במאמר קודם קראתי להחרים את קמפיין "מיליון סיבות טובות" של בנק לאומי, בו מתחרות עמותות על קולות הגולשים ביו-טיוב, במירוץ אחר תרומה זעירה מהבנק. הצעד הבא: לנצל את כלי הקמפיין כדי להפיץ את החרם
מאת: גיא יוחנן
רק סיבה טובה או שתיים לא יותר מזה
אז מה עושים עכשיו?
המהלך המתבקש בעיני הוא לנצל את הפלטפורמה שמספק הקמפיין (המבריק כשלעצמו, יש להודות) כדי להעביר מסר הקורא להימנע מהשתתפות בפרויקט, בליווי הסבר מנומק המציג את העיוות והאבסורד. מהלך כזה יהווה שימוש ראוי במיליוני השקלים שמשקיע הבנק בקמפיין, ובחשיפה התקשורתית הרבה המלווה אותו.
הרעיון די פשוט: על מנת להציג את העמדה האלטרנטיבית, מומלץ להשתמש באתרים של הפרויקט עצמו,
המתפקעים מבקשות נואשות לסיועו הנדיב של הבנק ומלחיצות על ה !Like (בזמן הכתיבה היו 4,134 and counting). כרגע מיעוט זניח של התגובות מביע ביקורת כלשהי על הקמפיין.
כמה עצות פשוטות להצלחת הקמפיין האלטרנטיבי (כל הזכויות שמורות לבנק לאומי ונלקחו מדף הפייסבוק שלו…):
- יש לכם ניוזלטר או רשימת תפוצה? אל תשכחו להוסיף הפנייה אל הפוסט העוסק בפרויקט בתחתית כל מייל שאתם שולחים בתקופה הקרובה. משהו בסגנון "בואו תראו מה אנחנו חושבים על פרויקט מיליון סיבות טובות. מוזמנים להביע את דעתכם…" יהיה מצוין
- דאגו להפיץ את דעתכם על הפרויקט לחברים, מכרים מדרגה ראשונה, מכרים מדרגה שלישית ולכל מי שיכול להבין למה אסור להתקרב אל עבר התרומה הנכספת
- אין לכם מיליון ₪, אולי אתם אפילו במינוס, ממש ככה. כמה עמלות וריביות אתם משלמים? ספרו לבנק על ה Wall שלו, בבלוג או ביוטיוב.
- כבר הזמנתם חברים לעמוד שלנו? אם לא עשיתם זאת עדיין, זה הזמן! ממש מתחת לתמונת הפרופיל תמצאו את הכיתוב Suggest To Friends. לחיצה אחת עליו תפתח חלון ובו רשימת החברים שלכם, פשוט סמנו אותם ושלחו הזמנה. ככל שתפיצו יותר את העמוד – תגדילו את החשיפה שלנו
- היכנסו לאתרים של העמותות הנוטלות חלק בפרויקט והציעו להן לשקול מחדש את ההשתתפות. בידקו האם עמותה בה אתם חברים הגישה מועמדות לפרויקט (אני חבר בתנועה לאיכות השלטון ומתקשה להאמין שהתנועה נכנסה למלכודת הדבש הזו).
מהלך כזה נדרש משום שנדמה לי כי הרעיונות הרגילים (עצומה,הפגנה, פנייה לתקשורת) איבדו מן האפקטיביות שלהם. דוגמא מצויינת לכך היא אתר עצומה: הכוונה טובה, לאפשר יצירת עצומות בקלות ובמהירות. התוצאה היא בדיוק כמו שלומדים בקורס מבוא לכלכלה: פיחות חד בערכן של העצומות! באתר ישנן עצומות רבות מדי, חלקן חוזרות על עצמן או סתם מגוחכות. גילוי נאות: גם אני פתחתי עצומה כזו…
חיפשתי רעיון אחר, וכשעברתי על הטוקבקים קראתי את האבחנה של שושי לגבי העבודה המצוינת שעשה מי שבנה את הקמפיין, ואז נפל לי האסימון: אם הוא עשה עבודה כל כך טובה, כנראה כדאי ללמוד ממנו דבר או שניים. (זו הזדמנות מצוינת לקרוא לאקדמיה ללשון העברית למצוא תחליף לביטוי הארכאי "נפל האסימון". ההצעה שלי: התחיל להתנגן שיר המתנה שמעיד על טעם מוזיקלי גרוע במיוחד).
נכנסתי לאתר ולדף הפייסבוק של החברה שבנתה את הקמפיין. שמחתי לראות שהסלוגן שלה הוא Go Social, אך מהר מאוד הבנתי שלא מדובר בתומכים נלהבים של מארקס. המשכתי לאתר של גלובס למאמרים של מייסד החברה – אדם שוב, ולעצות שנכתבו עבור העמותות המדריכות אותן כיצד להשיג הצבעות (עוד אין לינק לסקריפט שמצביע אוטומטית…), קראתי איך בונים קמפיין במדיה החברתית, ואיך קמפיין יכול לחזור כבומרנג.
אאוריקה!
בין השאר מצאתי בין רשימותיו של אדם שוב את הפנינים הבאות:
"בישראל כבר נרשמו כמה כישלונות מהדהדים של מותגים שניסו להיכנס לעולמות האלה [לרשתות החברתיות] באופן רשלני ונמלטו חבולים. אחד המקרים הבולטים הוא של זכיינית מקדונלדס בישראל שניסתה להיכנס לעולמות האלה, פתחה בלוג ונאלצה לסגור אותו כעבור זמן קצר לאחר שזכתה לקיתונות של שופכין ברשת."
"הכוח הצרכני לגרום נזק רחב היקף לעסקים היה נתון פעם לכמה מדורות שבט בודדות… העידן החדש, שבו לכל גולש יש מקלדת ולכל עקרת-בית יש אינטרנט, שינה את כללי המשחק בשני מובנים מרכזיים. ראשית, משבר צרכני יכול לפרוץ בגלל גולש בודד, גם אם לא קוראים לו רפי גינת. כך למשל ענקית הפיצה דומינו'ס, ששילמה לפני מספר חודשים מחיר תדמיתי נורא בגלל שני עובדים טיפשים שהעלו ליו-טיוב סרטון לא אסתטי במיוחד ממטבח הרשת. הסיבה השנייה היא שבעוד שבעבר ההתמודדות היתה מול קומץ עיתונאים מוגדר – כיום החברות מתמודדות לא רק מול עיתונאים, אלא מול שטף של מידע ותלונות באינסוף זירות ברחבי האינטרנט."
עכשיו רק נותר להוכיח לו שהוא צודק…
הערה: אין לי טענה כל שהיא כלפי אדם שוב וחברת Refresh. למי שהשם מעלה קונוטציות שליליות, אזכיר כי הוא שוחרר מחוסר אשמה, וזכה להתנצלות גורפת מכלי התקשורת.
Tags: אדם-שוב, אחריות-חברתית, בנק לאומי, גיא-יוחנן, רשתות-חברתיות
אני חושבת שאנחנו הולכים לפרסם את הפרויקט יותר ויותר במקום להתעלם ממנו.
אגב, כיום חברות גדולות צריכות להראות בדו"חות הכספיים שלהם את חלקם במעורבות חברתית…על התנערות המדינה כבר דיברנו רבות, לא נעלם מעיני.
גיא, תוספת לסעיף 2. כולנו מקבלים מיילים מחברים ומכרים (וסתם אנשים שאנו מתועדים בתוכנת הדואל שלהם) המבקשים שניכנס ונצביע לאיזו עמותה. בחלק גדול מהמקרים אנשים משאירים את רשימת הנמענים גלויה (לא מומלץ).
במקרה כזה אפשר לעשות "השב לכולם" עם טקסט כמו זה (הפעם זה בעקבות קריאה להציל את חיות הבר)
"לעינב וחבריה שלום
1. העמותות המתחרות עושות עבודת קודש.
2. העמותה שתזכה ב"כוכב נולד" המתוקשר הזה תקבל 20000 שח שזה פחות משכר מינימום לעובד אחד! מפה ועד "חיים לאלפי חיות בר" הדרך ארוכה.
3. 20000 שח כפול חמישים עמותות זה עדיין שום כלום לעומת מאות המיליונים שמרוויח הבנק כל שנה.
4. איך הבנק מרוויח כל כך הרבה? באמצעות עמלות מנופחות, ריבית גבוהה על משכנתא ואוברדרפט והעסקה מנצלת של עובדי קבלן וחברות כ"א במקום העסקה ישירה. באותו הזמן שהבנק מרוויח על חשבון לקוחותיו ועובדיו הוא משלם שכר עתק לבכירים, כנהוג במערכת הבנקאית.
5. כדי לחפות על חוסר החברתיות המשווע הזה קונה הבנק פרסומת בזול לשיפור התדמית באמצעות הקצאת כמה גרושים לעמותות.
6. הפלא ופלא – זה עובד. כל המדינה מציפה ומוצפת במיילים, אף אחד לא טורח לחשוב. הרי העמותות עושות עבודת קודש, לא נשקיע דקה כדי לעזור להן?
7. מה עושים? מפסיקים את מחול השדים שהעמותות הרעבות לתרומות התפתו אליו. מחרימים את המבצע ודורשים מבנק לאומי להיות חברתי באמת – להעסיק עובדים בצורה ישירה, להוריד עמלות ולהפסיק את ריבית הנשך.
אם השתכנעתם, העבירו הלאה."
חלק מהעמותות עוסקות בדיני נפשות, שנזנחו ע"י המדינה העושה להעצמת הפערים.
החברה הישראלית אינה יכולה להרשות לעצמה לוותר על הכסף הזה, שכל כך חסר.
צריך להזכיר, כמובן (למי שנחת כרגע מכוכב אחר), שהבנקים טובלים ושרצי ענק בידיהם http://j.mp/fGsCiN
[…] בעבודה שחורה מציעים להחרים את הקמפיין הציני של בנק לאומי, "מיליון סיבות טובות", שמטרתו להעניק לבנק דימוי […]
הלוואי ואף-פעם לא תצטרך לבקש על נפשך והקרובים לך, להתחנן, להשיג סיוע חירום, כשאין (לפעמים אין זה אין) אלטרנטיבה חליפית. התפישה שלך מפונקת, עם כל הכבוד לערכים שלך, ויש כבוד, בחיים דברים מתנגשים. לנשרפים אין אפשרות להיות עניני טעם, ולהגות במשמעות הקיום. אם היית מחרים כל פעילות כלכלית לא מוסרית, ניחא. אבל אתה יודע שזה בלתי אפשרי. העמותות, אין להן כנראה דרך אחרת, וגם במקרה הזה שיתוף פעולה עם השטן, מובן. לא הוגן לעשות קמפיין על גבן.
כל הבנקים "שווים" את הכסף שלהם.
בל"ל ,כפי שציין שוקי גלילי,יוצא דופן לחרפה בעושק 300 המליונים של ניצולי השואה.
לדעתי,הוא מתנהג כך בגלל המשטר הניאו-ליברלי,שרוצה להפריט לחלוטין את הבנק,ולהשאיר את הקופה מלאה ל"חברים".
מאידך הבנק ,בהיותו חלקית ממשלתי,מתייחס הרבה יותר טוב לעובדיו(המאורגנים) מאשר בנק הפועלים של אריסון והבינלאומי של "מכרי הוותיק" בינו צדיק.
בסופו של יום עדיף להלאים את הבנקים הגדולים,במקום להשאיר המשק בשליטת הקרטלים המופרטים .
בכל מקרה,אל לנו לשכוח את נתמכי העמותות,שבחולשתם זקוקים לכל שקל תרומה.
מלחמתנו היא באוליגרכיית ההפרטה,ולא בתרומות לאנשים משוועים לעזרה.
שושי, עודד ומיכאל,
תודה על הנקודות החשובות שהעליתם. את העמדה שביטאתי במאמר הקצר הזה, לא גיבשתי בעודי יושב בחדר ממוזג מול מחשב באוניברסיטה בסקנדינביה. אני מתנדב בעמותה המסייעת למשפחות אשר נקלעו למצוקה כלכלית קשה. מבלי לגרוע מאחריות המשפחות למצבן, אני יכול להצביע על שני מגזרים אשר תורמים באופן ישיר ומהותי להעמקת הפערים הכלכליים והחברתיים: חברות הסלולר והבנקים – בהם בנק לאומי.
אין פסול במתן תרומה ובקבלתה, ואני מבין היטב את הטענה שאם הבנק כבר מקצה את הכסף אז למה לא לעשות בו שימוש ראוי. אלא שהתרומה הזו מכסה על הרבה עוולות אחרות, ולאורך זמן מעמיקה את הפערים, מנציחה את הנזקקות, ופוגעת בחברה הישראלית יותר מאשר מועילה לה. לא לחינם כפופים האחראים על ה"אחריות התאגידית" בבנק לאומי למחלקת יחסי ציבור.
כל שאני מבקש במאמרים שכתבתי הוא לספק תמונה רחבה יותר, החודרת מבעד לשכבת נופת הצופים העוטפת את הפרויקט, ולהבין את האינטרסים והתהליכים האמיתיים העומדים מאחוריו.
שלא נזדקק לחסדי אחרים,
גיא
Cause there are no reasons
סביר להניח כי חלק (לפחות) מן העמותות שמשתתפות בפרויקט שותפות גם לביקורת שנמתחת עליו, או לפחות לחלקה.
נפתח עמוד פייסבוק המרכז אנשים שמוכנים לתרום לעמותה שתחליט לפרוש מן הפרויקט בעקבות הביקורת.
http://www.facebook.com/pages/mh-sybwt-twbwt-lphwt/181322121878011
הצורך להכין סרטון על העמותה + הצבעת הציבור כדי לזכות בתרומה. מרגיש לי כמו כוכב נולד. והופך את כל העסק קצת לקרקס.
אני חברה בעמותת פרקינסון. אז מה נשים בסרטון: אנשים מקסימים אך מבוגרים, רועדים ואיטיים? זה לא מושך במיוחד ובוודאי לא יזכה להצבעות.
חבל
אולי אין זה מקרה שכמה וכמה עמותות למען בעלי חיים ממוקמות גבוה יותר מעמותות למען חולים, כי חיות (וילדים) גונבות את ההצגה.
ראו כאן מאיפה הכסף שבנק לאומי מחלק
http://www.youtube.com/watch?v=RaLBgOzcGPs
היו צריכים לחלק 300 ציליון לניצולי השואה