הדייג – לקט המלצות קריאה מס' 17

מבחר תכנים שהתפרסמו בשבוע החולף ועשויים לעניין את קוראי עבודה-שחורה
ליקט וערך: נגה תדמור

פוליטיקה
–  למה לא קמה  מפלגה סוציאל דמוקרטית בישראל ומה אפשר לעשות, ברשימתו של מיכה רחמן בבמת הרעיונות של כוח לעובדים.

–  שוקי גלילי בבלוג שלו חוזר למגילת העצמאות ומצטט ממנה קטעים, על פיהם הוא קורא להעניק למגלת העצמאות תוקף של חוק. .לדעתו ימין ושמאל, ציונים ולא-ציונים יכולים להתאחד סביב קריאתו זו.

–  "חלשים מכדי לדעת" מיכה אשחר באתר ברל כצנלסון מתאר את מצבם של החלשים ביותר בחברה – אלה שאינם יודעים לתבוע אפילו את המעט המוקצה להם על ידי המדינה. לעומת זאת הוא מזכיר את התביעה למס הכנסה להכיר בהוצאות טיפול בילדים. מסקנתו – שינוי חברתי, שלא ייעזר באותו מרכיב של המעמד המבוסס שמעוניין בשינוי, פשוט לא יתרחש.

— שלום בוגוסלבסקי מסכם ביקורתו על כנס פורום ארגוני השלום ביריחו. הוא מצא את מחנה העבר תקוע במושגיו הישנים, ועתיד לגלות, בבוא השלום, ישראל שהיא במקרה הטוב פתרון על גבול הבלתי נסבל. מפגישותיו עם הפלשתינים הוא רואה שהם לומדים לקחת אחריות ובונים מדינה בדרך, ובכל המחנות: יהודים, ערבים, חרדים, שמאליים – דור צעיר, הולך ודוחק את רגלי הדור הקודם.

–  בבלוג 'הרהורים של אבא' יוצא ניתאי כנגד אנשי הטלביזיה, בעלי הטעם האנין השקועים ב"אח הגדול'", והפוליטיקה של תרבות הרטוריקה והספין, ואומר שעליהם מאיימת המהפכה במצריים, ×›×™ מסתבר שאנשים פשוטים שנמאס להם, כפי שקורה שם, יכולים לצאת ולמחות, ופשוט להפסיק את הבולשיט ×”×–×” בכח רצונם.

כלכלה
— במנהל הדלק מנמקים את העלאת מחיר הדלק בהסבר שיש להשוות אותו לנהוג באירופה. בבלוג 'מחשבות ועוד' תגובה ראויה: שישוו את המחירים לאירופה במונחים של אלטרנטיבה, שאצלנו איננה קיימת – קודם תנו תחבורה ציבורית כמו באירופה ואז נשתווה. ובינתיים סיכויי העלאת המחיר לשרוד בחיים, אולי מתמעטים

— פישר לא יעצור עד להשגת המטרה – בלימת התחזקות השקל.

–  תמר בן יוסף מי הימר על השקל? הסבר לדרישה של בנק ישראל לקבל מידע על עסקאות קצרות טווח בשוק המטבע.. היא מזכירה שלבנק ישראל אין מידע מדויק על תנועות הון ומט"×— בשל ד-רגולציה. מצב שהשתנה עכשיו לחלוטין. כיום, כשיש מידע על תנועות ההון, לא רק פעולות ישירות עומדות לרשות הנגיד אלא גם דרכים לא פורמאליות לקרוא גורמים המסכנים את השוק לסדר.

–  מה פירוש 'הפרטה בהיקף דומה'. בעקבות דיון בבית המשפט התברר ×›×™ משרד התחבורה החליט לקדם הפרטה של אשכול קווים עירוניים בנהרייה זאת במקום הפרטת אשכול בהיקף דומה בצפון הנגב. טענות חברי אגד בצפון נדחו בבית המשפט, בנימוק ×›×™ "ההחלטה נעשתה בהתאם לתקנון הקואופרטיב וברוחו". תאור ממצה של השתלשלות העניינים ועל הרקע להפרטה, כאן. וגם, סיפור האוטובוס לאחד היישובים  בדרך – קיבוץ נהלל.

–  "קניתי את 'הארגז' באפס – והיום היא שווה מאות מיליונים".  לקרוא, להפנים היטב, ומי ×™×¢× ×” על כמה שאלות רלבנטיות. סיפורה של הפרטה הסתדרותית.

תקציב המדינה
–  מדינת 'אין לי'. עליית מחיר הדלק מחד, ו"גילוי" 12 מיליארד עודפי תקציב מאידך, מעוררים את זעמו של אלון מרום במעריב.כיצד הם נוצרו? מהקצאות שמראש ברור שלא ×™×”×™×” להן שימוש, וסתם תקציב שלא נוצל. מה עושים בעודפים? הכל – למען סעיפים כלכליים משונים, ושום דבר – לטובת האזרחים.

–  ערן פוליצר בד-מרקר קפה מציע דבר ברור: יש לקבוע כללים שיחייבו להציג במהלך השנה את תמונת העודפים בתקציב המדינה ולאפשר לנבחרי הציבור, בהמלצת האוצר, לקבוע את סדרי העדיפויות בשימוש בהם.

בריאות
–  עקב ריבוי התלונות שוקל משרד הבריאות לחזור בו מהפרטת שירותי בריאות התלמיד. ביטול ההתקשרות עם החברה הנוכחית בעוד … שנתיים. וגם, מבקר המדינה: ההפרטה עלתה יותר ונעשתה בחופזה. מרכז השלטון המקומי קורא – בטלו את ההפרטה.

–  אי השוויון והפערים בפריפריה מקיפים את כל תחומי החיים, ובהם תעסוקה, רווחה ובריאות. האוכלוסיה המוחלשת המתגוררת שם לוקה דווקא משום שמעמד כלכלי-חברתי קשור ישירות לרמת הבריאות. על רקע ×–×” עוסק פרסום של מ.מ.מ ב"קשיים בהגדלת כוח-האדם הרפואי בפריפריה". הפרסום הוזמן לקראת דיון בוועדת העבודה, הרווחה והבריאות.

חינוך
— הסיכומים נרשמים, הדוחות נערמים, תקוות לשיפור "האקלים הבית ספרי", אבל בשטח הרגשת אין אונים. העניין איננו בסטטיסטיקה, אלא בענן המאיים תמיד שהאלימות קיימת וצצה 'מתי בא לה'. לפיכך שושי פולטין שואלת מהו תפקידה– ההוראה כשליחות, או אולי בכלל ×”×’× ×” עצמית. התגובות הרבות בבלוג לא מרמזות על פתרון קרוב.

–  על רקע של הפרטה מוקשה בחינוך הטכנולוגי (ראו הדייג 16 על שת"פ אינטל ומשרד החינוך), מודיע משרד החינוך על קמפיין לקידום תכנית הסבת אקדמאים ואנשי ×”×™×™ טק למקצועות ההוראה. תכנית ההסבה נועדה לחזק את מערך ההוראה האיכותי במקצועות אנגלית, מתמטיקה, מדעים וטכנולוגיה. נוסח אחר: התכנית מיועדת להכשרת מורים להוראות המקצועות: אלקטרוניקה, חשמל, מכונות, מדעי המחשב ופיסיקה (כמקצוע אחד) בחינוך הטכנולוגי.

–  ראמ"×” פרסמה מחקר הערכה לרפורמת אופק חדש. בסיכומו נאמר: כשנתיים לאחר תחילת הפעלת הרפורמה לא ניכרת תרומה משמעותית להישגי התלמידים בכל ההשוואות שנערכו בין רמת ההישגים בבתי הספר שהצטרפו לרפורמה לבין רמת ההישגים בבתי ספר שלא הצטרפו לא נרשמו ההבדלים מובהקים (למעט במתמטיקה) ,כמו כן, לא נרשמו הבדלים של ממש בפערים הלימודיים בין תלמידים משכבות חברתיות-כלכליות שונות

דיור בר השגה
— בעקבות פגישה עם הגרעין התורני בלוד מציעה ×—"×› גילה גמליאל: הפיכת לוד לעיר הצעירים של מדינת ישראל. גם פתרון דיור לזוגות צעירים, ומאידך, מסה של צעירים איכותיים מהמעמד הבינוני תמשוך תהפוך אותה לאטרקטיבית יותר. ילדיהם לומדים יחד עם התושבים, הם הקימו רשת מעונות יום, הם נקלטו בשכונות הקשות ביותר בעיר, יזמו פעילויות רבות בקהילה".

–  מעשה בשכונה אחת. כפר ערבי בשולי תל אביב, מכירת השטח לחברה פרטית, וכעבור 27 שנים מכירתו שוב, הפעם ללא הבטחת זכויות הדיירים.

התמ"ת למען שוכרי הדירות. הטבות בדמות הקלות משמעותיות במיסים יוצעו למי שיבנה בניין דירות אשר לפחות מחציתו מיועד להשכרה, בשכר דירה ממוצע לבנין של עד 6200 ש"ח. ושר התמ"ת, בנימין (פואד) בן אליעזר אמר על שהשינוי יכול להוסיף לשוק אלפי יחידות של דיור להשכרה באזורים מבוקשים.

מכיוון אחר מציעה לטפל בנושא הצעת חוק חדשה של הח"כים בילסקי, חנין ויבין שימוש בהפקעות לקידום דיור בר השגה לצעירים.

–  רצון טוב, וביצוע כושל? תכנית בנייה בצפון מערב תל אביב, הידועה כתכנית 3700, כוללת הקמה של 2,160 יחידות דיור בר-השגה. לתכנית זו הגישה הקואליציה לקידום דיור בהישג יד התנגדויות, כדי להביא לדיון הצעותיה לתיקון ליקויים בתכנית, ובהתבסס על ידע שנצבר ממודלים שיושמו במדינות בעולם. התנגדויות לתכנית הגישו מאידך, גם מאות בעלי קרקעות במתחם וסביבתו.

ובינתיים בהרצליה – הצלחה.

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

One Response to “הדייג – לקט המלצות קריאה מס' 17”

  1. ישר כוח…

Leave a Reply