלו ההפסד מגלגל הקבלן את ההפסד על גב העובדים תוך הפרת חוקי המגן. על הקבלן תוטל חובת הוכחת רווח והגשת תמחיר המפריד בין עלויות העסקת העובדים לבין עלויות אחרות. יש למנוע קבלת הצעה נמוכה מהאומדן שהוכן על-ידי אחראי ההתקשרויות במכללה.
- הגברת פיקוח- יש לקיים ביקורות תקופתיות יזומות ע"י משרד רואה חשבון חיצוני, הכוללת בדיקה מדגמית של תלושי שכר, לבדיקת ליקויי שכר ונלוות.
- החזר רטרואקטיבי של כספי העובדים- במשך שנים היו העובדים קורבן לעבריינות על חוקי העבודה וחוקי המגן (שכר מינימום, שעות נוספות, ותק, ימי חג, חופשה, קנסות..). על כספים אלו להיות מוחזרים לעובדים רטרואקטיבית.
- בטחון תעסוקתי- העובדים אינם כלים חד פעמיים! בקיץ מקוצצת משרתם של עובדי הקבלן במכללה בכ-70% בממוצע, ובפועל הם נותרים מספר חודשים ללא שכר. כשם שהנהלת המכללה ואנשי הסגל הבכיר מוסיפים לקבל שכר גם בסימסטר קיץ, אין הגיון בכך שדווקא העובדים המשתכרים את המועט ביותר ישארו חסרי כל.
לפיכך, אנו קוראים לכם, חברי סגל, סטודנטים, פעילים חברתיים ואזרחים שאכפת להם, להצטרף בדרישה למען העסקה הוגנת של עובדים אלו, ובכלל לשינוי המכרזים וחוזי ההתקשרות בין המכללה וחברות הקבלן, תוך הקמת גוף פיקוח ואכיפה בנושא השמירה על זכויות העובדים. בואו למחות איתנו בתאריך ה21/5/08 בעת כינוס חבר הנאמנים במסלול האקדמי המכללה למנהל בראשל"צ. בתאריך ה-21.5.08 בשעה 16:00 תתקיים משמרת מחאה בעת כינוס חבר הנאמנים. העובדים צריכים אתכם. בואו בהמוניכם! הצטרפו לעצומה הקוראת להנהלת המכללה לקחת אחריות על עובדי הקבלן: סגל אקדמי אשר מעוניין לקחת חלק פעיל במאבק/לקבל עדכונים שוטפים בנושא מוזמן לפנות לערן יש לכם חשבון בפייסבוק? הצטרפו לקבוצת התמיכה במאבק
תגיות: במעגלי-צדק, המכללה למנהל, נאמני תעסוקה, עובדי-קבלן
קישור קבוע
5 תגובות
Email This Post
18 במאי, 2008 בשעה 9:23
מצער שחלק מהסגל האקדמי אינו מוצא לנכון להתערב. אולי אפשר לסדר שהמוחות האטומים הם שיברחו?
18 במאי, 2008 בשעה 10:18
נושאי המאבק מפוספסים לחלוטין. המאבק צריך להיות על החזרת עבודת הקבלן- קניית שירותים למקומה הנכון: עבודות זמניות, פרוייקטליות ולא סדירות. עבודת ניקיון שהיא עבודה סדירה לחלוטין צריכה להעשות על ידי עובדי המוסד/חברה. המיניות אותה צריכים לתבוע גם הסטודנטים וגם המרצים:
החברה תעסיק עובדי קבלן רק לפעולות זמניות. עובד קבלן יועסק עד שלושה חדשים ואז יהפוך לעובד המוסד. הסטודנטים צריכים להיות גורם בהתנהלות הזאת של המוסד בו הם נמצאים; עליהם לתבוע אמות מידה מוסריות של התנהגות.
18 במאי, 2008 בשעה 12:12
ישר כח על העלאת הנושא לסדר היום
למדנו שבכדי לשפר תנאים לשנות לאורך זמן את היחס לעובדים ושמירת זכויותיהם יש לשנות מבנית את יחסי העבודה-
הדרך הטובה לעשות זאת, תוך העצמת העובדים עצמם, היא בדרך של ארגון העובדים באופן דמוקרטי ותוך הצבת עוצמה ארגונית מול המעסיקים (קבלן ומזמין כאחד)
כוח לעובדים עומד לרשותכם לסייע בכך – ובכל מקרה, בהצלחה
20 במאי, 2008 בשעה 22:30
כמי שאחראי על הנושא במסלול האקדמי המכללה למינהל, ברצוני להגיב על הטענות שהועלו ע"י מר כהן.המסלול האקדמי כגוף ששמירת כבוד האדם וזכויותיו וקיום צדק חברתי, הן נר לרגליו, רואה חשיבות בפעילותם של ארגונים הפועלים למען זכויותיהם של עובדים בכלל ועובדי קבלן בפרט.המסלול האקדמי המכללה למינהל פועל תוך הקפדה רבה על מילוי כל הוראות החוק ושמירה על זכויותיהם של העובדים. המכללה פועלת במסגרת החוק תוך הקפדה על מילוי ועמידה בהוראות חוקי המגן, והיא נוקטת באמצעים מתאימים כדי לוודא שאכן קבלנים עמם אנו מתקשרים המסלול מקיימים את התחייבויותיהם כלפי עובדיהם וכלפי המכללה. על מנת להבטיח מניעת העסקה שלא כדין של עובדים על ידי מעסיקיהם הקבלנים, מותנית כל התקשרות של המסלול במספר התחייבויות כמפורט להלן: 1. כל הסכם התקשרות עם קבלן כולל התחייבות חד משמעית של הקבלן להעסיק את עובדיו על פי החוקים הבאים: חוק שעות עבודה ומנוחה, תשי"א – 1951 חוק דמי מחלה, תשל"ו- 1976; חוק חופשה שנתית, תשי"א – 1950; חוק עבודת נשים, תשי"ד – 1954; חוק שכר שווה לעובד ולעובדת, תשכ"ו- 1965; חוק עבודת הנוער, תשי"ג- 1953; חוק הגנת השכר, תשי"ח – 1958; חוק פיצוי פיטורין, תשכ"ג- 1963; חוק הביטוח הלאומי (נוסח משולב), תשנ"ה – 1995; חוק שכר מינימום, התשמ"ז-1987, חוק הודעה לעובד (תנאי עבודה), התשס"ב-2002. כל הפרה של אחד מהחוקים האלו היא בגדר הפרה יסודית של ההסכם ותביא לביטול ההתקשרות בין הצדדים. 2. המכללה דורשת כדי מכל קבלן המשתתף במכרז להגיש, בנוסף למסמכים הרלוונטיים, גם תצהירים בכתב על: (א) אי הרשעתו בעבירות על חוק שכר מינימום,התשמ"ז- 1987(ב) אי הרשעתו בעבירות על חוק עובדים זרים (איסור העסקה שלא כדין והבטחת תנאים הוגנים),התשנ"א – 1991. קבלן שלא קיים הוראות חוקים אלה – תיפסל הצעתו על הסף. 3. הקבלן נדרש להציג פירוט עלויות המוכיח שיש ביכולתו לשלם לעובדיו שכר שלא יפחת משכר המינימום, ולעמוד בכל תנאי החוק האחרים. המסלול האקדמי אינו מסכים ולא יסכים לפגיעה בזכויות העובדים על ידי ספקיו. כפי שכבר הובהר בעבר המכללה מתחייבת כי כל מידע וכל תלונה קונקרטית שתגיע אליה מכל אדם שעניינה הפרה של זכויות חוקיות כלשהן ע"י הספקים שתגיע להנהלת המסלול האקדמי – תיבדק מייד לגופה. הספק יוזמן לבירור ואם תוצאות הבירור יעלו שהתלונה מוצדקת – יראה בכך המסלול האקדמי הפרת ההסכם על ידי הקבלן, על כל המשמעויות שיש להפרה כזו. יחד עם זאת, המסלול האקדמי מכבד את הספקים – הקבלנים עמם הוא עובד, מקבל את הצהרותיהם, במעמד ההתקשרות עמם ורואה בהם ארגונים הפועלים על פי כל דין. 4. המסלול מינה אחראי על קבלת תלונות מכל עובדי הקבלן ואחראי זה טיפל ומטפל בכל תלונה שהתקבלה. המסלול האקדמי רואה בפעילות הסטודנטים שלו, בעניינים אלה, פעילות חיובית העולה בקנה אחד עם עמדת ופעילות המסלול האקדמי. שלמה אלקויטי, מנהל אגף תפעול ולוגיסטיקה
20 במאי, 2008 בשעה 22:41
[…] on ראיון: מאבקם של מורי האולפנים בהפרטהשלמה אלקויטי on המכללה למנהל מציגה: ניצול עובדי קבלןא on יצחק הרצוג: לחזק הבקרה והפיקוח על התרומותמערכת האתר […]